İçeriğe atla

Bağımsız süspansiyon

Bağımsız Süspansiyon Sistemi

Bu tip süspansiyon, karşı tekerleğin hareketini etkilemeden tekerleğin hareket etmesini sağlamaktadır.[1]

Bugün tüm otomobillerde bağımsız ön süspansiyon (BÖS) bulunmaktadır. Buna ek olarak, özellikle daha büyük otomobillerin çoğunda bağımsız arka süspansiyonlar (BAS) kullanılmaktadır. Ticari minibüsler ve hafif kamyonlar da BÖS ile ilgili olarak bu trendi takip etmiştir. Yüksek hareket kabiliyetine sahip ağır araçlar, özellikle tekerlekli zırhlı araçlar artık tüm tekerleklerde BS'yi giderek daha fazla kullanmaktadır. Bununla birlikte havaalanı kurtarma, yangınla mücadele araçları ve askeri lojistik kamyonları da bu sistemi kullanmaktadır.[2]

Bağımsız süspansiyon (BS) sistemlerinin araç sürüşü, yol tutuşu ve aracın dengesine fayda sunduğu iyi bilinmektedir.[2] Buna ek olarak araç motorunu takmak için çok daha fazla alan sağlamaktadır. Bu sistem tekerleğin çok daha fazla yer değiştirmesine izin verir, direksiyon titreşiminde (sallanma ve yalpalama) daha iyi direnç ve yolcu konforunda daha yüksek performans sunmaktadır.[3]

Bağımsız süspansiyon çeşitleri

Yıllar boyunca, MacPherson, Çekme kolu, Döner aks, Çok bağlantılı ve Çift salıncaklı süspansiyon gibi birçok bağımsız ön süspansiyon türü denenmiştir. Bu tasarımlardan çeşitli nedenlerle yalnızca iki temel tasarım olan çift salıncaklı ve MacPherson süspansiyon tasarımı çok çeşitli biçimlerde yaygın bir başarı elde ederek kullanılmıştır.[4]

Çift Salıncaklı Bağımsız Süspansiyon Sistemi

Çift salıncaklı süspansiyon sistemi araç şasesine dönebilir şekilde yataklandırılmış olup, dış uçları küresel mafsallarla aks poyrasında hareketli olarak yataklandırılmış iki salıncaktan meydana gelmektedir. Salıncaklar arasında ise helezon şeklinde yay bulunmaktadır. Tekerlek yukarı ve aşağı doğru hareket ettikçe, her iki salıncak da aynı şekilde yukarı ve aşağı doğru hareket etmekte ve bu salıncaklar arasında bulunan yay da uzayıp kısalmaktadır.[5]

Bu süspansiyon, yolcunun konforu ve kabul edilebilir güç yoğunluğunda sürüş için tasarlanmıştır.[6]

Çift Salıncaklı Süspansiyon Tasarım Süreci isimli çalışmada, çift salıncaklı süspansiyonun üst ve alt kollar, döner pim, yay, amortisör ve tekerlekten oluştuğunu belirtmişlerdir.[7]

Salıncak kollarının uzunlukları neden farklıdır?

Farklı Salıncak Kol Uzunlukları

Çift salıncaklı süspansiyon ilk geliştirildiğinde birbirine eşit uzunlukta iki adet salıncaktan oluşmaktaydı. Bu salıncaklar birbirine paralel olarak durduğu için de ilk geliştirilen bu model “paralelogram süspansiyon” adını almıştır. Bu sistem, tekerleklerin birbirinden bağımsız olarak aşağı ve yukarı hareket etmesine izin vermektedir; fakat bir sakıncası vardır. Lastiklerden herhangi biri yoldaki bir engele çarptığı zaman, lastik ve tekerleğin yukarı ve içeri doğru hareket etmesine sebep olmaktadır. Bu içe doğru hareket, lastik kenarlarının sürüklenmesine ve lastiklerin hızlı bir şekilde aşınmasına yol açmaktadır.

