İçeriğe atla

Bağış toplama

Kapıdan kapıya para toplama sık sık elde tutulan bir toplama kutusu içermektedir

Bağış toplama veya fon sağlama bireyleri, işletmeleri, hayırsever vakıfları veya devlet kurumlarını işe alarak gönüllü mali bağış katkılar bulma ve toplama sürecidir. Fon toplama genellikle kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için para toplama çabalarına atıfta bulunsa da, bazen yatırımcıların veya kâr amacı gütmeyen işletmeler için diğer sermaye kaynaklarının tanımlanması ve talep edilmesini ifade etmek için kullanılır.[1]

Geleneksel olarak, bağış toplama çoğunlukla sokakta ya da insanların kapılarında bağış talep etmekten ibaretti ve bu durum yüz yüze bağış toplama şeklinde çok güçlü bir büyüme gösteriyor, ancak çevrimiçi bağış toplama gibi yeni kaynak yaratma biçimleri Son yıllarda internetle ve sosyal medya ile toplama ortaya çıkmış olsa da, bunlar genellikle tabandan bağış toplama gibi eski yöntemlere dayanmaktadır.[2]

Organizasyonlar

Bağış toplama, kâr amacı gütmeyen kuruluşların operasyonları için para alabilmelerinin önemli bir yoludur. Bu operasyonlar, araştırma kuruluşları, kamu yayıncıları, siyasi kampanyalar ve çevre sorunları gibi dini veya hayırsever gruplar gibi çok çeşitli endişeleri içerebilir.

Bazı hayır kurumu örnekleri arasında, öğrenci bursu, atletik veya akademik başarı, insani ve ekolojik kaygılar, afet yardımı, insan hakları, araştırma ve diğer sosyal konular için ödülleri içerir.[3]

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en önemli fon sağlama çabalarından bazıları kolejler ve üniversiteler tarafından yürütülmektedir. Genellikle fon sağlama veya "gelişme" / "ilerleme" programı, yıllık fon başvuruları ile büyük kampanyalar arasında ayrım yapar. Çoğu kurum, tüm kurum veya bireysel yüksekokullar ve bölümler (örneğin, Sanat Okulu, Matematik Okulu, Fen Fakültesi, vb.) ve atletizm gibi kampüs kurumları için üstün bağış toplama başvuruları yapmak için profesyonel gelişim görevlilerini kullanır. Katılan kişi sayısı kurumun büyüklüğüne bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir.[4]

Aynı derecede önemli olan, dünyadaki neredeyse tüm tanınmış dini grupların bağış toplama çabalarıdır. Bu çabalar yerel, ulusal ve küresel düzeyde düzenlenmektedir. Bazen, bu tür fonlar yalnızca başkalarının temel ihtiyaçlarına yardımcı olmak için giderken diğer zamanlarda para sadece evanjelizm veya proselitizm için kullanılabilir. Genellikle dini organizasyonlar ikisini karıştırır, bu da bazen gerginliğe neden olabilir.[5]

Bağış toplama politika kampanyalarında da önemli bir rol oynamaktadır. Bu gerçek, çok sayıda kampanya finansmanı reform yasasına rağmen, Amerikan siyasetinde tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. Siyasi eylem komiteleri (PAC'ler) adayları ve siyasi partileri destekleyen en iyi bilinen organizasyonlardır, ancak 527 grup gibi diğerleri de etkilidir. Bazı savunuculuk kuruluşları, mevzuatı etkilemek amacıyla politika konularına yönelik veya bunlara karşı mücadele amaçlı fon yaratmaktadır.[6]

Kamu yayıncıları, dünyanın çoğunda tamamen devlet tarafından finanse edilirken, bazı fonların halktan bağışlardan gelmesi gereken birçok ülke var. Amerika Birleşik Devletleri'nde yerel yayın kuruluşlarının fonlarının% 15'i azı federal hükûmetten geliyor. Bir yıllık verim türü olan rehin tahvili, genellikle her yıl yaklaşık bir ila iki hafta süren, yılda yaklaşık üç kez meydana gelir.[7] İzleyiciler ve dinleyiciler finansman dönemlerinde sıklıkla önemli ölçüde azalır, bu nedenle düzenli izleyicileri ve dinleyicileri ilgilendirmek için özel programlama yayınlanabilir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2019. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2019. 

Ayrıca bakınız

  • CharityWatch
  • Gönüllü bağış toplama
  • Yardımseverlik buluşması
  • Kitle fonlaması
  • Doğrudan posta toplama
  • Kökleşmiş bağış toplama
  • Moneybomb
  • Sokakda para toplama
  • Gönüllü hibe

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Banka</span> finansal etkinlikte bulunan kurum

Banka, faizle para alınıp verilebilen, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ticari, finansal ve ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlara denir. En yaygın üçüncül sektörlerden biridir. Banka sözcüğü İtalyanca banca sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Kredilendirme faaliyetleri doğrudan banka tarafından veya sermaye piyasaları aracılığıyla dolaylı olarak da yapılabilir. Bankalar genellikle uluslararası bir dizi sermaye standardı olan Basel Anlaşmalarına dayanan asgari sermaye gereksinimine tabidir. Bankalar bir ülkenin finansal sistem ve ekonomisinde önemli bir rol oynadıklarından, yargı alanlarının çoğu bankalar üzerinde yüksek derecede düzenleme uygulamaktadır.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türkiye'de devlet tarafından verilen temel eğitime katkıda bulunmak amacıyla İstanbul’da kurulmuş eğitim vakfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Albaraka Türk</span> Yabancı sermayeli Türk katılım bankası

