İçeriğe atla

B-21 Raider

B-21, Kaliforniya, Palmdale'deki Fabrika 42'deki bir hangarda

B-21 Raider, (tam adıyla: Northrop Grumman B-21 Raider) Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için Northrop Grumman tarafından geliştirilmekte olan bir Amerikan stratejik bombardıman uçağıdır. B-21, konvansiyonel ve nükleer silah taşıyabilen uzun menzilli, büyük ve ağır stratejik bir bombardıman uçağıdır.[1] B-21 Raider, bombardıman uçağının 2026-2027 yılına kadar hizmete girmesi bekleniyor.

B-21 Raider, Northrop Grumman tarafından test ve geliştirme aşamasında olduğu Palmdale, California ilk uçuşunu 10 Kasım 2023'te gerçekleştirdi.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Osborn, Kris (28 Mart 2017). "The Northrop Grumman B-21 Stealth Bomber: Simply Unstoppable?". The National Interest. 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "B-21 Raider Stratejik Bombardıman Uçağı İlk Test Uçuşunu Gerçekleştirdi! - ULU Savunma". 10 Kasım 2023. 10 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Airbus A330</span> Airbus tarafından üretilen yüksek kapasiteli, orta-uzun menzilli yolcu uçağı

Airbus A330, Airbus ailesinin yüksek kapasiteli, orta ve uzun menzilli bir uçağıdır. Teknik olarak aynı A340 gibi geniş gövdeli, iki koridorlu yapıda olup A340'dan farklı olarak iki adet turbofan motora sahiptir. Bu özellikleri ile Airbus ailesinin A350 modelinden sonraki çift motorlu en büyük ikinci üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Grumman F-14 Tomcat</span> Amerikan yapımı hava üstünlük uçağı

F-14 Tomcat, Northrop Grumman tarafından üretilen süpersonik, çift motorlu ve değişken geometrik kanatlı bir av önleme ve hava üstünlük uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hayalet uçak</span> stealh teknolojisi ile üretilmiş radarlara görünürlük oranı aşırı düşük genellikle askeri ve gizli görevler için kullanılan askeri uçaklar

Hayalet uçak, radar sistemleri tarafından yakalanamayan ya da yakalanması çok güç olan uçaklara verilen resmî olmayan bir isimdir. Stealth teknolojisi'ne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman B-2 Spirit</span>

Northrop Grumman B-2 Spirit; nükleer ve konvansiyonel bombalar taşıma kapasitesine sahip, çok rollü ve radara yakalanmayan (hayalet) bombardıman uçağı. Şu ana dek üretilen en pahalı uçaktır ve bir tanesinin tahmini fiyatı 1,157 milyar ila 2,2 milyar Amerikan doları arasındadır. Kıyaslama gerekirse, Nimitz sınıfı bir uçak gemisi 4,5 milyar dolara malolmaktadır. Ancak bu fiyatın büyük kısmı radara yakalanmama teknolojisini geliştirmek için harcanmıştır. Radara yakalanmama teknolojisi sayesinde daha önceki uçakların başaramadığı görünmeden düşman hedeflerini bombalama görevlerini başarabilmektedir. Proje başladığında toplam 135 uçak üretilmesi planlanırken bu rakam 1980'lerin sonunda 75'e, 1992'de ise başkan George H.W. Bush tarafından yapılan açıklamayla 20'ye indirileceği belirtilmiştir. Operasyonel hâle getirilen test uçağı ile bu sayı 21 olmuştur. Yüksek teknolojisine rağmen 2008 yılında bir eğitim uçuşu sırasında bir B-2 Spirit uçuş kontrol sistemini besleyen 24 basınç sensöründen 3'ünün ıslanması sonucunda yanlış ölçüm yaptığı için pilotlara müdahale izni vermeyerek kendiliğinden kalktı ve düştü. Böylece Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'nde mevcut olan B-2 sayısı 20 ye inmiştir.

