İçeriğe atla

Bürüngüz Camii

Koordinatlar: 38°43′17″K 35°29′14″D / 38.72139°K 35.48722°D / 38.72139; 35.48722
Bürüngüz Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumMelikgazi, Kayseri, Türkiye
Koordinatlar38°43′17″K 35°29′14″D / 38.72139°K 35.48722°D / 38.72139; 35.48722
İnançİslam
DurumEtkin
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı mimarisi
Tamamlanma1977
Özellikler
Kubbe sayısı21
Minare sayısı2

Bürüngüz Camii, Türkiye'nin Kayseri şehrinde yer alan bir camidir. Melikgazi ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı'nda konumlanmaktadır.

Tarihçe

Bürüngüz Camii, aynı yerde bulunan İki Kapılı Mescit'in yıkılmasının ardından 1977'de inşa edildi.[1] Adını finansmanı sağlayan iş insanı olan Refik Bürüngüz'den almaktadır.[1] 2017'de caminin minaresi onarıldı.[2]

Mimari

İki minaresi bulunan cami Osmanlı mimarisinden izler taşımaktadır.[1] Bir büyük, on altı orta büyüklükte, dört küçük kubbesi vardır.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 26 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  2. ^ https://www.haberler.com/cami-minaresine-itfaiyeli-onarim-9521958-haberi/ []

Wikimedia Commons'ta Bürüngüz Mosque ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Menûçihr Camii</span> Anadolu sınırları içerisinde bulunan ilk camii

Ebu'l Menûçihr Camii, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na siyasî olarak bağlı Şeddadi emirlerinden Ebû Şücâ' Menûçihr tarafından inşa ettirdiği söylenen ve Türkiye sınırları içerisindeki ilk Türk camisi olduğu iddia edilen yapıdır. İçinde bulunduğu Ani antik kentiyle birlikte UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş Ulu Camii</span>

Kahramanmaraş Ulu Cami, Kahramanmaraş'ta bulunan Dulkadiroğulları döneminde inşa edilmiş bir camidir. Yanında Taş Medrese ve Kapalıçarşı bulunur. Kahramanmaraş Kalesi'ne yakın bir konumdadır. Taçkapı üstündeki yazıttan Dulkadiroğulları'ndan Süleyman oğlu Ala Üd-Devle Bey'in 1496'da yaptırdığı anlaşılmaktadır. Üst kısmı onarılarak sürekli değiştirilmektedir. Ana mekanı dikdörtgen şeklindedir. Üçgen şeklindeki mihrap; mukarnas, palmet ve lotüs motiflerinden oluşmuştur. Minaresi camiden bağımsız şekildedir. Taban kısmı karedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Mecidiye Camii</span>

Küçük Mecidiye Camii ya da Teşrifiye Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir ibadethanedir. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından, 1848 yılında saray mimarlarından Garabet Amira Balyan ve Nigoğos Balyan'a yaptırılmıştır. Çırağan Sarayı'nın arkasında, Çırağan Caddesi ile Yıldız Parkı'nı bağlayan kısa yol üzerinde bulunan cami, mimari olarak barok üslubunda yapılmış olup, tek minarelidir. Caminin genel mimarisi gibi, minaresi de geleneksel Osmanlı mimarisinden farkılıklar göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yağ Camii</span> Adananın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî cami

Yağ Camii, Adana Eski Cami veya eskiden Surp Hagop Ermeni Apostolik Kilisesi, Adana'nın merkezinde, eski çarşı içindeki tarihî cami.

Osmanlı Camii, Arnavutköy'de bir cami. Horasan şeklinde, 1595 tarihinde yapılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Kilise iken 1991 yılında Anıtlar Genel Müdürlüğünden alınan izne göre cami olarak ibadete açılmıştır. Buraya Rumların yerleşmesiyle birlikte kilise yapıldığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çapanoğlu Camii</span>

Çapanoğlu Camii, Osmanlı döneminin Bozok Sancağı valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1779 tarihinde Yozgat şehir merkezinde yaptırılan cami. Cami halk arasında Büyük Cami veya Ulucami diye bilinmektedir. Yozgat çarşısı, Büyük Camii etrafında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Paşa Camii</span> İstanbulda bir cami

Şemsi Paşa Camii veya Kuşkonmaz Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesi, Şemsi Paşa Caddesinde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan İbrahim Ağa Camii</span>

Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.

