İçeriğe atla

BTR-60

BTR-60

Çeşidi Zırhlı Personel Taşıyıcı
Uyruğu Sovyetler Birliği Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Hizmet 13 Aralık 1959 -
Üretim tarihi
Üretici  Sovyetler Birliği - GAZ
 Romanya - Ratmil Regie Autonoma
Üretildiği tarih 1960-1987
Üretim adedi +25.000
Özellikler
Ağırlık 10.1 ton
Uzunluk 7.22 m
Genişlik 2.82 m
Yükseklik 2.06 m
Mürettebat 3+14 yolcu


Ana silahı 14.5mm'lik KVPT silahı ve 7,62 mm'lik PKT (biksi) silahı
Motor 2×GAZ-40P 6 silindirli benzinli motor 180 hp (134 kW)
90 bg
Harekat menzili 500 km
Azami hızı 80 km/s


BTR-60, Sovyet yapımı bir 8x8 lastik tekerlekli zırhlı personel taşıyıcısıdır. Rus 8x8 lastik tekerlekli zırhlı araç serisinin ilk modelidir. BTR-60'ın yerine geçen modeller BTR-70 ve BTR-80'dir.

BTR-60 Sovyet ordusunun zırhlı avcı taşıyıcı aracıydı. BTR kısaltmasının açılımı Rusça Bronetransporter (БТР, Бронетранспортер, anlamı "zırhlı taşıyıcı").[1] Askerî personeli taşıyan 4 akslı, zırhlı nakil araçlarının ilki olmakla birlikte Sovyet Kara ordusu ve Varşova Paktı orduları için üretilmiştir. Gerçi zırhı oldukça hafif olmakla birlikte, çelik levhaların birbirine kaynaklanmasından oluşmaktadır.

Zırh koruması

Zırhı kaynaklı çelik levhalardan oluşmaktadır. Döküm çelik zırha oranla dayanımı daha düşüktür. Zırhının dayanımı ancak personelini küçük çaplı mermilerden ve şarapnel parçalarından korumaya yetiyordu.

NBC koruması

BTR 60PB modelinde NBC donanımları standarttır ve bu NBC donanımları arasında hava filtreleyici ve erken uyarı algılayıcıları vardır.

Hareketliliği

BTR-60'ın motor gücünü arka kısmında bulunan ve her biri 2 aksa güç veren 2 adet benzinli motordan almaktadır. 8x8 seyir gücü onu arazi şartlarında oldukça üstün kılmaktaydı (tekerlekli zırhlı araçlar çerçevesinde). Burun kısmı özellikle yamuk olarak şekillendirilmişti ki, karşısına çıkabilecek nesnelerden kolayca kaçabilmesini sağlıyordu ve BTR'ye tam amfibik olarak yüzme imkânları da veriyordu.

Zayıf Noktaları

  • Gene de BTR-60'ın aşağıda belirtilmiş olan birkaç zayıf noktası mevcuttur:
  • 1) Motorları çok yakıt harcıyordu.
  • 2) Lastikler hasarlara karşı çok açık ve zayıftı.
  • 3) Zırh Avcı ateşine ve el bombası parçalarına karşı kısıtlı olarak koruma sağlayabiliyordu.
  • 4) Ekibin bulunduğu bölge ancak üstteki tavan kapaklarından boşaltılabiliyordu ki, bu da onların düşman ateşine karşı açıkta kalmaları anlamına geliyordu.

Onun takipçisi olan BTR-70'te bu anılan noktaların birçoğunun üzerinde (yakıt harcaması dışında) iyileştirmeler yapılmıştır.

Bu araç Vietnam Savaşı'nda da kullanılmıştır.

Varyantları

SSCB

  • BTR-60P P(plavajushhijj) yüzen anlamına gelir.Üstü açık ve taretsiz modelidir. Ana silahı 12,5 lik makineli tüfektir,
  • BTR-60PA
  • BTR-60PB En yaygın modelidir. Tareti vardır. Son üretim modellerinde NBC koruma ve kızılötesi görüntüleme sistemleri vardır. Ana silahı 14,5'lik KPVT'dir. Ana silahının yanında bir de 7,62'lik ikincil bir silah vardır.
  • BTR-60PU

Cibuti

  • BTR-60PB

Meksika

  • APC-70 BTR60'ın sivil varyantı üzerine kurulmuştur. Tareti yoktur.

