İçeriğe atla

Büyük Beşiktaş Çarşısı

Koordinatlar: 41°02′34″K 29°00′19″D / 41.04278°K 29.00528°D / 41.04278; 29.00528
Büyük Beşiktaş Çarşısı
Büyük Beşiktaş Çarşısı
Harita
Genel bilgiler
Türyarı açık
KonumBeşiktaş, İstanbul
Koordinatlar41°02′34″K 29°00′19″D / 41.04278°K 29.00528°D / 41.04278; 29.00528
Tamamlanma1985

Büyük Beşiktaş Çarşısı, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan 1985 yılında tarihi Sinan Paşa Camii'nin arka tarafında 229 m² alana kurulmuştur.

Büyük Beşiktaş Çarşısı'nın alt katında PTT olması nedeni ile halk arasında "Postane Çarşısı" olarak da bilinmektedir. Çarşının mimari yapısı, yarı açık çarşı olması, en üst katında müşteri ve misafir otoparkının bulunması, Büyük Beşiktaş Çarşısı'nı farklı kılan özelliklerinden sadece bazılarıdır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

http://www.buyukbesiktascarsi.com/index.php 30 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mısır Çarşısı</span> Eminönünde bulunan bir çarşı

Mısır Çarşısı, Eminönü'nde Yeni Camii'nin arkasında ve Çiçek Pazarı'nın yanındadır. İstanbul'un en eski kapalı çarşılarından biridir. Aktarlarıyla meşhur bu çarşıda hâlen tabii ilaçlar, baharat, çiçek tohumları, nadir bitki kök ve kabukları gibi eski geleneğine uygun ürünlerin yanı sıra; kuruyemiş, şarküteri ürünleri, değişik gıda maddeleri satılmaktadır. Mısır Çarşısı pazar günleri de açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Çarşı (taraftar grubu)</span> Beşiktaş Jimnastik Kulübünün taraftarlarından oluşan belli bir grubun ismi

Çarşı veya Beşiktaş Çarşı grubu, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün taraftarlarından oluşan belirli bir grubun ismidir. 1982 yılında kurulan Çarşı Grubu, futbol maçlarını ağırlıklı olarak Kapalı Tribün'de izlemektedir. En bilinen sloganlarından bazıları "Çarşı her şeye karşı!" ve "Evdeki hesap Çarşıya uymaz"dır. En tanınan amigosu Alen Markaryan'dır. İsminin kökeni Beşiktaş'taki Büyük Beşiktaş Çarşısı'ndan gelmektedir. Çarşı birçok kitaba ve yüksek lisansa tez konusu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kemeraltı</span> İzmir, Türkiyede tarihî bir çarşı

Kemeraltı, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Konak ilçesindeki Mezarlıkbaşı semtinden başlayarak Konak Meydanı'na kadar ulaşan ve ticari faaliyetlerin yoğun şekilde yaşandığı semt ve çarşıdır. Fevzipaşa Caddesi ve Eşrefpaşa Caddesi çarşının kara sınırlarını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Stevenage</span>

Stevenage, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinde Hertfordshire Kontluğu'nda bir "metropoliten olmayan brough" şeklinde yerel idare birimi ve bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Han el-Halili</span> Kahirenin merkezinde yer alan kentteki en büyük tarihi çarşı

Han el-Halili, Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezinde yer alan kentin en büyük tarihi çarşısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Çarşısı</span> Tebriz, İrandaki pazar

Tebriz Çarşısı, İran'ın Tebriz şehrinde bulunan tarihi bir yapı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Manifaturacılar Çarşısı</span>

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı veya kısa ismiyle İMÇ Atatürk Bulvarı’nın Bozdoğan Kemeri ile Unkapanı arasındaki bölgesinde yer alan ve 1.117 adet dükkândan oluşan bir çarşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kapan Han</span>

Kapan Han Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yer alan Osmanlı İmparatorluğu dönemi tarihî yapılarından olan bir handır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Çarşısı, Üsküp</span>

Üsküp Türk Çarşısı Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yer alan Osmanlı İmparatorluğu dönemi çarşısıdır. Bu tarihî çarşı, Üsküp'ün kuzey kesiminde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ulus (semt)</span> Ankarada semt

Ulus, Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı Hacı Bayram mahallesinin bir kısmını kapsayan şehirdeki en eski ve Çankaya-Esenboğa yolunun (protokol yolu) güzergâhında yer alan tarihî bir semttir. Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara Zafer Anıtı, Ankara Palas Otel, Ankara Kalesi, Ulus çarşısı ve Ankara hali semtte yer alan bazı önemli yerlerdir. Ulus tarihi kent merkezi projesi kapsamında yapılan çalışmalarla sosyal ve kültürel doku yeniden canlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Salepçioğlu Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Salepçioğlu Camii İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Başdurak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Başdurak Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, Kemeraltı Çarşısı'nın ana güzergâhlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki cami.

<span class="mw-page-title-main">Sahaflar Çarşısı</span>

Sahaflar Çarşısı, Beyazıt Sahaflar Çarşısı ya da İstanbul Sahaflar Çarşısı, Fatih'te bulunan ve eski-yeni kitapların satıldığı tarihi çarşı. Beyazıt Camii, İstanbul Üniversitesi, Kapalıçarşı ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne olan yakınlığı nedeniyle eskiden bir kültür odağıydı. Zamanla sahafların ve satılan kitapların öncelik ve nitelikleri değişse bile halen Fatih'in uğrak yerlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Çarşı (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Çarşı (M5) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M5 Metro Hattı'nda yer alan ve 15 Aralık 2017'de hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Çarşı</span> üzeri kapalı pazar veya dükkânların bulunduğu sokak

Çarşı, mal ve hizmetlerin satılıp sunulduğu üzeri kapalı pazar veya dükkânların bulunduğu sokaktır.

<span class="mw-page-title-main">Bandabuliya (Lefkoşa)</span> Kuzey Lefkoşada bir sebze çarşısı

Bandabuliya, bir diğer adıyla Belediye Çarşısı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da kurulan ilk kapalı sebze çarşısıdır. Mevcut binanın yapılmasından önce açık bir pazar alanı olarak Bandabuliya'nın tarihi Lüzinyanlar dönemine kadar gitmektedir. Bandabuliya'da ticaret için dükkânlar ve tezgahlar bulunurdu. Ayrıca, konaklama için odalar da bulunurdu. Bu odalarda, dükkân ve tezgah sahipleri konaklardı. İlk inşa edildiğinde üstü tamamen açık olan çarşı 1932'de Arasta'nın ucuna bugün olduğu şekli ile kurulmuştur. Günümüzde Kıbrıs'a özgü yiyecek, içecek, baharat, sebze ve meyvelerin satıldığı tarihi bir mekandır. Ayrıca, Bandabuliya'da kafe, lokanta, kulüp ve eğlence mekanı olarak kullanılan dükkânlar yer almıştır.

Arasta Lefkoşa'da giyecek ve süs eşyalarından yiyeceğe kadar çeşitli ürünlerin satıldığı çarşı. Sarayönü, Asmaaltı ve Selimiye bölgeleri ile çevrilidir. Büyük bir bölümü araç trafiğine kapalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hanlar Bölgesi</span>

Hanlar Bölgesi, Bursa'nın merkezinde, 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılın ortalarına kadar padişahların ve devletin ileri gelenlerinin yaptırdığı anıtsal yapılar ile gelişen ticaret merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş İskelesi</span>

Beşiktaş İskelesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan bir iskeledir.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş Meydanı</span>

Beşiktaş Meydanı, halk arasındaki adıyla Çarşı veya Köyiçi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan bir meydandır.