İçeriğe atla

Büyük Meireki Yangını

Büyük Meireki Yangını'nın kurbanlarını anmak için yapılmış bir duvar anıtı

Büyük Meireki Yangını (明暦の大火, Meireki no taika) miladi takvime göre 2 Mart 1657 tarihinde Japonya'nın başkenti Edo'yu (Bugünkü Tokyo) vuran yangın felaketidir.[1] Furisode Yangını olarak da bilinen yangın Meireki imparatorluk döneminin 3. yılında gerçekleşmiştir. 3 gün boyunca kenti etkisi altına alan yangında 100 bin kişinin öldüğü sanılmaktadır.

Yangının başlangıcı

Yangın, o dönemde kullanılan Japon takvimine göre yılın on sekizinci gününde Edo'nun Hongo semtinde başladı ve hızla şehir içinde yayılmaya başladı. Kuzeybatıdan esen güçlü rüzgârlarla beslenerek büyüdü. O dönemin birçok Japon ve Doğu Asya kenti gibi Edo'nun da mimarisinde ahşap yapılar ağırlıklıydı. Şehirdeki ahşap yapılar bir önceki yıl yaşanan kuraklık nedeniyle iyice kurumuştu. Kentin cadde ve sokakları ile yapılar arasındaki boşluklar oldukça dar ve yetersizdi. Bu da çıkan yangının hızla yayılmasına ve çevre yapılara sıçramasına neden oluyordu. Sıkışık binaların ve ahşap yapıların yarattığı sorunlar dönemin Avrupa şehirlerinde de görülmekteydi ve bu yangından 9 yıl sonra İngiltere'nin önemli kentlerinden Londra da Edo gibi alevlere teslim olmuş ve büyük zarar görmüştür. Edo şehri, Hikeşi (火消し, "yangın söndürme") adı verilen düzenli bir itfaiye birliğine sahip olmasına karşın, yalnızca yirmi bir yıl önce kurulmuş olduğu için böylesine büyük çaplı bir olay karşısında yeterince etkili olamamıştır. Hikeşi grubu gerek büyüklük olarak gerekse donanım bakımından bu durum karşısında yetersiz kalmıştır.

İlerleyen günler

İkinci günün akşamı, rüzgârların esiş yönleri değişti ve yangın kentin güney uçlarından geri, merkeze doğru ilerlemeye başladı. Yangın yönünü, kentin tasm merkezinde yer alan Edo Kalesi'ne doğru çevirdiği için kalenin çevresindeki şogunların en yakın yardımcılarına ait evler yandı. Kalenin Honmaru denen şato bölümü kurtarıldıysa da, hizmetli ve uşakların evlerini kapsayan dış bölümler kullanılamaz hâle geldi. Son olarak, üçüncü günde şiddetli rüzgârlar ve alevler dindi ancak şehri kaplayan yoğun duman tabakası kent içinde hareket etmeyi olanaksız kıldı. Bu da ölen kişilerin cesetlerinin toplanmasını, enkaz kaldırma çalışmalarını ve onarım işlemlerini birkaç günlük bir sekteye uğrattı.

Yeni yılın yirmi dördüncü günü, yangın başladıktan altı gün sonra din adamları ve diğer gönüllüler yangında yaşamlarını yitirenlerin cesetlerini Sumida Nehri'nden Honjoya taşımaya başladılar. Burada büyük çukurlar kazıldı ve cesetler gömüldü.

Yangın sonrası

Yapım ve onarım çalışmaları yaklaşık 2 yıl sürdü. Şehrin yeni yapılanmasında cadde ve sokaklar daha geniş tutuldu. Bazı semtler yeniden tasarlanarak inşa edildi. Edo'nun ticaret merkezini onarmak için özel araçlar getirildi. Yerel halk ve samurai yardımcıları devletten onarım harcamaları için kaynak aldılar. Şogun kalesinin onarımı en sona bırakıldı. Onarılan ve yeniden tasarlanan kale çevresi yapılar arasında bu kez set görevi görmesi amacıyla daha geniş aralıklar bırakıldı. Uşak ve kâhyaların evleri şatonun çevresinden biraz daha uzağa inşa edildi ve tapınaklar nehrin kıyılarına taşındı.

