İçeriğe atla

BSD/OS

BSD/OS
Geliştirici(ler)Berkeley Software Design, Inc.
İşletim sistemi ailesiUnix-like
Kaynak türüKaynak kodu erişilebilir
LisansSahipli
Çekirdek türüMonolithic
Platform desteğix86, SPARC
Programlama diliC
Kullanıcı arayüzüCommand-line interface
Pazarlama hedefiInternet server applications
Dil sayısıEnglish

BSD / OS (aslen BSD / 386 olarak adlandırıldı ayrıca BSDi olarak da bilinir), Berkeley Software Design, Inc. tarafından geliştirilen BSD işletim sisteminin durdurulan tescilli bir sürümüdür. (BSDi).

BSD / OS, sunucu rollerinde güvenilirlik konusunda önemli bir üne sahipti; ünlü Unix programcısı ve yazarı W. Richard Stevens, bu nedenle onu kendi kişisel web sunucusu için kullandı.[1]

Tarihçe

BSDi, 1991 yılında UC Berkeley'deki Bilgisayar Sistemleri Araştırma Grubu (CSRG) üyeleri tarafından Intel 386 (veya üzeri) işlemcilerle PC uyumlu sistemler için BSD Unix'in sahipli ve tescilli bir sürümünü geliştirmek ve satmak amacıyla yaratıldı. Bu konuda, daha önce Bill Jolitz tarafından BSD'yi PC platformuna taşımak için yapılan çalışmalardan yararlandı.

BSD / 386 1.0, Mart 1993'te piyasaya sürüldü. Şirket, yazara hakkı teslim edildiği sürece, BSD yazılımının tescilli sistemlerde kullanımına izin veren BSD Lisansındaki şartlardan yararlanarak lisanslar ve destek sattı. Şirket, tescilli olmayan BSD işletim sistemlerinin geliştirilmesine kod ve kaynaklarla katkıda bulundu ve onları destekledi. Bu arada Jolitz, BSDi'den ayrıldı ve bağımsız olarak PC'ler için 386BSD adlı açık kaynaklı bir BSD çatalı yayınladı. BSDi sisteminin avantajlarından biri, tam sözdizimi ve argüman açıklamaları, örnekler, dosya kullanımı, yazarlar ve diğer komutlara çapraz referanslar dahil olmak üzere tüm sistem için eksiksiz ve sorunsuz bir kılavuz dokümantasyonu sunmasıydı.[] BSD / 386 lisansları (kaynak kodu dahil), pazarlamada kullanıldığı şekilde AT&T UNIX System V kaynak lisanslarından çok daha düşük bir şekilde 995 $ 'dan fiyatlandırıldı.[2] USL v. BSDi, Üniversitenin 4.4 BSD-Lite sürümü için işletim sistemlerinde ihtilaflı kod için yazılmış olan BSDI yerine geçen kod, sürüm 2.0 ile birlikte geçerli hale gelmiştir. Bu sürümde, "386" tanımı tarihe karışmıştı ve BSD / 386, "BSD / OS" olarak yeniden adlandırıldı ve pazarlandı. BSD / OS'nin sonraki sürümleri Sun SPARC tabanlı sistemleri de destekledi.

BSD/OS'nun pazarlama stratejisini artan bir şekilde giderek daha fazla sunucu uygulamalrına odaklanır hale geldi. Ancak, 1990'ların sonlarında ve 2000'lerin başlarına doğru Unix uyumlu yazılım için gittikçe daralan pazar, BSD / OS satışlarına ciddi zarar verdi. Pazarın bir ucunda, Open Group'un UNIX ticari markasını taşıması ile birlikte sertifikasından ve daha büyük Unix satıcılarının satış gücü ve donanım desteğinden yoksundu. Aynı zamanda, açık kaynak BSD'lerin ve Linux'un aksine ihmal edilebilir düşük maliyet avantajından da yoksundu. BSD / OS, Nisan 2001'de Wind River Systems tarafından satın alındı.[3] Wind River, BSD / OS satışlarını 2003 sonunda durdurdu ve destek 2004 sonunda sona erdi.

