İçeriğe atla

Büyükşehir Radyo Televizyonu

Büyükşehir Radyo ve Televizyonu, Kısa adı BRT'dir. 1992 ve 1994 yılları arasında faaliyet göstermiştir.

Kuruluş yapısı

BRT, Nurettin Sözen'in belediye başkanlığı döneminde, 1992 ve 1994 yılları arasında İBB iktisadi teşekküllerinden Kültür Anonim Şirketi bünyesinde faaliyet göstermiştir. Yayınlarını Dikilitaş, Beşiktaş'taki bulunan ofislerinde hazırlamıştır. Stüdyo olarak ise Balmumcu, Beşiktaş'taki Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi'nin imkânlarından yararlanmıştır. Harbiye'deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun altındaki itfaiye bölümünün BRT stüdyolarına dönüştürülmesi planlanmış, ancak bu proje sürmekte iken BRT'nin faaliyetine son verilmiştir.

Tarihçe

BRT, Ekim 1992 tarihinde yayına başlamıştır. 1993 yılında, Süleyman Demirel hükûmetinde Yaşar Topçu'nun ulaştırma bakanlığı yaptığı dönemde, özel radyo ve televizyon kanallarının yayınlarına son verildiğinde, fiilen yayıncılık işine girmiş olan belediyelerin yayın yapmaları da engellenmiştir. BRT, 1 Nisan 1993 tarihinde fiilen yayınına son vermiş ve çalışanlarının büyük çoğunluğunu işten çıkarmıştır.

Nisan 1993'te dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümü ile cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık koltukları da el değiştirmiştir. Tansu Çiller'in başbakanlığa gelmesi ile BRT, kapatılan özel radyo ve televizyonlar ile beraber bir süre sonra tekrar faaliyete geçmiştir.

Ancak çok kısa süren bu dönemin ardından, 1994 yerel seçimleri yapılmış ve Nurettin Sözen'in belediye başkanlığı sona ermiştir. Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde TBMM'de çıkarılan RTÜK yasası ise belediyelerin yayıncılık faaliyetlerinde bulunmalarını engellemiştir. Bu dönemde İBB, BRT'nin radyo ve televizyon frekanslarını Kanal 7'ye devretmiş, BRT'nin hukuki varlığı da sona erdirilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Samanyolu TV</span>

Samanyolu TV, 22 Ekim 1993 tarihinde yayın hayatına başlamış İslami içerikli ulusal televizyon kanalıdır. Star TV, Flash TV, Teleon, Show TV, HBB, Kanal 6, TGRT, atv, Kanal D ve Cine5'ten sonra Türkiye'nin 11. özel televizyon kanalı olmuştur. İslami ve kültürel konuları işlemesi ile bilinen kanal, Gülen Hareketi ile ilişkiliydi. Kanalın genel yayın yönetmenliğini Hidayet Karaca yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kanal D</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon kanalı

Kanal D, Demirören Holding'in Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanallarından biridir. Tüm Türkiye'ye yayın yapan ulusal kanal, genelde dizi filmleriyle ön plana çıkmıştır. 2005 yılı itibarıyla Türkiye'de en çok izlenen kanal unvanını elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Star TV</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon kanalı

Star TV, Doğuş Yayın Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanalıdır. Kanalın eski adları Star 1 ve İnterStar'dır. Şirketin unvanı, Star TV Medya Hizmetleri A.Ş.'dir. Star TV'nin genel yayın yönetmeni Nermin Yurteri'dir. 7 Mayıs 1990'da test yayınına başlayan kanal, 4 Ağustos 1990'da Star 1 adıyla, 13 Haziran 1992'de İnterStar adıyla, 17 Ocak 2002'de Star TV adıyla ve 21 Mayıs 2009'da HD olarak yayın hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bayrak Radyo Televizyon Kurumu</span> Kıbrıslı Türk kamu televizyon kurumu

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu ('BRT), KKTC'de kamu yayıncılığı yapmakla görevli kuruluşudur. BRT yayın hayatına 1963 yılında, yayın için gerekli elektrik enerjisinin birkaç araba aküsünden sağlandığı bir garajda, 2 mücahit tarafından yapılan Bayrak Radyosu'nun yayını ile başlamıştır. İlk yayın sözü ise 'Bayrak, Bayrak, Bayrak' diye verilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Sözen</span> Türk politikacı

Nurettin Sözen, Türk hekim ve siyasetçidir.

