İçeriğe atla

Bülent Sankur

Bülent Sankur
VatandaşlıkTürkiye
ÖdüllerBoğaziçi Üniversitesi emeritus unvanı
Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) Türkiye Ömür Boyu Başarı Ödülü
Kariyeri
DalıElektrik Mühendisliği
Çalıştığı kurumlarBoğaziçi Üniversitesi

Bülent Sankur, elektrik-elektronik mühendisi, akademisyen.

Sayısal imge ve video işleme, biyometri, güvenlik için sinyal işleme, yapay öğrenme konularında çalışan bir bilim insanıdır. Yabancı bilim terimlerini Türkçeleştirmek için çalışmalarıyla tanınır.[1]

Yaşamı

1970'te Robert Kolej Yüksek Okulu Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Doktora derecesini 1976'da ABD'deki Rensselaer Polytechnic Institute'dan aldı.

Doktorasını tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü ve Boğaziçi Üniversitesi’nde 1976'dan itibaren Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nde görev yaptı.[2] Sayısal sinyal işleme, biyometri, görüntü ve video sıkıştırma, çoğul ortam sistemler ve makineyle öğrenme üzerine çalıştı.

Konuk öğretim üyesi olarak Ottawa Üniversitesi, Delft Teknik Üniversitesi ile Télécom Paris’de bulundu.[3] Çeşitli Avrupa çerçeve programları ve iki-taraflı araştırma projelerinde görev yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bilgi ve iletişimini karşılamak için 1996'da başlayan Entegre Muhabere Sistemi (TAFICS)'nin mimarlarından biridir.[3]

Türkçe bilim ve teknoloji terimlerinin oluşup düzenlenmesi için 1977'den itibaren çalışmalar yaptı. 1979'da İngilizce-Türkçe yöneylem terimleri dizini Boğaziçi Üniversitesi tarafından; 1993'te elektrik, bilişim ve genel mühendislik terimleri dizini Elektrik Mühendisleri Odası dergisinin eki olarak yayımlandı. Yorgo İstefanopulos ile hazırladığı ve 7000 terimin İngilizce, Almanca, Fransızca karşılıklarını içeren Elektrik-Elektronik Bilgisayar Mühendisliği Terimleri adlı sözlük Boğaziçi Üniversitesi yayını olarak 1996'da yayımlandı. Terimler sözlüğü dosyası 1990'lı yıllarda terimler.org sitesinde internet üzerinden paylaşıma açıldı.[4]

2010'lu yılların başında Türkiye Bilimler Akademisi tarafından ‘Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü’ projesi kapsamında gerçekleştirilen ‘Mühendislik Bilimleri Sözlüğü" projesini yürüttü.[1] Sözlük, tubaterim.gov.tr adresinde kullanıma sunuldu.[5][6]

2014'te Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından emeritus ünvanına;[7] 2019'da Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) Türkiye tarafından "Sinyal işleme alanında yaptığı öncü ve çığır açıcı araştırma çalışmaları" nedeniyle Ömür Boyu Başarı Ödülü'ne layık görülmüştür.

Kaynakça

  1. ^ a b "Mühendislik Bilimleri Sözlüğü Projesinin Yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Sankur'a IEEE Türkiye Ömür Boyu Başarı Ödülü". Kariyerim Dergisi. 1 Ekim 2020. 13 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Karatahtayla online eğitim". Hürriyet. 26 Aralık 2020. 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  3. ^ a b "Bulent Sankur, Author at Sarkaç". Sarkaç. 14 Nisan 2021. 26 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  4. ^ "Hakkında". terimler.org. 13 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  5. ^ "Türkçe, yeni bilim terimlerine kavuştu". NTV. 30 Temmuz 2015. 17 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  6. ^ Sevgi, Orhan (31 Mart 2020). "TÜBA Türkçe Terim Bilimleri Sözlüğü Çalışmalarının Yeni Ürünü, Mühendislik Bilimleri Sözlüğü". Avrasya Terim Dergisi. 8 (1): 62-69. doi:10.31451/ejatd.712156. ISSN 2147-7507. 28 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  7. ^ "Prof. Dr. Bülent Sankur'a Emeritus Öğretim Üyesi Unvanı". Boğaziçi Bülten. Eylül 2014. 29 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IEEE</span> Merkezi ABDde bulunan bilimsel topluluk.

IEEE, elektrik, elektronik, bilgisayar, otomasyon, telekomünikasyon ve diğer birçok alanda mühendislik teori ve uygulamalarının gelişimi için çalışan, kâr amacı olmayan, dünyanın önde gelen teknik organizasyonudur.

Metalurji ve malzeme mühendisliği günümüzde kimya, makine, inşaat, uzay-uçak, elektrik-elektronik, çevre ve tıp alanlarına yayılmış çok disiplinli bir bilim ve teknoloji dalı olarak gelişmesini sürdürmekte ve verimlilik, enerji ve hammadde üçlüsü ile uyum içinde olan üretim süreçlerinin sektöre kazandırılmasında önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda metalurji ve malzeme mühendisliğindeki gelişmeler, genel olarak metalurjik proseslerin optimizasyonu, sayısal simülasyon ve modelleme üzerine yoğunlaşırken, çevresel metalurji uygulamalarında da, çevre kirliliğine yol açmayacak nitelikte atılabilir atık üretmek,, demetalize edilmiş çözeltiyi kullanılabilir su halinde sisteme geri döndürme şeklinde atık su demetalizasyonu, ikincil kaynakların yeniden değerlendirilmesine yönelik reaktör ve proseslerin tasarımı gibi konular öne çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Üniversitesi</span> Balıkesirde kurulu devlet üniversitesi

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN), Balıkesir il sınırlarında faaliyet gösteren yükseköğretim kurumu. Balıkesir Üniversitesi kampüsü kent merkezine 17 km uzaklıkta Bigadiç yolunda bulunmaktadır.

