İçeriğe atla

Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi

Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, genel olarak Fransız yayınevi Larousse'nin telif haklarına sahip olduğu ve Türkçe eklemelerle beraber Milliyet gazetesi tarafından basılan sözlük ve ansiklopedidir. Daha önce Meydan Larousse adıyla 1969-1973 arasında yayımlandı ve içeriği korunarak 1993 yılında bir gazete tarafından Türkiye'de basıldı. Yaygın olarak Milliyet baskısı ile bilinmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Larousse (Milliyet bas.). İstanbul: Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi c.14. s. 7367. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Yeditepe Şiir Armağanı, 1955 yılından itibaren verilmeye başlanmış şiir ödülü. Hüsamettin Bozok tarafından Yeditepe dergisi ve yayınları adına kurulmuştur. Bir önceki yılın, seçiciler kurulunca en beğenilen şiir kitabına verilir. Ödülün verilmesi 12 sene sürdükten sonra 9 yıl ara verildi ve tekrar başladı. Son şiir armağanı, 1984 yılında Necati Cumalı'ya verildi.

<span class="mw-page-title-main">Étienne Bonnot de Condillac</span> Fransız akademisyen (1714 – 1780)

Étienne Bonnot de Condillac (1715-1780), Fransız düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Atkı</span>

Atkı; boyun, omuz veya bazen başa atılan örtü. İpek, dantel, yün, kürk gibi çeşitli malzemelerden yapılabilir. Yünden yapılanlar genellikle soğuktan korunmak amacıyla kullanılır. Moda amacıyla da giyilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Esenkent, Elazığ</span> Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı köy

Esenkent, Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<i>Meydan Larousse</i>

Meydan Larousse: Büyük Lugat ve Ansiklopedi 1969-1973 arasında 12 cilt halinde yayımlanan Türk ansiklopedisi. Yayıncılar Safa Kılıçlıoğlu, Nezihe Araz, Hakkı Devrim'dir. Meydan Gazetecilik ve Neşriyat Limited Şirketi tarafından yayınlandı.

Anavatan, toplumların ilk yurdu, ilk vatanları, ilk yerleşimleri anlamına gelir. Anavatan kavramı toplumların tarih sahnesinde ilk kez devlet veya devletvari bir yapılanma kurdukları topraklar anlamına gelir. Bireyler için bu kavram doğup büyüdüğü, ailesinin tarihsel kökenlerinin olduğu yerdir. Toplumların savaşlar ya da sömürgecilik doğrultusunda elde ettiği yerler de zamanla anavatan kavramına dahil olabilmektedir. Coğrafi ve biyolojik anlamlardaki kullanımı da mevcuttur.

Cibal, doğuda Kebir Çölü, güneydoğuda Fars, batı ve güneybatıda Irak-ı Arap, kuzeybatıda Azerbaycan, kuzeyde Elbruz Dağı ile çevrili bölge. Cibal sözcüğü, Arapça kökenli çoğul bir sözcüktür ve "dağlar" anlamına gelir. Dağlar olarak da Zagros dağlarını belirtir.

Hisâr-Evc, Klasik Türk müziğinde kullanılmış olan bir makamdır. 15. yüzyıldan önce kullanılmaya başlanmış olup 18. yüzyıldan beridir kullanılmamaktadır. Günümüze hiçbir örneği ulaşamamıştır.

Eduard Richter, Avusturyalı coğrafyacı. Viyana Üniversitesi'nde Almanca öğrenimi gördü. Alpler ve Norveç buzulları konusunda uzmanlaştı.

Fen lisesi, üstün yetenekli öğrencilerin nitelikli eğitim almaları için açılan ve fen programlarıyla desteklenen liseler. Türkiye'de ilk olarak Ford Vakfı'nın destekleriyle 1962'de Ankara'da açıldı. Süreç içerisinde İstanbul, İzmir ve Gaziantep gibi büyükşehirlerde açılması yaygınlaşmaya başladı.

Suna Korat, Türk opera sanatçısıdır.

