İçeriğe atla

Büyüme yatırımı

Büyüme yatırımı, sermaye kazancına odaklanan bir tür yatırım stratejisidir.[1] Büyüme yatırımcıları olarak bilinen bu stratejiyi benimseyenler; hisse fiyatı, fiyat-kazanç veya piyasa değeri-defter değeri oranları gibi göstergeler açısından pahalı görünse bile, piyasa ortalamasının üzerinde büyüme beklentisi bulunan şirketlere yatırım yapar. Yaygın kullanımda "büyüme yatırımı" terimi, değer yatırımı olarak bilinen stratejinin karşıtıdır.[2]

Bununla birlikte Warren Buffett gibi bazı önemli yatırımcılar, büyümenin her zaman değer hesaplamasında bir bileşen olması nedeniyle değer ve büyüme kavramları arasında teorik bir fark olmadığını ifade etmişlerdir: "Büyüme ve değer yatırımı birbirine göbekten bağlıdır." Büyüme, değerin hesaplanmasında ihmal edilebilir düzeyden çok büyük boyutlara varabilen bir değişkendir ve etkisi olumlu olduğu kadar olumsuz da olabilir.[3] Buffett, iş ortağı Charlie Munger'ın etkisini fark ettiği bu görüşünü,[4] "Harika bir şirketi makul bir fiyata satın almak, harika bir fiyata makul bir şirket satın almaktan çok daha iyidir." sözüyle ifade eder.[5]

Thomas Rowe Price Jr., 1937'de kurduğu ve şu anda halka açık çok uluslu bir yatırım şirketi olan T. Rowe Price şirketi aracılığıyla büyüme yatırımını tanımlama ve teşvik çabaları nedeniyle "büyüme yatırımının babası" olarak anılmaktadır.

Bu yatırım anlayışını şekillendirmede etkili olan kişilerden biri de, 1958 tarihli "Adi Hisse Senetleri ve Sıradışı Kârlar" adlı kitabıyla bugün hâlâ büyüyen şirketlerin belirlenmesinde kullanılan bir referans ortaya koyan Phil Fisher'dır.

Büyüme ve değer yatırımı ayrımı

Değer yatırımının aksine büyüme yatırımında yatırımcı, yatırım yapmak için henüz tam potansiyeline ulaşmamış bir şirketi seçer. Bu tür yatırım, yatırımcının hızlı büyüme ve rekabet potansiyeline sahip şirketleri bulmak için araştırma yapmasını gerektirir. Halihazırda büyük ve görece yerleşik bir şirkete yatırım yapmak yerine yatırımcı, şirketin büyüyüp kendisine para kazandıracağı beklentisiyle daha yüksek bir risk alır.

Büyüyen şirketler, piyasa ortalamasının üzerinde büyüme potansiyeli gösteren şirketlerdir. Daha büyük şirketler genellikle hissedarlarına temettü öderken büyüyen şirketlerse kazançlarını, şirketi büyütmek için yeniden yatırıma yönlendirir. Bu şirketler, büyüme odaklı yatırım açısından gösterdikleri potansiyel nedeniyle yatırım yapmak için daha cazip hale gelir. Bu potansiyel ise genellikle şirketlerin rekabet gücünden kaynaklanır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "What's the difference between growth investing and value investing?". us.axa.com. AXA Advisors. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2015. []
  2. ^ "Roll up Banner stands | Roll up Banner | Roll up Stands". 7 Haziran 2010. doi:10.4016/18341.01. 
  3. ^ Buffett, Warren. "To the Shareholders of Berkshire Hathaway Inc. (1992)". 30 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2016. 
  4. ^ Tilson, Whitney. "Berkshire Hathaway Annual Meeting Notes (2003))". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  5. ^ Buffett, Warren. "To the Shareholders of Berkshire Hathaway Inc. (1989)". 8 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Banka</span> finansal etkinlikte bulunan kurum

Banka, faizle para alınıp verilebilen, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ticari, finansal ve ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlara denir. En yaygın üçüncül sektörlerden biridir. Banka sözcüğü İtalyanca banca sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Kredilendirme faaliyetleri doğrudan banka tarafından veya sermaye piyasaları aracılığıyla dolaylı olarak da yapılabilir. Bankalar genellikle uluslararası bir dizi sermaye standardı olan Basel Anlaşmalarına dayanan asgari sermaye gereksinimine tabidir. Bankalar bir ülkenin finansal sistem ve ekonomisinde önemli bir rol oynadıklarından, yargı alanlarının çoğu bankalar üzerinde yüksek derecede düzenleme uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Borsa</span> organize ticaret pazarı

