İçeriğe atla

BMC Efe

BMC Efe
Çeşidi Askerî hafif kamyon
Uyruğu  Türkiye
Hizmet geçmişi
Hizmet 2009-günümüze
Kullanıcılar Türkiye
Üretim tarihi
Tasarımcı BMC
Tasarlandığı tarih 2009
Üretici BMC
Üretildiği tarih 2009-2021
Özellikler
Ağırlık 7.530 kg[1]
Uzunluk 5.910 mm[1]
Genişlik 2.530 mm[1]
Yükseklik 2.745 mm[1]
Mürettebat 3[1]


Motor 4.5 L Cummins ISB4.5 I4 turbodizel[1]
185 bg @ 2500 d/dak[1]
650 Nm @ 1700 d/dak[1]
Kaldırma kapasitesi 3.5 ton (standart)
2.5 ton (arazide)
Transmisyon 5 ileri manuel
5 ileri Allison 2500 otomatik[1]
Süspansiyon donanımı Ön ve arkada helisel yay, teleskopik, hidrolik amortisörler ve viraj denge çubuğu[1]
Harekat menzili 800 km[1]
Azami hızı 100 km/s[1]

BMC 185-09 B veya BMC Efe, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir taktik askerî hafif kamyon modelidir. Araç, 2000'lerin sonunda Millî Savunma Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda geliştirilmiş olup 2009 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetine girdi.[2]

BMC Efe, ağırlıklı olarak asker ve yük taşımak amacıyla geliştirilmiştir ve her türlü yolda ve arazide iyi hareket kabiliyetine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.[2] Yarım burunlu yapısı ile Unimog kamyonları ile benzerlik taşımaktadır.[2]

Teknik özellikler

BMC Efe, 185 bg güç ve 650 Nm tork üreten Cummins ISBe4.5 sıralı dört silindir turboşarjlı dizel motora sahiptir.[1] Standart olarak 5 ileri manuel şanzımana sahipken[2] opsiyonel olarak da 5 ileri Allison 2500 otomatik şanzıman sunulmaktaydı.[1] Araç, AxleTech transfer kutusu ve aktarma organları ile seçilebilir 4x2 ve 4x4 konfigürasyonlara sahipti.[1][2] Daha sonradan otomatik şanzıman ve 4x4 konfigürasyon standart olarak sunuldu.

Aracın kabininde biri şöför ikisi de yolcu olmak üzere üç koltuk bulunmaktadır.[1] Ek olarak makineli tüfek montajlı bir tavan kapağı ve NATO standartlarında bir çekme kancasına sahiptir.[2] Ambulans, ekipman taşıyıcı, komuta aracı, hafif topçu, çekici römorku ve diğer birçok özel görev için kullanılabilmektedir.[2]

Aracın azami hızı 100 km/s, menzili ise 800 km'dir.[1] Arazide 2.520 kg, sert zeminlerde ise 3.500 kg'a kadar taşıma kapasitesi bulunmaktadır.[2] Yaklaşma açısı 42°, uzaklaşma açısı ise 52°'dir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r "Efe 2,5 ton (4X4)". BMC. 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2023. 
  2. ^ a b c d e f g h "BMC 185-09B". Military Today. 13 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jeep</span> Amerikan otomobil üreticisi

Jeep Chrysler otomotiv grubuna ait tescilli bir arazi aracı markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">FNSS Pars</span>

FNSS Pars, Ankara konuşlu FNSS AŞ. üretimi taktik tekerlekli zırhlı savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır araçlara verilen genel addır. Adını güç temsilcisi olan Anadolu parsı'ndan almaktadır. Şu anda alımı Türk Ordusu'nun gündeminde olup, fiziki ömürlerini tamamlayan BTR-60 ve BTR-80'lerin yerini alması plânlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MRAP</span> ilk olarak ABD tarafından geliştirilmiş zırhlı, askeri arazi aracı

MRAP (İngilizce: Mine Resistant Ambush Protected), mayına dayanıklı ve pusuya karşı etkin koruma sağlayan ilk olarak ABD tarafından geliştirilmiş zırhlı, askerî arazi aracı.

<span class="mw-page-title-main">Fiat Sedici</span> Araba modeli

Fiat Sedici İtalyan Fiat ve Suzuki tarafından ortaklaşa geliştirilen ve esas olarak Avrupa pazarı için geliştirilen bir alt kompakt crossover SUV (B-segmenti). Aralık 2005'te tanıtıldı Ekim 2014'e kadar üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Honda Civic</span> C Segment (Kompakt)

Honda Civic, Honda tarafından ilk olarak küçük araç olarak üretilmeye başlandı. Küçük araç olarak üretilen Civic, zamanla değişikliklere uğrayarak hem daha lüks hem de boyut olarak daha büyüyerek kompakt araç sınıfına doğru adım atmış oldu. Teknik olarak orta boy bir araç da olsa şu an hala kompakt sınıfında kabul edilir. Honda Civic, günümüzde Honda Accord ve Honda Jazz arasında kalır. 2006 yılı itibarıyla dünya çapında 16,5 milyon satış rakamına ulaşmış, bunun 7,3 milyonu Amerika Birleşik Devletleri'de satılmıştır. Bir dönem, Kanada'da en çok satan araç olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Honda CR-V</span>

