İçeriğe atla

Büyük kulaklı yarasa

Bechsteinii'nin büyük kulaklı yarasası
Korunma durumu
NE
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Chiroptera (Yarasa)
Familya: Vespertilionidae
Cins: Myotis
Tür: M. bechsteinii
''Myotis bechsteinii''
Khul, 1817

Büyük kulaklı yarasa, Bechsteinii'nin büyük kulaklı yarasası (Myotis bechsteinii), Vesper yarasalarının bir türüdür. IUCN Kırmızı Listesi' nde Neredeyse tehdit altındaki türler kategorisinde yer almaktadır.

Özellikleri

Büyük kulaklı yarasaları 45–55 mm uzunlukta orta büyüklükte bir yarasa türüdür. Kanat açıklığı 150–300 mm, ağırlıkları ise 7-14 gram arasındadır. En önemli özellikleri kulaklarının uzun ve mızrak şeklinde olmasıdır. Yüzleri uzun, sivri, çıplak ve pembe renklidir.

Beslenme Şekli

Besinlerini çoğunlukla böcekler oluşturmaktadır. Gün batımından sonra ortaya çıkan yarasalar güve, sinek, sivrisinek ve gece kelebekleri en çok avladıkları böceklerdir. Avlanırken alçaktan uçarlar ve yerde ya da dallardaki böcekleri yakalarlar.

Yayılımı

Büyük kulaklı yarasalar Avrupa ve Kafkaslar' da yayılış göstermektedir. Türkiye' de İstanbul, Kırklareli, Antalya, Bartın, Zonguldak ve Artvin' de lokal olarak yaşamaktadırlar.

Üreme

Çiftleşme mevsimi sonbahardan ilkbahara kadar uzamaktadır.

Yaşam Şekli

Ortalama yaşam süreleri 21 yıldır. Kışın sıcaklık 4 ile 11.0 °C arasındayken kış uykusuna yatarlar. Koloniler genel olarak 10-30 bireyden oluşur.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uzun kulaklı çöl kirpisi</span>

Uzun kulaklı çöl kirpisi, Uzun kulaklı kirpi olarak da bilinir, kirpigiller (Erinaceidae) familyasından böcekçil bir memeli türü.

<span class="mw-page-title-main">Yarasa</span> Chiroptera takımında sınıflandırılan memeliler

Yarasalar, ön ayakları kanat olarak uyarlanmış ve doğal olarak gerçekten uçabilen Chiroptera takımında sınıflandırılan memelilerdir. Yarasalar, üzerleri zar ve patagium ile kaplı çok uzun ve yayılmış parmaklarıyla kuşlardan daha kolay manevra yaparak uçabilirler. En küçük yaşayan memeli olduğu da iddia edilen yabanarısı yarasası 29 ila 34 mm. boyunda, 15 cm. kanat açıklığına sahip ve 2 ila 2,6 gram ağırlığındadır. En büyük yarasalar da "uçan tilki" adı verilen Pteropus cinsi yarasalardır. Acerodon jubatus türü 1,6 kg ağırlığındadır ve kanat açıklığı 1,7 m'yi bulur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük nalburunlu yarasa</span>

Büyük nalburunlu yarasa, burnu atnalı şeklinde olan, Türkiye'de de yaşayan böcek yiyen bir yarasa türü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük nalburunlu yarasa</span> Memeli cinsi

Küçük nalburunlu yarasa, Türkiye'de de sıkça rastlanan bir böcek yarasası türü.

<span class="mw-page-title-main">İri kulaklı tilki</span>

İri kulaklı tilki, Yarasa kulaklı tilki olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasına dahil Otocyon cinsinin tek türü olup, Afrika savanlarına özgü bir tilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Ağaç sansarı</span>

Ağaç sansarı, sansargiller (Mustelidae) familyasından kedi iriliğinde bir memeli türü.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa faunası</span>

Avupa direyi Avrupa'da ve çevresindeki adalar ve denizlerde yaşayan bütün hayvanların bir listesidir. Avrupa ve Asya'nın güney ve doğusunda hiçbir doğal biyocoğrafik sınır olmadığından beri, "Avrupa direyi" terimi biraz tarifi zor olabiliyor. Avrupa Palearktik biyocoğrafik bölgesinin batısında yer alır. Ilıman bölge içerisinde yer alması sebebi ile sıcak bölgelerdeki kadar çok canlı çeşidi bulunmamasına rağmen yine de çok zengin bir direye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük yarasalar</span>

Küçük yarasalar (Microchiroptera) Yarasalar takımının bir alt takımıdır. Aslında küçük yarasalar alt takımında yer alan yarasalar büyük yarasalar alt takımında yer alan en küçük türlerden daha büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Serbest kuyruklu yarasagiller</span> Yarasa takımının bir familyası

Serbest kuyruklu yarasagiller (Emballonuridae), küçük yarasalar alt takımında yer alan bir memeli familyasıdır. Bu familyada yer alan 51 yarasa türü dünya üzerinde tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşar. Tüm yarasaların en küçüklerinin bulunduğu bu familyada yer alan türlerin boyu 3,5 ila 10 cm arasında değişir. Genel olarak kahverengi ve gri renktedirler ancak Diclidurus cinsi ak renklidir.

