İçeriğe atla

BACnet

BACnet (ing.Building Automation and Control Networks kısaltması) Bina otomasyon kontrol ağı.

Bir tür bina otomasyonu haberleşme protokolüdür. Bacnet sadece bina otomasyonu entegrasyonunu sağlamaz aynı zamanda ünitelerin birbiri ile ileşimini gerçekleştirir. Bu özelliği ile bina otomasyonu içerisinde en çok tercih edilen protokollerin başında gelir.

Tarihçe

BACnet, ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme kontrolü (HVAC), aydınlatma kontrolü, erişim kontrolü ve yangın algılama sistemleri ve bunlarla ilgili ekipman gibi uygulamalar için bina otomasyonu ve kontrol sistemlerinin iletişimini sağlamak üzere tasarlanmıştır. BACnet protokolü, gerçekleştirdikleri belirli bina hizmetinden bağımsız olarak, bilgisayarlı bina otomasyon cihazlarının bilgi alışverişinde bulunmaları için mekanizmalar sağlar.[1]

İlk defa 1987 yılında ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) tarafından oluşturulmuş ve 1995 yılında standart olarak yayımlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

Telnet, Internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir makineye uzaktaki başka bir makineden bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan programlara verilen genel isimdir. Telnet iki bileşenden oluşur: (1) iki tarafın nasıl iletişim kuracağını belirleyen protokolün kendisi ve (2) hizmeti sağlayan yazılım uygulaması.Kullanıcı verileri, İletim Kontrol Protokolü (TCP) üzerinden 8 bitlik bayt yönlendirmeli bir veri bağlantısında Telnet kontrol bilgisi ile bant içi serpiştirilir. Telnet, 1969'da RFC 15 ile başlayarak geliştirildi, RFC 855'te genişletildi ve ilk İnternet standartlarından biri olan İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) İnternet Standardı STD 8 olarak standartlaştırıldı. encryption sağlayan bazı Telnet eklentileri geliştirilmiştir. Bağlanılan makineye girebilmek (login) için orada bir kullanıcı isminizin (İng:username) ve bağlantının gerçekleşebilmesi için bir telnet erişim programınızın olması gereklidir. Fakat bazı kütüphane ve herkese açık telnet bazlı web servisleri, bağlantı sırasında kullanıcı ismi (numarası) istemeyebilirler; ya da, kullanıcı isim ve parola olarak ne yazmanız gerektiği bağlandığınızda otomatik olarak karşınıza çıkar. Telnet, BBS sistemlere İnternet üzerinden erişimde günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Telnet erişim programları, günümüzdeki işletim sistemlerinin çoğunda işletim sistemi ile birlikte gelmektedir. Çok kullanıcılı işletim sistemleri genellikle kullanıcılara metin tabanlı bir arayüz sunar ve bu sistemlerde tüm işlemler klavye vasıtası ile komut isteminden gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Makine</span> herhangi bir enerji türünü başka bir enerjiye dönüştürmek, belli bir güçten yararlanarak bir işi yapmak veya etki oluşturmak için dişliler, yataklar ve miller gibi çeşitli makine elemanlarından oluşan düzenekler bütünü

Makine, bir iş yapmak için kuvvet uygulamak ve hareketi kontrol etmek için güç kullanan fiziksel bir sistemdir. Terim genellikle motor kullanan yapay cihazlara veya moleküler makineler gibi doğal biyolojik makromoleküllere de uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Termostat</span> sıcaklığı istenen ölçüde sabit tutabilen bir tür kontrol aracı

Termostat, fiziksel bir sistemin sıcaklığını algılayan ve sistem sıcaklığının istenen ayar derecesine yakın tutulması için çalışan bir kontrol aracıdır.

Bina otomasyonu, bir binanın HVAC, elektrik, aydınlatma, gölgeleme, Erişim Kontrolü, Güvenlik Sistemleri ve Bina Yönetim Sistemi (BYS) veya Bina Otomasyon Sistemi gibi birbiriyle ilişkili diğer sistemlerin otomatik merkezi kontrolüdür. Bina otomasyonunun temel amacı, kullanıcı konforunu artırmak, bina sistemlerinin verimli çalışmasını sağlamak, enerji tüketimini azaltmak, işletme ve bakım maliyetlerini azaltmak ve güvenliği artırmaktır.

Kontrol Mühendisliği mekanik, elektrik, elektronik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin ve hizmet sektörünün amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan bir mühendislik dalıdır. Gelişen bilgisayar araçları ile büyük bir ivme kazanmış ve özellikle otomasyon alanında gerçekleştirilen projelerle adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Maksimum verim almayı hedefleyen girişimciler projelerinde kontrol teorisine dayanan pratikleri kullanmayı göz ardı etmemişlerdir. Büyük ölçekte hesaplar yapıldığında bir kontrol mühendisinin gerçekleştirdiği sistem, manuel yapılandırılmış deneysel ölçümlere dayanan sistemlere göre uzun vadede büyük kazanç sağlamış ve iş verimi maksimuma ulaşmıştır. Kontrol mühendislerinin çalışmaları ayrıca HMI, SCADA gibi monitoring(izlenebilirlik) sistemlerinin gelişmesine imkân tanımıştır. Bu sistemlerle çok büyük fabrikaların bile üretim istatistiklerinden, sistem yönetimine kadar tüm üretim mekanizması kolaylaştırılmıştır.

YTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, daha önceleri Yıldız Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde yer alan Elektrik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği ile Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği bölümlerinin 1992 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi adı altında bir araya getirilmesi ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aviyonik</span>

Aviyonik havacılıkta uçaklar, yapay uydular ve uzay araçlarının elektronik sistemleri için kullanılan terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Mekatronik</span> Mekatronik , insanların ruhundaki bileşenleri birbirlerine karışmadan yok olana kadar çarpışmasını sağlayan bir alet ismidir

Mekatronik, mekanik ve elektronik kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez 1969 yılında Japon Yasukawa Elektrik Şirketi'nden bir mühendis makine ve elektronik mühendisliği alanlarının birleşmesi anlamında "mekatronik" kelimesini kullanmıştır.Mekatronik kelimesi aynı zamanda Avrupa Kıtası'nda da yıllardır kullanılmaktadır. Her ne kadar Amerika ve İngiltere'de ayrı bir çalışma ve uygulama alanı olarak kabulü yavaş gerçekleşse de, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde açılmakta olan ders sayısındaki artış, mekatroniğin bütün dünyada ayrı bir disiplin olarak kabul edildiğinin bir göstergesidir. Mekatronik, makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğine dayanan, çok kontrollü bir mühendislik dalıdır. Gelişen teknolojiye bağlı olarak birçok alan ve sektörle bağlantılı olan mekatronik hemen her evin içinde kullanılan elektronik cihazların üretiminde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otomasyon</span>

Otomasyon, esasen karar kriterlerini, alt süreç ilişkilerini ve ilgili eylemleri önceden belirleyerek ve bu önceden belirlemeleri makinelerde somutlaştırarak süreçlere insan müdahalesini azaltan geniş bir teknoloji yelpazesini tanımlar.

Pilz GmbH & Co. KG, emniyetli otomasyon teknolojileri alanında faaliyet gösteren, emniyet ve kontrol teknolojisi konularında eksiksiz çözümler sunan bir şirkettir.

Mitsubishi Electric Corporation elektronik ve elektrik ürünleri üreten çok uluslu bir şirkettir. Merkezi Tokyo, Japonya'da bulunmaktadır. Mitsubishi Electric firması bir Mitsubishi Group kuruluşudur.

Hareket kontrolü : Otomasyon sistemlerinde kullanılan bir teknoloji veya süreçtir ve bu sistemlerin hareketli bileşenlerini kontrol etmek için tasarlanmıştır. Bu kontrol, farklı uygulamalarda kullanılan makinelerin, robotların, konveyörlerin, CNC makinelerinin ve diğer otomasyon ekipmanlarının hareketini düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Galip Ulsoy</span>

Ali Galip Ulsoy, Michigan Üniversitesi'nde (UM), Ann Arbor'da, Makine Mühendisliği ve Üretim Mühendisliği'nin William Clay Ford Profesörü Emeritusu ve C.D. Mote Jr. Üniversite Profesörü Emeritusu olarak akademisyen olarak görev yapmaktadır.

Oğuzhan Teknoloji Mühendisliği Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 2016 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Geçiş Kontrol Sistemi</span>

Geçiş kontrol sistemi, kişilerin belirli alanlara giriş ve çıkışlarını kontrol ve takip etmeye yarayan sistemlerdir. Fiziksel güvenlik ve bilgi güvenliği alanlarında geçiş kontrolü, güvenlik sebebiyle korunan alana erişimin geçici süre engellenmesi durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Ev otomasyonu</span>

Ev otomasyonu veya akıllı ev, evler için olan bina otomasyonlarından biridir. Son yılların gelişen teknolojisi olarak kabul edilir. Bir ev otomasyon sistemi; aydınlatma, iklim, eğlence sistemleri gibi ev özelliklerini izler veya kontrol eder. Ayrıca erişim kontrolü ve alarm sistemleri gibi ev güvenliğini de içerebilir. Yapı mühendisliği ve inşaat mühendisliği için son yıllarda önemli olmuştur.

Microsoft Windows uygulama programlamasında, OLE Otomasyonu, Microsoft tarafından oluşturulan süreçler arası bir iletişim mekanizmasıdır. Başlangıçta Visual Basic olan komut dosyası dilleri tarafından kullanılması amaçlanan Bileşen Nesne Modeli'nin (COM) bir alt kümesine dayanmaktadır, ancak şimdi Windows'ta birkaç dil tarafından kullanılmaktadır. IDispatch arabirimini uygulamak için tüm otomasyon nesneleri gereklidir. Otomasyon denetleyicileri adı verilen uygulamaların, diğer uygulamalar tarafından dışa aktarılan paylaşılan otomasyon nesnelerine erişebildiği ve bunları değiştirebildiği bir altyapı sağlamaktadır. Uygulamaların birbirini kontrol etmesi için daha eski bir mekanizma olan Dinamik Veri Değişimi'nin (DDE) yerini almaktadır. DDE'de olduğu gibi, OLE Otomasyonunda otomasyon denetleyicisi "istemci"dir ve otomasyon nesnelerini dışa aktaran uygulama "sunucu"dur.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı anahtar</span>

Akıllı anahtar, elektronik erişim ve yetkilendirme sistemidir. Araba anahtarı, ev otomasyonu ve bina otomasyonu anahtarları türünde olur. Standart donanım olarak veya çeşitli otomobil tasarımlarında bir seçenek olarak mevcuttur. İlk olarak 1995'te Siemens tarafından geliştirildi. Tasarım patentinin 17 Mayıs 1997'de Daimler-Benz tarafından alınmasından sonra, 1998'de W220 S-Serisi'nde Mercedes-Benz tarafından "Keyless-Go" adı altında tanıtıldı. Akıllı anahtar, aracın kilidini açarken, kilitlerken ve aracı çalıştırırken anahtarlık'ı kişinin cebinde tutmasını sağlar. Son dönemlerde akıllı anahtarların akıllı telefon ve işletim sistemlerine entegresi gerçekleşmekdedir.