İçeriğe atla

Bülent Somay

Bülent Somay (2006)

Bülent Somay (1956, Bakırköy, İstanbul), Türk yazar.

Hayatı

1972'de girdiği Boğaziçi Üniversitesi'nden 1981 yılında, İngiliz Edebiyatı dalında lisansüstü derecesiyle ayrıldı. 1982 ve 1983 yıllarında Montreal McGill Üniversitesi'nde bilimkurgu alanında doktora çalışması yaptı, ancak doktora derecesini almadan İstanbul'a döndü. 2013'te Londra Üniversitesi Birkbeck College'dan Psikososyal Çalışmalar dalında PhD derecesi aldı. 1983'ten bu yana Akıntıya Karşı, Zemin, Birikim, Demokrat, Defter ve Suret dergilerinde deneme ve makaleleri yayımlandı. 1984 ve 1995 yılları arasında Mozaik müzik grubunun bir üyesi olarak, 1995'ten sonra ise bağımsız olarak müzik çalışmalarını sürdürdü. Metis Yayınları'nda fantazi ve bilimkurgu dizilerinin editörlüğünü yaptı. Ütopya, distopya ve bilimkurgu hakkındaki yazılarını derlediği The View from the Masthead: Journey through Dystopia towards an Open-Ended Utopia kitabı 2010'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından, The Psychopolitics of the Oriental Father: Between Omnipotence and Emasculation kitabı ise 2014'te Palgrave Macmillan tarafından yayımlandı. 2021 yılında Something is Missing ve The End of Truth kitapları Transnational Press London tarafından, 2023'te Beyond Family kitabı Sublation Press tarafından yayımlandı. Türkçedeki son kitapları Tufan Göründü (Metis 2022) ve Ailenin Ötesi'dir (Metis 2024). 2002-2017 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde ve Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programında öğretim görevlisi olarak çalıştı; 2008-2017 arasında Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programı direktörlüğü yaptı. 2017-2021 yılları arasında sırasıyla Universite Libre de Bruxelles, University of Oslo ve Freie Universität, Berlin'de ararştımscı olarak bulundu. 2021-2023 yıllarında Off-University, Berlin'de çalıştı.

Kitapları

  • Geriye Kalan Devrimdir (Metis, 1997)
  • Şarkı Okuma Kitabı (Metis, 2000)
  • Tarihin Bilinçdışı (Metis, 2004)
  • Bir Şeyler Eksik (Metis, 2007)
  • Çokbilmiş Özne (Metis, 2008)
  • Cinselliğe Dair Vazgeçmemiz Gereken 100 Efsane (Ağaçkakan, 2015)
  • Tufan Göründü (Metis, 2022)
  • Ailenin Ötesi (Metis, 2024)
  • The View from the Masthead: Journey through Dystopia towards an Open-Ended Utopia (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2010)
  • Psychopolitics of the Oriental Father: Between Omnipotence and Emasculation (Palgrave Macmillan, 2014)
  • Something is Missing (Transnational Press London, 2021)
  • The End of Truth (Transnational Press London, 2021)
  • Beyond Family (Sublation Press, 2023)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ara Güler</span> Türk fotoğrafçı ve foto muhabiri

Ara Güler, Türkiye Ermenisi gazeteci, foto muhabiri ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ursula K. Le Guin</span> Amerikalı yazar (1929-2018)

Ursula Kroeber Le Guin, aralarında kendi yarattığı Hain ve Yerdeniz kurgusal evrenlerinde geçen bilimkurgu ve fantezi eserlerinin de bulunduğu spekülatif kurgu çalışmaları ile tanınmış Amerikalı yazardır. İlk eseri 1959 yılında yayımlanan Le Guin'in edebiyat kariyeri neredeyse altmış yıl sürmüş ve bu süre zarfında yirmi roman ve yüzden fazla kısa öykünün yanı sıra çeviri, eleştiri, şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı ürünleri de ortaya koymuştur. Genellikle bir bilimkurgu ve fantezi yazarı olarak tanımlanan Le Guin aynı zamanda "Amerikan Edebiyatının önemli bir sesi" olarak anılmıştır. Kendisi ise daha çok bir "Amerikan romancısı" olarak bilinmeyi tercih ettiğini söylemiştir.

<i>Ütopya</i> (roman)

Ütopya, Thomas More tarafından yazılan, Yunanca “olmayan yer” sözcüğünden "yaratılmış" kelime ile aynı ismi taşıyan kitap. İki bölümden/kitaptan oluşur. Birinci kitap, Konsey Diyaloğu ve ikinci kitap, Ütopya Üzerine Söylev başlıklarını içerir. Kurgusal bir ada devletindeki ideal toplumsal yaşam düzenini konu alır.