Bu hareketi ortadan kaldırmak için, alt ve üst salıncakların farklı uzunluklarda olduğu çift salıncaklı süspansiyon modeli geliştirilmiştir. Bu sistemde lastikler bir tümseğe çarptığında veya çukura düştüğünde, lastiğin basma yüzeyinde yanal kayma meydana gelmez ve lastikler içeriye doğru hareket etmez. Sadece tekerleğin üst kısmı içeriye doğru hareket eder.[7]

MacPherson Süspansiyon Sistemi

MacPherson süspansiyon sistemi, günümüz yolcu taşıtlarında yaygın olarak kullanılmakta olan serbest süspansiyon sistemlerindendir. Bu süspansiyon sistemi, Earles S. MacPherson tarafından 1949 yılında Ford şirketinde geliştirilmiştir. Sadeliği ve düşük maliyeti nedeniyle, otomotiv mühendisleri, bu sistemin kinematik ve kinetik özelliklerini derinlemesine incelemektedirler.[8]

MacPherson tip süspansiyon sistemi çift salıncaklı süspansiyon sisteminin özel bir durumu olarak düşünülebilir. Bu sistemde üst salıncak yerine, piston kolu ve helezon yaydan oluşan bir dayanak (strut) vardır. Yukarıya doğru uzatılmış dayanak (strut) için çamurlukta hareketli bir nokta bulunmaktadır ve bu noktadan elastik bir yatak yardımıyla taşıt gövdesine sabitlenmiştir.[9][10]

MacPherson tip süspansiyon sistemi, özellikle küçük ve orta büyüklükteki araçlarda yaygın olarak kullanılan bir sistemdir. Çok kullanılan bu sistem, önden çekişli araçlar için mükemmel bir çözümdür.[11]

MacPherson ön süspansiyon sistemi, sade yapısı, hafifliği, az yer kaplaması ve düşük maliyeti sebebiyle küçük araçlarda oldukça yaygın kullanılır.[7]

Kaynakça

  1. ^ Journal, Irjet. "Suspension Systems: A Review" (İngilizce). 26 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 
  2. ^ a b Timoney, Eanna P.; Timoney, Sean S. (10 Kasım 2003). "A Review of the Development of Independent Suspension for Heavy Vehicles" (İngilizce). Warrendale, PA. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 
  3. ^ Lajqi, Shpetim; Pehan, S.; Lajqi, N.; Gjelaj, Afrim; Pšeni, Jože; Nik; Emin, Sašo (2013). "DESIGN OF INDEPENDENT SUSPENSION MECHANISM FOR A TERRAIN VEHICLE WITH FOUR WHEELS DRIVE AND FOUR WHEELS STEERING". undefined (İngilizce). 26 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 
  4. ^ Güler, Duygu (2006). "Dynamic analysis of double wishbone suspension" (İngilizce). 26 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 
  5. ^ "Automotive: Suspension and Steering". PsycEXTRA Dataset. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2021. 
  6. ^ Varthanan, P. Ashoka; Jayasuriya, N.; V.Gowtham (2020). "MODIFICATION AND SIMULATION OF DOUBLE WISHBONE FRONT SUSPENSION IN SAFARI SUV". Journal of Critical Reviews. 7 (14): 150-157. 26 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 
  7. ^ a b c Zhang, Zhen; Yu, Junhui (23 Haziran 2008). "Design Process of a Double Wish-Bone Suspension" (İngilizce). Warrendale, PA. 11 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021. 
  8. ^ Habibi, Hosein; Shirazi, Kourosh H.; Shishesaz, Mohammad (1 Ocak 2008). "Roll steer minimization of McPherson-strut suspension system using genetic algorithm method". Mechanism and Machine Theory (İngilizce). 43 (1): 57-67. doi:10.1016/j.mechmachtheory.2007.01.004. ISSN 0094-114X. 
  9. ^ Milliken, William F.; Wright, Peter G.; Milliken, Douglas L. (1 Aralık 1994). "Moment Method - A Comprehensive Tool for Race Car Development". SAE Technical Paper Series. 400 Commonwealth Drive, Warrendale, PA, United States: SAE International. doi:10.4271/942538. 
  10. ^ UMUT, Muharrem (30 Nisan 2020). "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Fiyatlama Rejimi ve Riskli Sigortalılar Havuzuna İlişkin Değerlendirme". Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi: 358-371. doi:10.29249/selcuksbmyd.667566. ISSN 2564-7458. 
  11. ^ Turini, José R.; Vannucci, Sérgio Nelo (31 Aralık 1997). "Design Characteristics of McPherson Suspensions". SAE Technical Paper Series. 400 Commonwealth Drive, Warrendale, PA, United States: SAE International. doi:10.4271/973067. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet</span> pedal çevirerek kas gücü ile çalışan kara aracı

