İçeriğe atla

B.J. Habibie

Bacharuddin Jusuf Habibie
3. Endonezya Devlet Başkanı
Görev süresi
21 Mayıs 1998 - 20 Ekim 1999
BaşkanSuharto
Yerine geldiğiSuharto
Yerine gelenAbdurrahman Wahid
7. Endonezya Başkan Yardımcısı
Görev süresi
10 Mart 1998 - 21 Mayıs 1998
Yerine geldiğiTry Sutrisno
Yerine gelenMegawati Sukarnoputri
Endonezya Araştırma ve Teknoloji Bakanı
Görev süresi
29 Mart 1978 - 16 Mart 1998
Yerine gelenRahardi Ramelan
Kişisel bilgiler
Doğum 25 Haziran 1936(1936-06-25)
Pare-Pare, Güney Sulawesi, Hollanda Doğu Hint Adaları
Ölüm 11 Eylül 2019 (83 yaşında)
Cakarta, Endonezya
Partisi Golkar
Evlilik(ler) Hasri Ainun Besari
Çocuk(lar) Ilham Akbar Habibie (d. 1963)
Thareq Kemal Habibie (d. 1967)
Bitirdiği okul Bandung Teknoloji Enstitüsü
RWTH (Lisans)
RWTH (Doktora)
Mesleği Mühendis, sanayici, siyasetçi
Dini İslam

Bacharuddin Jusuf Habibie (25 Haziran 1936 - 11 Eylül 2019),[1] Endonezyalı devlet adamı, siyasetçi ve mühendis.[2][3] 21 Mayıs 1998 ve 20 Ekim 1999 tarihleri arasında Endonezya Devlet Başkanı olarak görev almıştır.[4][5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Komara, Indra (11 Eylül 2019). "BJ Habibie Meninggal Dunia". detikNews (Endonezce). 14 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2019. 
  2. ^ Brahimy, Muhammad El (2012). Biografi Presiden dan Wakil Presiden RI (Endonezce). PT Balai Pustaka (Persero). s. 5. ISBN 9789796904150. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2019. 
  3. ^ "Habibie: nauwe band met Delft". Habibie: nauwe band met Delft - TU Delta. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2019. 
  4. ^ The Economist. 17 Nisan 1993. 
  5. ^ Amir, Sulfikar (2012). The Technological State in Indonesia: The Co-constitution of High Technology and Authoritarian Politics (İngilizce). Routledge. ss. 69-70. ISBN 9780415670692. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen
Suharto
Endonezya Devlet Başkanı
1998–1999
Sonra gelen
Abdurrahman Wahid
Önce gelen
Try Sutrisno
Endonezya Başkan Yardımcısı
1998
Boş
Sonraki tarafından düzenlenen makam
Megawati Sukarnoputri
Önce gelen
Soemitro Djojohadikoesoemo
Endonezya Devlet Araştırma ve Teknoloji Bakanı
1978–1998
Sonra gelen
Rahardi Ramelan
Hükûmet görevi
Yeni makamEndonezya Teknoloji Değerlendirme ve Uygulama Ajansı Başkanı
1974–1998
Sonra gelen
Rahardi Ramelan

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endonezya</span> Güneydoğu Asya ve Okyanusyada yer alan bir ada ülkesi

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Endonezce</span> Endonezyanın resmî ve en çok konuşulan dili.

Endonezce ya da Endonezya dili, Endonezya ve çevresinde yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulan Avustronezya dil ailesine bağlı bir dil. Malaycanın standartlaştırılmış bir değişkesi olan Endonezce Endonezya'nın dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olmasına bağlı olarak dünyanın en çok konuşulan dillerinden biridir. Tarih boyuncaGüneydoğu Asya takımadaları üzerinde lingua franca olarak kullanılmıştır. 700'den fazla yerel dilin konuşulduğu Endonezya'nı resmî dilidir. 1976-1999 yılları arasında Endonezya hakimiyetine bağlı olarak Doğu Timor'da resmî dil olarak kullanılmış olup daha sonra İngilizce ile birlikte çalışma dili olarak kabul edilmiştir. Kasım 2023'te UNESCO'nun resmî dillerinden biri olarak kabul edilmiştir. Endonezya'nın 1945'te bağımsızlığını ilan etmesinden sonra standartlaştırılmış bir Malayca şivesi olmasına bağlı olarak Endonezce ve Malayca farklı diller olarak kabul edilmelerine rağmen neredeyse aynıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Borneo</span> ada

Borneo yüzölçümü açısından dünyanın en büyük üçüncü adasıdır. Güneydoğu Asya'da bulunur ve Endonezya, Malezya ve Brunei tarafından paylaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dünyanın en büyük camileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, ibadethaneler, avlular (sahın) ve revaklar gibi mevcut tüm namaz alanlarında en az 15.000 ibadet edeni barındırabilen, herhangi bir İslami okul veya şubeye ait, mevcut kapasiteye göre dünyanın dört bir yanından camileri listeler.