Japonya tarihindeki en büyük felaketlerden biri olan bu yangındaki can ve mal kaybı neredeyse 1923 Büyük Kanto Depremi ve Tokyo Bombardımanı'ndakine yakındı. 20. yüzyılda yaşanan bu iki olayda da, Meireki Yangını'nda olduğu gibi yüz binlerce kişi öldü ve şehirler büyük yıkıma uğradı.

Kaynakça

  1. ^ Blusse, Leonard & Cynthia Vaillé (2005). The Desjima Dagregisters, Volume XII 1650-1660. Leiden

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokyo</span> Japonyanın başkenti

Tokyo, resmî adıyla Tokyo Metropolü, Japonya'nın başkenti ve prefektörlüklerinden biridir. 13,453 km2 olup, 38.505.000 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kentlerinden birisi olarak gösterilen Tokyo, 2022 yılında dünyanın en pahalı 9. kentiydi. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Karesi, Balıkesir</span> Balıkesir ilçesi

Karesi, Türkiye'nin Balıkesir ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Balıkesir merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucu ilçe olmuştur. Karesi tarımsal ekonomi merkezi olup oldukça işlek yolların kavşağında bulunan bir ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Seul</span> Güney Korenin başkenti

Seul veya resmî adıyla Özel Seul Şehri, Güney Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık 13. şehri Seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi, İncheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Gordion</span>

Gordion, Frigya'nın tarihî başkenti olan antik kent. Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı'nın birleştiği noktanın yukarısında kurulu bulunan kent günümüzde Ankara'ya 94 kilometre uzaklıkta, Polatlı'nın 29 kilometre kuzeybatısında yer alan Yassıhüyük'te bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şato</span>

Şato, bir lorda veya krala ait konut görevi gören bir tahkimat türüdür. Şatolar bulundukları bölgenin ekonomik, siyasi ve idari merkeziydi. İçinde saray halkının ikamet etmesinin yönüyle kaleden, bir savunma yapısı olması yönüyle saraydan farklıydı ve de bir müstahkem şehirden farklı olarak kamuya ait bir savunma değildi.

<span class="mw-page-title-main">Edo</span>

Edo (江戸), Japonca dışındaki kaynaklarında Yedo, Yeddo, Yendo, Jedo olarak da geçmiştir. Japonya'nın bugünkü başkenti Tokyo'nun eski adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kale</span> Orta Çağ boyunca Avrupa, Asya ve Orta Doğuda soylular tarafından inşa edilen müstahkem yapı

Kale ya da kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı. Bu tür tahkimatlar antik çağlardan beri kullanılmıştır. ve askerî işlevlerinin yanı sıra idari, siyasi ve ekonomik merkez olarak iş görmüştür. Kimi kaleler saray halkına konaklama imkanı sağlardı. Kalelerde kuleler ve surlar gibi farklı özelliklere sahip bölümler bulunurdu. 15. yüzyılda topların yaygınlaşmasıyla Orta Çağ kaleleri işlevlerini yitirdi ve yerini İtalyan tarzı kalelere bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Londra Yangını</span> Londra Yangını

Büyük Londra Yangını, 2 Eylül 1666 Pazar günü Londra'nın orta kesimlerinde başlayarak 5 Eylül Çarşamba gününe kadar kenti etkisi altına alan, kentin tarihindeki en büyük yangın felaketidir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Paul Katedrali</span> İngilterede tarihi bir katedral

Aziz Paul Katedrali veya Paul Katedrali, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Anglikan katedrali ve Londra Piskoposluğunun merkezidir. Günümüzde hizmet veren katedral binasının inşa edilişi 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Yıkılıp yeniden yapılanlar sayılmazsa, bu katedral Londra'da bulunan beşinci Aziz Paul Katedrali'dir. Bugün gerek yerli, gerek yabancı turistler tarafından kentin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yedikule Zindanları</span>

Yedikule Zindanları, İstanbul'un ve Türkiye'nin en eski açık hava müzelerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ukiyo-e</span> XVII - XIX. yy arasında ürünleri verilen Japon resim sanatı