Borsa veya sermaye piyasasının değişimi, alınıp satılabilir menkul kıymetler, stok, hisse senedi, emtialar, döviz, istikraz, vadeli kontratlar ve opsiyon sözleşmelerinin halka açık satıldığı veya satın alındığı organize bir piyasadır. Sermaye piyasası, üretken faaliyetleri destekleyen bir yatırım mekanizması oluşturur ve borsa ise bu amaca ulaşmak için kullanılan bir pazardır. Borsa, yatırımcıların faaliyetleri için güvenli bir ortam yaratmasının yanı sıra düzenli işlem mekanızmasına, güncel fiyatlara ve gerçek zamanlı alışveriş yapmaya sahip olmasından dolayı popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Warren Buffett</span> Amerikalı yatırımcı

Warren Edward Buffett Amerikalı bir iş adamı, yatırımcı ve hayırseverdir. Berkshire Hathaway yatırım şirketinin CEO'su ve en büyük hissedarıdır. Mart 2023 itibarıyla 104 milyar dolarlık net servete sahip olan ve dünyanın en zengin beşinci kişisi olan Buffett, yatırım başarısının bir sonucu olarak dünyanın en tanınmış temel yatırımcılarından biri olarak görülmektedir. 20. yüzyılın en başarılı yatırımcılarından biri olarak gösterilmektedir. Forbes Dergisi'nin "2008 Milyarderler Listesi"ne göre 2008 yılında 62 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanıydı. 2007 yılında Time'ın Dünyanın En Etkili 100 Kişisi arasında yer almıştır. Aynı zamanda 2012 yılında da Time dergisinin yaptığı araştırmada, dünyanın en etkili insanlarından birisi olarak gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1997 Asya mali krizi</span> Temmuz 1997nin ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan ve Taylandda başlayan bir domino etkisi ile tüm Asyayı sarmış ekonomik kriz

Doğu Asya Mali Krizi Temmuz 1997'nin ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan ve Tayland'da başlayan bir domino etkisi ile tüm Asya'yı sarmış ve Güneydoğu Asya krizi adını almış finans krizidir. Asya Kaplanları olarak bilinen birçok Doğu Asya ülkesinin para birimleri, borsaları ve diğer kıymetleri ekonomik krizden etkilenmiştir. Yerel olarak IMF Krizi olarak da bilinir ama bu isim tartışmalıdır. Krizin varlığı ve sonuçları üzerinde görüş birliği olsa da nedenleri, kapsamı ve çözümleri tartışmalıdır. Uluslararası fon akımlarının yön değiştirmesine sebep olan ekonomik bir krizdir.

Sosyolojiye göre eğilim (trend) toplumun genelinde uzun bir süreliğine popüler olan şeydir.

İktisadi kıtlık ya da ekonomik kıtlık kâr amaçlı ekonomik sistem tarafından kar elde etmek amacıyla kasıtlı olarak yaratılan ve bir toplumun sahip olduğu üretim kaynaklarının, mevcut teknolojik gelişmişlik düzeyiyle işletilmesi ile ulaşılan üretim düzeyinin, sonsuz insan ihtiyaçları ve isteklerini karşılamakta yetersiz olduğunu ifade eden iktisadi bir terimdir. Gündelik hayatta kullanılan kıtlık kavramı somut bir yokluğu veya yetersizliği ifade ederken iktisadi anlamıyla kıtlık, mevcut kâr bazlı ekonomik sistem ve üretim teknolojisiyle ulaşılan üretim düzeyi ile ilgili bir yetersizliği ifade eder. Her adım başı üretilmiş envai çeşit ürünlerle dolup taşan çeşitli dükkân ve marketlerin boy gösterdiği günümüzde, ekonomi biliminin temeli olan kıtlığın anlamı üzerine derin düşünmek gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Menkul kıymetler borsası</span>

Menkul kıymetler borsası, hisse senedi komisyoncuları ve tüccarların hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetleri satın alıp satabildiği borsalardır.

Melek yatırımcı girişimlere genellikle hisse veya hisse senedine çevrilebilir borç karşılığı yatırım sağlayan zengin bireydir. Küçük fakat artan sayıda melek yatırımcı kitle fonlamaları aracılığıyla çevrimiçi olarak yatırım yapmakta veya melek yatırımcı grupları şeklinde örgütlenerek sermaye havuzları oluşturmakta ya da portföy şirketlerine tavsiyeler sağlamaktadırlar.