BRT aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Bayındır Radyo Televizyonu (brt) 1998 yılında test yayınlarına başlayıp 1999 yılında normal yayına geçmiş Türkiye'de faaliyet gösteren Bayındır Holding'e bağlı ulusal yayın yapmış bir televizyon kanalıdır. Sahibi Kamuran Çörtük'tür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de televizyon</span> Türk televizyon yayınları

Türkiye'de televizyon yayınları ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 9 Temmuz 1952 günü başlatıldı. 1. banttan 100 watt güçle yayın yapan İTÜ TV vericisi Philips şirketinden edinilmiştir. Türkiye'nin televizyon ile tanışması 1 Mayıs 1964 tarihli TRT Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye sınırları dahilinde TRT dışındaki kurumların radyo ve televizyon yayınları yapması yasaklandığından, İTÜ TV, 1970 yılında yayınına son verdi ve vericileri de 1971 yılında TRT'ye devredildi.

Hazar Televizyonu, 5 Ekim 2007 tarihinde faaliyete geçen Azerbaycan'ın özel televizyon kanallarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kanal 6</span> Şatıroğlu Medya Grubu

Kanal 6, 4 Ekim 1992'de Ahmet Özal tarafından kurulmuş ve 22 Mayıs 2008 tarihine kadar yayın yapmış Türk televizyon kanalı. Karasal yayın frekansı ile Türksat uydusu, Kablo TV, Star Digital, Cine+Digital ve Digiturk gibi platformlarda yayın yapmıştır. Kanal Market adında bir de kardeş kanalı vardı. Kanal 6 Televizyonu ve 6 Gen Digital İçerik Platformu'nun 2022 yılı içerisinde Şatıroğlu Medya Grubu bünyesinde Seyrantepe, Kağıthane binasından yeniden yayında olması beklenmekteydi fakat çalışmalar ilerleyemediğinden dolayı iptal edilmiştir.

TRT İstanbul Radyosu veya yaygın olarak kullanılan adıyla İstanbul Radyosu, Türkiye'nin en eski ve en büyük radyolarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">ARD</span>

Almanya Radyo ve Televizyon Kurumları Kamusal İşbirliği örgütü ARD, örgütün Almanca ismi Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland'ın kısaltmasıdır.

Star Medya Grubu, Uzan Holding bünyesinde kurulmuş ve gazete, dergi, kitap, radyo ve televizyon yayıncılık alanlarında 1989'dan 2016 yılına kadar faaliyet gösteren eski bir medya grubu.

Kanal 7 Medya Grubu, Türkiye'de faaliyet gösteren İslami sermayeli bir medya şirketidir. 27 Temmuz 1994'te Nurettin Sözen yönetimindeki BRT'nin RTÜK Kanunuyla kapanmasıyla beraber aynı frekans üzerinden dönemin belediye başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8 farklı ortağıyla kuruldu. 1994'te Kanal 7, BRT'ye ait frekanstan Sarıyer'de yayına başladı. Şu anda bünyesinde Kanal 7, Ülke TV, Kanal 7 Avrupa, TVT televizyonlarını, izle7 ve Haber7.com adlı internet sitelerini ve Radyo 7 adlı radyo istasyonunu bulundurmaktadır. Aynı grup bünyesinde yayın yapmış olan Haber 7 televizyonu ise 2008 yılında adını değiştirerek Ülke TV adını almıştır. Medya grubunun başkanı ise Zekeriya Karaman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mesaj Yayın Grubu</span>

Mesaj Yayın Grubu, basın ve yayın sektöründe faaliyet gösteren ve bünyesinde televizyon ve radyo kanalları, gazete ve dergi barındıran özel bir kuruluştur.

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, Ankara Or-An'da bulunan bir müzedir. 1981 yılında eski radyo malzemelerinin toplanarak sergilendiği bir müze olarak TRT Radyo Müzesi adıyla açılmış; 1994 yılında Ankara ve İstanbul'daki radyo-televizyon stüdyolarından getirilen kullanım dışı malzemelerin yenilenmesiyle TRT Müzesi adıyla Or-An sitesindeki yeni yerinde açılmıştır. Kültür Bakanlığı'nın 28 Kasım 1994 tarihli yazısı ile özel müze kapsamına girmiştir. 10 Aralık 2012 tarihinden itibaren yeniden tescil edilerek "TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi" "Sesler Renkler Anılar" adı ile farklı bir konsept ile hayata geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">VRT</span>

Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie ya da VRT, Belçika'nın Flaman bölgesinde Kamu yayıncılığı yapan kurum.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa ve Amerika Holding</span>

Avrupa ve Amerika Holding, Erol Aksoy'un sahibi olduğu Sefaköy, Küçükçekmece merkezli şirketler grubudur.