İçeriğe atla

Büyük Kolombiya-Peru Savaşı

Büyük Kolombiya-Peru Savaşı

Savaşın haritası: Peru; kırmızı, Büyük Kolombiya; mavi ve el değiştiren bölgeler çizgili olarak gösterilmiştir
Tarih3 Haziran 1828 - 28 Şubat 1829
Bölge
SonuçStatus quo ante bellum. Peru'nun bazı bölgeleri düştüyse de, Büyük Kolombiya Cumhuriyeti büyük bir darbe yedi ve Kolombiya Cumhuriyeti dağıldı.
Taraflar
Büyük Kolombiya Cumhuriyeti Peru Cumhuriyeti
Komutanlar ve liderler
Antonio José de Sucre
Jose de La Mar
Jose de La Mar

Büyük Kolombiya - Peru Savaşı, 1828 - 1829 yılları arasında gerçekleşmiştir. Peru Cumhuriyeti'nin ilk ulusal savaşıydı ve Büyük Kolombiya Cumhuriyeti'nin de dağılmasına yol açmıştır. Büyük Kolombiya, günümüz Kolombiya, Venezuela, Ekvador topraklarını kapsıyordu.

Tarihçe

Savaşa yol açan konular, Jaén ve Maynas topraklarının kontrolü ile ilgili, sömürge dönemlerinden kalma Gran Kolombiyalı iddialarıydı. The Royal Audience of Quito (İspanyolca: Real Audiencia de Quito) 1563 yılında İspanya Kralı'nın kraliyet kararnamesiyle kurulmuştur. Toprakları kuzeyde Pasto, Popayán, Cali, Buenaventura ve şu anda Kolombiya olan buga'yı içeriyordu. Quito Kraliyet Seyirci başlangıçta, Yeni Granada Genel Valiliği'nin bir parçası olduğu 1717 yılına kadar Peru Genel Valiliğinin bir parçasıydı. Coğrafi bilgi eksikliği ve bu nüfusun bulunmadığı ve büyük ölçüde erişilemeyen bölgelere atfedilen düşük önem nedeniyle, özellikle doğudaki yerleşimsiz bölgelerde, Andean cordillera'nın ötesinde, o zamanlar sınırlar belirsizdi.

Peru Genel Valiliği ile Gerçek Audiencia de Quito arasındaki ilk tartışma, 1802'de Maynas'ın askeri ve dini yönetiminin kraliyet kararnamesiyle Peru Genel Valiliği'ne devredildiği zaman patlak verdi. Bugüne kadar, bunun bölgesel bir imtiyaz olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar var. Bu netlik eksikliği, Ekvador ile Peru arasındaki bölgesel anlaşmazlıkların temelini oluşturdu ve birkaç yıl sonra, bu iki ülke İspanya'dan bağımsızlıklarını elde etti. Jaén ve Tumbez, 1802 tarihli bu kraliyet kararnamesine dahil edilmedi.

Benzer bir olay 1803'te, İspanyol kraliyetinin başkenti aynı adı taşıyan liman şehri olan Guayaquil Eyaleti'nin askeri işlerinin Lima, Peru'dan yapılmasına karar vermesiyle meydana geldi. Ayrıca, 1810'da, Guayaquil Eyaleti'nin tüm idari ve ekonomik işleri, 1819'a kadar sürecek bir durum olan Peru Genel Valiliği'ne devredildi (ve Guayaquil'in de dahil olduğu Gran Kolombiya'nın oluşumu)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Quito</span> Ekvadorun başkenti

Kito, Güney Amerika'nın kuzeybatısındaki Ekvador'un başkentidir. Şehrin yüksekliği 2,850 metredir ve bu onu dünyadaki ikinci en yüksekte yer alan başkent yapar. Yine de bu durumda bir karışıklık vardır, çünkü daha yüksekte yer alan La Paz, Bolivya'nın devlet başkentidir fakat Sucre - ki daha alçaktadır- devletin yasal başkentidir. Kito, Ekvator'un 25 km güneyinde yer alır. Bu yüzden, yüksekliğe rağmen, Kito'da her yıl düzenli olarak ılıman iklim görülür. En yüksek sıcaklık öğle ortasında görülürken en düşük sıcaklık geceleri görülür. Ortalama sıcaklık ise 15o C'tır. Şehirde sadece iki mevsim vardır: kuru ve nemli. Kuru mevsim yazdır, nemli mevsim ise kış mevsimidir.

