İçeriğe atla

Büyük koalisyon

Büyük koalisyon çok partili parlamenter sistemde siyasi yelpazede birbirini karşısında bulunan iki en büyük siyasi partinin bir araya gelerek kurdukları koalisyon hükûmetidir.[1] Terim, genellikle siyasal olarak farklı iki başat partinin olduğu ve parlamento temsiliyetini güvence altına almak için küçük partilerin seçim barajını aşabildikleri ülkeler için kullanılır.[2] İki büyük parti seçimde tek başlarına hükûmet kurabilecek çoğunluğu almayı denerler ancak bunda başarılı olamazlarsa siyasal olarak yakın küçük parti(ler) ile koalisyon kurmayı denerler. İki büyük parti ana ideolojik konularda farklılık gösterdikleri ve kendilerini rakip, hatta bazen düşman olarak görmeleri nedeniyle ortak bir hükûmet kurulması için mutabakata varmaları küçük partilere göre daha zordur.

Büyük koalisyonun sebepleri

İdeolojik olarak birbirlerinin zıddı partilerin bir hükûmet kurmaları normal şartlarda çok seyrek ortaya çıkan bir durumdur. Bu şartlardan biri halkın ulusal birlik ve denge arayışı ile ideolojik farklıları göz ardı edebileceği savaş ya da ekonomik depresyon gibi ulusal krizlerdir. Krizin üstesinden gelmek için geniş mutabakat olduğunda bu özellikle doğrudur. Bu durumda, büyük koalisyon, bir partinin hükûmet kurmak için yeterli sandalyeye sahip olsa bile gerçekleşebilir. Buna bir örnek I. Dünya Savaşı sırasında ve II. Dünya Savaşı öncesi ve sırasında Birleşik Krallık'ta kurulan ulusal hükûmetlerdir.

Ülke bazında Büyük koalisyonlar

Avusturya

Savaş sonrası Avusturya'da,, "Büyük koalisyon" (AlmancaGroße Koalition) muhafazakâr Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile Avusturya Sosyaldemokrat Partisi (SPÖ) arasında standart hükûmet yöntemi olmuştur. Kayda değer istisnalar ise Josef Klaus'un ikinci kabinesi (ÖVP, 1966–70) ve 1970 le 1983 yılları arasında SPÖ çoğunluğuyla Bruno Kreisky dönemi ve ÖVP'li Wolfgang Schüssel'in 2000 ile 2007 yılları arasında popülist sağ Avusturya Özgürlük Partisi ile yaptığı koalisyondur.

Almanya

Savaş sonrası Almanya'da, "Büyük koalisyon" iki büyük partinin (CDU/CSU ile Sosyal Demokratlar-SPD) oluşturduğu koalisyon hükûmetini anlatır. Tarihsel olarak Almanya iki büyük partiden birinin FDP ya da Yeşiller gibi daha küçük partiler ile yaptığı koalisyonları yapmaya yatkınsa da, federal seviyede üç Büyük koalisyon gerçekleşmiştir: Kiesinger Kabinesi (1966–1969), 1. Merkel Kabinesi (2005–2009, 3. Merkel Kabinesi (2013-2018) ve 4. Merkel Kabinesi (2018-2021).

İtalya

İtalya'da, "Büyük koalisyon" (İtalyancaGrande coalizione) sadece Nisan 2013 tarihinde merkez sol Demokratik Parti (PD), merkez sağ Özgürlük Halkı (PdL) partisi ile merkez Civic Choice (CC) ve Merkezin Birliği (UdC) partilerinin kurduğu yüksek çoğunluğa sahip hükûmeti anlatır. Fakat Kasım 2013 tarihinde, Özgürlük Halkı (sonradan Forza Italia ismini almıştır) Letta Kabinesi'nden ayrılmış, sonra PD, NCD, CC ve UdC arasında oluşan daha az çoğunluğa sahip Renzi Kabinesi'ne katılmamıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Beachtiger, Andrea (2018). The Oxford handbook of deliberative democracy (1. bas.). Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198747369. 
  2. ^ Rohrschneider, Robert (2020). The Oxford handbook of political representation in liberal democracies (1. bas.). Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198825081. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Sosyal Demokrat Partisi</span> Avusturyada bir siyasi parti