Müzikalizm, 1932 yılında Fransız ressam Henry Valensi ile birlikte başlayan sanat akımıdır. Henry Valensi tarafından formüle edilen müzikalizm kuramı resimle müzik arasındaki değer, duyum ve algıları aydınlatmayı amaçlamaktadır. 1932 - 1939 yılları arasında ve 1946'dan sonra Paris'te ve başka Avrupa bölgelerinde müzikalist salonlar açılmış ve sergiler düzenlenmiştir. Bu akıma bağlanan sanatçılara örnek olarak heykelci Bėothy, ressam Charles Blanc-Gatti ve Marcel Lempereur-Haut ile dekoratör Ernst Klausz verilebilir.

<i>Felsefi Bilimler Ansiklopedisi</i> Hegelin, kişisel sistemini temellendirip açıkladığı 1817 tarihli yapıtı

Felsefi Bilimler Ansiklopedisi ya da orijinal adıyla Enzyklopädie der philosophischen Wissenschaften im Grundrisse, Alman filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel'in kişisel sisteminin temellendirip açıkladığı 1817 tarihli yapıtı. Hegel'in "yolların en zoru olan doğrunun bilimsel yollardan araştırılması" şeklinde nitelediği eserini ansiklopedik bir kaynak olarak hazırlamıştır. Hegel'in mantık, doğa ve zihin felsefesi bu eserle son görünümüne ulaşmıştır. Eserin ikinci baskısı 1827, üçüncü baskısı ise 1830 yılında yayımlanmıştır. Her iki basımda da önemli eklemeler bulunmaktadır.

Hürriyet Kasidesi, Tanzimat dönemi yazarlarından Namık Kemal'in hürriyet, özgürlük, vatan ve millet gibi olguları işlediği kasidesi. Namık Kemal'in en çok bilinen eserlerinden biridir. Abdülaziz'in tahtan indirilişi sonrasında sürgünde olduğu Mağusa'dan 1876 yılında başkent İstanbul'a gelen Namık Kemal, daha önceden temellendirip başladığı şiirini yeni özgürlük ortamında tamamladı. Şiir "Kaside-i Hameset" adıyla da bilinirken asıl adı ise "Besâlet-i Osmâniyye ve Hamiyyet-i İnsâniyye"'dir. Edebi özellikler olarak vezin ve kafiye açısından Fehim'in "Kaside-i der şikâyet-i dehr" naziresidir ve aruzun "mefâiilün mefâilün mefâiilün mefâiilün" şekli ile kaleme alınmıştır. Bir kaside olmasına karşın klasik kasidelerden farklıdır çünkü şair kasidenin bölümlerinden nesip, girizgâh, methiye, tegazzül ve duaya yer vermemiştir. Kaside içeriğinde anlamların beyit içerisinde bütünlenmesi ve beyitler arasında ilişki bulunmaması şairin Divan edebiyatı geleneğinden tam olarak sıyrılamadığını göstermektedir. Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi'ne göre hürriyet kavramı Türk düşünce sistemine bu şiirle girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Petit Larousse</span>

Le Petit Larousse Illustré ya da yaygın kullanımı ile Petit Larousse, ilk olarak 1905 yılında Fransız pedagog ve yayıncı Claude Augé tarafından yayımlanan ansiklopedik sözlük. Küçük Larousse da denir. 1924'te Nouveau Petit Larousse Illustré, 1935'te Augé tarafından, 1948'de, 1952'de Larousse Kitabevi'nin 100. yılında, 1959, 1968 ve 1981 yıllarında yeniden gözden geçirilip basımları yapıldı. Resimli olarak iki farklı şekilde de yayımlanırdı ve her yıl güncelleştirilirdi. Ansiklopedi kullanımının yaygın olduğu yıllarda Fransızca baskısı 1 milyon, İspanyolca baskısı ise 600 binden fazla satıyordu ve dönemi için önemli bir yayıncılık başarısı gösteriyordu. Fransızca ve İspanyolca dışında farklı dillerdeki versiyonları da bulunmaktaydı.