Ukiyo-e (浮世絵)(Fani Dünya Resimleri), Edo Dönemi'nde ortaya çıkan bir Japon resim sanatı türüdür. Tiyatro, klasik edebiyat, şiir, yerel efsaneler, natürmort, imparatorluk ailesi ve din gibi birçok teması vardır. Ukiyo'nun kelime anlamı, içinde "modern olma"yı da barındırır. Çağdaş tarzı tasvir eden resim türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Matsue Kalesi</span>

Matsue Kalesi Japonya'nın Shimane ili'nde Matsue'de bulunan bir derebeyi kalesidir. "Kara Kale" veya "yağmur kuşu kalesi" olarak da adlandırılan yapı, en azından orijinal ahşap yapısının beton ile restorasyonu ile Japonya'da kalan Orta Çağ'a ait birkaç kaleden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nyköping</span>

Nyköping (nɨˈʃɶpɪŋ), İsveç'in güneydoğusunda bulunan bir kenttir. Şehir, Södermanland bölgesinin güneyinde; Baltık Denizi'nin kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Åmål</span> İsveçin güneybatı kuşağında bulunan bir kent

Åmål, İsveç'in güneybatı kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Göller Yöresi'nde, Vänern Gölü'nün kuzeybatı kıyılarında kuruludur. 2005 yılında LivCom Ödüllerine layık görülen kent, ayrıca 1992 yılından beri bir blues müzik festivaline de ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Östhammar</span> İsveç, Upplandde bir yer

Östhammar, İsveç'in güneydoğu kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, tarihi olarak Stokholm iline bağlı olup günümüzde Uppsala iline bağlıdır. Şehir, Botni Körfezi'nin güneybatı kıyılarındaki ormanlık kıyılarda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kanagawa</span> Japonya prefektörü

Kanagawa prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kantō bölgesinin güneyinde yer almaktadır. Prefektörlüğün yüzölçümü 2,416.04 km2 olan prefektörlüğün nüfusu 1 Eylül 2014 tarihi itibarıyla 9,098,984'tür. Prefektörlüğün merkezi Yokohama şehridir.

Büyük Samsun Yangını, 1869 yılında Samsun'da meydana gelen afettir. Bu yangın kentte daha önce meydana gelen yangınlardan çok daha şiddetli olduğu için büyük yangın olarak nitelendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hachiōji</span> Japonyada kent

Hachiōji, Japonya'nın Tokyo metropolünde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 3,023.26 km² olan şehrin nüfusu 30 Haziran 2014 itibarı ile 563,265'tür.

Büyük Boston Yangını, 1872'deki Boston'un en büyük yangınıydı ve Amerikan tarihindeki en pahalı yangınla ilgili kayıplardan biri olarak yer alıyor. Saldırı, 83-87 Summer Street'teki bir ticari depo bodrumunda, 9 Kasım 1872'de 7:20'de başladı. Yangın, 12 saat sonra, yaklaşık 65 dönümlük Boston şehir merkezi, 776 bina ve finans merkezinin çoğunu tüketdi ve 73,5 milyon dolar(enflasyona göre ayarlandığında 1 milyar doların üzerinde) zarar etdi. Binalara yapılan imha 13.5 milyon dolar değerinde ve kişisel mal kaybı 60 milyon dolar olarak değerlendirildi. Bu yıkımlara rağmen, iki Boston itfaiyeci de dahil olmak üzere bu felaketde sadece 13 kişi öldü.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Chicago Yangını</span>

Büyük Chicago Yangını, 8-10 Ekim 1871'de Amerika'nın Chicago şehrinde yaşanan bir yangındı. Yangın sonucunda yaklaşık 300 kişi öldü, 17.000'den fazla yapıyı içeren kabaca 33 milkare (85 km2) alan zarar gördü ve 100.000'den fazla kişi evsiz kaldı. Yangın, şehir merkezinin güneybatısındaki bir mahallede başladı. Uzun süren sıcak, kuru, rüzgarlı koşullar ve şehirde yaygın olan ahşap yapı yangına neden oldu. Yangın, Chicago Nehri'nin güney kolundan sıçradı ve Chicago'nun merkezinin çoğunu yok etti ve ardından nehrin ana kolundan sıçrayarak Yakın Kuzey Yakasına da zarar verdi.