Avustralya, resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarımkürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.
Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Karayip Denizi ve kuzeybatıda Büyük Okyanus ile çevrili olan kıtadır.
Sisam veya Susam Yunanistan'da, Doğu Ege Denizi'nde, Sakız Adası'nın güneyinde, Patmos ve On İki Adaların kuzeyinde, Dilek Yarımadası'nın karşısında ve Batı Türkiye'nin kıyılarından 16 km genişliğinde Dilek Boğazı ile ayrılan bir Yunan adasıdır. Aynı zamanda Kuzey Ege bölgesinin ayrı bölgesel bir birimidir.
Tanrı Dağları ya da Tien-Şan, Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlardır.
Mercan Denizi Adaları Bölgesi, Avustralya'da, Queensland eyaletinin kuzeydoğusundaki Mercan Denizi'ndeki bir grup küçük ve çoğunlukla ıssız tropik ada ve resiflerden oluşan Avustralya'nın dış bölgesidir. Yaşanılan tek ada Willis Adası'dır. Bölge, çoğu okyanus olan, Büyük Set Resifi'nin dış kenarından doğuya ve güneye uzanan ve Heralds Beacon Adası, Osprey Resifi, Willis Grubu ve on beş diğer resif/ada grubunu içeren 780.000 km²'yi kapsar. Cato Adası, bölgedeki en yüksek noktadır.
Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.
Tasman Denizi, Okyanusya bölgesinde Büyük Okyanus'a bağlı bir deniz. Avustralya ve Yeni Zelanda arasında yaklaşık 2000 km boyunca uzanır. Avustralya'nın doğu eyaletleri olan Yeni Güney Galler, Tasmanya, Queensland ve Victoria eyaletleri Yeni Zelanda'nın batısı ve Yeni Kaledonya'ya kıyıları vardır. Queensland ve Yeni Kaledonya arasındaki boğaz ile Mercan Denizi'nden ayrılır.
Yeni Güney Galler, Avustralya'nın güneydoğusunda eyalet. Başkenti Sidney. Kuzeyinde Queensland, batısında Güney Avustralya, güneyinde Victoria eyaletleri yer alır. Doğuda Büyük Okyanus'a kıyısı vardır. Avustralya Başkent Bölgesi eyalet içerisinde bir enklav oluşturur. Eyaletin başkenti Sidney'dir ve şehir hem eyaletin hem de Avustralya'nın en kalabalık şehridir. 2019 verilerine göre eyalet nüfusu 8 milyonu aşkın olup, bu nüfusun yaklaşık 5,1 milyonu Büyük Sidney bölgesinde yaşamaktadır.
Büyük Set Resifi, birbirinden ayrı 2,900 resif ve 900 adadan oluşan, 2,600 km genişliğe yayılmış 344,400 km² alanı ile dünyanın en büyük resif sistemidir. Resif kuzeydoğu Avustralya'nın Queensland sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi'ndedir.
Altay dağları, Orta ve Doğu Asya'da bulunan; Rusya, Çin, Moğolistan ve Kazakistan'ın birleştiği ve İrtiş ve Obi nehirlerinin kaynaklarının bulunduğu sıradağdır. Sıradağ, kuzeydoğuda Sayan Dağları ile birleşir ve güneydoğuda giderek alçalarak Gobi Çölü'nün yüksek platosuyla birleşir. Yaklaşık 45° ila 52° K ve yaklaşık 84° ila 99° D arasında uzanır.
Victoria Dağı aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Victoria Dağı (Tazmanya), Avustralya
- Victoria Dağı S 31° 58' 0 E 139° 52' 0
- Victoria Dağı hill S 28° 11' 0 E 114° 21' 0
- Victoria Dağı (Victoria) mountain S 37° 26' 0 E 148° 7' 0
- Victoria Dağı (Queensland) mountain S 23° 39' 0 E 150° 21' 0
- Victoria Dağı (Queensland) mountain S 18° 23' 0 E 140° 15' 0
- Victoria Dağı, Burma, Nat Ma Taung olarak bilinir.
- Victoria Dağı, Kanada
- Victoria Dağı (Kanada)
- Tomanivi Dağı, Fiji'de bulununa eski adıyla Victoria Dağı.
