İçeriğe atla

BMC Amazon

BMC Amazon, Türk Kara Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere BMC tarafından üretilen ve tasarlanan çok amaçlı zırhlı araçtır (MPAV).[1] Türkiye ile ilk kez Ocak 2017'de hizmete girdi. Amazon, mayın ve balistik tehditlere karşı önemli bir koruma sağlar. Mükemmel birleştirilmiş ana ve ek zırhı, balistik tehditlere karşı çok iyi koruma sağlarken, V şeklindeki ve monokok gövdesi, içindeki personeli kara mayınlarından ve el yapımı patlayıcı cihazlardan (EYP) korumasını sağlar.

BMC Amazon orta zırhlı birlik taşıyıcısıdır ve öncelikli amacı personeli her türlü tehdide karşı korurken bir yerden bir yere transfer etmektir. Ancak çok yönlü bir kara platformu olması nedeniyle gerekli görev ekipmanları ile donatılarak farklı operasyonel roller üstlenebilmektedir.

Açıklama

BMC Amazon monokok V şeklinde bir gövdeye sahiptir. Kurtarma ve/veya çekme noktaları öne ve arkaya takılıdır, arkada bir NATO standart iğnesi takılıdır. Öne monte edilmiş, hidrolik olarak çalıştırılan bir kendini kurtarma vinci standarttır.

V-şekilli monokok gövdeden oluşan eklenti zırh, NATO Stanag 4569'a göre mayın ve balistik saldırılara karşı iyi bir dayanıklılık sunuyor. Koruma seviyeleri sınıflandırılır.

Kabin standart versiyonda 5 personel taşıyabilir, isteğe bağlı olarak 7'ye çıkarılabilir, şoför ve komutan önde oturuyor; topçu ve iki personel arkada oturuyor. Araç 6 kapılıdır. 4 standart kapı, arkaya bir arka giriş (bu alana iki ilave koltuk daha takılabilir) ve tavan kapağı bulunur.Her personelin ihtiyaç anında ateşe karşı koymak için mayın korumalı oturma yerleri, silah rafları ve silah portları vardır. Silah istasyonunun arkasında açılan ve manuel olarak çalıştırmayı veya yeniden yüklemeyi sağlayan bir tavan kapağı var. Arka kapı (arkadaki 5. kapı) hava desteklidir. Tavan kapağı dahil diğer 5 kapı mekanik durdurma sistemlerine sahiptir, eğimlerde kapıların kapanmasını engeller, yaralanmaları önler.

BMC Amazon boşken 13.000 kg, brüt araç ağırlığı 14.000 kg olan 1.000 kg yüke sahiptir. BMC Amazon için motivasyon gücü, 360 bg gücünde EURO 3 emisyon uyumlu Cummins dizel motor tarafından sağlanır. Bir motor soğuk çalıştırma kiti takılmıştır ve soğutma sistemi, 32 °C/+55 °C sıcaklıkları arasındaki taktik uygulamalar için uyarlanmıştır.

Aktarma organları, seçilebilir 4x2 veya 4x4 sürüşlü bir Axletech iki hızlı transfer kutusuna bağlı Allison 3000 altı vitesli tam otomatik şanzıman ile tamamlanıyor. Uzunlamasına, sürücü kontrollü, pnömatik olarak çalıştırılan bir diferansiyel kilidi takılmıştır. Hem ön direksiyondan çekişli dingil hem de arkadan çekişli dingiller Axletech 7.000 kg kapasite ile sınıflandırılmıştır. Helezon yaylı tam bağımsız süspansiyona sahiptir. Her iki dingil de sürücü kontrollü pnömatik olarak çalıştırılan çapraz dingil diferansiyel kilitleriyle donatılmıştır. Direksiyon güç desteklidir.

Tekli 14.00 R 20 lastikler standart, jantlar 10x20” boyutundadır. CTIS takılısır. Disk frenler, bir motor egzoz freni ile tamamlanan öne ve arkaya takılır. ABS de standarttır.

Personel kabini ve motor bölümleri içinde otomatik yangın söndürme sistemi standart, dış ve lastik söndürme sistemleri opsiyoneldir.

Varyantlar

BMC Amazon MPAV, esas olarak birlikleri taşımak için kullanılır. Aynı zamanda son kullanıcının ihtiyaç duyduğu, istenilen role adapte olabilen çok amaçlı bir platformdur. Belirli ihtiyaçlara göre farklı taktik amaçlara hizmet etmek için kullanılabilir.

Birlik taşıyıcı

Standart birlik taşıyıcı versiyonu, birliklerin bir yerden başka bir yere, iklim ve arazi zorluklarını göz ardı ederek en yüksek güvenlikle nakletmek için kullanılır. 7 kişiye kadar personel taşıyabilir.

