İçeriğe atla

B. J. Khatal-Patil

B. J. Khatal-Patil

Bhikajirao Jijaba Khatal-Patil (Hintçe: बी. जे. खताळ - पाटील) (bilinen adıyla: Dada ya da Khatal Saheb ; 26 Mart 1919 - 16 Eylül 2019), Hint siyasetçi, yazar ve aktivist.[1][2]

Yaşamı ve kariyeri

Hindistan Ulusal Kongresi (INC)'de delege olarak seçilerek parlamentoya girdi. Khatal-Patil, 26 Mart 1919'da Sangamner, Ahmednagar Bölgesi'nde doğdu. 1962-1978 ve 1980-1985 yılları arasında Maharaştra Yasama Meclisi'nde delege olarak yer aldı.[3][4]

Ölümü

Hint siyasetçi, yazar ve aktivist B. J. Khatal-Patil, 16 Eylül 2019'da Sangamner, Hindistan'daki evinde 100 yaşında zatürreden ölmüştür.[5]

Eserleri

  • Antariche Dhave (Marathi) (Loksatta Gazetesinde yayınlanan makalelerinin derlenmesi) ;
  • Gulamgiri (Marathi);
  • Dinda Lokshahichi (Marathi);
  • Gandhiji Aste tar.. (Marathi);
  • Lashkari Vilkhyatil Pakistan (Marathi);
  • Maze Shikshak, Sadhana Publication (My Teachers-Marathi)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 17 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 26 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 26 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 26 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. 
  5. ^ "Congress veteran BJ Khatal Patil passes away at 100". Ahmedabadmirror. 16 Eylül 2019. 17 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1. Lig</span> Türkiyenin ikinci seviye futbol ligi

1. Lig ya da sponsorluk anlaşması gereği Trendyol 1. Lig, Türkiye'deki ikinci seviye futbol ligi.

<span class="mw-page-title-main">Tokatspor</span> Tokatta kurulmuş bir kulüp

Tokatspor, Tokat merkezli Türk futbol kulübüdür. Bordo-beyaz renklere sahip olan kulüp, 2020-2021 sezonunda Amatör Lig'e düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Delhi</span>

Delhi (Hintçe: दिल्ली; Pencapça: ਦਿੱਲੀ; Urduca: دلی; UFA: [d̪ɪlːiː]; bazen Dilli şeklinde adlandırılır.

Mustafa Ayaz, Türk ressam, öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Marathice</span> Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-Aryan koluna bağlı bir dil.

Marathice veya Maratice, Hindistan'daki Marathi halkının konuştuğu bir Hint-Aryan dilidir. Hindistanın Maharaştra ve Goa eyaletlerinin resmî dilidir. Devanagari ile yazılır. Farsçadan ve Hintçeden türetilen kelimeler içerir. Hindistan ve İsrail'de yaşayan Bene Israel üyeleri, bu dilin bir lehçesi olan Yahudi Marathicesini konuşurlar.

<i>Haaretz</i> İsrailli günlük gazete

Haaretz veya tam ismiyle Hadashot Ha'aretz (חַדְשׁוֹת הָאָרֶץ‎, romanize: Ḥadshot Ha'aretz, lit. "vatan haberleri"), İsrail'in en eski günlük gazetesi olan gazetedir. 1919'da kurulan gazete, Berliner formatında İbranice ve İngilizce olarak yayım yapmaktadır. İnternet'te de her iki dilde yayını vardır. Kuzey Amerika'da ise haftalık olarak çıkarılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hint pasaportu</span>

Hint pasaportu Hindistan vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. Pasaport, ayrıca Hint vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hint-Aryan dilleri</span> Güney Asyada konuşulan Hint-Avrupa dilleri öbeğinin doğu kolundaki üyesi

Hint-Aryan dilleri, Hint-Avrupa dil ailesinin, Hint-İran kolunun bir alt ailesini oluşturur. Dünyada bilinen 219 Hint-Aryan dili var olup, ağırlıklı olarak Kuzey ve Orta Hindistan, Pakistan, Afganistan, Bangladeş, Nepal, Sri Lanka ve Maldivler olarak yaklaşık bir milyar konuşmacıya sahiptir. En önemli Hint-Aryan dilleri arasında Hintçe, Urduca, Bengalce ve Sanskritçe gibi klasik dillerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bene Israel</span>

Bene Israel 19. yüzyılda batıdan Mumbai, Pune, Ahmedabad ve Karaçi şehirleri ve yakınlarına göç eden bir grup Yahudidir. Bene Israel alt kıtanın en kalabalık Yahudi nüfusunu oluşturur ve bu grup Pakistan Yahudilerini de teşkil eder. Bene Israel'in anadili Marathi'nin bir kolu olan Yahudi Marathi'dir. Bene Israel halkının çoğu İsrail'e göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. İngiliz Afgan Savaşı</span>

III. İngiliz-Afgan Savaşı, 6 Mayıs-8 Ağustos 1919 tarihleri arasında Afganistan Emirliği ile Britanya İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş olan üçüncü savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Mumbai Üniversitesi</span>

Mumbai Üniversitesi, Hindistan'ın Mumbai şehrinde bulunan yükseköğretim kurumudur. Madras ve Kalküta üniversiteleri ile birlikte ülkesinin en eski ve önde gelen üniversitelerinden biridir. Üniversite üç kampüs ve 711 bağlı kolejden oluşmaktadır.

Ece Yüksel, Türk oyuncu.

Hindistan - Sudan ilişkileri, Hindistan ile Sudan arasında var olan uluslararası ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Benin-Türkiye ilişkileri</span>

Benin-Türkiye ilişkileri; Benin ve Türkiye arasındaki uluslararası askeri, siyasi, idari ve kültürel anlaşmaları kapsamaktadır.

Türkiye'deki Hintler, yaklaşık 100 aile ve 300 kişiyi içeren küçük bir topluluktur. Türkiye'deki çoğu Hint çok uluslu şirketlerde doktor ve bilgisayar mühendisi olarak çalışmaktadır. Hindistan ayrıca Reliance Industries, Tata Motors ve Indorama temsilcilikleri aracılığıyla Türkiye'de küçük bir işletme varlığına sahiptir.

Haribhau Madhav Jawale, Kuzey Maharaştra'dan Bharatiya Janata Partisine mensup Hint politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Agnivesh</span> Hint sosyal aktivist ve siyasetçi

Agnivesh, Hint aktivist, eğitimci ve siyasetçi.

Ece Barak, Türk pop şarkıcısı, söz yazarı ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Abhilasha Patil</span>

Abhilasha Patil, Hint oyuncu.

Dünya Okçuluk Şampiyonası Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından organize edilmektedir. İlk Dünya Okçuluk Şampiyonası 1931'de düzenlenmiştir.