Sosyal Demokrat Parti Avusturya (SPÖ), 1 Ocak 1889 yılında Hainfeld'de Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDAP) olarak kurulan bir siyasi partidir. 1918'den 1934'e kadar Avusturya Alman Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDAP) adı altında faaliyet gösterdi. Austrofaşizm ve Nazi diktatörlüğü döneminde yasaklandı. 1945'ten 1991'e kadar partinin adı Avusturya Sosyalist Partisi olarak anıldı. SPÖ, Haziran 1945'te Viyana'nın birinci bölgesindeki Löwelstraße 18 numarada yer alan parti merkezine yerleşti, bu nedenle Löwelstraße, SPÖ'ye atıfta bulunurken genellikle federal parti için mecazi anlamda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Vorarlberg</span> Avusturyanın en batısındaki, İsviçre ve Almanya sınırında yer alan eyaleti

Vorarlberg, Avusturya'nın en batısında, İsviçre, Lihtenştayn ve Almanya sınırında yer alan eyâletidir. Başkenti Bregenz'dir.

Ulusal Birlik Partisi, genel başkanı Ünal Üstel olan, 11 Ekim 1975 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eski cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından kurulan siyasi partidir. Partinin merkezi Lefkoşa'dadır. Parti, kuruluşundan 2003 seçimlerine kadar 1994-1996 yılları dışında iktidardaydı.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Gusenbauer</span> 23. Avusturya şansölyesi

Alfred Gusenbauer, 2007 yılından beri 2008 yılına kadar Avusturya şansölyesi ve 2000 yılından 2008 yılına kadar Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'nin başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Klima</span> 21. Avusturya şansölyesi

Viktor Klima, Avusturyalı siyasetçi, 1997-2000 yılları arası şansölye ve Avusturya Sosyaldemokrat Partisi (SPÖ) lideri.

<span class="mw-page-title-main">1945 Avusturya yasama seçimleri</span>

1945 Avusturya yasama seçimleri, 25 Kasım 1945 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. II. Dünya Savaşından sonra Avusturya'daki ilk seçimdi.

<span class="mw-page-title-main">Leopold Figl</span> 14. Avusturya şansölyesi

Leopold Figl Avusturyalı siyasetçi. Avusturya Halk Partisi'nden seçilen ilk Avusturya Şansölyesi (1945-1953). II. Dünya Savaşı'ndan sonra seçilen en genç Avusturya Şansölyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">1995 Avusturya yasama seçimleri</span>

1995 Avusturya yasama seçimleri, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) arasındaki büyük koalisyonun, bütçe üzerindeki anlaşmazlıkları üzerine çökmesi sonucu 17 Aralık 1995 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi erken seçimleridir. SPÖ seçimleri tekrar kazandı. Ancak çoğunluğu sağlayamadığı için ÖVP ile tekrar büyük koalisyonu kurdu. 5,768,099 kişi oy hakkına sahipti. Seçime katılım oranı 86.0% oldu.

<span class="mw-page-title-main">1999 Avusturya yasama seçimleri</span>

1999 Avusturya yasama seçimleri 3 Ekim 1999 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sosyal Demokrat Parti, Ulusal Konsey'in en büyük partisi kalmasına rağmen, koalisyon hükûmeti müzakerelerden birkaç ay sonra Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) tarafından kuruldu. Seçimlerde ÖVP, FPÖ'nün gerisinde bitirmiş olmasına rağmen, tartışmalı FPÖ lideri Jörg Haider'in yerine ÖVP lideri Wolfgang Schüssel Şansölye oldu. Ayrıca Karintiya milletvekili seçilmiş olan Haider, kabinede görev almadı ve parti lideri olarak istifa etmedi. Ancak yabancı hükûmetler ve yurt içinde SPÖ ve Yeşiller tarafından organize edilen protestoyla karşı karşıya kalan FPÖ hükûmeti, Avrupa Birliği'nin diğer on dört üyesinden kritik yaptırımlara maruz kaldı. Ancak hükûmet bu baskının dengelenmesine yardımcı oldu ve FPÖ'nün ülkenin demokrasisine tehdit olmadığı netleştiğinde, yaptırımlar kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">2002 Avusturya yasama seçimleri</span>

2002 Avusturya yasama seçimleri 24 Kasım 2002 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Avusturya Özgürlük Partisi'ndeki (FPÖ) iç bölünmeler sonrası önde gelen birçok üyesinin istifa etmesi sonucu erken seçime gidildi. ÖVP, 1966 seçimlerinden bu yana Ulusal Konsey'de ilk kez en büyük parti oldu ve 183 sandalyenin 79'unu kazandı. Yeni koalisyon hükûmeti tekrar ÖVP ile FPÖ arasında kuruldu. Seçmen katılımı% 84.3 idi.