<span class="mw-page-title-main">Portekizliler</span> Portekizin yerli halkı

Portekizliler, İber Yarımadasının güneybatısında yer alan Portekiz'in yerli halkıdır. Portekizliler bir Latin halkıdır, dilleri Latinceye dayanan Portekizcedir. Bir sömürge devleti olan Portekiz İmparatorluğu döneminde Portekizlilerin önemli bir kısmı dünyanın farklı yerlerine dağılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bangka-Belitung</span>

Bangka-Belitung Adaları, Endonezya'da, Sumatra Adası'nın güneydoğusundaki Bangka ve Belitung adaları ile çevrelerindeki küçük adaları kapsayan yönetim birimi. Merkezi Pangkal Pinang'dır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Neisser</span>

Albert Ludwig Sigesmund Neisser, bel soğukluğunun etkenini bulan Alman doktordur.

Si Ronda, yönetmenliğini Lie Tek Swie'nin üstlendiği, 1930 çıkışlı Hollanda Doğu Hint Adaları yapımı aksiyon türündeki sessiz filmdir. Başrolünde Bahtiyar Efendi'nin rol aldığı ve çağdaş Batavi sözlü geleneğine dayanan film, silat alanında yetenekli Si Ronda olarak bilinen bir haydutun maceralarını ele almaktadır. Filmin kaynağı olan lenong hikâyelerinde Ronda, genellikle Robin Hood tarzında biri olarak tasvir edilmektedir. Artık kaybolduğu düşünülen film 1929-1931 yılları arasında çıkan dövüş sanatları filmlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Endonezya</span>

Endonezya, 5-21 Ağustos tarihleri arasında Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda 7 farklı branşta 28 sporcu ile temsil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Asya Oyunları</span>

2018 Asya Oyunları, 18 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde Endonezya'nın Cakarta ve Palembang şehirlerinde düzenlenmiş, tarihteki 18. Asya Oyunları organizasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya'da turizm</span>

Endonezya'da turizm Endonezya ekonomisinin önemli bir bileşeninin yanı sıra döviz gelirlerinin de önemli bir kaynağıdır. Endonezya, 2017 yılında dünya turizm endüstrisinde 20. sırada, aynı zamanda dünyanın dokuzuncu en hızlı büyüyen turizm sektörü, Asya'nın en hızlı üçüncü ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı büyüyen turizm sektörü seçildi. 2018 yılında, Denpasar, Jakarta ve Batam, turizmde en hızlı büyümeye sahip olan, sırasıyla yüzde 32,7, 29,2 ve 23,3 olan 10 şehir arasında yer alıyor. Ülke, turizm sektöründen GSYİH'nın yüzde 8'ini elde etmeyi planladı ve 2019 yılına kadar yaklaşık 20 milyon ziyaretçi çekmeyi hedefledi. Turizm sektörü mal ve hizmet ihracat sektörleri arasında 4. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Little Big</span>

Little Big, 2013 yılında Sankt-Peterburg'ta kurulmuş Rus müzik grubu. Grup Ilya ''Ilich'' Prusikin, Sergey ''Gokk'' Makarov, Sonya Tayurskaya ve Anton ''Boo'' Lissov oluşmaktadır. Grubun 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya'yı temsil etmesi planlanmıştı. Eurovision 2020 şarkıları olan Uno, 100 milyon görüntülenmeyi geçmiş ve Eurovision Şarkı Yarışması resmî Youtube kanalında en çok görüntülenmeye sahip video olmuştur. Yarışma COVID-19 pandemisi sebebiyle iptal edildi.

Billboard Indonesia Top 100, Endonezya dili ve/veya İngilizce - Endonezya dili şarkıları için Endonezya'daki müzik endüstrisi standart müzik listesidir. ASIRI ile işbirliği içinde bu projenin başkanı Andhika Septian ile verileri geliştiren kişi tarafından bağımsız olarak derlenir. Billboard Endonezya Top-100 Billboard Indonesia dergisi tarafından yayınlanır. Endonezya'daki en popüler şarkıları dijital indirmelere, canlı yayına, çevrimiçi akışa, video akışına ve karaoke çalmaya göre sıralar.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

Castika Seyfuriddin Baharşah, Endonezyalı siyasetçi ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Subiakto Tjakrawerdaya</span> Endonezyalı politikacı

Subiakto Tjakrawerdaya, Endonezyalı siyasetçi ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Celal Mirzayev</span> Diplomat, Azerbaycan Cumhuriyetinin Endonezya Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi.

Mirzayev Celal Sabir oğlu, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Endonezya Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisidir.

Bu liste Endonezya'da raporlanan UFO görülmelerini içermektedir.

G20 veya Group of Twenty, küresel ekonomik sorunları, uygun fiyatlı ve erişilebilir sağlık hizmetlerini ve teknolojik gelişmeleri ele almak ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için dünyanın önde gelen ekonomilerini bir araya getiren uluslararası bir forumdur.

Marie Antoinette Riana Graharani ya da Kutsal Rianna, Endonezyalı sihirbaz, aktris ve televizyon yıldızı.