Miskinler Tekkesi, Reşat Nuri Güntekin'in 1946 tarihli romanı. İlk olarak İnkılâp Kitabevi tarafından basımı yapıldı ve 2008'de aynı yayınevi tarafından 20. baskısı gerçekleştirildi. Yazarın son dönem eserlerindendir. Dilencilik yaparak geçinen roman başkişisinin serüvenleri anlatılmakta ve yoksulluk kültüründen ayrıntılar sergilemektedir.

Şekerci Cemil Bey ya da Şekerci Udi Cemil Bey (1867 - 14 Kasım 1928), Klasik Türk müziği bestecisi. İstanbul'da doğdu. Çocukken Kur'an hâfızı oldu. Mabeynci Basri Bey'den ut çalma dersleri aldı. Kadıköylü Enderuni Ali Bey'den ise ise dın dışı müzik parçaları öğrendi. Şehzadebaşı semtinde şekerci dükkânı açtı. Ardından dükkânını Kadıköy'e taşıdı. Abdülmecid'in kızlarından Mediha Sultan'ın dairesinde imamlık yaptı. 1896 yılında Mızıka-yı Hümâyun'a geçti. 1911 yılında emekliye ayrıldı. Mısır hidivlerinden Abbas Hilmi Paşa'nın isteği üzerine Mısır'a gitti. Hidiv ailesine müzik öğretmenliği yaptı. Şekercilik mesleğini Kahire'de de devam ettirdi ve bu meslek ile ün kazandı. Müzik alanında "Sultanıcedit" makamını yarattı. Birçok yapıtın notasını elinde bulundurmaktadır.

Atatürk Kurtuluş Savaşında, Cahit Külebi'nin Türk Kurtuluş Savaşı üzerine yazdığı yapay destan. Bazı yerlerde sadece manzum metin olarak geçer. 1952 tarihli bu eserde yazarın Rüzgâr adlı şiir kitabınında bulunan Atatürk şiiri çeşitli yerlerde kullanılmıştır. Şiir dizeleriyle eserin temeli oluşturulmuştur. Yapıt ülke güzellikleri ve yurt sevgisini işleyen bir anlatımla başlar. Sonrasında işgal altında yaşanan acılar işlenir. Devamında Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtarıcı olarak görülmesi, ondan duyulan umut ve beklentiler, Türk halkının direnişi ve elde edilen zafer sıralanır. Atatürk'ün özgürlükçü, halkçı ve devrimci nitelikleri vurgulanır. Halk şiiri anlatımına uyan ve içerikle yaratılan coşku unsuru dikkat çekmektedir. Nevit Kodallı bu eserden esinlenerek Atatürk Oratoryosu'nu bestelemiştir.

Koray Ariş, Türk heykelci. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin heykel bölümünden 1968 yılında mezun oldu. Bu kurumda Şadi Çalık'ın öğrencisi idi. Burs alarak İtalya'ya eğitim için gitti. Roma Güzel Sanatlar Akademisi'nde Prof. Dr. Emilio Greco ile 1969-70 arasında heykel üzerine çalıştı. Roma'da kendi atölyesini kurdu. Aynı zamanda 1970-71 arasında dekoratif sanatlar bölümünde biçim, yer ve renk üzerine çalıştı. Giovanna d'Arko adındaki İtalyan televizyon filminin kostümlerini çizgi ve farklı malzemeler ekseninde gerçekleştirdi (1971-72). 1972-1973 arasındaki çalışmalarını ise Floransa ve Roma'da sergileme fırsatı buldu. 1974'te Türkiye'ye döndü. Güzel Sanatlar Akademisi'nde 1977'ye kadar öğretim görevlisi olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Nicola Salvi</span> İtalyan mimar (1697-1751)

Nicola Salvi veya Niccolò Salvi İtalyan mimar ve heykeltıraş. Geç Roma Barok mimarisinin son yapıtlarından biri olan Trevi Çeşmesi'nin mimarıdır. Çeşme için 1732'da Papa XII. Clemens tarafından yarışma açılmıştı. Salvi'nin ölümünden sonra Pietro Bracci tarafından çeşme tamamlandı. Salvi İtalya ve Portekiz'de bulunan eserlerinde Luigi Vanvitelli ile beraber çalışmıştı.