Sürümler

BSD / OS (BSDi) sürümüYayın tarihiKod tabanıAçıklama
BSD / 386 (BSDi) 0.3.1 1992, Nisan
BSD / 386 (BSDi) 0.3.2 1992, Haziran
BSD / 386 (BSDi) 1.0 Mart 1993
BSD / 386 (BSDi) 1.1 1994, Şubat
BSD / OS (BSDi) 2.0 1995, Ocak
BSD / OS (BSDi) 2.0.1 1995, Haziran
BSD / OS (BSDi) 2.1 1996, Ocak
BSD / OS (BSDi) 3.0 1997, Şubat
BSD / OS (BSDi) 3.1 1998, Mart
BSD / OS (BSDi) 4.0 1998, ağustos
BSD / OS (BSDi) 4.0.1 1999, Mart
BSD / OS (BSDi) 4.1 1999, Aralık
BSD / OS (BSDi) 4.2 2000, Kasım
BSD / OS (Wind River) 4.3 2002, Mart
BSD / OS (Wind River) 5.0 2003, mayıs
BSD / OS (Wind River) 5.1 2003, Ekim

Kaynakça

  1. ^ "Rich Stevens' FAQ". 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2020. 
  2. ^ McKusick, M. K. (1999). Twenty Years of Berkeley Unix - From AT&T-Owned to Freely Redistributable. Retrieved July 27, 2006, from http://www.oreilly.com/catalog/opensources/book/kirkmck.html 14 Eylül 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Press release: Wind River to Acquire BSDi Software Assets, Extending Development Platforms to Include Robust UNIX-based Operating Systems for Embedded Devices". 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">BSD</span>

BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">FreeBSD</span>

14.1  )

<span class="mw-page-title-main">Mikro çekirdek</span>

Bilgisayar biliminde, bir mikro çekirdek, bir işletim sistemini uygulamak için gereken mekanizmaları minimuma yakın sağlayan işletim sistemi çekirdeği türüdür. Ana çekirdek sadece birimler arası iletişim ve süreçleri sıralama işlerini yapar. Bellek yönetimi, kayıt ortamı yönetimi, sürücüler ve ağ ile ilgili çok sayıda sürec birbirleriyle iletişim kurarak haberleşir. Bu sayede; parçalardan oluşan yapı ve tasarımın sadeleştirilmesi, bir parçadaki hatanın diğer parçaları etkilememesi ve çalışma anında işletim sisteminin güncelleştirilebilmesi mümkün olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">UNIX Sistem V</span>

Unix System V ya da SysV, daha seyrek olarak System 5 olarak adlandırılan, UNIX işletim sisteminin sürümlerinden biridir. Esasen AT&T tarafından geliştirilmiş olup 1983 yılında piyasaya sürülmüştür. 4 ana versiyonuyla piyasaya sürülen sistem birçok Unix özelliğini içinde barındırmaktadır: IBM'in AIX, Hewlett Packard Enterprise'ın HP-UX ve Oracle'ın Solaris, ayrıca OpenSolaris'ten kısımlanmış ücretsiz yazılım illumos.

<span class="mw-page-title-main">POSIX</span>

POSIX, UNIX için "taşınabilir işletim sistemi arabirimi".

<span class="mw-page-title-main">QNX</span>

QNX, gömülü sistemler pazarına yönelik Unix benzeri, gerçek zamanlı işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Unix benzeri</span>

Unix benzeri işletim sistemi, resmi bir UNIX markası olmamasına karşın Unix sistemine benzer şekilde çalışan işletim sistemleridir. Unix benzeri bir yazılım, Unix komut ve kabuğuna benzer işlevlere sahiptir. Bu terimin kullanımı için bir standart yoktur ve bir yazılımın veya işletim sisteminin Unix benzeri olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı üzerine farklı görüşler vardır.