MPLS teknolojisi en basit olarak OSI 2. katmanındaki anahtarlama(switching) ve OSI 3. katmanındaki yönlendirme(routing) işlemlerinin entegre edilmesi olarak açıklanabilir. 2. katmandaki anahtarlama işlemi yuksek hızlarda yapılabilirken 3. katmandaki yönlendirme işlemi nispeten daha yavaş yapılabilmektedir. MPLS teknolojisi bu iki ayrı işlemi kontrollü bir şekilde entegre ederek daha hızlı ve gelişmiş hizmetler verebilen data ağları oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik</span> elektrik kullanarak bilgi işleyen, taşıyan veya depolayan elemanları ve sistemleri inceleyen bilim dalı

Elektronik, elektronları ve diğer elektrik yüklü parçacıkları yönlendiren cihazları tasarlamak, oluşturmak ve çalıştırmak için fizik prensiplerini inceleyen ve uygulayan bir bilim ve mühendislik disiplinidir. Elektronik, transistörler, diyotlar ve entegre devreler gibi aktif cihazları kullanarak elektrik akımının akışını kontrol etmek ve yükseltmek ve onu bir formdan diğerine, örneğin alternatif akımdan (AC) doğru akıma (DC) veya analog sinyallerden dijital sinyallere dönüştürmek için kullanan fizik ve elektrik mühendisliğinin bir alt alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Kalman</span> Macar asıllı Amerikalı elektrik mühendisi

Rudolf Emil Kalman (d. 19 Mayıs 1930 - ö. 2 Temmuz 2016) Macar asıllı bir Amerikan matematiksal sistem teoristidir. Elektrik mühendisliği eğitimi almıştır. Kendi adıyla anılan Kalman Filtresi'ni bulmasıyla ünlüdür. Havacılık ve kontrol mühendisliği alanlarında sıkça kullanılan Kalman filtresi, eksik ve gürültülü ölçümlerden doğrusal sistem modelleri kullanarak yararlı sinyaller elde etmeyi sağlar.

Mustafa Santur, Türk akademisyen.

Prof. Dr. Sabih Tansal, Türk mühendis, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Doğuş Üniversitesi, 1995'te kurulan Doğuş Eğitim Vakfı'nın çalışmaları ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen 09 Temmuz 1997 tarih ve 4281 Sayılı Kanun ile İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bayburt Üniversitesi</span> Bayburtta kurulu devlet üniversitesi

Bayburt Üniversitesi, TBMM'nin çıkardığı kanunla 31 Mayıs 2008 tarih ve 26892 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış kanuna göre Bayburt'ta kurulan Türk devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Munzur Üniversitesi</span> Tunceli"de kurulu devlet üniversitesi

Munzur Üniversitesi veya eski adıyla Tunceli Üniversitesi, 22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile Bakanlar Kurulunda Tunceli ilinde kurulması kararlaştırılmış olan üniversitedir. İlk kez Tunceli Meslek Yüksekokulu adıyla 1983-1984 Öğretim Yılında Fırat Üniversitesi bünyesinde Elazığ'da öğretime başlamış, ilk mezunlarını 1985 yılında Elazığ'da vermiştir. 1987-1988 Öğretim Yılında Tunceli'ye nakil edilmiştir. 6 Fakülte, 2 Meslek yüksekokulu, 1 Yüksek Okul, 2 Enstitüden ve 5 Araştırma Merkezinden oluşmaktadır. Türkiye'nin ilk ve tek Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi 8 Temmuz 2009 tarihinde bu üniversitede kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimlerde Milletvekili Aday Adayı olmak için rektörlük görevinden istifa etti. 3 Nisan 2015 tarihinde Prof. Dr. Ubeyde İpek atanmıştır. 6 Haziran 2023 tarihinde rektörlük görevine Prof. Dr. Kenan Peker atanmıştır. 20 Ağustos 2016'da torba kanun ile adı Munzur Üniversitesi olarak değiştirildi.

Ahmet Dervişoğlu,, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Özer</span> Türk siyasetçi

Mahmut Özer Türk Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, akademisyen ve bürokrattır. Özer, halen Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı görevini yürütmektedir. Eski Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanıdır. 4 Haziran 2023 tarihinden beri AK Parti 28. Dönem Ordu Milletvekilidir.

Tamer Başar, Amerika Birleşik Devletleri-İllinois Üniversitesi Urbana Yerleşkesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Swanlund Endowed Bölüm Başkanı ve Kontrol sistem mühendisliği profesörü Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Yale Patt</span>

Yale Nance Patt Austin'deki Texas Üniversitesi'nde Amerikalı elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörüdür. Ernest Cockrell, Jr. Connennial kürsüsünde çalışan Patt 1965'te, tek bir silikon parçası üzerine uygulanan ilk karmaşık mantık kapısı olan WOS modülünü tanıttı. Hem Elektrik-Elektronik Mühendisleri Enstitüsü hem de Bilgi İşlem Makineleri Derneği üyesidir ve 2014 yılında Ulusal Mühendislik Akademisi'ne seçilmiştir.

Lale Akarun işaret dili, jest tanıma, insan-bilgisayar etkileşimi ve biyometri üzerine araştırma yapan bir Türk elektrik mühendisi ve bilgisayar bilimcisidir. Boğaziçi Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünde profesör ve eski rektör yardımcısıdır.