İçeriğe atla

BL 4.5 inç Orta Sahra Topu

İngiliz 4.5 inç top Normandiya, 1944.

BL 4.5 inç orta sahra topu Birleşik Krallık tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmaya başlanan bir toptur.

Tarihi

Başlangıçta geliştirilen modern 4.5 inçlik topun 60-pounder modeliydi. Bu topta aynen 5.5 inç topta kullanılan taşıma sehpası kullanıldı. Üretimine 1940 yılına kadar başlanamayan top, üretiminden sonra savaşın sonuna kadar kullanıldı. II. Dünya Savaşının ardından eğitim amaçlı kullanılan top 1959 yılında tamamiyle ordu servisinden çıkartıldı.

Modelleri

Mark 1

60 pounder dönüştürülmüş modeli. 1944 yılında tamamiyle iş göremez oldu.

Mark II

II. Dünya savaşından sonra geliştirildi.

  • Top
    • Kalibre: 4.5 inç
    • Uzunluğu: 41 calibres (4.6 m)
    • Ağırlığı: 1.93 t
    • Namlu çıkış hızı: 686 m/s
  • Mürettebatı: 9 kişi
  • Mermi ağırlığı: 25 kg
  • Menzili: 18 km

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Panzer III</span> Savaş Tankı

Panzerkampfwagen III, II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış olan Alman savaş tankıdır.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Challenger Kruvazör Tank (A30)</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Challenger Kruvazör Tank (A30), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Cromwell tank şasesi üzerine yerleştirilen 17 Pounder toptan oluşuyordu. Bu silahı sayesinde diğer kruvazör sınıfı tanklara tanksavar desteği sağlıyordu. Renkli çizimi

<span class="mw-page-title-main">Ram tankı</span> Kanada tasarımı hafif kruvazör tank

Ram Kanada tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, temelinde ABD yapımı M3 Tankı kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sentinel tankı</span> Avustralya üretimi kruvazör tankı

Sentinel tank, Avustralya tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa cephesinde kullanılan zırhlı savaş aracıydı. Bu tankın tasarlanmasının asıl amacı olası bir Japon işgalinde Avustralya topraklarını korumaktı.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 18 pounder</span>

18-pounder Top Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı sırasında ordu tarafından en geniş şekilde kullanılan bir tür sahra topuydu. I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı döneminde serviste kalan top II. Dünya Savaşı sonrasında tamamen servisten çıkartıldı.

<span class="mw-page-title-main">Cromwell tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Cromwell Kruvazör Tank (A27M) Mk VIII, Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında etkili bir zırhlı savaş aracıydı. Adını İngiliz İç Savaşı liderlerinden Oliver Cromwell'den almıştır. Tamamiyle İngiliz tophanelerinde üretilen, iki parçalı namlusu bulunan, yüksek hızlı ve makul bir zırha sahip bir tanktı. Savaşın sonlarına doğru diğer İngiliz tankları gibi yerini Amerikan yapımı M4 Shermanlarına bıraktı. Tasarımı ileride üretilecek olan heybetli A 34 Comet tankına kaynak olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">M3 Stuart</span>

M3 Hafif Tank ABD tarafından üretilen ve müttefik ülkeleri olan Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Amerikan Ordusu tarafından Avrupa, Kuzey Afrika Cephesi ve Pasifik Cephesi'nde kullanılmıştır. General Stuart veya Stuart adını İngilizler vermiştir. Bu ad Amerikan İç Savaşı sırasında savaşan General J.E.B. Stuart'tan gelmektedir. Bu ad hem M3 hem de M5 Hafif Tank için kullanılmış, İngilizler gayriresmî olarak Honey adını da koymuştur. Amerikan Ordu kaynaklarında bu tanklara resmi olarak M3 Hafif Tank ve M5 Hafif Tank denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">T18 Boarhound</span> Zırhlı Araç

T18 Boarhound ABD tarafından az sayıda üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ordusu tarafından kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">76-mm uçaksavar topu M1938</span>