Bu sayfa işletim sistemi listesidir. Bilgisayar işletim sistemleri teknolojisine, sahibine, lisansına, çalışma durumuna, kullanıma ve birçok diğer özelliklerine göre kategorilere ayrılır. Uygulamada birçok grup ortak olabilir.

<span class="mw-page-title-main">XNU</span>

XNU, MacOS işletim sisteminde kullanılmak üzere Aralık 1996'dan beri Apple'da geliştirilen ve Darwin işletim sisteminin bir parçası olarak ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak piyasaya sürülen bilgisayar işletim sistemi çekirdeğidir. Ayrıca, iOS, tvOS ve watchOS işletim sistemlerinin çekirdeği olarak da kullanılır. XNU, "X Not Unix"'in bir kısaltmasıdır.

Mach, Carnegie Mellon Üniversitesi'nde öncelikle dağıtık hesaplama ve paralel hesaplama bilgi işlem olmak üzere işletim sistemi araştırmalarını desteklemek için geliştirilen bir işletim sistemi çekirdeğidir. Mach bir mikrokernelin en eski örneklerinden biri olarak sıklıkla bahsedilir. Bununla birlikte, Mach'ın tüm versiyonları mikrokernel değildir. MacOS'un temel aldığı NextStep ve OpenStep, hepsi de daha önce bir mikro çekirdek olmayan Mach içeren XNU işletim sistemi çekirdeğini büyük bir bileşen olarak içerir. Mach türevleri, GNU Hurd ve Apple'ın işletim sistemleri macOS, iOS, tvOS ve watchOS'daki modern işletim sistemi çekirdeklerinin temelini oluşturmaktadır.

UNIX Zaman Paylaşım Sisteminin her bir versiyonu, bir önceki versiyondan, birinci versiyon ise prototip Unix'ten evrimleşmiştir. Aşağıda Unix işletim sistemlerinin prototip sürümlerden itibaren listesi verilmiş olup tüm varyantlar ve alt öğeler görüntülenmez.

<span class="mw-page-title-main">TrueOS</span>

TrueOS, FreeBSD-CURRENT'in en son sürümleri üzerine kurulmuş, sunucu yönelimli, Unix-benzeri, geliştirilmesi artık devam etmeyen bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">OpenServer</span>

Xinuos OpenServer, daha önce SCO UNIX ve SCO Open Desktop, Santa Cruz Operation (SCO) tarafından geliştirilen, daha sonra SCO Group tarafından satın alınan ve şimdi Xinuos'a ait olan kapalı kaynaklı bir bilgisayar işletim sistemidir. OpenServer'in ilk sürümleri UNIX System V'i temel alırken, daha sonraki OpenServer 10, FreeBSD 10'u temel aldı.

SunOS, Sun Microsystems tarafından iş istasyonu ve sunucu bilgisayar sistemleri için geliştirilmiş Unix temelli bir işletim sistemidir. SunOS adı genellikle yalnızca BSD temelli 1.0 ila 4.1.4 sürümlerine atıfta bulunmak için kullanılırken, 5.0 ve sonraki sürümleri UNIX System V Sürüm 4'ü temel alır ve Solaris markası altında pazarlanır.

<span class="mw-page-title-main">Coherent (işletim sistemi)</span>

Coherent, artık feshedilmiş olan Mark Williams Company (MWC) tarafından geliştirilip satılan olup IBM PC uyumlu cihazlar ve diğer mikro bilgisayarlar için Unix işletim sisteminin bir klonudur. Geçmişte, işletim sistemi tescilli bir üründü, ancak 2015 yılında BSD-3-Madde lisansı altında piyasaya sürülen açık kaynak haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">386BSD</span>

386BSD, Berkeley Software Distribution (BSD) temelli olup sonradan durdurulan bir Unix işletim sistemidir. 1992'de piyasaya sürüldü ve 32 bit Intel 80386 mikroişlemciye dayalı PC uyumlu bilgisayar sistemlerinde çalıştı. 386BSD yenilikleri arasında rol tabanlı güvenlik, halka arabellekler, kendi kendine sıralanan yapılandırma ve modüler çekirdek tasarımı yer alır.