<span class="mw-page-title-main">1966 Avusturya yasama seçimleri</span>

1966 Avusturya yasama seçimleri, 6 Mart 1966 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sonuç Avusturya Halk Partisi (ÖVP) için tam bir zaferdi. 165 sandalyenin 85'ini kazandı. Seçmen katılımı %93.8 idi. Tek başına iktidar için yeterli sandalyeye olmasına rağmen, ÖVP lideri ve Başbakan Josef Klaus, 1945 yılından beri devam eden Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ile koalisyona devam etmek istedi. Yeni bir koalisyon için görüşmeler başarısız olunca, Klaus tek başına ÖVP'nin ve İkinci Cumhuriyet'in ilk tek partili hükûmetini kurdu.

<span class="mw-page-title-main">2006 Avusturya yasama seçimleri</span>

2006 Avusturya yasama seçimleri 1 Ekim 2006 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. 1999 Avusturya yasama seçimlerinin ardından Avusturya Halk Partisi (ÖVP), Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve daha sonra Avusturya'nın Geleceği için İttifak (BZÖ) ile koalisyon hükûmeti kurmuştu. 2006 seçimlerinde, ÖVP-BZÖ koalisyonu parlamentoda çoğunluğu yitirdi. Üç ay süren müzakerelerden sonra, 8 Ocak 2007 tarihinde SPÖ ve ÖVP arasında SPÖ lideri Alfred Gusenbauer'in şansölyeliği altında büyük koalisyonun kurulacağı açıklandı.

Muhafazakâr Parti, resmî adı Muhafazakâr ve Birlikçi Parti, Tory'ler olarak da bilinirler,

<span class="mw-page-title-main">2008 Avusturya yasama seçimleri</span>

2008 Avusturya yasama seçimleri, 28 Eylül 2008 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. 7 Temmuz 2008 tarihinde Avusturya Halk Partisi lideri Wilhelm Molterer'in Avusturya Sosyal Demokrat Parti liderliğindeki koalisyon hükûmetinden çekilmesiyle yapıldı. İktidardaki iki partiye halk arasında hoşnutsuzluğun artması nedeniyle diğer partilere yönelimin artacağı beklentisine rağmen Avusturya Sosyal Demokrat Partisi seçimlerden tekrar birinci olarak çıktı. Ancak iktidardaki her iki parti de tarihinin en kötü sonucunu aldı. Seçim sonucunda aşırı sağ desteğin arttığı görüldü.

<span class="mw-page-title-main">2009 Vorarlberg eyalet seçimleri</span> Siyasal seçim

Vorarlberg Landtag İntihapları, 20 Eylül 2009 tarihinde yapıldı.

Koalisyon hükûmeti, parlamenter sistemde birden çok siyasi partiden oluşan hükûmet biçimi.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'daki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Avusturya'nın çok partili bir sistemi bulunmaktadır. Kayıtlı 700'den fazla siyasi partiden yalnızca küçük bir bölümü halk tarafından bilinmektedir. 1980'lerden bu yana dört parti, ulusal parlamentoda sandalye almak için sürekli yüksek oy aldı.

Ulusal Demokrasi, 19. yüzyılın ikinci yarısında ülkenin yabancı nüfusun yoğun yaşadığı bölgelerde güçlü olan Polonya'daki siyasal örgüttü. Kurucu ve ana ideolog Roman Dmowski idi. Hareketin diğer ideolojik babaları arasında Zygmunt Balicki ve Jan Ludwik Popławski vardı.

<span class="mw-page-title-main">2004 Avusturya cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

25 Nisan 2004'te Avusturya'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimidir. Avusturya Cumhurbaşkanlığı görevi büyük ölçüde törensel bir görev olsa da, cumhurbaşkanlığı seçimleri parti bazında yapılır ve büyük partilerin göreceli durumunun bir testi olarak görülür.

Avusturya'da iki meclisli parlamentonun alt kanadı olan 28. Ulusal Konseyi seçmek üzere yapılan yasama organı seçimleri, 29 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşti.