İçeriğe atla

BBC

British Broadcasting Corporation
TipKraliyet tüzüğüne sahip yasal şirket
EndüstriBasın-yayın
ÖncülBritish Broadcasting Company
Kuruluş18 Ekim 1922 (101 yıl önce) (1922-10-18) (İngiliz Yayın Şirketi olarak)
1 Ocak 1927 (97 yıl önce) (1927-01-01) (İngiliz Yayın Kurumu olarak)
KurucuBirleşik Krallık hükûmeti
Genel merkeziBroadcasting House, ,
Önemli kişiler
  • Elan Closs Stephens (Chairwoman)
  • Tim Davie (Director-General)
Ürün
Gelirartış £5.330 billion (2022)
Net gelirazalış £206 million (2022)
Bölümleri
Yönetilen varlık(lar)artış £3.414 billion (2022)
Çalışan sayısıazalış 21,281 (2022)
Web sitesibbc.com

Britanya Yayın Kuruluşu ya da BBC (British Broadcasting Corporation), Birleşik Krallık merkezli olarak Britanya Kraliyeti himaye ve finansal desteğiyle faaliyet gösteren uluslararası yayın kuruluşudur. Kuruluşundan 1954'e kadar televizyon, 1972'ye kadar da radyo yayınları alanında tekel konumunu korumuştur. Merkezi Londra'da bulunur.

Tarih

I. Dünya Savaşı'ndan sonra İngiliz radyoculuğunun öncülüğünü daha çok ticari firmalar üstlendi. British Broadcasting Company, Ltd. 1922'de özel bir şirket olarak kuruldu. 1925'te tasfiye edilen şirketin yerini 1927'de bir kamu kuruluşu olarak kurulan British Broadcasting Corporation aldı. BBC, parlamentoya karşı sorumlu olmakla birlikte çalışmalarını bağımsızlıkla sürdürür. Yönetim kurulu Birleşik Krallık hükümdarınca atanır.

BBC'ye verilen ilk berat, İngiltere'de yayıncılığın bütün alanlarını kapsayan bir tekeli öngörüyordu. 1927-1938 arasında BBC'nin genel yönetmenliğini yapan John Reith (sonradan Lord Reith) kuruluşun ilk yıllarında önemli bir rol oynadı. İmparatorluk çapında kısa dalga yayınları başlattı. 1936'da ilk televizyon yayınlarının geliştirilmesi çalışmalarını yönetti. Reith'in, yayıncılığı kamu hizmeti olarak gören anlayışı İngiltere'de çok benimsendi.

II. Dünya Savaşı sırasında kesintiye uğrayan televizyon yayınları, 1946'da yeniden başladı. BBC Avrupa'daki ilk düzenli renkli televizyon yayınlarını 1967'de başlattı. 1954'e kadar televizyon alanında tekelini korudu. BBC'nin radyo alanındaki tekeli de 1970'lerin başlarında hükûmetin ticari yayınlara izin vermesi ile son buldu.

BBC, gelirini televizyon ve radyo alıcıları için ödenen yıllık ruhsat ücretlerinden sağlar. BBC kuruluş beratı uyarınca reklam yapmaz ya da finansmanı başkalarınca karşılanmış programları yayınlayamaz. Hükûmet politikalarına ve günlük sorunlara ilişkin konularda kendi görüşlerini yayınlamaktan kaçınmak ve yansız davranmak zorundadır.

Harcamalar

BBC 2005-2006 mali yılında harcamaları iki formda gruplandırır.

Her bir lisans ücreti harcaması aylık toplamı[1] dağılım aşağıdaki gibidir:

DepartmanAylık Maliyet İngiliz sterlini milyon £
BBC 1 £3.52
BBC 2 £1.52
Haberleşme ve toplama maliyetleri £1.08
Ulusal ve İngilizce bölgesel televizyonu £1.04
BBC radyo 1, 2, 3, 4 and Five Live £1.02
Dijital televizyon kanalları £1.00
Ulusal ve yerel radyo 68p
bbc.co.uk 36p
BBC jam 14p
Dijital radyo istasyonları 10p
Interaktiv TV (BBCi) 8p
Toplam£10.54

Toplam haberleşme harcaması 2005-2006[2] gibi verilir:

DepartmanToplam maliyet İngiliz sterlini milyon £
Televizyon 1443
Radyo 218
bbc.co.uk 72
BBC jam 36
Interaktiv TV (BBCi) 18
Yerel radyo ve bölgesel televiyon 370
harcama ile ilgili program 338
genel masraflar ve Dijital UK 315
Yeniden yapılanma 107
Yayım ve toplama maliyetleri 320
Toplam3237
BBC Televizyon Merkezi Londra

Ayrıca bakınız

  • Guy Goma, BBC'ye bir internet dergisi editörünün yerine yanlışlıkla canlı yayın konuğu olarak çıkartılan Kongolu taksi şoförü

Kaynakça

  1. ^ "Annual Report and Accounts 2005-2006" (PDF). BBC. ss. p. 61. 17 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Temmuz 2006. 
  2. ^ BBC. "Annual Report and Accounts 2005-2006" (PDF). ss. pp. 106-107. 17 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Temmuz 2006. 