Savaş taktik aracı

Savaş aracı, aynı anda düşmanlarla savaşırken 7 personel taşıyabilir.

Uzaktan kumandalı araç

BMC Amazon MPAV, uzaktan kumandalı sistemle donatılabilir. Bu sistem, kullanıcının bir tuzak olacağını düşündüğü durumlarda aracın manuel olarak çalıştırılmasına izin verir. Şehir şartlarında araç 1 km'ye kadar kontrol edilebilir, açık alanda ise menzil 5 km'dir. Bu sistem, insansız aracı riskli alanlara kadar takip edebilecek başka bir araca da donatılabilir.

Gözetleme ve keşif aracı

BMC Amazon MPAV, ilgili Türk yapımı görev ekipmanlarının entegrasyonu ile bir gözetleme ve keşif aracı olarak kullanılabilir. Yakınlaştırma kameraları, 4 m yüksekliğe kadar açılabilen bir teleskopik direğe kurulur. Kameralar çıplak gözün 10 km'ye kadar görebildiği şartlarda 20 km'ye kadar görüntüleyebilir.

Savunma lazer aracı

Lazer savunma sistemleri, BMC Amazon MPAV'a entegre edilerek, araç son teknoloji bir mobil savunma sistemine dönüştürülebilir.

Kullanıcılar

Kaynakça

[2]

  1. ^ "MULTI-PURPOSE ARMORED VEHICLE". BMC. 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2020. 
  2. ^ "BMC Kirpi Amazon Vuran armoured vehicles IDEF 2017 11505171 | IDEF 2017 Online Show Daily News | Defence security military exhibition 2017 daily news category". armyrecognition.com. 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Dört tekerlekten çekiş</span>

4 tekerlekten çekiş veya 4x4, klasik sistemlerde otomobiller ya ön aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek veya arka aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek beraber tahrik olurken bu sistemde yolun koşullarına ve ihtiyaca bağlı olarak ön ve arka aks üzerinde bulunan 4 tekerlekte birlikte aynı anda ve çoğu kez aynı güç oranlarında harekete geçirilirler. Başka bir ifadeyle aracın motor gücü 4 tekere birden iletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra</span> taktik tekerlekli zırhlı araç

Otokar Cobra, Türkiye merkezli Otokar'ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin piyade hareketlilik aracı ihtiyacı doğrultusunda geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yarı paletli araç</span>

Yarı paletli araç, ön kısmında yönlendirme için tekerlek veya kızak çifti, arka kısmında ise tahrik ve yükünün büyük kısmını taşımak için palet bulunduran, sivil veya askeri amaçlı olarak kullanılan taşıttır. Yarı paletli taşıtlarda tank ve benzeri paletli araçlardaki yol dışı seyir ve yük taşıma faydaları ile tekerlekli bir taşıttaki sürüş karakteristikleri bir arada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mercury Grand Marquis</span> Amerika, Kanada ve Orta Doğuda satılan bir otomobil

Mercury'nin Grand Marquis adlı modeli Amerika, Kanada ve Orta Doğuda satılan bir sedandır. Arkadan itişli ve sekiz silindirli olan araç, Kanada'da St. Thomas fabrikasında üretilmektedir. Daha önce, 1985 yılına kadar Amerika'nın Missouri eyaletinde yer alan St. Louis'de üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ford Crown Victoria</span>

Ford Crown Victoria, Ford tarafından 1992-2011 yılları arasında üretilen üst sınıf otomobil modelidir. Araç, Ford LTD Crown Victoria'nın yerini almış olup üretildiği dönem boyunca Ford'un amiral gemisi modeli olarak hizmet verdi. Crown Victoria, Mercury Grand Marquis ve Lincoln Town Car ile paylaştığı Ford Panther platformunda üretildi ve 1997'den 2011'e kadar bu üç sedan ile birlikte Kuzey Amerika'da üretilen son şasi üstü gövdeli arkadan çekişli binek otomobil ve standart olarak V8 motor ile sunulan lüks olmayan tek otomobildi.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot J9</span>

Peugeot J9 veya Karsan J9 ve J10, Peugeot ve daha sonra Karsan tarafından 1981-2013 yılları arasında üretilen bir hafif ticari araç ve minibüs modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 500</span>

Fiat 500, arkadan motorlu, dört koltuklu, 1957'den 1975'e kadar tek nesilde Fiat tarafından üretilip pazarlanan iki kapılı sedan ve station vagon gövde stillerinde küçük bir şehir arabasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hyundai Tucson</span> Hyundai Motor Company tarafından üretilen otomobil.

