İçeriğe atla

Büyükbakır

Büyükbakır kelebeği
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Lepidoptera
(Pul kanatlılar)
Familya: Lycaenidae
Cins: Lycaena
Tür: L. dispar
Lycaena dispar
Haworth, 1802

Büyükbakır (Lycaena dispar). Avrupa'dan Çin'e ve Sibirya'ya kadar geniş bir alanda dağılım gösteren bu güzel kelebek, Türkiye'de rutila alttürü ile temsil edilir ve Trakya, Batı ve Orta Karadeniz'de fazla yüksek rakımlı olmayan (denizden birkaç yüz metreye kadar) yerlerde bulunur. Larvası bazı kuzukulağı (Rumex spp.) türleri ile beslenir. Nesli tehlike altında olan türlerdendir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lahana kelebeği</span> böcek türü

Lahana kelebeği, en yaygın kelebek türlerinden olan bu kelebeğin kanatları çok açık sarı renkte ve kanat uçları siyah lekelidir. Tırtılları turpgillerden (Brassicaceae) bitki türleri ile beslenir; sebze bahçelerinde, bu familyadan bitkilerde zararlara yol açabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gen</span> içinde bulunduğu hücre veya organizmaya özel bir etkisi olan, kuşaktan kuşağa ve hücreden hücreye geçen kalıtımsal öge.

Gen, bir kalıtım birimidir. Bir DNA'nın belirli bir kısmını oluşturan nükleotid dizisidir. Popüler ve gayriresmî kullanımda gen sözcüğü, "ebeveynden çocuklarına geçen belirli bir karakteristiği taşıyan biyolojik birim" anlamında kullanılır. Kromozomun kesitleri olan genler birbirinden çok farklı işlevlerde ve büyüklüklerde (uzunluklarda) olabilirler. Genlerin büyüklükleri ve işlevleri her zaman doğru orantılı değildir.

<span class="mw-page-title-main">Dişi</span> dişi olan bitki veya hayvan

Dişi (♀), taşınamayan üreme hücresi (yumurta) üreten bireylere denir. Dişi insanlar dâhil olmak üzere çoğu dişi memelinin, iki X kromozomu vardır. Dişi kuşlarda ve bazı sürüngenlerin dişilerinde ise W kromozomu bulunmaktadır.

<i>Entamoeba histolytica</i> Anaerobik parazitik protist

Entamoeba histolytica, Entamoeba cinsin bir parçası ve anaerobik bir parazit protozoadır. E. histolytica ağırılıklı olarak insan ve memelileri yaklasık 50 milyon kisiyi enfekte ettiği düşünülüyor. Önce dünya nüfusunun sadece %10 u enfekte olarak düşünülüyordu, fakat bu rakamlar, bu enfeksiyonların en az %90 ının ikinci tür olan E. dispar olduğunu tanımlıyordu. Kedi köpek gibi memeliler geçici olarak enfeksiyon geçirdiler fakat, bilimsel olarak insanda enfeksiyon oluşturmadıkları düşünülmektedir. Oluşturduğu enfeksiyon Amipli dizanteri olarak bilinir. Ayrıca, karaciğer, beyin gibi diğer organlarda da yerleşerek bağırsak dışı amoebiasis denilen apse oluşumları görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ak kelebek</span>

Ak kelebek, hemen bütün meyve ağaçlarında tomurcuk düşmanı sayılan, iri ak kanatları kalın, kara damarlı bir kelebek. Genellikle kiraz, karayemiş, kayısı, şeftali ve erik gibi yiyeceklerle beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Heliconius melpomene</span>

Postacı kelebeği, cinsindekilerle birbirine çok benzeyen işaretlere ve görünüşe sahip, birbirinden ayırt etmesi güç bir kelebek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Iphiclides podalirius</span>

Erik kırlangıçkuyruğu, Papilionidae familyasından bahçelerde, çayırlık ve açık ormanlık alanlarda yaşayan bir kelebek türü. Çakal eriği türünün bulunduğu yerlerde ve özellikle meyve bahçelerinde rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kırlangıçkuyruk</span>

Kırlangıçkuyruk, Papilionidae (Papilionidae) familyasından kanat açıklığı 6–7 cm olan bir kelebek türü. İsmini arka kanatlarının altındaki kuyruklardan alan bu tür Şubat-Eylül ayları arasında görülebilir. Kuyrukları antene benzediği için avcı kuşlar kanat ucunu baş sanarak buraya saldırır. Bu sayede kendini korumuş olur.