- Victoria Dağı, Wellington, New Zealand
- Victoria Dağı, Auckland, New Zealand
- Victoria Dağı, Palawan, Palawan Adaları, Filipinler
- Victoria Dağı, Papua Yeni Gine
- Victoria Dağı, Yeni Güney Galler, Avustralya
- Victoria Dağı, Maryland, ABD
Bu, Türkiye'deki uykuda ve sönmüş yanardağların listesidir.
Büyük Smoky Dağları Ulusal Parkı, ABD'nin Kuzey Carolina ve Tennessee eyaletleri sınırlarında bulunan ulusal park.
Menteşe Dağları, Ege Bölgesinin ve Büyük Menderes Nehri'nin güneyinde bulunan dağ grubu. Kıyı Ege dağlarının aksine Doğu-batı yönlü değil, GD-KB yönlü uzanırlar. Tektonik kırılma ile oluşan dağlar birer horsttur.
Eskiden Orta Doğu Yağmur Ormanı Koruma Alanları olarak bilinen Avustralya'nın Gondvana Yağmur Ormanları, dünyadaki en zengin subtropikal yağmur ormanı alanıdır. Dünya Mirası alanı yağmur ormanları, Newcastle'dan Brisbane'e elli ayrı koruma alanı içerir ve koruma alanlarının toplam alanı 366,500 hektardır.
Condamine Nehri, Murray-Darling havzasının bir parçası olan Balonne havzasının bir parçasıdır ve Queensland, Avustralya'nın güney kıyılarındaki bir bölge olan Darling Downs'un kuzey bölümünde yer almaktadır. Nehir yaklaşık 500 kilometre uzunluğundadır ve Queensland'in doğu sahilinden yaklaşık 100 km uzaklıkta, en:Great Dividing Range'in batı yamaçlarındaki Güneydoğu Queensland'ın en yüksek zirvesi olan Superbus Dağı'ndan doğar ve daha sonra Darling Downs boyunca kuzey batıya daha sonra batıya doğru akar. Condamine Nehri, Darling Nehri'nin bir koludur.
Banksia integrifolia, Avustralya'nın doğu kıyılarında büyüyen bir ağaç türüdür. En yaygın Banksia türlerinden biri olan Victoria ve Orta Queensland arasında, kıyı kumullarından dağlara kadar geniş bir habitat yelpazesinde bulunur. Form olarak oldukça değişkendir, ancak en çok 25 metre (82 ft) yüksekliğe kadar bir ağaç olarak karşılaşılır. Yapraklarının üst yüzeyleri koyu yeşil ve alt kısımları beyazdır.
Banksia serrata, Banksia cinsinin odunsu bir çalı veya ağaç türüdür. Avustralya'nın doğu kıyısına özgü, Queensland'den Victoria'ya kadar, Tazmanya ve Flinders Adası'nda uzaktaki popülasyonlarla birlikte bulunur. Genellikle 16 m (50 ft) yüksekliğe kadar boğumlu bir ağaç olarak büyüyen bu ağaç, daha açık alanlarda çok daha küçük olabilir. Bu Banksia türü kırışık gri kabuğa, parlak koyu yeşil tırtıklı yapraklara ve yaz boyunca ortaya çıkan büyük sarı veya grimsi sarı çiçek sivri uçlarına sahiptir. Çiçek sivri uçları veya salkımları yaşlandıkça griye döner ve tozlaşan çiçekler, folikül adı verilen büyük, gri, odunsu tohum kabuklarına dönüşür.
Güney Sibirya Dağları, Rusya Federasyonu'nun en büyük dağ sistemlerinden biridir. Dağ silsilesi sisteminin toplam alanı 1,5 milyon km²'den fazladır. Güney Sibirya Dağları, Rusya'nın Sibirya ve Uzak Doğu Federal Bölgelerinde ve kısmen Moğolistan'da yer almaktadır. Dağ sistemi bölgesi, Büyük Rus Bölgeleri'nden biridir.
Doğu Sibirya Dağları veya Doğu Sibirya Platoları Rusya Federasyonu'nun en büyük dağ sistemlerinden biridir. Uzak Doğu Federal Bölgesi ve Kuzeydoğu Sibirya'daki Orta Yakut Ovası ve Bering Boğazı arasında uzanır. Doğu Sibirya Sistemi'nin tamamı çok düşük bir nüfus yoğunluğuna sahiptir. Dağ sisteminin bölgesi, Büyük Rus Bölgeleri'nden biridir.