Honda CR-V, Honda'nın ilk kez 1996'da satışa sunduğu kompakt SUV'dur. 2002'de yenilenerek 2.nesline kavuştu. 2007 yılında, Acura RDX'le aynı platformu paylaşan tamamen yeni 3.nesil CR-V tüm dünyada satışa sunuldu. "Compact Recreational Vehicle" ya da "Comfortable Runabout Vehicle" baş harflerinin kısaltması olarak CR-V ismi kullanılmaktadır. CR-V dünyada en çok satılan SUV araç konumundadır

<span class="mw-page-title-main">BMC Fatih</span>

BMC Fatih, BMC tarafından 1986-2010 yılları arasında üretilen bir kamyon serisidir. İlk olarak 1986 yılında BMC tarafından satışa sunulmuştur. Fatih kamyonlarda Amerikan Cummins motoru kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">BMC Midilux</span>

BMC Midilux, BMC tarafından 2007 yılından bu yana üretilen bir midibüs modelidir. Araç, 27 kişilik koltuk kapasiteli olup şehir içi servis ve şehirler arası turistik taşımacılık için geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Kommandeurswagen</span>

Kommandeurswagen olarak da bilinen Volkswagen Typ 87, Volkswagen Beetle'ın II. Dünya Savaşı'nda kullanılan dört tekerlekten çekişli bir versiyonuydu. Öncelikle Wehrmacht için Volkswagen tesisi tarafından 1941'den 1944'e kadar üretildi. Wehrmacht, Kommandeurswagen'i 4 kişilik hafif arazi aracı, 4 tekerlekten çekişli arazi aracı Typ 87 olarak sınıflandırdı. Aktarma organları ve motor, Volkswagen Typ 166 Schwimmwagen'deki ile aynıdır. 564 adet Kommandeurswagen üretildi; Kasım 1946'da Volkswagen fabrikası iki araç daha üretti. Fakat bu iki araç için yeni parça üretilmedi; bunun yerine eski depo parçaları kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">BMC Belde</span>

BMC Belde, BMC tarafından 1990-2012 yılları arasında üretilen bir şehir otobüsü modeli serisidir. Şehir içi ve turizm amaçlı farklı versiyonları bulunmaktadır. Alçak taban, yüksek taban, midibüs, körüklü ve çift katlı modellere sahiptir. Başta üretildiği ülke Türkiye olmak üzere birçok ülkede kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">BMC Tulga</span>

BMC Tulga, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı SUV ve kamyonet modelidir. Araç, Türk güvenlik güçlerinin talepleri doğrultusunda askerî güvenlik personeli taşımak ve iç güvenlik görevlerinde yer almak amacıyla tasarlanmıştır. Aracın yedi versiyonu planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra II</span> Askerî araç

Otokar Cobra II, patlayıcılar ve kara mayınlarından gelen tehditlere karşı koruma sağlayan, Otokar Savunma tarafından Otokar Cobra aracından geliştirilmiş olan 4x4 piyade hareketlilik aracıdır. Çeşitli işlevleri arasında güvenliği sağlama, askerî operasyonlar ve sınır devriyeleri bulunmaktadır. Personel taşıyıcı modüler tasarımı sayesinde kullanıcının farklı güvenlik gereksinimlerine göre farklı versiyonlarda üretilebilir.

BMC Amazon, Türk Kara Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere BMC tarafından üretilen ve tasarlanan çok amaçlı zırhlı araçtır (MPAV). Türkiye ile ilk kez Ocak 2017'de hizmete girdi. Amazon, mayın ve balistik tehditlere karşı önemli bir koruma sağlar. Mükemmel birleştirilmiş ana ve ek zırhı, balistik tehditlere karşı çok iyi koruma sağlarken, V şeklindeki ve monokok gövdesi, içindeki personeli kara mayınlarından ve el yapımı patlayıcı cihazlardan (EYP) korumasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Isuzu Citiport</span>

Isuzu Citiport, Anadolu Isuzu tarafından 2014 yılından bu yana üretilen bir alçak tabanlı şehir otobüsü modelidir. Araç, şehir içi toplu halk taşımacılığına yönelik geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Isuzu Novociti Life</span>

Isuzu Novociti Life, Anadolu Isuzu tarafından 2018 yılından bu yana üretilen bir kısa alçak tabanlı şehir otobüsü modelidir. Araç, şehir içi toplu halk taşımacılığına yönelik geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Isuzu Citibus</span>

Isuzu Citibus, Anadolu Isuzu tarafından 2012 yılından bu yana üretilen bir alçak tabanlı şehir otobüsü modelidir. Araç, 9,5 metre uzunluğa ve 76 yolcu kapasitesine sahip olup şehir içi toplu halk taşımacılığına yönelik geliştirilmiştir.

BMC Altuğ, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli zırhlı muharebe aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2020'lerde geliştirilmiş olup ilk olarak IDEF 2021 fuarında tanıtıldı. Araç, henüz test aşamasındadır.

Otokar Akrep II, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli çok rollü bir zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Temsa Tourmalin</span>

Temsa Tourmalin, Temsa tarafından 2006-2019 yılları arasında üretilen şehir otobüsü modelidir. Araç, servis ve kısa mesafe taşımacılığa yönelik geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Temsa MD9</span>

Temsa MD9, Temsa tarafından 2010 yılından bu yana üretilen otobüs modelidir. Škoda Transportation tarafından Škoda D'City adıyla üretilmektedir.