Girişim bir pazar ihtiyacını giderme amacı taşıyan yenilikçi bir ürün, süreç veya servis sunan, genel olarak yeni kurulmuş ve hızlı büyüme gösteren bir müessesedir. Bir girişim genellikle hızlı bir şekilde ölçeklenebilir bir iş modeli ortaya çıkarmak için kurulan küçük bir işletme, ortaklık veya organizasyondur. Girişimler çoğu zaman internet, e-ticaret, bilgisayar, telekomünikasyon veya robotik gibi alanlarda yeni teknolojiler ortaya koyarlar. Tüm girişimler derin teknoloji alanında faaliyet göstermeseler de, "girişim" terimi 1990'lı yılların sonunda çok sayıda internet tabanlı şirketin kurulduğu Dot Com Balonu zamanında uluslararası yayılıma kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya ekonomisi</span> Endonezyanın bütçesi

Endonezya ekonomisi, Güneydoğu Asya'daki en büyük ekonomidir ve dünyanın yükselen pazar ekonomilerinden biridir. Ülke aynı zamanda G-20'nin büyük ekonomilerinden biridir ve yeni sanayileşmiş bir ülke olarak sınıflandırılmaktadır. Nominal (Düşük) GSYİH bakımından dünyadaki on altıncı büyük ekonomi ve SAGP GSYİH açısından yedincisi büyük ekonomidir. Endonezya hâlâ iç pazara, devlet bütçesinden yapılan harcamalara, kamu iktisadi teşebbüslerinin mülkiyetine ve pirinç ve elektrik dahil bir dizi temel malların fiyatları yönetimine bağlıdır ve bu Endonezya ekonomisinde önemli rol oynamaktadır; piyasa ekonomisi olan ekonomi, ancak 1990'lı yıllardan beri, yüzde 80'i özel Endonezyalı şirketler ve yabancı şirketler tarafından kontrol edilmektedir.

Hedge fon, serbest yatırım fonu veya risk fonu; göreli olarak likit olan mal varlıkları üzerinden al-sat yapılan ve açığa satış, kaldıraç ve türevler gibi daha karmaşık finansal işlem, portföy-yapımı ve risk yönetimi tekniklerinin çok sık kullanıldığı bir yatırım fonu türüdür. Bu karmaşık tekniklerin kullanımı yüzünden, finansal düzenleyiciler genel olarak hedge fonlarının, kurumsal yatırımcıların, yüksek net değerli bireylerin ve nitelikli yatırımcılar gibi bu konuda yeteri kadar sofistike olabilen yatırımcılar dışında hiç kimseye pazarlamansına ya da erişime açılmasına izin vermezler.

Döviz kuru riski, bir finansal işlem şirketin yerel para birimi dışındaki bir para birimi cinsinden ifade edildiğinde ortaya çıkan bir finansal risktir. Döviz kuru riski, işlemin tamamlandığı tarihten önce yerel para birimi ile para birimi arasındaki kurda olumsuz bir değişiklik riski olduğunda ortaya çıkar.

Kurumsal Yatırım Planı , 1994 yılında İş Genişletme Planına bağlı olarak başlatılan bir dizi Birleşik Krallık vergi indirimi. Birleşik Krallık'ta nitelikli bir ticaret yapan küçük kaydı yapılmamış şirketlere yatırımları teşvik etmek için tasarlanmıştır.

Aurelius Group beş Avrupa ülkesinde ofisi bulunan bir varlık yönetim grup şirketidir.

Etki yatırımı; yatırım yaparken parasal kâr elde etmekten ziyade sosyal ve çevresel anlamda pozitif etkiler yaratmaya öncelik veren yatırım anlayışı. Fon sağlayan birey veya kurumları, pozitif etki sağlaması yönüyle tatmin ederken, yatırım alan şirketleri ise daha verimli kârlılık ve toplum nezdinde itibar kazanma açısında olumlu yönde etkilemektedir.yatırım stratejisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sermaye birikimi</span>

Sermaye birikimi, söz konusu varlığın başlangıçtaki parasal değerini kâr, kira, faiz, telif hakları veya sermaye kazançları şeklinde bir mali getiri olarak artırmak amacıyla paranın veya herhangi bir mali varlığın yatırımını içeren, kâr peşinde koşmayı motive eden dinamiktir.

Değer yatırımı, temel analize göre ederinin altında fiyatlandırılmış görünen menkul kıymetlerin satın alınmasını içeren bir yatırım stratejisidir. Değer yatırımının çeşitli biçimleri, ilk olarak 1928'de Columbia Business School'da Benjamin Graham ve David Dodd tarafından öğretilen ve daha sonra kendileri tarafından yazılan 1934 tarihli Güvenlik Analizi kitabında geliştirilen yatırım felsefesine dayanır. Genellikle, büyüme yatırımına karşıt anlamda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Charlie Munger</span> Amerikalı iş insanı (1924 – 2023)

Charles Thomas Munger Amerikalı iş adamı, yatırımcı ve hayırsever. Yatırımcı Warren Buffett ile tanınan Berkshire Hathaway holdinginin başkan yardımcısıydı. Buffett, Munger'ı en yakın ortağı ve sağ kolu olarak nitelerdi. Munger, 1984'ten 2011'e kadar Wesco Financial Corporation'ın başkanlığını yaptı. Aynı zamanda Los Angeles, California merkezli Daily Journal Corporation'ın başkanlığını ve Costco Toptan Satış Şirketi'nin direktörlüğünü yaptı.