İçeriğe atla

BBC Two

BBC Two
BBC Two logo
Kuruluş 20 Nisan 1964
Sahibi BBC
Görüntü formatı 576i (16:9 SDTV)
İzlenme oranı %5.36,Haziran 2023(BARB)
Ülke  Birleşik Krallık
Yayın alanı Ülke çapında
Genel merkez Londra
Yerini aldığı BBC2 (20 Nisan 1964–3 Ekim 1997)
Kardeş kanal(lar) BBC One
BBC Three
BBC Four
BBC HD
BBC News
BBC Parliament
Websitesi http://www.bbc.co.uk/bbctwo/
İzlenebilirlik
Uydu yayını
Astra 1N 10773H 22000 5/6
Freesat
(BK)
102. kanal
Sky Digital
(BK & İrlanda)
102. kanal
Naxoo
(İsviçre)
214. kanal
Cablecom
(İsviçre)
156. kanal

BBC Two, 20 Nisan 1964'te yayına başlamış British Boardcasting Corporation (Britanya Radyo ve Televizyon Anonim Şirketi tarafından işletilen Britanyalı ikinci televizyon kanalı. Çok geniş alanlarda konuları kapsayan yayınlar yapsa da anaakım ve popüler programlar yayınlayan BBC One'ye göre daha çok entelektüel yayınlar yapar. BBC'nin diğer radyo ve televizyon kanalları gibi gelirlerini televizyon lisansı denilen bir tür fondan sağlanırken reklamsız yayın yapmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

Britanya Yayın Kuruluşu ya da BBC, Birleşik Krallık merkezli olarak Britanya Kraliyeti himaye ve finansal desteğiyle faaliyet gösteren uluslararası yayın kuruluşudur. Kuruluşundan 1954'e kadar televizyon, 1972'ye kadar da radyo yayınları alanında tekel konumunu korumuştur. Merkezi Londra'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">NTV</span> Türkiye merkezli ulusal haber kanalı

Nergis Televizyonu ya da kısaca NTV, 1996 yılında Cavit Çağlar ve Nuri Çolakoğlu tarafından kurulan, Türkiye'nin ilk haber kanalıdır. Ocak 1999'da Doğuş Yayın Grubu bünyesine katılarak yakaladığı başarı ile Türk medya endüstrisini değiştiren NTV, Türkiye'de tematik haber kanalı dönemini başlattı. NTV, ulusal ve uluslararası haberler başta olmak üzere, ekonomi, kültür-sanat, yaşam ve spor konularına odaklanan programlar da yayınlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayrak Radyo Televizyon Kurumu</span> Kıbrıslı Türk kamu televizyon kurumu

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu ('BRT), KKTC'de kamu yayıncılığı yapmakla görevli kuruluşudur. BRT yayın hayatına 1963 yılında, yayın için gerekli elektrik enerjisinin birkaç araba aküsünden sağlandığı bir garajda, 2 mücahit tarafından yapılan Bayrak Radyosu'nun yayını ile başlamıştır. İlk yayın sözü ise 'Bayrak, Bayrak, Bayrak' diye verilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Welle</span> Alman kamu yayıncısı

Deutsche Welle, Almanya'nın Bonn ve Berlin kentlerinden yurt dışına 30 farklı dilde radyo, televizyon ve internet üzerinden yayın yapan medya kuruluşudur. Radyo ve internet servisi Bonn'da bulunmaktadır. Soğuk Savaş döneminde Almanya'nın Sesi adıyla bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">NTV Radyo</span>

NTV Radyo, 13 Kasım 2000'de yayına başlayan radyo istasyonu. Ekonomiden spora, filmlerden konserlere, hayatın tüm alanlarından haberleri ve gelişmeleri mikrofona taşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Yle</span> televizyon kanalı

Yleisradio Oy, Yle olarak kısaltılır, Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ORF</span> 1955 yılında yayın hayatına başlamış Avusturyanın devlet televizyonu

Österreichischer Rundfunk,, Avusturya ulusal kamu yayıncısı'dır. Televizyon lisans ücreti gelirleri ve sınırlı canlı reklamların birleşimiyle finanse edilen ORF, Avusturya yayın medyasının baskın oyuncusudur. Avusturya, Arnavutluk'tan sonra kıta Avrupası'nda ülke çapında özel televizyon yayınına izin veren son ülke olmasına rağmen, komşu Almanya'nın ticari TV kanalları Avusturya'da 1980'lerden bu yana ücretli TV ve karasal aşırı dağıtım yoluyla mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de televizyon</span> Türk televizyon yayınları

Türkiye'de televizyon yayınları ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 9 Temmuz 1952 günü başlatıldı. 1. banttan 100 watt güçle yayın yapan İTÜ TV vericisi Philips şirketinden edinilmiştir. Türkiye'nin televizyon ile tanışması 1 Mayıs 1964 tarihli TRT Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye sınırları dahilinde TRT dışındaki kurumların radyo ve televizyon yayınları yapması yasaklandığından, İTÜ TV, 1970 yılında yayınına son verdi ve vericileri de 1971 yılında TRT'ye devredildi.