<span class="mw-page-title-main">RQ-4 Global Hawk</span>

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk, Amerikan yapımı yüksek irtifa (HALE) insansız hava aracıdır. Silahsız olup keşif veya gözetleme maksatlı algılayıcılar ile donatılmıştır. Global Hawk ismi kabiliyetini ortaya koymak maksadı ile verilmiştir. Çünkü İHA; bir kıtadan kalkıp uydular vasıtası ile diğer bir kıtadan yönetilerek bir başka kıta üzerinde keşif yaptıktan sonra elde ettiği hava görüntülerini yine bir başka kıtaya aktarabilir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 707</span>

Boeing 707 1950'li yıllarda üretime başlanan dört jet motorlu dar gövdeli sivil yolcu uçağı modelidir. Ünlü "Seven oh Seven" diye bahsedilen efsanevi yolcu uçağı olarak bilinir. Boeing tarafından 1010 adet üretildi, 1960 ve 1970 yılları arasında uluslararası uzun uçuşlarda yolcu taşımacılığında kullanıldı. İlk jet motorlu yolcu uçağı olan de Havilland Comet'ın başarısız ve sonu ölümle biten kazalarından sonra havacılık tarihinde başarılı olmuş ve yeni tasarımlara ilham vererek yolcu taşımacılığında jet uçağı çağını başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman E-2 Hawkeye</span> Amerikan yapımı savaş uçağı

Grumman E-2 Hawkeye Amerika Birleşik Devletleri yapımı, tüm hava koşullarında kullanılabilen, kargo uçağı tabanlı bir Havadan Erken Uyarı ve Kontrol( ) platformudur. Çift torboprop motorlu uçak 1950'lerde E-1 Tracer 'in yerine geçmek üzere Amerikan Deniz Kuvvetleri için geliştirilmiştir. İlk uçuşunu 2007 yılında yapan E-2D modeline kadar uçak kademeli olarak yenilenmiştir. Diğer ülkeler tarafından da küçük miktarlarda kullanılan uçağın en büyük yabancı kullanıcısı Japonya 'dır.

<span class="mw-page-title-main">Northrop YF-23</span> Advanced Tactical Fighter/ATF) yarışması için geliştirilen uçak

Northrop/McDonnell Douglas YF-23, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu hayalet avcı uçağı ve teknoloji göstericisidir. Tasarım, Lockheed YF-22 ile birlikte hava kuvvetlerinin Gelişmiş Taktik Avcı yarışmasında üretim sözleşmesi için iki finalistten biri oldu. Black Widow II ve Gray Ghost adlı iki YF-23 prototipi üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman</span> Amerikan hava ve savunma teknolojisi şirketi

Northrop Grumman Corporation bir Amerikan çok uluslu havacılık ve savunma teknoloji şirketidir. Yaklaşık 90 bin çalışanı ve 30 milyar doları aşan yıllık geliri ile dünyanın en büyük silah üreticileri ve askeri teknoloji sağlayıcılarından biridir. Firma, Amerika'nın en büyük şirketlerinin sıralandığı 2020 yılına ait Fortune 500 listesinde 96. sırada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Grumman</span>

Grumman, ABD merkezli, askeri ve sivil hava araçları üretiminde faaliyet gösteren, 1994 yılında Northrop ile birleşerek Northrop Grumman adını alan şirkettir. Şirket 6 Kasım 1929 tarihinde Leroy Grumman (1895–1982), Jake Swirbul (1898–1960) ve William Schwendler (1904-1978) tarafından kurulmuştu. ABD Donanması ile kontratı sonucu birçok savaş uçağı üreten şirket, birleşmeden önce savaş uçakları yanında uçak parçaları ve ekipmanları, data, araştırma ve navigasyon sistemleri, kamyon ve otobüsler, elektrik ekipmanları ve malzemeleri ve uzay araçları gibi çeşitli mamülleri üretiyordu. Ay modülü de Grumman tarafından imal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Northrop</span>