Besni Ulu Camii, Adıyaman ilinin Besni ilçesinde yer almaktadır. Caminin cami kısmı yıkılmış olup günümüze sadece minare kısmı gelmiştir. Camiye ait bir kitabeden, 15. yüzyılda Dulkadiroğulları Beyliği ya da Memlüklüler döneminde yapılmış olduğu anlaşılmaktadır. Caminin minaresi ise 1565 yılında mimar Numan el-Osmani tarafından yapılmıştır.

İskilip Ulu Camii, Çorum ilinin İskilip ilçe merkezinde yer almaktadır.1839'daki depremle yıkılan ve çıkan yangında tamamen yanan ancak taş minaresi kalan Ulucami,Bölgede daha önce mevcut bulunan bir caminin temelleri üzerine 1841 tarihinde Mimar Çördükoğlu Hasan tarafından inşa edilmiştir. Caminin mevcut minareleri, eski camiden kalmadır.

Lice Ulu Camii, Diyarbakır ilinin Lice ilçesinde yer alan cami. 1540 yılında Ahmet Bey tarafından yaptırılmıştır. 1845 yılında yanan cami 1875 yılında onarılmış ve genişletilmiştir. 1960 yılında minaresi eklenmiştir. 1975 Lice Depremi'nde cami büyük hasar görmüş, minaresi ise yıkılmıştır.

Ağaç Ayak Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camiidir. Geniş bir avlu içerisinde bulunan camii; su basmanına kadar moloz taş, yukarı kısımlar ise örme tuğla arası ahşap hatıllı olacak şekilde inşa edilmiştir. Kitabesi olmasa da 1700'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. İç tasarımında kullanılan ahşap minberi, alçı mihrabı ve nakış işlemeleri; caminin geç dönem Ankara eserleri arasında sayılmasına neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şadırvanaltı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Şadırvanaltı Camii veya Şadırvan Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Aydınoğlu Mehmet Bey Camii</span> Ödemiş, Türkiyede bir cami

Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Türkiye'nin İzmir ilinde yer alan bir camidir. Ödemiş ilçesinin Birgi Mahallesi'nde bulunan cami, 1312'de tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Ulu Camii</span> Manisa, Türkiyede bir cami

Manisa Ulu Camii, Türkiye'nin Manisa şehrinde yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">İvaz Paşa Camii (Manisa)</span> Manisa, Türkiyede bir cami

İvaz Paşa Camii, Türkiye'nin Manisa şehrinde yer alan bir camidir.

Darende Ulu Camii, Türkiye'nin Malatya ilinin Darende ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmayan yapının ilk inşa tarihi bilinmemektedir. Dulkadiroğulları Beyliği döneminde, XIV. yüzyılda yapıldığı kabul edilmektedir. Yapının özgün mimarisi kaybolmuştur. Cami 1980-81 yıllarında yeniden inşa edilmiştir.

Siverek Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Siverek ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Cami üzerindeki kitabesinde H. 982 (M.1574) tarihi, caminin daha sonraki onarımlarından birisini göstermekte olmalıdır, çünkü caminin minaresi üzerinde H. 586 (M.1190) tarihli bir onarım kitabesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güzeloluk Camii</span> Erdemli ilçesi kırsalında bulunan 19. yüzyıl camisi

Güzeloluk Camiii, Mersin ili kırsalında bulunan bir 19. yüzyıl camisidir. Erdemli ilçesi yaylalarından Güzeloluk köyünde ve 36°47′41″K 34°04′54″D koordinatlarında yer alır.