İçeriğe atla

Büyük Sırbistan

Batıda Virovitica-Karlovac-Karlobag varsayımsal sınırı tarafından tanımlanan, Sırp Radikal politikacı Vojislav Šešelj'in savunduğu şekliyle Büyük Sırbistan sınırlarının görüşlerinden biri.

Büyük Sırbistan (Sırpça: Велика Србија / Velika Srbija) terimi, Sırp milliyetçi ve irredentist ideolojisini, geleneksel öneme sahip tüm bölgeleri Sırplar, bir Güney Slav etnik grubu olan Sırplar için birleştirecek bir Sırp devleti yaratma ideolojisini tanımlar. İlk hareketin ana ideolojisi (Pan-Sırbizm), tüm Sırpları (veya tarihsel olarak Sırplar tarafından yönetilen veya nüfusa sahip olan tüm bölgeleri), versiyona bağlı olarak, çevredeki birçok ülkenin farklı bölgelerini talep ederek tek bir devlette birleştirmekti.

Büyük Sırp ideolojisi, Slovenya ve Hırvatistan'ın bir kısmı hariç eski Yugoslavya'nın tamamı da dahil olmak üzere, günümüz Sırbistanı dışında çeşitli topraklar üzerinde hak iddia ediyor. Tarihçi Jozo Tomasevich'e göre, bazı tarihsel biçimlerde, Büyük Sırp özlemleri Arnavutluk, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya'nın bazı kısımlarını da içeriyor. İlhamı, Osmanlı'nın Balkanlar'ı fethinden önce 14. yüzyılda Güneydoğu Avrupa'da var olan nispeten büyük Sırp İmparatorluğu'nun bir zamanlar var olmasından geliyor.

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Sırp dinarı</span> günümüzde Sırbistanın kullandığı para birimi

Sırp dinarı, günümüzde Sırbistan'ın kullandığı para birimi. Kosova ve Karadağ Sırbistan'dan ayrıldıktan sonra Sırp dinarı yerine Avrupa Birliği'nin resmî para birimi olan Euroyu kullanmaya başladı. Kosova'da Sırpların yoğun olduğu bölgelerde euronun yanı sıra Sırp dinarı da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandar Vučić</span> 5. Sırbistan cumhurbaşkanı

Aleksandar Vučić, Sırbistan'ın 5. ve şimdiki cumhurbaşkanı olan bir Sırp siyasetçidir. 2008'de aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi'nden ayrıldıktan sonra, popülist muhafazakâr Sırp İlerleme Partisi'nin (SİP) kurucularından biri oldu ve 2012'den beri parti başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp İlerleme Partisi</span>

Sırp İlerleme Partisi, Sırbistan'da faaliyet gösteren muhafazakâr bir merkez sağ partidir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sırbistan ziyaretçileri Sırp diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Zrenjanin</span> Sırbistanın doğusunda bir şehir

Zrenjanin veya Beçkerek, Voyvodina, Sırbistan'ın doğusundaki bir şehir. Orta Banat İlçesi'nin yönetim merkezidir. Şehir nüfusu 2011 sayımına göre 76.511 kişidir. Beçkerek; Banat bölgesinin Sırbistan'daki bölümünün birinci, Voyvodina'nın üçüncü ve Sırbistan'ın altıncı büyük şehridir.

Kosova Sırpları, Kosova'da yaşayan Sırpları ifade eder ve yaklaşık 150.000 kişiyle ülkenin en büyük etnik azınlığını oluşturur.

Sırbistan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Sırp yayıncı Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından İsrail'de yapılan 2019 yarışması'nda Sırbistan'ı temsil edecek katılımcı Beovizija 2019 yarışması'nın kazananı "Kruna" adlı şarkısıyla Nevena Božović olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Despotovac</span>

Despotovac, Sırbistan'ın Pomoravlje ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Şehir, adını Stefan Lazareviç'in despot unvanından almaktadır. Yüzölçümü 623 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 22,995'tir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Sırp Savaşı (1876-1878)</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Sırbistan Prensliği arasında 1876-78 yılları arasında yapılmış savaş

Osmanlı-Sırp Savaşı veya Türk-Sırp Savaşı, Sırp Bağımsızlık Savaşları olarak da bilinir, Sırbistan Prensliği ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşen iki savaş. Karadağ Prensliği ile birlikte, Sırbistan 30 Haziran 1876'da Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etti. Diğer Avrupa devletlerinin müdahalesiyle sonbaharda ateşkes imzalandı ve Tersane Konferansı düzenlendi. Barış, 28 Şubat 1877'de statüko bellum bazında imzalandı. Resmi barıştan kısa bir süre sonra, Sırbistan 11 Aralık 1877'de Osmanlı İmparatorluğu'na tekrar savaş ilan etti. Bu savaş ise Şubat 1878'e kadar sürdü. Savaşların nihai sonucuna Berlin Kongresi (1878) karar verdi. Savaşın sonunda Sırbistan bağımsız bir devlet olarak uluslararası alanda tanındı ve toprakları genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'da İslam</span>