Dış bağlantılar

Şablon:Commons and category

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bayrak Radyo Televizyon Kurumu</span> Kıbrıslı Türk kamu televizyon kurumu

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu ('BRT), KKTC'de kamu yayıncılığı yapmakla görevli kuruluşudur. BRT yayın hayatına 1963 yılında, yayın için gerekli elektrik enerjisinin birkaç araba aküsünden sağlandığı bir garajda, 2 mücahit tarafından yapılan Bayrak Radyosu'nun yayını ile başlamıştır. İlk yayın sözü ise 'Bayrak, Bayrak, Bayrak' diye verilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Welle</span> Alman kamu yayıncısı

Deutsche Welle, Almanya'nın Bonn ve Berlin kentlerinden yurt dışına 30 farklı dilde radyo, televizyon ve internet üzerinden yayın yapan medya kuruluşudur. Radyo ve internet servisi Bonn'da bulunmaktadır. Soğuk Savaş döneminde Almanya'nın Sesi adıyla bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Yle</span> televizyon kanalı

Yleisradio Oy, Yle olarak kısaltılır, Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

Pot Black, Birleşik Krallık televizyon snooker turnuvası olup modern oyun popularizasyonundan biridir. 1960 yılında BBC yayınını renkli olarak başlattı ve bu yeni teknolojiyi uyglayabileceği program arıyordu.

Sky, Birleşik Krallık ve İrlanda'da hizmet veren dijital televizyon ve dijital radyo yayınları yapan platformdur. Sky Digital, resmi olarak 1 Ekim 1998 yılında hizmetlerini vermeye başlamıştır. Yaklaşık 2 milyondan fazla abonesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Yayın Kurumu</span>

Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde 4 Ekim 1953'ten bu yana kamu yayıncılığı yapan kurum. İlk televizyon yayınlarına 1 Ekim 1957'de Lefkoşa'da başlayan kuruluş, günümüzde dört radyo kanalının yanı sıra, RIK1, RIK2, RIKHD ve uydu üzerinden uluslararası yayın yapan RIKSAT olmak üzere dört televizyon kanalı ile Eylence'den hizmet vermektedir. 1 Temmuz 2011'de analog televizyon yayınları yerini sayısal karasal yayıncılığa (DVB-T) bırakmıştır. KRYK yayınları ada dışında da internet üzerinden dinlenip izlenebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yayın Birliği</span> Avrupada bir yayıncı birliği

Avrupa Yayın Birliği (AYB), Avrupa kamu televizyon ve radyo yayıncıları birliğidir. Birlik, 12 Şubat 1950 tarihinde kurulmuş olup 56 ülkeden 112 üyeye ve 20 ülkeden 31 ortak üyeye sahiptir. Merkezi, İsviçre'nin Cenevre kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TeleSUR</span>

Telesur, La Nueva Televisora del Sur Latin Amerika'da bölgesel şifresiz yayın yapan, merkezi Caracas Venezuela'da olan televizyon kanalı ve internet haber portali. TeleSUR, Latin Amerika'da bölgesel entegrasyonun sağlanması için kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">ITV</span> Britanya ticari televizyonlarının kamu hizmeti ağı

ITV Bağımsız Televizyon İdaresi bünyesinde BBC ile rekabet oluşturmak için kurulmuş, Britanya ticari televizyonlarının kamu hizmeti ağı. 1955'te yayına başlayan ITV, Birleşik Krallık'taki en eski ticari televizyon ağıdır. 1990 Broadcasting Act ile birlikte Channel 3 ismini almıştır; buradaki 3 rakamı özel bir anlam ifade etmeyip, sadece BBC One, BBC Two ve Channel 4 gibi emsallerinden ayırt edici bir unsur olmuştur.

BBC One, British Broadcasting Corporation (BBC)'nin İngiltere, Man Adası ve Manş Adaları'ndaki amiral gemisi olarak nitelendirilen televizyon kanalı. 2 Kasım 1936 tarihinde BBC Television Service olarak kuruldu ve bu kanal yüksek bir görüntü çözünürlüğü ile düzenli yayın yapan ilk televizyon kanalıydı. 1960 yılında BBC TV olarak yeniden adlandırıldı ve 1964 yılında kardeş kanalı olan BBC2 kurulana kadar bu ismi kullandı. Bundan dolayı da kanalın adı BBC1 olarak bilinmeye başlandı.