Hyundai Tucson, Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai tarafından 2004 yılından itibaren tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan bir Kompakt Crossover SUV'dur. Adını Arizona'da yer alan Tucson şehrinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Colt</span>

Mitsubishi Colt, Mitsubishi'nin 1962'de üretmeye başladığı B segmenti küçük otomobildir. Smart Forfour ile aynı platformda aynı parçalar kullanılarak aynı fabrikada üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Honda HR-V</span>

Honda HR-V, Honda'nın 1998 yılında üretmeye başladığı MPV'dir. Araç 3 veya 5 kapılı ve 1,6 litrelik motor bulunuyor. Otomatik şanzıman seçeneği de bulunan araç 112 hp güç ve 147 Nm torka sahiptir. HR-V 2006 yılına kadar tasarım olarak değişmemiştir fakat ön tasarımda farklı modelleri bulunmaktadır.
Üretim Japonya'da yenilenen kasa, motor ve tasarımıyla New HR-V olarak halen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">McLaren F1</span> spor otomobil

McLaren F1, Gordon Murray ve Mclaren Automotive tarafından tasarlanıp üretilen spor otomobil. 31 Mart 1998'de saatte 386.7 km hıza ulaşarak dünyanın en hızlı seri üretim otomobili rekorunu kırmış, bu rekoru 2005'e dek elinde tutmuştur. Ocak 2009 itibarıyla F1 halen en hızlı atmosferik motorlu üretim otomobilidir.

<span class="mw-page-title-main">Citroën Traction Avant</span>

Citroën Traction Avant Fransız otomobil üreticisi Citroën tarafından geliştirilmiş önden çekişli yenilikçi tasarımlı bir otomobil modelidir. 1934 ile 1957 yılları arasında 760,000 adet kadar üretilmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında Fransız direnişçilerinin kullanması sonucu elde ettiği vatanseverlik imajı ticari başarısının temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Temsa Avenue</span>

Temsa Avenue, Temsa tarafından 2008 yılından itibaren üretilen 12 metre sınıfında şehir içi otobüstür. Alçak giriş ve alçak taban tipleri bulunmakla beraber genel olarak Avenue LF adı altında, alçak taban modelleri üretilmektedir. Satıldığı pazar gereği araçta motor ve şanzıman dahil pek çok opsiyon bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Jaguar XJ (X350)</span>

Jaguar XJ (X350) ile dünya çapında üretilen ve pazarlanan tam boy dört kapı lüks sedan Jaguar Otomobil in üçüncü nesil olan model dir 2003-2009 yıllarında üretilmiştir Jaguar XJ 2007 yılında geçirdiği makyajın ardından makyajlı versiyonu olan X358 modeline üretimdeki yerini bırakmıştır

<span class="mw-page-title-main">Fiat 6614</span> Merve

Fiat-OTO Melara 6614, İtalyan FIAT ve OTO Melara ortaklığı tarafından üretilen dört tekerlekten çekişli amfibi zırhlı personel taşıyıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fiat 616</span> Fiatın 1965ten 1978e kadar ürettiği hafif kamyon modeli

Fiat 616, İtalyan otomobil üreticisi Fiat'ın ticari araç birimi Fiat Veicoli Industriali tarafından 1965'ten 1978'e kadar üretilen ve Fiat 615'in yerini alan hafif kamyon modelidir.

<span class="mw-page-title-main">FIA Formula 2 Şampiyonası</span>

FIA Formula 2 Championship veya Türkçe FIA Formula 2 Şampiyonası Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından düzenlenen bir Formula 2 kategorisidir. Şampiyona 2017 yılında kurulup GP2'nin yerini almıştır. Serinin kurucuları Flavio Briatore ve şu anki yönetici Bruno Michel'dir. Takımların yarışları maddi olarak karşılayabilmesi ve Formula 1 için bir antrenman sahası oluşturmak adına FIA, Formula 2'deki tüm takımlara aynı şasi, motor ve lastik üreticisini kullanma zorunluluğu getirdi. Bu sayede gerçek pilot yeteneğini öne çıkarmayı amaçladı. Formula 1 araçlarına göre yavaş olmasına rağmen Formula 2 araçları diğer yarış araçlarına kıyasla oldukça hızlıdır. 2022 itibarıyla Imola tur rekoru tur başına 15 saniye olmak üzere Formula 1'den daha yavaştı ancak Le Mans araçlarından tur başı 5 saniye, TCR Touring araçlarından ise tur başına 20 saniye daha hızlıdır. FIA Formula 2'de iyi bir sezon, sürücünün Formula 1'e yükselmesini sağlayabilir.

BMC 185-09 B veya BMC Efe, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir taktik askerî hafif kamyon modelidir. Araç, 2000'lerin sonunda Millî Savunma Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda geliştirilmiş olup 2009 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetine girdi.