<span class="mw-page-title-main">Peru</span> Güney Amerika ülkesi

Peru, ya da resmî adıyla Peru Cumhuriyeti Güney Amerika'nın batısında bir ülkedir. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus'la sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekvador</span> Güney Amerikadaki egemen devlet

Ekvador veya resmî adıyla Ekvador Cumhuriyeti, Güney Amerika'da temsilî demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Kuzeyde Kolombiya, doğu ve güneyde Peru ile komşudur ve batısında Büyük Okyanus vardır. Anakaradan 965 kilometre batıda, Büyük Okyanus'ta bulunan Galapagos Adaları da ülkenin sınırları dâhilindedir. Adını aldığı ekvatorla ülke ikiye bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Simón Bolívar</span> Büyük Kolombiyanın kurucusu

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte-Andrade y Blanco, genellikle bilinen ismiyle Simón Bolívar, günümüzde Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Peru, Panama ve Bolivya olarak bilinen ülkelerin İspanyol İmparatorluğu'ndan bağımsızlıklarını kazanmalarına öncülük etmiş Venezuelalı askeri ve siyasi liderdir. Halk arasında El Libertador ya da Amerika'nın Kurtarıcısı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Keçuva dilleri</span>

Keçuva dilleri veya İnka dilleri veya topluca Keçuvaca, Güney Amerika'nın And Dağları'nın ortalarındaki bölgelerde konuşulan bir dil ailesi veya lehçe sürekliliğidir. Keçuvaca dil ailesinin bilinen bir akrabası yoktur ve Amerikan yerli dilleri içinde en çok konuşulan dil ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rosario</span> Arjantinde şehir

Rosario Arjantin'in Santa Fe eyaletinin en büyük, Buenos Aires ve Córdoba'dan sonra Arjantin'in üçüncü en büyük şehridir. Buenos Aires'in 285 km. kuzeybatısında ve Paraná Nehrinin batı kıyısında yer almaktadır. 2001 sayımına göre şehirde 910.000 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ferrol</span> İspanyanın A Coruña ilinde belediye

Ferrol, Galiçya'daki A Coruña Eyaletinde, kuzeybatı İspanya'da Atlantik kıyısında, Strabon'un Nerium Burnu civarında bir şehirdir. Ülkenin en önemli denizcilik şehri olmasını yanında İspanyol Donanması'nın da en güçlü gemileri şehrin tersanelerindedir. 17. yüzyılda Avrupa'nın en önemli tersaneleri bu bölgedeydi. Şehrin alanı 81,9 km² nüfusu ise 214.000 kişidir. Şehir ayrıca İspanyol General Francisco Franco'nun da doğum yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Callao</span> Peruda bir liman şehri

Callao, Peru'nun 1.453.720 nüfuslu bir liman şehridir. 146,98 km² bir alana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sebastián de Belalcázar</span>

Sebastián de Belalcázar, İspanyol conquistador. Nikaragua, Ekvador ve Kolombiya'nın güneybatısını fethetmiş, Ekvador'da Guayaquil, Kolombiya'da Popayán kentlerini kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Río de la Plata Kral Vekilliği</span>

Río de la Plata Kral Vekilliği, bir zamanlar İspanya'nın Latin Amerika'daki genel valiliklerinden biriydi. Diğerleri Yeni İspanya, Yeni Granada ve Peru Kral Vekilliği'ydi.

<span class="mw-page-title-main">José de San Martín</span> Arjantinli asker (1776-1850)

José de San Martín, Güney Amerikalı devrimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Peru Kral Vekilliği</span>

Peru Kral Vekilliği, önceden Yeni Kastilya Kral Vekilliği olarak adlandırılan Güney Amerika'daki İspanyol kolonisidir.

