İçeriğe atla

Bülent Bekar

Bülent Bekar (d. 16 Ekim 1978, Çamlıhemşin, Rize), Türk tulumcu ve tulum imalatçısı.[1]

Hayatı

Bekar 1979 yılında Çamlıhemşin'in Kavak mahallesinde Hemşinli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Liseyi bitirene kadarki eğitimini Yalova'da tamamladı. 13 yaşında yaz tatili için gittiği Rize'de tulumcu Ali Çamkerten ile tanıştı ve sonraki 2 yıl Ali Çamkerten'den tulum çalmayı öğrendi. 16 yaşındayken Vartavor şenliklerinde ilk defa profesyonel olarak tulum çaldı. 2002'de Ayder Turizm Festivali'nde düzenlenen yarışmada birinci olunca tanındı. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Tulum Sanatçısı ve Tulum İmalatçısı ve Millî Eğitim Bakanlığı'ndan Halk Oyunları Usta Öğreticisi sertifikalarını aldı. 2006'da kendi tulum imalathanesini açtı ve 40'tan fazla ülkeye tulum ihraç etti.[2] 2009'da 46 horon havası ve 12 yol havasını icra ederek kayıtların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca arşivlenmesini sağladı. Bu çalışmasıyla 2 yıl sonra UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Uzmanlar Komisyonu tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi'ne aday gösterildi. Bülent Bekar'ın hayatından kesitlerin yer aldığı 52 dakikalık Tulumcu Belgeseli, 2011'de Bulgaristan da yapılan yarışmada 87 belgeseli geride bırakarak "Uluslararası Belgesel Yarışması'nda birincilik ödülünü aldı.[3]

Kişisel hayatı

Bülent Bekar evli ve bir çocuk babasıdır.[4]

Kaynakça

  1. ^ İrfan Çalık (2014). "Tulum Enstrümanının Türkiye'deki Yapım Şekli ve Ustaları" (PDF). musigi-dunya.az. 25 Mart 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  2. ^ "Bir nefes Tulum". sabah.com.tr. 4 Temmuz 2011. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  3. ^ "Tulum Sanatçısı, 5 Metrekarelik Atölyesinden Sesini Dünyaya Duyurdu". milliyet.com.tr. 14 Şubat 2019. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  4. ^ "Tulumun hikayesi TRT'de". pazar53.com. 30 Haziran 2011. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ruhi Su</span> Türk saz ve ses sanatçısı

Mehmet Ruhi Su, Türk halk müziği ve opera sanatçısı, bağlama virtüözü.

Ziya Taşkent, Türk sanat müziği bestekârı, solist.

<span class="mw-page-title-main">Şenköy, Çamlıhemşin</span>

Şenköy, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir köydür.

Emin Yağcı, Türk tulumcudur.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Kayabaş</span> Türk tiyatro ve sinema oyuncusu

Osman Bülent Kayabaş, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

Ali Rıza Akdemir, Türk bürokrat ve şair.

Ahmet Misbah Demircan, Türk siyasetçi, diplomat, Beyoğlu eski belediye başkanı, eski Kültür ve Turizm bakanı yardımcısı.

Rize'deki bütün göllerin alfabetik olarak listesi;

Mustafa Tahir Taşer veya Garipoğlu Mustafa Türk tulum sanatçısı. 1945 yılında radyoda tulum çalan ilk sanatçı olmuştur. Taşer'in birçok bestesi bulunmaktadır.

Remzi Bekar, Türk tulum sanatçısı. Bekar, Türkiye'de ilk defa tulumla plak ve kaset çalışmaları yapan kişidir. 6 plak ve 8 tulum kasedi çıkarmıştır.

Filiz İlkay Balta, Türkiye'nin ilk kadın tulumcusudur. Balta'nın 3 tane albümü bulunmaktadır.

Ali Çamkerten, Türk tulum sanatçısı ve tulum imalatçısıdır. Erzurum Radyosu'nda tulum çalmıştır.

Mahmut Turan, Türk tulum sanatçısıdır. Zuğaşi Berepe ve Grup Yorum'un bazı albümlerinde tulum çalmıştır.

Dindar Güner, Türk tulum sanatçısıdır.

Murat Oğuz, Türk tulumcu ve müzisyen.

Şükrü Parlak, Türk tulumcu ve tulum imalatçısı.

Osman Efendioğlu Türk atma türkücü ve aşık. Efendioğlu, 2015 yılında atma türkü geleneğini en iyi yaşayan ve aktaran kişi sıfatıyla UNESCO kriterleri çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Sırtlı</span>

Mustafa Sırtlı, yaptığı Doğu Karadeniz müziği besteleriyle Türk müzisyen ve tulumcu. Karadenizli birçok sanatçıya yaptığı besteleri verdiği için, Karadeniz müziği camiasında Bacasız Beste Fabrikası olarak bilinirdi. Peştamallı Kız adlı eseri, tulum müziğinin iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dertliyim Efkarlıyım ve Ali Dayı başlıca eserlerinden diğer ikisidir.

Ömer Arısoy, Türk siyasetçi. Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ve 2019 yılından beri Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Zeytinburnu belediye başkanıdır.

Tulumcu Heykeli, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde konumlanmış, tulum çalan bir adamı tasvir eden heykeldir.