<span class="mw-page-title-main">Philip K. Dick</span> Amerikalı bilimkurgu yazarı

Philip Kindred Dick, Amerikalı bilimkurgu yazarı. 44 roman ve 121 hikâye yazdı. Dick hayattayken hikâyelerinin çoğu bilimkurgu dergilerinde yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Çağatayca</span>

Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurluların idaresi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına dek Orta Asya'daki Müslüman Türk halkları tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir.

<span class="mw-page-title-main">Elif Şafak</span> Türk yazar, akademisyen ve aktivist

Elif Şafak, Britanyalı-Türk yazar, akademisyen, kadın hakları ve LGBTQ+ aktivisti. İlk romanı Pinhan'ı yayımladığı 1997'den beri eserler vermekte olan yazar, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı unvanına sahip oldu. Eserleri 50'den fazla dile çevrilen Şafak, ''Aşkın 40 Kuralı'' adlı romanı ile BBC'nin "Dünyayı Şekillendiren 100 Roman" listesine girdi. 2017'de Amerika Birleşik Devletleri merkezli Politico dergisi tarafından "Dünyayı daha iyi bir yer yapacak 12 kişi"den birisi olarak seçildi. 2021'de BBC 100 Kadın listesinde Fransa adına yer aldı. 2017 yılında Forbes dergisine göre Türkiye'nin en çok kazanan yazarıdır. Ayrıca yazar Elif Şafak'ın "Bit Palas" isimli kitabında, "Sinek Sarayı" kitabından intihal olduğu gerekçesiyle Anadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi yazar ile yayınevinin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roland Barthes</span> Fransız felsefeci, göstergebilimci, edebiyat eleştirmeni, edebiyat ve toplum teorisyeni

Roland Barthes, Fransız felsefeci, göstergebilimci, edebiyat eleştirmeni, edebiyat ve toplum teorisyeni.

Emin Fuat Keyman,, uluslararası ilişkiler uzmanı Türk akademisyen, siyaset bilimcisi.

Bejan Matur, Kürt asıllı Türk şair ve yazar.

Ayhan Aktar, Türk profesör, yazar ve gazeteci.

Paul Gustave Doré, Fransız ressam, illüstratör ve baskı resim sanatçısı. Doré genelde ahşap ve çelik oyma baskı resimler üzerinde çalıştı. İllüstratör olarak Fransa ve İngiltere'de basılan pek çok kitabı resimlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Richard Foltz</span>

Richard Foltz, Kanadalı yazar, akademisyen ve İranolojist.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Tanyeli</span>

Uğur Tanyeli, Türk mimar, akademisiyen, mimarlık tarihçisi ve kuramcısı.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Tufan</span>

Tarık Tufan, Türk yazar ve senaristtir.

<span class="mw-page-title-main">Şirin Tekeli</span> Türk yazar

Şirin Tekeli Türkiye'deki ikinci dalga kadın hareketinin içinde öncü olmuş kadın hakları savunucusu, feminist yazar ve aktivist.

Harold Walter Bailey, İngiliz doğubilimci ve İran dilleri uzmanıdır. Bailey, 20. yüzyılın en büyük doğubilimcilerinden birisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Mannheim</span>

Karl Mannheim, 20. yüzyılın ilk yarısında çalışmalarını yürütmüş Macar-Alman sosyolog ve düşünür. Bilgi sosyolojisinin kurucularından biri olduğu kadar klasik sosyolojide de kilit bir figürdür. Mannheim en çok, kısmî ve toplam ideolojileri birbirinden ayırdığı, belirli sosyal gruplara özgü kapsamlı dünya görüşlerini ve ayrıca mevcut sosyal düzenlemeler için modası geçmiş destek sağlayan ideolojileri temsil ettiği Ideology and Utopia (1929-1936) adlı kitabıyla tanınır.

Mehmet Genç, Türk tarihçi. Osmanlı iktisat tarihi üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınmaktadır.

Yvonne Mitchell, İngiliz aktris ve yazardır. Mitchell, oyunculuk kariyerine tiyatroda başladıktan sonra 1940'ların sonlarında filmlerde ilerlemeye başladı. Rolleri arasında George Orwell'in Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı romanının 1954 BBC uyarlamasındaki Julia rolü yer alıyor. 1977'de oyunculuktan emekli oldu.

Stathis Psillos, bir Yunan bilim filozofudur. Yunanistan'ın Atina Üniversitesi'nde Bilim Felsefesi ve Metafizik Profesörüdür. Batı Ontario Üniversitesi Rotman Felsefe Enstitüsü üyesidir. 2013-15'te Kanada'da bulunan Batı Ontario Üniversitesi'nde Rotman, Kanada Bilim Felsefesi Araştırma Kürsüsü'nü yürütmüştür.