<span class="mw-page-title-main">Francisco de Orellana</span>

Francisco de Orellana, İspanyol kâşif ve fatih. Ayrıca günümüzde Ekvador'un en büyük şehri olan Guayaquil şehrini kurmasıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Antonio José de Sucre</span>

Antonio José de Sucre, Ayacucha'nın Büyük Mareşali olarak bilinen Güney Amerikalı devrimci önderdir. Simón Bolívar'ın generallerinden birisidir ve Bolivya'nın ikinci devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cristóbal Vaca de Castro</span> İspanyol kaşif

Cristóbal Vaca de Castro, Peru'da yaşamış bir İspanyol sömürgecidir.

<span class="mw-page-title-main">Agustín Gamarra</span>

Agustín Gamarra Messia, Peru'da 4. ve 7. Cumhurbaşkanı unvanlarıyla görev yapan Perulu bir asker ve politikacıdır.

Ekvador-Peru Savaşı 1857-1860 yılları arasında gerçekleşti. Çatışma, Ekvador'un İngiliz alacaklılarla olan borcunu kapatmak için Peru'nun üzerinde hak iddia ettiği Amazon havzası arazisini satmaya teşebbüs etmesiyle başladı. Ekvador hükûmetinin birkaç rakip fraksiyona bölünmesinden önce iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler bozulduğunda, Peru hükûmeti satışın iptalini ve Peru'nun sahip olduğu resmi kabulü zorlamak için Ekvador limanlarının abluka altına alınmasını emretti. tartışmalı bölgeler 1859'un sonlarında, Ekvador'un kontrolü Guayaquil şehrinde General Guillermo Franco ile Quito'da Gabriel García Moreno başkanlığındaki geçici bir hükûmet arasında sağlamlaştırıldı. Peru Devlet Başkanı Ramón Castilla, Ekim 1859'da birkaç bin askerle Guayaquil'e gitti ve Ocak 1860'ta General Franco ile Mapasingue Antlaşması'nı müzakere etti. Anlaşmanın imzalanması, Ekvador'un Peru'nun tüm taleplerine uyduğunu gösterdi ve iki ülke arasındaki toprak anlaşmazlığının geçici olarak sona erdiğini gösterdi. Bununla birlikte, Eylül 1860'ta, García Moreno ve General Juan José Flores komutasındaki geçici hükûmetin güçleri, Guayaquil Savaşı'nda Franco hükûmetini yenerek Ekvador'daki iç savaşı sona erdirdi. Yeni hükûmet, Mapasingue Antlaşması'nı reddetti ve kısa bir süre sonra Perulu mevkidaşı tarafından takip edildi; bu, bölgesel anlaşmazlığı yeniden açtı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Granada Cumhuriyeti</span> Güney Amerikada 1831–1858 arası var olan devlet

Yeni Granada Cumhuriyeti, bugünkü Kosta Rika, Ekvador, Venezuela, Peru ve Brezilya'nın daha küçük bölümleriyle birlikte bugünkü Kolombiya ve Panama topraklarından oluşan ve 1831-1858 yılları arasında var olan merkeziyetçi üniter bir cumhuriyetti. 9 Mayıs 1834 tarihinde ulusal bayrak kabul edildi ve 26 Kasım 1861'e kadar Veles'in düzenlemesindeki Gran Colombian renkleri ile kullanıldı. Tüccar sancağının sekiz köşeli yıldızı beyazdı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Granada Birleşik Eyaletleri</span> 1810dan 1816ya kadar Kolombiya devleti dönemi

Yeni Granada Birleşik Eyaletleri, Kolombiya tarihinde la Patria Boba olarak bilinen bir dönem olan 1810 yılından 1816 yılına kadar Güney Amerika'da bir ülkeydi. Kabaca günümüz Kolombiya topraklarına karşılık gelen Yeni Granada Krallığı bölgelerinden oluşmuştur. Hükûmet, zayıf bir yürütme ve güçlü bir kongreden oluşan parlamenter sisteme sahip bir federasyondu. Ülke 1816 yılında İspanya tarafından yeniden fethedildi.