76-mm uçaksavar topu model 1938 76.2 mm lik SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir uçaksavar topuydu. Tasarımını ünlü Sovyet top tasarımcısı M.N.Loginov yapmıştır. Bu top 76.2 mm uçaksavar topu model 1931 in geliştirilmiş namlusu ve yeni iki dingilli ZU-8 model taşıyıcı sehpası olan bir üst modeliydi. Bu taşıyıcı sehpa ayrıca 1939 yılında üretilen güçlü 85 mm lik 52-K uçaksavar topunda da kullanıldı. Sovyet yetkililerin uçaksavar topu üreten ordonat fabrikalarında 76.2 mm lik top yerine 85 mm lik modelin üretilmesini istemelerinden ötürü az sayıda üretilebildi. Az sayıda üretilen bu toplar Kızıl Ordu tarafından Büyük Vatanseverlik Savaşının ilk cephelerinde kullanıldı ve yerini kendinden güçlü 52-K modeline bıraktı. Tanesi 6.5 kg gelen mermilerin namlu çıkış hızı 816 m/s buluyordu. Top en fazla 9250 metre azami yüksekliğe erişebiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">152-mm top-obüs M1937 (ML-20)</span>

152-mm obüs-top model 1937 (ML-20), SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hem obüs ve hem de top olarak kullanılabilen bir silahtı. II. Dünya Savaşı boyunca kullanılan top savaşın ardından uzun süre Kızıl Ordu servisinde kaldı ve 20. yüzyılın ortaları ve sonlarına doğru birçok çatışmada kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">152-mm obüs M1943 (D-1)</span>

152-mm obüs model 1943 (D-1) SSCB tarafından geliştirilen 152.4 mm çapında obüs sınıfında bir tür ateşli silahtı. Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan obüs 20nci yüzyılın ortası ve sonlarına kadar serviste kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">152-mm obüs M1938 (M-10)</span> Silah modeli

152-mm obüs model 1938 (M-10), (Rusça 152-мм гаубица образца 1938 года (М-10SSCB tarafından geliştirilen 152.4 mm çapında obüs sınıfında bir tür ateşli silahtı. Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">76-mm tümen topu M1939 (USV)</span>

76-mm tümen topu model 1939 SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından 1939 yılından hizmete alına ve Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında kullanılan bir top türüydü. Bu top yarı-çok amaçlı 76-mm tümen topu M1936 (F-22) ile gelişmiş ve meşhur ZiS-3 topları arasındaki bir geçiş silahıydı.

<span class="mw-page-title-main">122-mm obüs M1910/30</span>

122-mm obüs M1910/30 SSCB tarafından I. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 122-mm obüs M1910 model topun II. Dünya Savaşı sırasında modernize edilen 121.92 mm çapında obüs topudur. Bu silah Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında ordu servisine girmiş ve tüm savaş boyunca kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">QF 3.7 inç Uçaksavar topu</span> Birleşik Krallık Yapımı Uçaksavar Topu

3.7 inç QF uçaksavar topu Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en fazla kullanılan ağır uçaksavar silahıydı. Silah Alman yapımı 88 mm FlaK ile aynı özelliklere sahipti. Az da olsa büyük olan namlusunun çapı namlu çapı 94 mm yi buluyordu. Savaş sonrasında da görev alan silah güdümlü füzelerin ortaya çıkması ile servisten kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">BL 5.5 inç orta top</span> Birleşik Krallık yapımı savaş topu

BL 5.5 inç Sahra topu Birleşik Krallık tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşının ortalarında kullanılmaya başlanan bir toptur.

<span class="mw-page-title-main">60 pounder</span>

İngiliz 60-pounder 1904 yılında geliştirilen orta kalibre 5 inç bir obüstür. Bu top Birleşik Krallık ordusunun I. Dünya Savaşında kullandığı orta sınıf toplardan başlıcasıydı. Top ortalama ağırlığı 27,3 kg gelen mermileri 9,4 km ileri atabiliyordu. Ağırlığı 4,4 ton olan 60-pounder çekmek için 12 adet ata ihtiyaç duyuluyordu. 1918 yılında geliştirilen Mark II modelinin yeni taşıma sehpası ve namlu kundağı bulunuyordu. Bunlarda topa fazladan ilave ağırlık getirdiğinden silah ancak top traktörü ile çekilebiliyordu. Bu top ayrıca Top çekici Mark I ile çekilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 6 pounder</span>

Ordnance QF 6-pounder 7 cwt ya da 6 pounder, II. Dünya Savaşının ortalarında Birleşik Krallık tarafından kullanılan en önemli 57 mmlik tanksavar topudur. Silah bunun yanında birçok zırhlı araçta ana silah olarak kullanılmıştır. İlk olarak Nisan 1942 tarihinde Kuzey Afrika Cephesinde tanksavar topu olarak kullanılan 2 pounder topu ile yer değiştirilmiştir. Kendinden sonra gelen 25 pounder ile yer değiştirilene kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür. Bu silah ABD Kara Kuvvetleri tarafından 57 mm Gun M1 adı altında ana tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır.