İçeriğe atla

BMC Altuğ

BMC Altuğ
Çeşidi Zırhlı muharebe aracı
Zırhlı personel taşıyıcı
Uyruğu  Türkiye
Hizmet geçmişi
Hizmet 2023-günümüze
Kullanıcılar Türkiye
Üretim tarihi
Tasarımcı BMC
Tasarlandığı tarih 2021
Üretici BMC
Üretildiği tarih 2021-günümüze
Çeşitleri #Modelleri
Özellikler
Mürettebat 3[1]
Yolcu 9[1]

ZırhıYüksek seviyede artırılabilir modüler balistik, mayın ve EYP koruması[1]
Ana silahı 35 mm çift beslemeli otomatik top (ZMA)[1]
12,7 mm uçaksavar (ZPT)[1]
40 mm bombaatar (ZPT)[1]
7,62 mm makineli tüfek (ZPT)[1]
Diğer silahları 7,62 mm eş eksenli makineli tüfek (ZPT)[1]
Motor 12.5 L Caterpillar C13 I6 turbodizel[1]
711 bg[1]
Transmisyon 6 ileri Allison 4000 otomatik[1]
Süspansiyon donanımı Tam bağımsız hidropnömatik[1]
Harekat menzili 800 km[1]
Azami hızı 110 km/s (ZMA)[1]
107 km/s (ZPT)[1]

BMC Altuğ, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli zırhlı muharebe aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2020'lerde geliştirilmiş olup ilk olarak IDEF 2021 fuarında tanıtıldı.[2] Araç, henüz test aşamasındadır.

Modelleri

  • Altuğ 8x8 ZMA: 8x8 zırhlı muharebe aracı modeli.[1] 35 mm çift beslemeli otomatik top bulunmaktadır.[1]
  • Altuğ 8x8 ZPT: 8x8 zırhlı personel taşıyıcı modeli.[1] 12,7 mm uçaksavar ile 7,62 mm eş eksenli makineli tüfek bulunmaktadır.[1]

Teknik özellikler

BMC Altuğ, 711 bg güç üreten Caterpillar C13 sıralı altı silindir turboşarjlı dizel motor ve 6 ileri Allison 4000 otomatik şanzımana sahiptir.[1]

Aracın azami hızı 107–110 km/s, menzili ise 800 km'dir.[1] Araç, şöför, nişancı ve komutan olmak üzere üç mürettebat ve dokuz personel taşıyabilmektedir ve yaklaşık 8 tona kadar taşıma kapasitesi bulunmaktadır.[1][2] Altuğ, yüksek seviyede artırılabilir modüler balistik, mayın ve EYP korumaya sahip zırha ve dört akstan dümenleme sayesinde gelişmiş manevra yeteneğine sahiptir.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w "Altuğ 8x8". BMC. 13 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2023. 
  2. ^ a b c Göksel Yıldırım (16 Eylül 2021). "Türkiye'nin yeni zırhlı aracı Altuğ 8x8 göreve hazırlanıyor". Anadolu Ajansı. 13 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Otokar</span> Koç Holding iştiraki motorlu araç üreticisi

Otokar, İzzet Ünver tarafından Magirus-Deutz lisansı ile 1963'te kurulan, 1976'da Koç Holding'in ortak olmasıyla faaliyetine devam eden, otomotiv ve savunma sanayisi sektöründe üretim yapan Arifiye merkezli şirket.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 251</span>

Sd.Kfz. 251 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT).

<span class="mw-page-title-main">FNSS Pars</span>

FNSS Pars, Ankara konuşlu FNSS AŞ. üretimi taktik tekerlekli zırhlı savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır araçlara verilen genel addır. Adını güç temsilcisi olan Anadolu parsı'ndan almaktadır. Şu anda alımı Türk Ordusu'nun gündeminde olup, fiziki ömürlerini tamamlayan BTR-60 ve BTR-80'lerin yerini alması plânlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BTR-70</span>

BTR-70, Rus yapımı bir 8x8 lastik tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı dır. BTR 8x8 lastik tekerlekli zırhlı araç serisinin bir modelidir. BTR-70 yerine geçen modeller: BTR-80.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">FNSS ACV 15</span>

FNSS ACV-15 veya ZMA-15, Türk savunma sanayi firması olan FNSS tarafından geliştirilmiş, hem zırhlı savaş aracı hem de zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılan bir paletli zırhlı savaş aracı ailesidir. ACV adını İngilizce Armored Combat Vehicle kelimelerinin kısaltılmasından almaktadır. Amerikan AIFV temellidir. Araç şu an Türkiye, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında hizmet görmektedir.

