İçeriğe atla

BRLix

BRLix
İşletim sistemi ailesiLinux dağıtımı
Kaynak türüÖncelik Açık kaynak
LisansGPL
Çekirdek türüMonolitik
Web sitesiwww.brlix.com

BRLix eski adıyla Famelix, Debian tabanlı ön tanımlı kde masaüstüne sahip bir linux dağıtımıdır. BRLix'i diğer dağıtımlardan ayıran en önemli özelliği, görsel açıdan Windows'u takip etmesidir. Arayüz olarak bir benzerlik olsa da bu BRLix geliştiren ekibin yaptığı bir temadır. BRLix linux dağıtımı yapım olarak Brezilya'dır. En son sürümü 1.2-rc4 dür. BRLix genel olarak birçok linux dağıtımı gibi ücretsizdir, ancak ücretli versiyonu da mevcuttur.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Slackware</span>

1992 yılında Patrick Volkerding tarafından başlatılan Slackware Linux, hâlen geliştirilen en eski Linux dağıtımıdır. İlk kararlı sürümü 1993 Temmuz'unda yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Scientific Linux</span>

Scientific Linux, Fermilab laboratuvarları tarafından, bilimsel ve akademik ortamlarda kullanılmak üzere geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. 6 numaralı sürümüne kadar geliştirilmesi Fermilab ve CERN tarafından ortaklaşa yürütülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">CentOS</span>

CentOS, Red Hat firmasının dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodları üzerine kurulu ve artık geliştirilmeyen, dağıtımı durdurulan bir Linux dağıtımıdır. Bağımsız bir grup tarafından geliştirilen işletim sisteminin isminin açılımı "Community Enterprise Operating System"dır. Ocak 7, 2014 tarihli bir bildiri ile CentOS geliştirici lideri Karanbir Singh, CentOS'un RedHat ekibine dahil olduğunu bildirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Slax</span>

Slax, Linux işletim sistemi barındıran küçük bir çalışan işletim sistemidir. Herhangi bir kuruluma ihtiyaç duymadan CD veya USB bellek üzerinden direkt olarak çalışır. Slax, Slackware Linux dağıtımı tabanlı bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Çapraz platform yazılımı</span> birden fazla işletim sisteminde dağıtımı olan yazılımlar

Çapraz platform yazılımları veya çoklu platform yazılımları, birden fazla işletim sisteminde dağıtımı olan yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">Linux çekirdeği</span> çekirdek sürümü

Linux çekirdeği, Unix benzeri açık kaynak bir monolitik işletim sistemi çekirdeğidir. Linux işletim sistemleri ailesi bu çekirdek üzerine inşa edilmiştir. Kişisel bilgisayarlar ve sunucular gibi genellikle Linux dağıtımı kullanan geleneksel bilgisayar sistemleri; router, kablosuz erişim noktaları, set üstü kutuları, smart TV'ler gibi gömülü sistemler bu çekirdeği kullanır. Android işletim sistemine sahip olan tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve akıllı saatler de ayrıca bu çekirdeğin sağladığı hizmetlerden yararlanmaktadır. Kasım 2017 itibarıyla Dünya'nın en güçlü 500 süper bilgisayarı, Linux tabanlı işletim sistemi kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ALT Linux</span>

ALT Linux, RPM Paket Yöneticisi (RPM) tabanlı ve Linux çekirdeği ve Sisyphus paket deposu üzerine inşa edilmiş bir dizi Rus işletim sistemidir. ALT Linux, ALT Linux Team geliştiriciler topluluğu ve ALT Linux Ltd. tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">LXDE</span> Masaüstü ortamı

LXDE, Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen özgür ve açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sabayon Linux</span> Gentoo tabanlı bir linux dağıtımı

Sabayon Linux veya Sabayon, Gentoo tabanlı bir linux dağıtımıdır. Gentoo'dan farklı olarak, Sabayon önceden derlenmiş olarak kurulur. x86 ve x86 64 işlemci mimarilerini desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trisquel</span> Ubuntu tabanlı Linux dağıtımı

Trisquel, Özgür Yazılım Vakfı’nın %100 özgür GNU/Linux dağıtımları listesinde yer alan, Ubuntu tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı. Geniş bir yelpazedeki kullanıcılara hitap ediyor; ev kullanıcılarını, eğitim kurumlarını, şirketleri, eski/güçsüz bilgisayarları hedefleyen dört farklı sürüm sunuyor.

<span class="mw-page-title-main">GNewSense</span>

gNewSense, Debian tabanlı bir GNU/Linux dağıtımıdır. Ubuntunun kullanıcı dostu yapısını; özgür olmayan tüm yazılım ve bileşenlerini çıkararak devam ettirmeyi amaç edinmiştir. Özgür Yazılım Vakfı gNewSense'i tamamen özgür yazılımlardan oluşan bir GNU/Linux dağıtımı olarak tanıtmaktadır.

Puppy Linux, herhangi bir dağıtımı temel almamış bir Linux dağıtımı. Eski bilgisayarlarda performans hedefleyen küçük boyutlu bir linux dağıtımıdır. Varsayılan olarak JVM ve Openbox masaüstleriyle birlikte gelmektedir. Kendi depoları üzerinden paketler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">ROSA Linux</span>

ROSA Linux, Rus Şirketi LLC NTC IT ROSA tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Üç farklı şekilde yayınlanmaktadır: ROSA Desktop Fresh, ROSA Enterprise Desktop ve ROSA Enterprise Linux Server (ticarî). Desktop adını taşıyan yayınlar flaş oynatıcı, çoklu ortam kodekleri, vb. özel mülk yazılımlarla gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">OpenMandriva</span> Linux işletim sistemi

OpenMandriva Lx, OpenMandriva adlı kâr amacı gütmeyen bir derneğin yayınladığı bir Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Familiar Linux</span>

Familiar Linux, iPAQ makineleri ve diğer kişisel dijital asistanlar için bir Linux dağıtımıdır. OPIE veya GPE Palmtop Ortamını grafiksel kullanıcı arabirimi olarak kullanabilir. Bu makinelerde Windows CE'nin yerini aldı. Familiar Linux pek çok uygulama içeren eksiksiz bir işletim sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Discordian takvimi</span> Principia Discordianın 00034. sayfasında belirtilen Discordian (Erisian) takvimi Discordianizm taraftarları tarafından kullanılan alternatif bir takvimdir

Discordian veya Erisian takvimi, bazı Discordianizm taraftarları tarafından kullanılan alternatif bir takvimdir. Principia Discordia'nın 00034. sayfasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Artix Linux</span>

Artix Linux veya Artix, systemd yerine OpenRC, runit, s6, suite66 veya dinit kullanan Arch Linux tabanlı bir yuvarlanan sürümlü Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kwort Linux</span>

Kwort, CRUX tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Kwort'un masaüstü ortamı Openbox'tır.