Beş yüzyıl süren Osmanlı yönetimi sırasında İslam Sırbistan'a yayılmıştır. Sırbistan'daki Müslümanlar çoğunlukla Boşnaklar, Arnavutlar, Romanlar, etnik Müslümanlar, Goralılar ve Sırplar gibi grupların üyelerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova-Sırbistan ilişkileri</span>

Kosova, Sırbistan'ın reddettiği bir hareketle, 2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor ve Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olduğunu iddia etmeye devam ediyor. Başlangıçta iki ülke arasında hiçbir ilişki yoktu; ancak sonraki yıllarda iki taraf arasında diyalog ve işbirliği artmıştır.

Brüksel Anlaşması, resmi adıyla İlişkilerin Normalleştirilmesini Yöneten İlk İlkeler Anlaşması, Sırbistan ve Kosova hükûmetleri arasında ilişkilerinin normalleşmesi üzerine yapılmıştır. Avrupa Birliği himayesinde Brüksel'de her iki tarafça da müzakere edildi ve prensipte imzalanarak sonuçlandırıldı. Müzakerelere Sırbistan Başbakanı Ivica Dačić ve Kosova Başbakanı Hashim Thaçi başkanlık etti ve AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton arabuluculuk yaptı. Anlaşma 19 Nisan 2013 tarihinde imzalanmıştır. Sırbistan hükümeti Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor, ancak yine de Brüksel Anlaşması uyarınca Kosova hükümeti ile ilişkileri normalleştirmeye başladı. İlişkilerin normalleşmesi terimi belirsiz ve dolayısıyla büyük ölçüde sorunludur. Sırbistan cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic 2018'de anlaşmanın Sırbistan için zor bir uzlaşma olduğunu ve kendisine göre tüm yükümlülüklerin yerine getirildiğini söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke, Hırvatistan Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından 9 Eylül 1996'da diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Sırp mutfağı</span>

Sırp mutfağı, Sırbistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Kökleri, Bizanslılar, Osmanlılar, Yugoslavya ve Balkanlar ile yüzyıllarca süren kültürel temas ve etki de dahil olmak üzere Sırbistan tarihinde yatmaktadır. Tarihsel olarak Sırp yemekleri, Bizans ve Akdeniz mutfaklarının yanı sıra Osmanlı ve daha az ölçüde Orta Avrupa mutfağının güçlü etkisi ile karakterize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Sırbistan ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Sırbistan arasındaki ilişkiler ilk olarak 1882 yılında, yani Sırbistan'ın bir krallık olduğu dönemde, kuruldu. 1918 ile 2006 yılları arasında ABD, Yugoslavya Krallığı, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve ardıl devleti Sırbistan olan Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ile ilişkiler sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Sırbistan ilişkileri</span>

Rusya-Sırbistan ilişkileri, Rusya ve Sırbistan arasındaki ikili dış ilişkilere atıfta bulunur. Ülkeler, 1816'da Rusya İmparatorluğu ve Sırbistan Prensliği olarak resmi diplomatik ilişki kurdular. Rusya'nın Belgrad'da bir fahri konsolosluğu, Belgrad'da bir büyükelçiliği ve Sırbistan'ın Kosova ve Metohija eyaletinin Priştine şehrinde UNMIK ile temas kurmak için irtibat bürosu bulunmaktadır. Sırbistan'ın Moskova'da bir büyükelçiliği, St. Petersburg'da bir fahri konsolosluğu var ve Yekaterinburg'da bir başkonsolosluk açacağını duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Sırbistan ilişkileri</span>

İsrail-Sırbistan ilişkileri - Sırbistan Cumhuriyeti ile İsrail Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkiler. İsrail ile ilk diplomatik ilişkiler, Sırbistan'ın hala Yugoslavya'nın bir parçası olduğu 31 Ocak 1992'de kuruldu. İsrail'in Belgrad'da ve Sırbistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var Her iki ülkenin de ekonomik ve kültürel bağları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nacionalni stroj</span>

Nacionalni Stroj, 2005-2011 Yılları arasında Sırbistan'da kurulan aşırı sağcı ve neo-Nazi bir örgüttür. Bu örgüt, Yugoslavya'nın dağılmasının ardından ortaya çıkan siyasi ve sosyal kargaşa ortamında milliyetçi ve ırkçı ideolojilere sahip gençler arasında popülerlik kazandı. Nacionalni Stroj, özellikle milliyetçilik, anti-Semitizm, yabancı düşmanlığı ve beyaz üstünlüğü gibi aşırı sağ ideolojileri savunuyordu.