Northrop, ABD merkezli, askeri ve sivil hava araçları üretiminde faaliyet gösteren, 1994 yılında Grumman ile birleşerek Northrop Grumman adını alan şirkettir. Şirket 1927 yılında Jack Northrop tarafından Avion Corporation adıyla kurulmuştur. 1929 yılında United Aircraft and Transport Corporation adını aldıysa da 1939 yılında Northrop Corporation adıyla Moye Stephens'in kuruculuğunda devam etmiş ve 1994 yılında birleşerek Northrop Grumman'a dönüşmüştür. Birleşmeden önce bombardıman, savaş ve kargo uçakları yanında uçak parçaları ve ekipmanları, güdümlü füzelerle bunların ekipmanları ve malzemeleri gibi çeşitli mamülleri üretiyordu.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Kaan</span> Türkiye’nin geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı

TUSAŞ Kaan, TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin 2020'li yılların sonunda seri üretim aşamasına getirmeyi planladığı çift motorlu, düşük görünürlük, sensör füzyonu, hava-hava ve havadan yere hâkimiyetlerde üstün özellikleri bulunan beşinci nesil jet muharip uçak projesidir. 21 Şubat 2024 tarihinde ilk uçuşunu, 6 Mayıs 2024 tarihinde ikinci uçuşunu gerçekleştirmiştir. İlk etapta 2028’e kadar 20 adet uçağın Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi ve 2030’dan itibaren TSK Envanterinde bulunan F4 ve F-16 tipi eski uçakların yerini alması beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İran Hava Kuvvetleri</span>

İran Hava Kuvvetleri, İran'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. İran Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A330 MRTT</span>

Airbus A330 MRTT, Airbus tarafından üretilen bir tanker ve stratejik nakliye uçağıdır. Uçak, Airbus A330 üzerinden geliştirilmiş olup Kraliyet Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri, Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri ve Singapur Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Hürjet</span> Türk yapımı jet motorlu eğitim ve yakın hava destek uçağı

TUSAŞ Hürjet, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından geliştirilmekte olan, turbofan motorlu, ileri seviye jet eğitimi ve yakın hava desteği uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed YF-22</span> ABD Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu avcı uçağı ve teknoloji göstericisi

Lockheed/Boeing/General Dynamics YF-22, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu avcı uçağı ve teknoloji göstericisidir. Hava kuvvetlerinin düzenlediği Gelişmiş Taktik Avcı yarışmasının gösterim/doğrulama aşaması için iki prototipi üretilen tasarım, yarışmada finalist oldu. YF-22, Northrop YF-23'e karşı yarışmayı kazanarak Lockheed Martin F-22 Raptor adıyla üretime girdi. YF-22, üretim modeli olan F-22 ile benzer aerodinamik tasarıma ve düzene sahip olsa da; kokpit, dikey stabilizeleri, kanatların konumu ve tasarımı ile gövde iç yapısında birtakım farklılıklara sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Nesil Bombardıman Uçağı</span>

Yeni Nesil Bombardıman Uçağı, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için yeni bir orta bombardıman uçağı geliştirmek için bir programdı. YNBU başlangıçta 2018 civarında hizmete girmesi planlanan gizli, ses hızından yavaş, orta menzilli, orta derece yük kapasiteli bir bombardıman uçağı olarak ABD Hava Kuvvetleri'nin yaşlanan bombardıman filosunu desteklemek ve muhtemelen -sınırlı bir dereceye kadar- yerine geçmek için planlanmıştı. YNBU programının yerini Uzun Menzilli Taarruz Bombardıman Uçağı ağır bombardıman uçağı programı aldı.

Grumman F-11 Tiger, Grumman tarafından üretilen Amerikan savaş uçağı. Tek kişilik olan uçak, 1956'dan 1967'ye kadar Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından kullanılmaktaydı.

TUSAŞ Anka-3, Türk savunma sanayi şirketi TUSAŞ tarafından tasarım ve geliştirme çalışmalarına devam edilen turbofan motorlu, gövde içinde silah sistemleri barındıran, yüksek yük taşıma kapasiteli, stealth, kuyruksuz bir insansız savaş uçağı projesidir.