<span class="mw-page-title-main">Lycaena phlaeas</span>

Benekli bakır kelebeği, kanat açıkığı 2–3 cm olan ve her türlü ortamda yaşayabilen bir kelebek türü. Bu türün erkekleri çiftleşmek için otların üzerine konarak dişisini bekler. Mart-Eylül ayları arasında görülebilir. Kış mevsimini koza evresinde geçirir. Doğaya çıkma zamanı yaşam alanı ve yüksekliğe bağlı olarak değişkenlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Polyommatus icarus</span> kelebek türü

Çokgözlü mavi, Lycaenidae familyasından bir kelebek türü. Bu kelebek türünün dişileri kahverengi erkekleri mavi renktedir. Her ortamda yaşayabilir. Kanatları 2–3 cm açıklıktadır. Mart ayının sonunda Kasım başına kadar görülebilir. Çamurluk ve sulak alanlarda gruplar halinde konaklarlar.

<span class="mw-page-title-main">Bahadır (kelebek)</span>

Bahadır, Nymphalidae familyasından bir kelebek türü. Kanat açıklığı 6–7 cm olan bu kelebek orman açıklıkları ve çalılıklarda yaşar. Mayıs ayının ortasından Ekime kadar balözü bol olan çiçeklerin üzerinde görülür. Bu türün erkekleri üst kanadında yer alan iki kalın damardan salgılanan özel salgıyla dişiyi kendisine çeker.

<span class="mw-page-title-main">Allancastria cerisyi</span>

Orman fisto kelebeği, Papilionidae familyasından bir kelebek türü.

<span class="mw-page-title-main">Sarı azamet</span> kelebek türü

Sarı azamet, sonbahar renklerine sahip bu kelebeğin kanat açıklığı 4–5 cm civarındadır. Kanatlarını kapalı tuttuğunda yaprağa benzemesi sayesinde kendini yemek isteyen kuşlara karşı korunur. En belirgin özelliklerinden biri olan kanat üstü koyu çizgileri ise yalnızca uçtuğu zamanlarda görülebilmektedir. Kuzey Afrika ve Güney Avrupa menşeli bu tür birçok ortamda yaşayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Orakkanat</span>

Orakkanat, Pieridae familyasından bir kelebek türü.

<i>Philodromus dispar</i>

Philodromus dispar, Philodromus cinsine bağlı bir örümcek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Eril</span> bitkiler veya insan olmayan hayvanlarla kullanım için

Eril (♂), canlı, sperm üreten fizyolojik bir biyolojik cinsiyet. Her sperm hücresi döllenme işlemi sırasında daha büyük bir dişi gameti ile kaynaşabilir. Bir erilin cinsel yolla üremeyi gerçekleştirmesi için dişiye ait en az bir yumurta hücresine ulaşması gerekir, fakat bazı canlılar eşeyli üreyebildikleri gibi eşeysiz olarak da üreyebilir. Eril insanların (erkeklerin) da içinde bulunduğu birçok eril memeli türünde Y kromozomu bulunurken eril kuşlar ve bazı eril sürüngenlerde ise z kromozomu bulunur; bu kromozomlar eril üreme organlarının gelişmesi için gerekli olan daha fazla miktarda testosteronun üretilmesini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Simyasal simge</span>

Simyasal simgeler, aslında simyanın bir parçası olarak tasarlandı ve 18. yüzyıla kadar bazı elementleri ve bazı bileşikleri göstermek için kullanıldı.

Alfabetik sıra ile  Mir uzay istasyonunu ziyaret eden kişiler, yazılarda kalın olarak yazılan isimler ekip üyelerini temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orman Bakırı Güzeli</span>

Orman Bakırı Güzeli, Lycaenidae ailesinden bir kelebek türü.. 1758 yılında Carl Linnaeus tarafından keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orman Melikesi</span> Bir kelebek türü

Melanargia galathea, Orman Melikesi olarak bilinen, orta büyüklükte bir kelebektir ve Nymphalidae familyasına mensuptur. Genel adına ve görünümüne rağmen, bu kelebek aslında Satyrinae alt familyasından gelen "kahverengi" kelebeklerden biridir.