İçeriğe atla

Bülent Bezdüz

Bülent Bezdüz (d. 1967, Ankara[1]), Türk tenor.

Mersin Devlet Opera ve Balesi baş solistlerinden olan sanatçı, solistlik kariyerini Avrupa ülkelerinde sürdürmektedir. 2001'de Londra Senfoni Orkestrası eşliğinde ‘Les Troyens’ ve 2006'da Verdi'nin ‘Falstaff operası kaydı ile olmak üzere iki kez ‘En iyi opera kaydı’ kategorisinde Grammy ödülüne layık görülmüştür.[2]

Yaşamı

1967 yılında Ankara'da doğdu. On beş yaşında bağlama çalmaya başladı; sistematik bir halk müziği eğitimi gördü.[1] Yüksek öğrenimine Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü'nde devam etti. Okul yıllarında şan eğitimini Polonyalı tenor Roman Werlinski ile sürdürdü. Öğrenciliği sırasında Devlet Çoksesli Korosu'na girdi.[1] 1992'de Devlet Çoksesli Korosu'ndan ayrılıp, Mersin Devlet Opera ve Balesi'nde korist olarak göreve başladı. 1997 yılında Manchester'daki Avrupa Opera Merkezi'nin daveti ile Manchester'a gitti. 1999'da Fransız Kültür Bakanlığı'nın bursu ile Marsilya C'nipal Sahne Sanatları Okulu'nda profesyonel sahne masterı yaptı ve bu süreç içinde Paris Şan Yarışması'nda ikincilik kazandı.[3]

İlk sahne çalışması, konuk sanatçı olarak devam ettiği Mersin Devlet Opera ve Balesi'nde Verdi'nin "La Traviata" operasındaki Alfredo canlandırmasıdır. Çardaş Prensi operasıyla 1993'te solistlik kariyeri başladı.[1] 1997 yılında Manchester'daki Avrupa Opera Merkezine devam ederken Mozart´ın Lucio Sillaile'sı ile uluslararası solistlik kariyerine başladı. Bu opera ile İngiltere, İrlanda ve Danimarka'da sahne aldı.

Londra, Dublin, Amsterdam, Köln, Marsilya, Rennes, Nancy ve Lozan şehirlerinde, Teatro Regio di Parma, Teatro Regio di Torino, Portland, Oregon, Teatro Colón de Buenos Aires, opera evlerinde söylediği gibi birçok kez İstanbul Devlet Operası temsillerinde ve Uluslararası Aspendos Opera Festivali'nde yer aldı.

Bezdüz'ün de solist olarak görev aldığı LSO Live adı altında canlı olarak kayıt edilen Berlioz'un Truvalılar operası 2001 yılında 44. Grammy ödüllerinden ikisine ve yine Verdi'nin Falstaff Operası 2006 yılı 48.Grammy ödüllerinden En iyi Opera Kaydı kategorisinde ödüle layık görüldü.[4][5]

Sanatçı, 2010 yılında ilk defa verilen Andante Klasik Müzik Ödülleri'nde En İyi Opera Yorumcusu (erkek) kategorisinde ödüle değer görüldü. 2012 yılında Semiha Berksoy Opera Vakfı En İyi Erkek Opera sanatçısı ödülü Bezdüz'e verildi.[6]

1993 yılında keman öğretmeni Reyhan Bezdüz ile evlenen Bülent Bezdüz, keman sanatçısı Sesim Bezdüz[7] ile piyanist Doğaç Bezdüz'ün babasıdır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d Yedig, Serhan. "Bülent Bezdüz/Bay La Forza del Destino". www.muziksoylesileri.ne. muziksoylesileri.net sitesi, Temmuz 2007. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2016. 
  2. ^ Ercan, Mustafa. "Grammy'li Türk tenor, Hollanda yolcusu". www.hurriyet.com.tr/. Hürriyet gazetesi, 15 Mart 2008. 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2016. 
  3. ^ "Bülent Bezdüz". bulentbezduz.com/tr/. Bulentbezduz.com.tr web sitesi. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 
  6. ^ "En İyi Erkek Opera Sanatçısı Bezdüz". www.gazeteimece.com. gazeteimece.com sitesi, 20 Haziran 2012. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2016. 
  7. ^ Kahramankaptan, Şefik. "Sesim Bezdüz: Sağlam bir genç kemancı daha..." sanattanyansimalar.com. Sanattanyansimalar.com sitesi, 1 Mart 2015. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

Jaklin Çarkçı, Türk opera sanatçısıdır (mezzo-soprano).

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Hakan Aysev</span> Türk opera sanatçısı

Hakan Aysev,, Türk opera sanatçısı ve tenor.

Atilla Manizade, Türk opera sanatçısıdır.

Fahrettin Güven, Türk balet ve koreograf.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

Hülya Kazan, Türk opera sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

Mehmet Balkan Türk balet, koreograf.

Opera evleri listesi kıtalar ve kıtalardaki ülkeler alfabetik sıra ile verilmiştir. Her ülkedeki opera evleri isimleriyle bulunduğu şehir gösterilmiştir. Bazen operaevinde bulunan opera kumpanyasının adı da verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Gün</span>

Aydın Gün, Türk opera sanatçısı ve rejisör.

Licinio Montefusco İtalyan opera sanatçısı, şan pedagogu.

<span class="mw-page-title-main">Burak Bilgili</span>

Burak Bilgili (1974, Akşehir), Türk opera sanatçısıdır.

Arda Doğan (d. 1980, Edirne), Türk opera sanatçısı, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Bujor Hoinic</span>

Bujor Hoinic, Rumen piyanist, orkestra şefi, opera bestecisi.

Tuncay Kurtoğlu, Türk opera sanatçısı.

Mine Kurtoğlu, Türk opera sanatçısı.

Murat Karahan, Türk opera sanatçısı.

Burcu Soysev, Türk opera sanatçısı, eğitimci, avukat.