Albaraka Türk Katılım Bankası, 1984 yılında İstanbul, Türkiye'de kurulan bir faizsiz bankacılık kuruluşudur. Albaraka Türk, câri hesaplar ve katılma hesapları aracılığıyla fon toplayan ve topladığı fonları, bireysel finansman, kurumsal finansman, finansal kiralama ve proje bazında kâr zarar ortaklığı gibi hizmetlerle tekrar ülke içi ekonomide değerlendirerek işletmenin yanında, faizsiz bankacılık uygulamasıyla çeşitli finansman ve bankacılık hizmetlerini sunan bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Gönüllü</span> çıkar beklemeksizin bir iş yapmayı üstlenen kişi

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Bağış</span> Yönlendirme sayfası

Bağış, hayırseverlik, insani yardım veya bir amaca fayda sağlamak için yapılan bir hibe veya hediyedir. Bağış, para, sadaka, hizmetler veya giysi, oyuncak, yiyecek veya araç gibi mallar dahil olmak üzere çeşitli şekillerde olabilir. Bağış, kan veya organ bağışı gibi tıbbi ihtiyaçları karşılayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de genel seçimler</span> TBMM yasama dönemi milletvekillerini belirlemek için yapılan seçimler

Türkiye'deki genel seçimler, Türkiye Büyük Millet Meclisinin yapısını seçimden sonraki beş yıl için belirlemektedir. Milletvekilleri, parti listelerinin kapalı olduğu 87 çok üyeli seçim bölgesinde nispi sistemle veya bağımsız adaylar olarak beş yıllık bir dönem için seçilmektedir.

Hayır kurumu, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla kurulmuş, kâr amacı gütmeyen kuruluştur. Bir hayır kurumu tarafından ya da hayırseverler tarafından halkın ücretsiz olarak yararlanması için yaptırılan çeşme, okul, hastane gibi yapılara hayrat denir.

Change.org, websitesi herkese çevresinde görmek istediği değişimi gerçekleştirebilmesi için olanak sağlayan ve hızla büyüyen küresel bağlamda dünyanın en büyük imza kampanyası projesidir.

Kitle fonlaması, çok sayıda bireyin küçük miktarda bağışlarına dayanan yeni nesil bir yatırım ve fonlama sistemidir. Bu sistemde, bireyler kitle fonlama platformu internet sitesi üzerinden bağış yapar, küçük bir hisse satın alır ya da üretilecek ilk ürünler karşılığı ödeme yapar.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Ulusal Bankası, Kuzey Makedonya'nın merkez bankasıdır. Merkezi Üsküp'tedir. 1991 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bağış kutusu</span>

Bağış kutusu, bağış toplamak için kullanılan küçük kutu. Genellikle halka açık yerlerde bulunurlar. Kiliseler, kütüphaneler, müzeler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar küçük miktarlarda ek gelir getirici bir araç olarak bu kutuları kullanırlar. Üzerlerinde para atmak için yarık şeklinde küçük açıklık bulunur. Kutudan para çalınmasını önlemek için çeşitli şekillerde üretilmiş kutular mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kâr amacı gütmeyen kuruluş</span>

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, gelirinin giderinden çok olması durumunda onu üyelere ve paydaşlara (hissedarlara) dağıtmayıp hedeflerinin daha iyi gerçekleşmesi için kullanan, gönüllü bir dernek gibi hareket eden organizasyon. Genellikle sorun çözmeye yönelik çalışmalar yaparlar. Çeşitli kişi ve kurumlardan bağış alarak ayakta kalmaktadırlar.

Crop Trust veya resmî adıyla Global Crop Çeşitlilik Vakfı, küresel gıda güvenliğini korumak için mahsul çeşitliliğini korumaya çalışan uluslararası bir kâr amacı gütmeyen kuruluştur. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile CGIARacting arasında Bioversity International aracılığıyla kurulan bir ortaklık aracılığıyla kurulmuştur.

Gavi İttifakı, yoksul ülkelerin aşılamaya erişimini artırmak amacıyla 2000 yılında kurulmuş uluslararası bir kamu-özel ortaklığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wikimedia hareketi</span> İçerik yayınları, Wikimedia kuruluşları ve bağımsız editörler dahil olmak üzere Wikimediadaki sosyal hareket

Wikimedia hareketi veya kısaca Wikimedia, Wikimedia Vakfı projelerine katkıda bulunanların oluşturduğu küresel bir topluluktur. Hareket, Vikipedi topluluğu etrafında oluşturuldu ve o zamandan beri, ortak projeler olan Wikimedia Commons, Vikiveri ve MediaWiki'ye katkıda bulunan gönüllü yazılım mühendisleri ve geliştiricileri de dahil olmak üzere diğer Wikimedia projelerine genişledi. Bu gönüllüler, Wikimedia Vakfı, tematik kuruluşlar ve kullanıcı grupları dahil olmak üzere dünya çapında çok sayıda kuruluş tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Siyasi kampanya</span>

Bir siyasi kampanya belirli bir grup içindeki siyasi görüşü etkilemeyi amaçlayan organize bir çabadır. Modern siyasette, en yüksek profilli siyasi kampanyalar, genel seçimlere ve devlet başkanı veya hükûmet başkanı adaylarına, genellikle cumhurbaşkanı veya başbakana odaklanır.