Bisiklet ya da popüler olmayan eski adıyla velespit, motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. 19. yüzyıl sonlarında bisiklet anlamında Arapça derrâce sözcüğünün kullanıldığı da belirtilmektedir. Halk dilinde bisiklet anlamında demirat, teker, yelatı gibi sözcüklerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Bisikletin eş anlamlısı olarak ise çiftteker ve çalınga sözcükleri bulunmaktadır. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır. BMX, Dağ bisikleti, şehir (hibrit) bisikleti, tandem, tur bisikleti, yol bisikleti gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır.

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Amortisör</span>

Amortisör, makinelerde çalışma sırasında meydana gelen sarsıntı ve titreşimlerin şiddetini ve etkisini azaltmak için kullanılan elemanlar. Amortisörler hareket yönüne ters, hız ile orantılı bir direnç gösterirler. Böylece sarsıntı ve titreşim doğuran enerjiyi ısıya çevirerek yutarlar. Her türlü darbeli çalışan makinelerde kullanılmalarına rağmen en yaygın kullanma alanı araçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Aleko</span>

Moskviç-2141 ve 2142 veya ticari adıyla Moskviç Aleko, Moskviç tarafından 1986-2002 yılları arasında üretilen orta sınıf otomobil modelidir. Araç, önceki Moskviç modellerinin yerini almış olup büyük ölçüde Fransız Simca modellerine dayanmaktaydı.

Hareket iletim sistemleri, olan hareketin doğası değişmeden mekanik enerjinin, bir nesneden diğer bir nesneye aktarılması söz konusudur.

Dinamik denge sistemi (DSA), Volvo'nun S40 ve S80 modellerinde uyguladığı, her hızda tekerleğin dönüşünü kontrol ederek güvenlik ve dengenin artmasında etkili olan bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Lamborghini Murciélago</span>

Lamborghini Murciélago, İtalyan otomobil üreticisi Lamborghini tarafından 2002-2010 yılları arasında üretilen iki koltuklu, iki kapılı coupé spor otomobil. Firma, 40. yaşgününü kutlamak için 2003 sonbaharında özel bir Murciélago modelini 50 tane üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yarı paletli araç</span>

Yarı paletli araç, ön kısmında yönlendirme için tekerlek veya kızak çifti, arka kısmında ise tahrik ve yükünün büyük kısmını taşımak için palet bulunduran, sivil veya askeri amaçlı olarak kullanılan taşıttır. Yarı paletli taşıtlarda tank ve benzeri paletli araçlardaki yol dışı seyir ve yük taşıma faydaları ile tekerlekli bir taşıttaki sürüş karakteristikleri bir arada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MacPherson Süspansiyon Sistemi</span>

MacPherson Süspansiyon sistemi, teleskobik bir amortisörü üst döner mesnet olarak kullanan bir otomobil süspansiyon sistemidir. Modern araçlarda kullanımı oldukça yaygındır. İsmini tasarımcısı Earle S. MacPherson dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Land Cruiser Prado</span> Japon orta boy SUV

Toyota Land Cruiser Prado, Toyota'nın 1979 yılından itibaren ürettiği SUV modelidir. Toyota Land Cruiser Prado'nun yakıt sisteminde benzinli EFI, D-4D motorda ise 4 silindirli Common Rail yakıt sistemi kullanılmaktadır. Toyota Land Cruiser Prado'nun, benzinli ve dizel motorlarında 5 ileri otomatik vites kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Honda HR-V</span>

Honda HR-V, Honda'nın 1998 yılında üretmeye başladığı MPV'dir. Araç 3 veya 5 kapılı ve 1,6 litrelik motor bulunuyor. Otomatik şanzıman seçeneği de bulunan araç 112 hp güç ve 147 Nm torka sahiptir. HR-V 2006 yılına kadar tasarım olarak değişmemiştir fakat ön tasarımda farklı modelleri bulunmaktadır.
Üretim Japonya'da yenilenen kasa, motor ve tasarımıyla New HR-V olarak halen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">HU-GO</span> Elektrikli otomobil

HU-GO, Hacettepe Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç.Dr.Engin Tanık ve Doç.Dr.Volkan Parlaktaş önderliğinde bir ekip ile üretilmiş olan, tek kişilik, yerli ve ultra hafif bir L7e sınıfı elektrikli otomobildir. Projenin ana amacı, yeterince hafif bir elektrikli aracın, pahalı ve ağır bataryalar olmadan da kabul edilebilir bir menzile ulaşabileceğini göstermektir.