NHK, Japonya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşudur. 6 Ağustos 1926 tarihinde Tokyo, Osaka ve Nagoya istasyonlarının birleşmesi sonucu kurulmuştur. Merkezi Tokyo'nun Shibuya semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sveriges Television</span>

Sveriges Television ya da SVT, İsveç'in resmî ulusal kanalıdır. Tüm televizyon sahipleri tarafından ödenmesi gereken zorunlu bir ücret tarafından finanse edilen İsveç merkezli bir ulusal televizyon yayın kuruluşudur. İsveç kamu yayıncılığı sistemi İngiltere'de kullanılan bir ve onun İngiliz meslektaşı, BBC ile modellenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">BBC Two</span> Televizyon kanalı

BBC Two, 20 Nisan 1964'te yayına başlamış British Boardcasting Corporation (Britanya Radyo ve Televizyon Anonim Şirketi tarafından işletilen Britanyalı ikinci televizyon kanalı. Çok geniş alanlarda konuları kapsayan yayınlar yapsa da anaakım ve popüler programlar yayınlayan BBC One'ye göre daha çok entelektüel yayınlar yapar. BBC'nin diğer radyo ve televizyon kanalları gibi gelirlerini televizyon lisansı denilen bir tür fondan sağlanırken reklamsız yayın yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Korean Broadcasting System</span> Güney Koreli kamu yayıncısı

Korean Broadcasting System (KBS) 1927'de Güney Kore hükûmeti tarafından kurulan Güney Kore'nin ulusal kamu yayıncısıdır. Televizyon, radyo ve çevrimiçi hizmetler sunan, Güney Kore'nin en büyük televizyon ağıdır.

BBC Dünya Servisi Televizyonu, 1991 ile 1995 yılları arasında BBC'nin uluslararası uydu televizyon yayıncılığı yapan iki televizyon kanalına verilen isimdir. BBC'nin Dünya çapında televizyon yayıncılığı yaptığı ilk kanal oldu. Avrupa'da, 11 Mart 1991 günü BBC TV Europe kanalının yerine yayına başladı. BBC World News kanalının öncüsü olan WSTV ayrıca Asya'da 14 Ekim 1991 tarihinde küçük bölgesel farklılıklar ile haber ve bilgi servisi vermeye başlattı.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Yayın Kurumu</span>

İsviçre Yayın Kurumu, 1931 yılında kurulmuş İsviçre'nin kamu yayıncısı'dır. Genel merkezi Bern'de bulunmaktadır. İsviçre Yayın Kurumu kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur, esas olarak radyo ve televizyon lisans ücretleri (%79) yoluyla finanse edilir ve geri kalan geliri reklam ve sponsorluktan elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sydney Newman</span> Televizyon yapımcısı (1917-1997)

Sydney Cecil Newman OC Kanadalı film ve televizyon yapımcısı. 1950'lerin sonundan 1960'ların sonuna kadar Britanya televizyon dramasında öncü bir rol oynamıştır. 1970 yılında Kanada'ya dönmesiyle Canadian Radio and Television Commission'da (CRTC) Yayın Programları Şubesi Müdür Yardımcısı ve Kanada Ulusal Film Kurulu (NFB) başkanı olmuştur. Ayrıca Canadian Film Development Corporation, Canadian Broadcasting Corporation'da üst düzey görevler almış ve Kanada Devlet Bakanlığında danışman olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">BBC Dünya Servisi</span> BBCnin uluslararası radyo bölümü

BBC World Service, Birleşik Krallık merkezli bağımsız-kamu yayın kuruluşu BBC'nin sahibi olduğu uluslararası bir yayın servisidir. Alanının en büyüğü olup, 40'tan fazla dilde internet, televizyon ve radyo yayınları yapmaktadır.

Australian Broadcasting Corporation (ABC), Türkçesi: Avustralya Yayın Kurumu, 1929'da kurulan Avustralya'nın ulusal yayıncısıdır. Esas olarak Avustralya hükûmetinin doğrudan hibeleri ile finanse edilmektedir, ancak açıkça hükûmet ve partizan politikalarından bağımsızdır. ABC, gazeteciliğin bağımsızlığında öncü bir rol oynar ve Avustralya'da yayıncılık tarihinde çok önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamu yayıncılığı</span> asli görevi kamu hizmeti olan elektronik medya kuruluşları

Kamu yayıncılığı, birincil görevi kamu hizmeti olan radyo, televizyon ve diğer elektronik medya kuruluşları yayıncılığıdır. Dünyanın birçok ülkesinde fonlar, özellikle alıcılardan alınan yıllık ücretler yoluyla, hükûmetlerden gelir.