FNSS Zırhlı Havan Aracı, FNSS adlı firma tarafından geliştirilen bir zırhlı muharebe aracıdır. M113 ZPT üzerindeki 107 mm., 120 mm., 60 mm. veya 81 mm. havanlar bulunmaktadır. Bu silahların konulmasıyla araç ZMA adını almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stryker</span> Sekiz tekerli zırhlı savaş aracı ailesi

IAV Stryker ABD ordusunda kullanılan General Dynamics Land Systems tarafından üretilen Kanada yapımı 8 tekerlekli LAW III'ten geliştirilen 8x8'lik zırhlı savaş aracıdır. Stryker ABD ordusunun 1980'de kullanmaya başladığı M2/M3 Bradley'den bu yana kullandığı ilk yeni zırhlı savaş aracıdır. 2002 yılından bu yana ABD ordusu tarafından hem personel taşıyıcı rolünde hem de tank imha edici ZMA rolünde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kara Kuvvetleri</span>

Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1992 yılında kurulmuştur. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">BMC Midilux</span>

BMC Midilux, BMC tarafından 2007 yılından bu yana üretilen bir midibüs modelidir. Araç, 27 kişilik koltuk kapasiteli olup şehir içi servis ve şehirler arası turistik taşımacılık için geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Patria AMV</span>

Patria AMV, Patria tarafından üretilen Finlandiya yapımı bir 8×8 tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır.

Akıncı Zırhlı Muharebe Aracı (Akıncı ZMA), FNSS tarafından üretilen, 350/400 BG dizel motor ve otomatik transmisyonlu güç paketi sayesinde ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip, 15-19 ton sınıfında, amfibi, paletli zırhlı araçlara verilen genel addır. Farklı alt sistemlerin entegrasyonu ile birlikte her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platform tasarımına sahiptir. ZMA-15'in gelişmiş bir versiyonudur. 6 yol tekeri bulunmaktadır ve ZMA-15'ten daha fazla yük taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">BMC Vuran</span>

BMC Vuran, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı askeri araçtır. Tasarım ve üretim amacı mayına karşı dayanıklı zırhlı personel taşıyıcı olan ve MRAP kategorisinde bulunan aracın başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleridir.

<span class="mw-page-title-main">BMC Belde</span>

BMC Belde, BMC tarafından 1990-2012 yılları arasında üretilen bir şehir otobüsü modeli serisidir. Şehir içi ve turizm amaçlı farklı versiyonları bulunmaktadır. Alçak taban, yüksek taban, midibüs, körüklü ve çift katlı modellere sahiptir. Başta üretildiği ülke Türkiye olmak üzere birçok ülkede kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">BMC Tulga</span>

BMC Tulga, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı SUV ve kamyonet modelidir. Araç, Türk güvenlik güçlerinin talepleri doğrultusunda askerî güvenlik personeli taşımak ve iç güvenlik görevlerinde yer almak amacıyla tasarlanmıştır. Aracın yedi versiyonu planlanmaktadır.

BMC Amazon, Türk Kara Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere BMC tarafından üretilen ve tasarlanan çok amaçlı zırhlı araçtır (MPAV). Türkiye ile ilk kez Ocak 2017'de hizmete girdi. Amazon, mayın ve balistik tehditlere karşı önemli bir koruma sağlar. Mükemmel birleştirilmiş ana ve ek zırhı, balistik tehditlere karşı çok iyi koruma sağlarken, V şeklindeki ve monokok gövdesi, içindeki personeli kara mayınlarından ve el yapımı patlayıcı cihazlardan (EYP) korumasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bumerang (zırhlı personel taşıyıcı)</span>

Bumerang, VPK tarafından üretilen Rusya yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı ve piyade savaş aracıdır. Araç, 2010'larda eskiyen BTR-80 ve sınırlı sayıda üretilen BTR-90'ların yerini alması için tasarlanmış olup Armata platformuna dayanmaktadır.

BMC 185-09 B veya BMC Efe, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir taktik askerî hafif kamyon modelidir. Araç, 2000'lerin sonunda Millî Savunma Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda geliştirilmiş olup 2009 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetine girdi.