İçeriğe atla

BNB

BNB
Menkul değer sembolüBNB
Eski adlarıBinance Coin
Gelişim
Beyaz kitapBNB Whitepaper.pdf
Ana muhasebe
Blok tarayıcıBscScan
Tedarik limiti200,000,000

BNB (eski adıyla Binance Coin), Binance borsası tarafından İlk para arzı teklifi (ICO) yoluyla piyasaya 2017 yılında sürülmüştür. Başlangıçta Ethereum ağı üzerinde ERC-20 tokeni olarak başlatılan BNB, daha sonra 2019 yılındaki Binance Chain mainnet yükseltmesi ile kendi blok zincir ağına geçmiştir. Maksimum arz sınırı 200 milyon tokendir, bu miktarın 100 milyonu İlk para arzı teklifi (ICO) sırasında sunulmuştur.

BNB Chain, "Proof of Staked Authority" kullanarak çalışmaktadır ve 21 onaylı doğrulayıcıya sahiptir. BNB, Şubat 2022 itibarıyla 51 milyar dolarlık piyasa değeri ile en büyük 4. kripto paradır.[1]

BNB Kullanım Alanları

Binance borsası, BNB'nin piyasa çıktığı günden itibaren kullanım alanlarını genişletmeye odaklanmıştır. BNB'nin kullanım alanlarından bazıları şunlardır:

Bu özelliklere ek olarak; Binance borsası, BNB token sahiplerine işlem ücretlerinde indirim sağlamaktadır ve Binance Launchpad'de çkıan kripto paralara erken erişim sağlama avantajı sunmaktadır.[2]

BNB Yakımları

Binance, her üç ayda bir kârının beşte birini hazinesinde bulunan BNB tokenleri yeniden satın almak ve kalıcı olarak yok etmek veya "yakmak" için kullanıyor. Binance, toplamda 22 kez "yakım" işlemi yapmıştır. Son yakım işlemi 16 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşmiş ve 575 milyon dolardan fazla değere sahip BNB tokeni Binance borsası tarafından yakılmıştır. Yakımlar düzenli olarak yapılmakta ve resmi web sitesi üzerinden duyurulmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "BNB Verileri - BNB Nedir?". coinotag.com. 1 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  2. ^ "Binance Coin (BNB) Uses, Support, and Market Cap". Investopedia. 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 
  3. ^ "Binance - 22nd BNB Burn". Binance. 25 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ethereum</span> Programlanabilir işlem fonksiyoneli ile halka açık blok zinciri platformu.

Ethereum, ERC-20 kod sistemi sayesinde birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blok zinciridir. Ethereum blok zincirinin kurumsal kripto para birimi ise Ether'dir. Ether, Bitcoin'den sonra en büyük piyasa değerine sahip sanal paradır.

Airdrop, bir kripto para belirteci veya paranın, genellikle ücretsiz olarak çok sayıda dijital cüzdana dağıtılmasıdır. Airdrop'lar öncelikle dikkat çekmenin ve yeni takipçiler kazanmanın bir yolu olarak uygulanmakta, bu da daha büyük bir kullanıcı tabanı ve daha geniş bir para kullanımı ile sonuçlanmaktadır.

KodakCoin, fotoğraf lisanslama ödemeleri için planlanan, fotoğrafçı odaklı bir blok zinciri kripto para birimidir. Kripto para birimi, Kodak ve RYDE Holding Inc. arasında bir marka lisans sahibi sözleşmesi kapsamında geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Binance</span>

Binance, çeşitli kripto para birimlerinin alım satımı için bir platform sağlayan bir kripto para borsasıdır. Ocak 2018 itibarıyla Binance, işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Shiba Inu (kripto para birimi)</span> Kripto para

Shiba Inu veya kısaltmasıyla SHIB, aynı zamanda Shiba Token olarak da bilinir, Ağustos 2020'de Ryoshi olarak bilinen anonim bir kişi tarafından oluşturulan merkezi olmayan bir kripto para birimidir. "DOGE Killer", olarak adlandırılan kripto para, Dogecoin'den sonra piyasaya sürülmüştür. Mayıs 2021 itibarıyla 6 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahiptir. Fiyatı oldukça düşüktür, bu sayede kullanıcıların "milyarlarca hatta trilyonlarca tane satın almasına" olanak tanımaktadır. Şu anda yaklaşık 400 trilyon Shiba Token dolaşımdadır. Transfer ücretlerini düşürmek için Shibarium ağı üzerinde çalışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uniswap</span>

Uniswap, kripto para birimlerini takas etmek için kullanılan merkeziyetsiz finans protokolüdür. Uniswap aynı zamanda Uniswap protokolünü oluşturan şirketin de adıdır. Protokolün faaliyeti, akıllı sözleşmeler aracılığıyla Ethereum blok zincirindeki kripto para birimleri arasındaki otomasyonu kolaylaştırmaktır. Ekim 2020 itibarıyla, Uniswap, günlük işlem hacmine göre en büyük merkeziyetsiz borsa ve tüm borsalar içerisinde dördüncü en büyük kripto para borsası olduğu tahmin edilmektedir. Uniswap borsasının Eylül 2021 itibarıyla yaklaşık olarak günlük likit alım satım işlemleri karşılığında 4,7 milyon dolar ortalama işlem ücreti geliri bulunmaktadır.

İlk para arzı teklifi - kripto para birimleri kullanan bir finansman türüdür. Bu yöntem genellikle bir toplu finansman biçimi olarak nitelendirilir ancak kamu yatırımına meyilli olmayan özel bir ICO da mümkündür. Bir ICO'da, yatırımcılara yasal ödeme aracı veya Bitcoin veya Ethereum gibi diğer kripto para birimleri karşılığında spekülatif veya "belirteçler" ("paralar") şeklinde belirli bir miktarda kripto para satışı gerçekleşir. ICO'nun finansman hedefi karşılandığında ve proje başarıyla başlatıldığında, gelecekteki işlevsel para birimi olarak muhtelif belirteçler oluşturulur.