<i>Desmodus rotundus</i>

Desmodus rotundus, küçük, yaprak burunlu bir Amerikalı yerlisidir. Hâlâ geçerliliğini koruyan üç vampir yarasa türünden biridir, diğer iki türü kıllı bacaklı ve beyaz kanatlı vampir yarasadır. Bu türler parazit memelilerdir. Vampir yarasanın başlıca besin kaynağı çiftlik hayvanlarının kanıdır, avına geceleri onlar uyuduğunda yaklaşır. Konakçısının derisini keserek açmak ve uzun dilleriyle kanlarını yalamak için keskin dişlerini kullanırlar. Türler büyük ölçüde çok eşlidirler ve baskın yetişkin erkekler dişilerin haremini korurlar. Ailesellik, sosyal bakım ve yiyecek paylaşımı gibi kooperatif davranışlar bakımından en sosyal yarasa türlerinden biridir. Çünkü çiftlik hayvanlarının kanıyla beslendiğinden ve kuduz taşıyıcısı olduğundan, vampir yarasalar bir haşere olarak kabul edilirler. Onun koruma statüsü, Dünya Korunma Birliği tarafından en az endişe verici olarak kategorize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Townsend'in büyük-kulaklı yarasası</span>

Townsend'in büyük-kulaklı yarasası, Vesper yarasalarının bir türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağı Millî Parkı</span>

Ilgaz Dağı Millî Parkı, Batı Karadeniz bölümünde Kastamonu ve Çankırı illerinde, Ilgaz Dağları üzerinde 1976 yılında kurulmuş millî park.

Saçaklı yarasa soluk kanatlı Avrupa gececi yarasasıdır. Kürkü genellikle kahverengi olup karın kısmında gri-beyaza dönüşmektedir. Büyük oranda kıtasal Avrupa'da, kuzey ve batı Arika'daysa yer yer bulunmaktadır. Yazları ağaçlarda veya beslenme bölgelerine yakın yarasa kutularında yaşamaktadırlar. Kışlarıysa mağaralarda, tünellerde, madenlerde veya kilerlerde uykuya yatmaktadırlar. Bu yarasa türü ilk olarak 1817'de Heinrich Kuhl tarafından bulunarak Avustralyalı Johann Natterer'in adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nalburunlu yarasa</span>

Nalburunlu yarasa ya da Nalburun yarasa, Rhinolophidae yarasa familyasını oluşturan yarasalara verilen isimdir. Yaşayan tek cinsi olan Rhinolophus dışında soyu tükenmiş bir cins olan Palaeonycteris de tanımlanmıştır. Bazen Rhinolophidae familyası içinde de sınıflandırılan Hipposideridae familyası ile yakın akrabadır. Nalburunlu yarasalar altı alt cinse ve birçok tür grubuna ayrılırlar. Tüm nalburunlu yarasaların ortak atası 34 ila 40 milyon yıl önce yaşamıştır ancak bu familyanın coğrafi kökeni belirli değildir ve familya biyocoğrafyasını ortaya koyma çabaları sonuçsuz kalmıştır. Genetik kanıtların gösterdiği birçok tür kompleksinin olma olasılığının yanı sıra daha önceden ayrı bir tür olarak tanımlanmış yarasaların aslında başka taksonlardan çok az genetik farklılık göstermesi sonucu taksonomileri karmaşıktır. Çoğunlukla tropikal ve subtropikal bölgeler olmak üzere Afrika, Asya, Avrupa ve Okyanusya kıtalarında, Eski Dünya'da yaşarlar.

Küçük uzun burunlu yarasa (Leptonycteris yerbabuenae) orta büyüklükte olan bir yarasa türüdür ve Orta ve Kuzey Amerika'da yayılmıştır. Bazen Sanborn'un uzun burunlu yarasası veya Meksika uzun burunlu yarasası olarak bilinir, ancak bu ikinci isim Leptonycteris cinsinin tamamı için ve içindeki diğer türlerden biri olan büyük uzun burunlu yarasa için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Matthäus Bechstein</span>

Johann Matthäus Bechstein Alman doğa bilimci, orman bilimci, ornitolog, entomolog ve herpetolog.

Küçük akşamcı yarasa ya da ağaç yarasası böcekçil bir yarasa türüdür.

Küçük kahverengi yarasa veya küçük kahverengi myotis Kuzey Amerika'da bulunan, nesli tükenmekte olan fare kulaklı bir küçük yarasa türüdür. Küçük vücut ölçüsüne ve parlak kahverengi kürke sahiptir. Görünüş olarak, Indiana yarasası, kuzey uzun kulaklı yarasa ve yakından ilişkili olduğu Arizona myotis dahil olmak üzere diğer bazı fare kulaklı yarasalara benzemektedir. Adı benzemesine rağmen, küçük kahverengi yarasa, farklı bir cinse ait olan büyük kahverengi yarasa ile yakından ilişkili değildir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas uzunkulaklı yarasası</span>

Kafkas uzunkulaklı yarasası veya Uzunkulaklı Kafkas yarasası, uzun kulaklı yarasa (plecotini) familyasından bir yarasa türüdür. İlk olarak 1965 yılında İsviçre ve Avusturya'da kahverengi uzun kulaklı yarasa ile gri uzun kulaklı yarasa arasında bir tür olarak tanımlandı. Sonrasında 2002 yılında sırasıyla Fransa ve Avusturya'da tanımlandı. Alpler, Kafkasya, Doğu Karadeniz, Anadolu, Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Orta Doğu'da dağılım gösterir. Kahverengi uzun kulaklı yarasa gibi Avrupa'daki diğer uzun kulaklı yarasa türlerinden beyaz alt kısımlarıyla farklılık gösterir.