<span class="mw-page-title-main">Honda CB125E</span>

Honda CB125E, Honda Motor Company tarafından üretilen commuter kategorisindeki motosikletidir.

<span class="mw-page-title-main">Palet (mekanik)</span> birden fazla sıralı tekerlek ya da çarklar ile bunların çevresine gerili bir kayıştan oluşan taşıt tahrik sistemi

Palet veya yürüyüş takımı, birden fazla sıralı tekerlek ya da çarklar ile bunların çevresine gerili bir kayıştan oluşan taşıt hareket düzeneğidir. Kayışın yere temas eden yüzeyinin tek bir tekerlekten çok daha büyük olması çok düşük yüzey basıncıyla birlikte yere daha iyi ağırlık aktarımı sağlar, bu sayede paletli bir taşıtın yumuşak yüzeylere saplanıp batma riski tekerlekli taşıta göre çok daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Çift salıncaklı süspansiyon</span>

Çift salıncaklı süspansiyon ya da çift enine yön vericili süspansiyon, tekerleğin yerini belirlemek için iki adet salıncak şeklindeki kolları kullanan bağımsız bir süspansiyon tasarımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Süspansiyon (taşıt)</span> Bir taşıtın tekerleriyle olan bağlantı sistemi

Süspansiyon, bir taşıtı tekerleklerine bağlayan ve ikisi arasındaki göreceli harekete izin veren lastik, lastik hava, yay, amortisör ve bağlantı sistemidir. Süspansiyon sistemleri, birbirlerine oranla olan yol tutuş ve sürüş kalitesini desteklemektedir. Süspansiyon ayrıca aracın kendisini, herhangi bir yükü veya bagajı hasar ve aşınmadan korumaktadır. Bir aracın ön ve arka süspansiyonlarının tasarımı farklı olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">SEAT Cupra GT</span>

SEAT Cupra GT, SEAT tarafından üretilen ve 24 Nisan 2003'te Barcelona Otomobil Fuarı'nda konsept otomobil olarak dünya prömiyerinde tanıtılan bir GT yarış otomobili. Cupra GT'nin son versiyonu, İspanyol otomobil üreticisinin SEAT Sport bölümü tarafından müşteri talebi üzerine üretilen yarış ekiplerine veya İspanyol GT Şampiyonası gibi GT yarışlarına katılmayı amaçlayan kişilere yönelik sınırlı bir seride sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Autoblindo Fiat-Ansaldo</span>

Autoblindo 40, 41 ve 43, Fiat-Ansaldo tarafından üretilen ve II.Dünya Savaşı'nda hizmet gören İtalyan zırhlı araçlarıdır. Bu araçların büyük çoğunluğu, taret üzerinde 20 mm'lik top, eşeksenli 8 mm'lik makineli tüfek ve gövdenin arkasına monte edilmiş ikinci bir 8 mm'lik makineli tüfekle donatılmıştır.

Semovente Ruotato da 90/53 Breda 501, II. Dünya Savaşı sırasında tasarlanmış ve iki prototip halinde üretilmiş bir İtalyan tekerlekli tank imha edicidir.

<span class="mw-page-title-main">M11/39</span>

Carro Armato M(edio)11/39 (İta. Orta Savaş Tankı, 11 ton, 1939), İkinci Dünya Savaşı'nın başında İtalya Kraliyet Ordusu tarafından 1939-1940 yılları arasında kullanılan bir orta tanktır. Kuzey Afrika cephesindeki sınırlı hizmetinin ardından, Aralık 1940'tan itibaren tank birlikleri genelinde yerini M13/40 tankı almıştır.