Sky, Birleşik Krallık ve İrlanda'da hizmet veren dijital televizyon ve dijital radyo yayınları yapan platformdur. Sky Digital, resmi olarak 1 Ekim 1998 yılında hizmetlerini vermeye başlamıştır. Yaklaşık 2 milyondan fazla abonesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Yayın Kurumu</span>

Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde 4 Ekim 1953'ten bu yana kamu yayıncılığı yapan kurum. İlk televizyon yayınlarına 1 Ekim 1957'de Lefkoşa'da başlayan kuruluş, günümüzde dört radyo kanalının yanı sıra, RIK1, RIK2, RIKHD ve uydu üzerinden uluslararası yayın yapan RIKSAT olmak üzere dört televizyon kanalı ile Eylence'den hizmet vermektedir. 1 Temmuz 2011'de analog televizyon yayınları yerini sayısal karasal yayıncılığa (DVB-T) bırakmıştır. KRYK yayınları ada dışında da internet üzerinden dinlenip izlenebilmektedir.

BBC Türkçe Servisi, BBC Dünya Servisi'nin 32 dil servisi arasında yer alan Türkçe yayınlar bölümü. BBC Türkçe, BBC Türkçe Bölümü gibi isimlerle de anılır. BBC Dünya Servisi'nin "Avrupa ve Amerika Bölümü"ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Devlet Radyo ve Televizyonu</span> Arnavutluk merkezli bir kamu yayıncılığı kurumu

Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) ("Arnavutluk Radyo ve Televizyonu"), Arnavutluk merkezli bir kamu yayıncılığı kurumudur. 1938 yılında radyo yayını yaparak başlayan kurum 1960 yılında da televizyon yayınlarına başlamıştır. Merkezi başkent Tiran'da yer almaktadır.

BBC One, British Broadcasting Corporation (BBC)'nin İngiltere, Man Adası ve Manş Adaları'ndaki amiral gemisi olarak nitelendirilen televizyon kanalı. 2 Kasım 1936 tarihinde BBC Television Service olarak kuruldu ve bu kanal yüksek bir görüntü çözünürlüğü ile düzenli yayın yapan ilk televizyon kanalıydı. 1960 yılında BBC TV olarak yeniden adlandırıldı ve 1964 yılında kardeş kanalı olan BBC2 kurulana kadar bu ismi kullandı. Bundan dolayı da kanalın adı BBC1 olarak bilinmeye başlandı.

NHK, Japonya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşudur. 6 Ağustos 1926 tarihinde Tokyo, Osaka ve Nagoya istasyonlarının birleşmesi sonucu kurulmuştur. Merkezi Tokyo'nun Shibuya semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Radiotelevizija Slovenija</span>

Radiotelevizija Slovenija Slovenya'nın resmî millî televizyon kanalıdır. Kısaltması RTV Slovenija olan kanal ülkenin başkenti Ljubljana merkezli yayın yapar, ayrıca bölgesel olarak Koper ve Maribor yayın merkezleri bulunur. RTV Slovenya'nın ulusal radyo yayını Radyo Slovenya adı altında yayınlanmaktadır. Kanal, aynı anda online takip edilebilen 3 ulusal ve 4 yerel radyo yayınını da sağlar. RTV Slovenya RTV Slovenya Semfoni Orkestrasını ve the Big Band RTV Slobenya grubunun da finansmanını karşılamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Korean Broadcasting System</span> Güney Koreli kamu yayıncısı

Korean Broadcasting System (KBS) 1927'de Güney Kore hükûmeti tarafından kurulan Güney Kore'nin ulusal kamu yayıncısıdır. Televizyon, radyo ve çevrimiçi hizmetler sunan, Güney Kore'nin en büyük televizyon ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Diyanet TV</span> Türkiyede ulusal bir kanal

Diyanet TV, TRT ve Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2012'de kurulmuş bir televizyon kanalıdır. 2012 yılının ramazan ayında test yayınına başlamış ve 1 yıl boyunca TRT Anadolu kanalıyla dönüşümlü yayın yapmıştır. Ancak 2013 yılının ramazan ayıyla beraber logosu değiştirildi ve nihayet 24 saat kesintisiz yayına geçti. Kanalın yayına başlayışının ardından TRT Anadolu'nun yayın hayatına son verilmiştir. Yine aynı gün radyo versiyonu olan Diyanet Radyo kurulmuştur. 4 Nisan 2018 tarihinde HD yayına geçmiştir. Kanalın 7 Ağustos 2018'de TRT ile ortaklığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Yunan Radyo, İnternet ve Televizyon</span>

Yeni Yunan Radyo, İnternet ve Televizyon (NERIT), Yunanistan merkezli bir devlet radyo ve televizyon ağıydı. 4 Mayıs 2014 tarihinde 11 Haziran 2013'te kapatılan Yunan Radyo Televizyonu'nun yerine kurulmuştur.