Romanya

  • TAB-77

Rusya

Türkiye

  • BTR-60PB fiziki ömürlerini tamamlayan motorları BMC Cummins motoruyla değiştirilmiştir. Amfibik özelliklerinin kaybetmişlerdir.

Kullanıldığı Savaşlar

Ülkelere göre ordularında bulunan BTR-60 sayıları

Eski kullanıcılar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "KAT-orygie-0/24-49-soderzanie" (PDF). 3 Kasım 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2006. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">T-72</span> Sovyet savaş tankı

T-72 (УРАЛ), üretimine 1970 yılında başlanan ikinci nesil bir Sovyet ana muharebe tankıdır. T-64A tankıyla paralel tasarım özellikleri taşıyan Obyekt-172 prototipinden tasarlanmıştır. İlk kez 1973'te hizmete girdi. İlk kez 1977 yılında görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">FNSS Pars</span>

FNSS Pars, Ankara konuşlu FNSS AŞ. üretimi taktik tekerlekli zırhlı savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır araçlara verilen genel addır. Adını güç temsilcisi olan Anadolu parsı'ndan almaktadır. Şu anda alımı Türk Ordusu'nun gündeminde olup, fiziki ömürlerini tamamlayan BTR-60 ve BTR-80'lerin yerini alması plânlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BTR-80</span> Sovyet yapımı zırhlı personel taşıyıcı

BTR-80 bir Sovyet yapımı zırhlı personel taşıyıcı dır.Sovyet sekiz tekerli zpt serisinin üçüncü aracıdır. 1986 yılında SSCB'de BTR-60 ve BTR-70 gibi eski modellerin yerini almak üzere üretilmeye başlamıştır. TSK'de yaklaşık 240 adet BTR-80 bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BTR-70</span>

BTR-70, Rus yapımı bir 8x8 lastik tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı dır. BTR 8x8 lastik tekerlekli zırhlı araç serisinin bir modelidir. BTR-70 yerine geçen modeller: BTR-80.

<span class="mw-page-title-main">T-55</span> Rus menşei savaş tankı.

T-55, 1. nesil Sovyet tasarımı ana muharebe tankıdır. İlk prototip modeli II.Dünya Savaşı'nın bitiminden az zaman sonra 1945'te ortaya çıkmıştır ve kısa sürede SSCB ve Varşova Paktı ordularının kullandığı temel tank sınıfı olmuştur. Üretimi ise 1947 başlayıp 1980'lere kadar sürmüştür. T-54/55 tankları dünyadaki 20. ve 21. yüzyıldaki sırasındaki çatışmaların çoğunda kullanılmıştır. T-34 tankının yerine geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">T-62</span> Rus menşei ana muharebe tankı

T-62, Sovyet yapımı ikinci nesil bir Ana Muharebe Tankıdır. İlk kez 1961'de hizmete girdi. T-55'in geliştirilmiş halidir.

PK Makineli Tüfeği, Sovyetler Birliği'nde tasarlanan 7.62mm'lik genel maksat makineli bir tüfektir. Düşman piyadesini, motorlu araçlarını ve mevzilerini ateş altına almak maksadıyla üretilmiştir. Hâlen Rusya'da üretimi devam etmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Makineli tüfeğin NATO'daki denkleri M240, MG3 ve M60'dır. PK Makineli Tüfeği 1960'larda tasarlanıp 1965 yılında üretime geçmiştir. Hizmete girdiği 1965 yılında Sovyetler Birliği'nde kullanılan SGM ve RPD makineli tüfeklerin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">BA-20</span> Sovyetler Birliği tarafından 1936 yılında geliştirilen zırhlı araba

BA-20 Sovyetler Birliği tarafından 1936 yılında geliştirilen ve Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir zırhlı arabaydı. II. Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında kullanıldı. Ford firmasına ait tasarımdan geliştirilen ve Nijni Novgorod şehrinde bulunan GAZ'da sivil amaçlı üretilen GAZ-M1 arabasından dönüştürülmüş bir zırhlı arabaydı. BA-20 Vykunskiy Fabrikası'nda üretildi.

<span class="mw-page-title-main">BTR-90</span> Zırhlı araç

BTR-90 (GAZ-5923) 8×8 tekerlekli Rusya tarafından geliştirilen piyade çatışma aracı sınıfında zırhlı bir araçtır. 1993 yılında geliştirilen araç ilk olarak 1994 yılında halka gösterilmiştir. Bu araç kendinden önceki BTR-80 modelinden daha geniş ve üzerinde BMP-2'ye ait taret bulunmaktadır. BTR-80'ne göre zırhı özelliği geliştirilen araç 14.5 mm kalibrelik silahlara kadar koruma sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">EE-9 Cascavel</span>

EE-9 Cascavel Brezilya'nın Engesa firması tarafından 70'lerde geliştirilmiş 6 x 6 zırhlı arabadır. EE-11 Urutu ile aynı zamanda tasarlanmıştır. Elde edilmesi ticari olarak mümkün olan parçalardan oluşmuştur. EE-11 Urutu ZPT'si ila bazı parçaları aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Stryker</span> Sekiz tekerli zırhlı savaş aracı ailesi

IAV Stryker ABD ordusunda kullanılan General Dynamics Land Systems tarafından üretilen Kanada yapımı 8 tekerlekli LAW III'ten geliştirilen 8x8'lik zırhlı savaş aracıdır. Stryker ABD ordusunun 1980'de kullanmaya başladığı M2/M3 Bradley'den bu yana kullandığı ilk yeni zırhlı savaş aracıdır. 2002 yılından bu yana ABD ordusu tarafından hem personel taşıyıcı rolünde hem de tank imha edici ZMA rolünde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BMP-1</span>

BMP-1 Sovyet yapımı paletli ve tam amfibik zırhlı muharebe aracıdır.BMP Rusça:. BMP-1 dünyada seri üretime alınan ilk zırhlı muharebe aracıdır. Tasarımı ve üretimi 1960'larda başlayıp ilk kez 1967 Kızıl meydanda yapılan geçit töreninde görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">BTR-50</span>

BTR-50, bir Sovyet amfibiyen zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç PT-76 hafif tankı temelli olup diğer BTR serisi araçların aksine paletlidir. BTR-50, iki diğer ZPT OT-62 TOPAS ve Type 77 ile birçok benzerliği paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">KPV</span> Sovyet yapımı bir ağır makineli tüfek

KPV, Sovyet yapımı bir ağır makineli tüfektir. Silah başlangıçta piyade silahı olarak tasarlanmış olup daha sonra ZPU serisi uçaksavarlarında kullanılmıştır. Boyutu ve gücü sayesinde BTR serisi ZPT ve BRDM-2 gözlem araçlarında kullanışlı bir hafif zırhsavar silahı haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">BTR-152</span>

BTR-152, bir Sovyet zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, ZiS-151 şasisi ve aktarma organlarının üzerine inşa edilmiştir. 1950'lerde bir dizi Varşova Paktı üyesi devletle hizmete girdi ve 1960'larda amfibi BTR-60 serisinin ortaya çıkışına kadar Sovyet motorize piyade taburlarının temel aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">BTR-40</span>

BTR-40, bir Sovyet zırhlı personel taşıyıcı ve keşif aracıdır. Sovyet hizmetinde genellikle Sorokovka olarak anılmaktaydı. Aynı zamanda ilk seri üretilen Sovyet ZPT'dır. Yerini BTR-152 ve BRDM-1'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-11</span>

Yakovlev Yak-11, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir eğitim uçağıdır. Uçak, 1946 yılında hizmete girmiş olup Sovyetler Birliği ve DOSAAF'ın ana eğitim uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 6614</span> Merve

Fiat-OTO Melara 6614, İtalyan FIAT ve OTO Melara ortaklığı tarafından üretilen dört tekerlekten çekişli amfibi zırhlı personel taşıyıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">BTR-4</span> Zırhlı Personel Taşıyıcı

BTR-4 "Bucephalus ", Ukrayna'da Kharkiv Morozov Makine Binası Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan amfibi 8x8 tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır (APC).