EOS.IO, kripto para birimi EOS'a dayalı olan blok zinciri protokolüdür. Protokol'e ait akıllı sözleşme platformu, işlem ücretlerini ortadan kaldırdığını ve saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirdiğini iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kripto para birimleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kripto para, işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir. Kripto para birimleri geleneksel anlamda para birimi olarak kabul edilmez ve bunlara emtia, menkul kıymetler ve para birimleri olarak sınıflandırma da dahil olmak üzere çeşitli işlemler uygulanmış olsa da, kripto para birimleri genellikle ayrı bir varlık sınıfı olarak görülür. Ancak, geleneksel para birimlerine kıyasla, kripto paralar, altın veya gümüş gibi fiziksel bir mal tarafından desteklenmez ve değerleri, kullanıcı ve yatırımcıların kabul ve kullanım seviyelerine ve piyasa koşullarına göre belirlenir.

USD Coin (USDC), ABD dolarına sabitlenmiş; Ethereum, Stellar, Algorand, Solana, Tron ve Hedera Hashgarph sisteminde çalışan sabit kripto para birimidir. USD Coin, Circle tarafından kurulan ve kripto para borsası Coinbase ve Bitcoin madencilik şirketi Bitmain'den üyeleri içeren Centre adlı konsorsiyum tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gridcoin</span> kripto para birimi

Gridcoin BOINC ağında gerçekleştirilen açık kaynaklı bir kripto para birimidir. bir dizi alanı kapsayan 30'dan fazla bilim projesine ev sahipliği yapan dağıtılmış bir bilgi işlem platformudur. 16 Ekim 2013'te Rob Halförd tarafından oluşturuldu. Gridcoin-Research uygulaması, Bitcoin ve Peercoin'in bir çatalı olarak oluşturuldu ve MIT Lisansı altında lisanslandı. Kullanıcı arayüzü için Qt 5'i kullanılıyor.

Basic Attention Token, Ethereum blockchain ağına bağlı ERC-20 tabanlı ve kısaltması BAT olan bir kripto para birimidir. Dijital reklamcılık alanında faaliyet gösterme amacıyla Javascript, Mozilla ve Netscape kurucularından Brendan Eich öncülüğünde piyasaya sunulmuştur.

Yetki ispatı ya da otorite ispatı, blockchain ağlarına pratik ve verimli bir çözüm sunan, itibar bazlı bir mutabakat algoritmasıdır. Bu terim 2017 yılında Ethereum kurucu ortağı ve eski Teknolojiden Sorumlu Başkan’ı Gavin Wood tarafından öne sürülmüştür.

Yatırımcıların geleneksel para birimleri veya diğer dijital para birimleri gibi diğer varlıklar için kripto para birimleri ve dijital para birimleri ticareti yapmasına olanak tanıyan platformlardır. Borsalar, dijital para birimleri veya kripto para birimleri karşılığında kredi kartı ödemelerini, banka havalelerini veya diğer birçok ödeme şekillerini kabul edebilir. Bir kripto para borsası, genellikle alış-satış işlemleri için işlem komisyonu olarak alan veya eşleşen bir platform olarak sadece üyelik ücreti alan bir piyasa yapıcı olabilir.

Reef Finance, Reef token olarak da bilinen 2020 yılının sonlarında Denko Mancheski tarafından oluşturulan merkezi olmayan bir kripto para birimidir. Kasım 2021 itibari ile piyasa değeri 500 milyon doların üzerine çıkmıştır. Şu anda piyasada yaklaşık olarak 15 milyar Reef token dolaşımdadır. Reef tokenin toplam arzı ise 20 milyar adettir.

Loopring, eski Google yazılım mühendisi Daniel Wang tarafından 2017 yılında başlatılan layer-2 protokolüdür. Ethereum ağında Merkeziyetsiz kripto para borsası (DEX) olarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda Ethereum üzerinde ödemeleri daha hızlı ve daha ucuz hale getirmeyi amaçlamaktadır. LRC, Loopring'in yerel kripto para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Wrapped Bitcoin</span> Kripto para birimi

Wrapped Bitcoin veya WBTC, BitGo, Kyber Network, Ren şirketleri tarafından geliştirilen, Ethereum'un blockchain ağı ERC-20'de çalışan, Bitcoin'in değerine sabitlenmiş olarak 26 Ekim 2018'de duyurulan ve 31 Ocak 2019'da piyasaya sürülen bir kripto para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Worldcoin</span>

Worldcoin, San Francisco ve Berlin merkezli Tools for Humanity tarafından geliştirilen bir iris biyometrik kripto para birimi projesidir. 2019 yılında OpenAI CEO'su Sam Altman, Max Novendstern ve Alex Blania tarafından kurulan VC Andreessen Horowitz tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meme coin</span> Mizah amaçlı üretilmiş kripto para çeşidi

Meme coin bir kripto para birimi türüdür. Genellikle bir İnternet meme'inden türemiştir veya başka bir mizahi niteliğe sahiptir. Kripto para piyasasını eleştirmek amacıyla ortaya çıktığı kabul edilir. Bazıları belirli meme'lere dayanır, bazıları ünlülerle ilgilidir. Bazıları pump-and-dump planları için veya kripto parayı daha erişilebilir hale getirmek için kullanılabilir. Terim genellikle küçümseyici bir şekilde kullanılır ancak bazı meme coin'lerin yüksek piyasa değeri kazandığını gözlemlemektedir. Dikkat çeken örnekler arasında Dogecoin ve Shiba Inu bulunur.