İçeriğe atla

Büfe

New York'ta bir büfe

Büfe, yiyecek, içecek, gazete, dergi, bilet ve turistik hediyelik eşyaların satıldığı küçük dükkândır.[1] Batı dillerinde kiosk olarak kullanılır ve kökeni Türkçedeki köşk ile Farçadaki kūshk kelimesine dayanır.[2]

Özellikle büyük ve kalabalık şehirlerde daha çok insan trafiğinin olduğu bölgelerde bulunurlar. Hızlı alışverişi yapılabilecek ve anlık ya da günlük ihtiyaçları karşılayacak ticari malların satıldığı ticarethanelerdir. Özellikle turistlerin yoğun olarak bulunduğu şehirlerin tarihi mekanlarında o şehirle ya da yakınında bulundukları tarihi mekan ile ilgili turistik hediyelik eşyalar da satılır.

Türkiye'de yapılan, bilimsel olmayan ve ticari bir araştırmaya göre Türkiye'de bu tipden 18.000 ile 20.000 arası ticari işyeri olduğu ve buralarda 75.000 civarında kişi çalıştığı belirtilmektedir.[3]

Genel amaçlı olanlarının yanında sadece belli bir satış tipine odaklı olan büfeler de mevcuttur. Bunlara örnek olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait İstanbul Halk Ekmek A.Ş.'nin Halk ekmek ya da daha çok basın ile ilgili çalışan ve gazete ve dergi satan gazete büfeleri örnek verilebilir.

Kaynakça

  1. ^ "TDK Sözlük WEB Sitesi". 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2020. 
  2. ^ "Çevrimiçi Etimoloji Sözlüğü kiosk maddesi". 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2020. 
  3. ^ "Konuyla iligli Sabah gazetesinde bir haber". 30 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Safranbolu</span> Karabükün bir ilçesi

Safranbolu, Karabük ilinin tarihi ve turistik bir ilçesidir. Konumu Ankara'nın 231 km kuzeyinde ve Karadeniz'in 90 km güneyindedir. Karabük ilçe merkezinin de 8 km kuzeyinde bulunmaktadır. Safranbolu şehir merkezi ve Karabük il merkezi birbirine bitişiktir.

<span class="mw-page-title-main">Kapalıçarşı</span> dünyanın en eski kapalı alışverişmerkezi

Kapalıçarşı, İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en büyük çarşılarından ve en eski kapalı çarşılarından biri. Kapalıçarşı'da yaklaşık 4.000 dükkân bulunmaktadır ve bu dükkânlarda toplam çalışan sayısı yaklaşık 25.000'dir. Gün içerisindeki en yoğun zamanlarında içinde 500.000' e yakın insan barındırdığı söylenir. 2014 yılında, dünyada en çok ziyaret edilen turistik mekanlar arasında 91,250,000 ziyaretçi ile 1. sırada gösterildi. Kapalıçarşı sıklıkla dünyanın ilk alışveriş merkezi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Beypazarı</span> Ankara ilçesi

Beypazarı, Ankara'ya bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Haseki, Fatih</span>

Haseki (semt) İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki eski semtlerinden biridir. Fındıkzade ve Aksaray semtleri arasında yer alır. 16. yüzyılın ortalarına kadar bu semt kadınlar için kurulan bir pazar dolayısıyla Avrat Pazarı adıyla biliniyordu. 1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından bu semtte yapılan Haseki Darüşşifası (Haseki Hastanesi), Haseki Sultan Camii ve Haseki Külliyesi nedeniyle semtin ismi Haseki haline geldi. 1957 yılında genişletilen Millet Caddesi Haseki semtine ulaşımı kolaylaştırdı.

Halk bilimi veya folklor, bir ülkede veya bölgede yaşayan halkın kültür ürünlerini, sözlü edebiyatını, geleneklerini, törelerini, inançlarını, mutfağını, müziğini, oyunlarını, halk hekimliğini inceleyerek bunların birbirleriyle ilişkilerini belirten, kaynak, evrim, yayılım, değişim, etkileşim vb. sorunlarını çözmeye, sonuç, kural, kuram ve yasaları bulmaya çalışan bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fayton</span>

Fayton; körüklü, dört tekerlekli, atlı binek arabası.

<span class="mw-page-title-main">Adalar</span> İstanbulun ilçesi ve Marmara Denizinde takımada

Adalar, Prens Adaları, İstanbul Adaları ya da Kızıl Adalar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın güney kıyılarının açıklarında, Marmara Denizi'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan, ilin en az nüfuslu ilçesi ve takımadadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk folkloru</span>

Türk folkloru, Türkçe çevresinde gelenekselleşmiş folklor, halk bilimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kiosk</span> mal ve hizmet satan küçük dükkan

Kiosk, Almanya'da ve bazı Avrupa ülkelerinde gazete, sigara ve benzeri ürünler satan büfeye verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Kumru (yiyecek)</span> Ege Bölgesine, özellikle İzmire özgü ekmek ve sandviç

Kumru, İzmir'e özgü coğrafi işaretli bir tür sandviçtir. Kumru simit hamuruna benzeyen az tuzlu bir hamurdan üretilir, susama batırılarak fırınlanır. Şekli kumru kuşunun gövdesini andırdığından bu ismi almıştır. İzmir'de kumru fırınlarda sade olarak satıldığı gibi sokak satıcıları ve tezgâhlarda içerisine domates, turşu, yeşil biber ve İzmir tulum peyniri konmuş olarak da satılır. Ayrıca büfelerde, içine kömürde pişirilmiş sucuk, salam, kaşar peyniri ve domatesin yanı sıra üzerine ketçap ve mayonez eklenmesi ile hazırlanmış sandviç olarak da tüketime sunulur. Normal İzmir kumrusu ise Bergama tulum peyniri veya İzmir tulum peyniri, domates, biber ve salatalıktan oluşur. Ekmeğinin bol susamlı olması da bir özelliğidir. Bazı sandviççiler ise sandviç ekmeğinin içerisine hazırlanan bol malzemeli karışık sandviçleri yanlış biçimde kumru olarak adlandırmaktadırlar. Bu sandviç kömürde sandviçtir.

<span class="mw-page-title-main">Encemine</span> Çadın başkenti

Encemine ya da N'Djamena, Çad'ın başkenti ve en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Pazar (alışveriş yeri)</span> insanların mal alıp satmak için toplandıkları alan

Pazar, satıcı ile alıcının karşı karşıya geldiği yer, satıcıların belirlenen günde, satacakları malı sergiledikleri geçici yerdir. Pazarın kuruluş günü veya zamanı adlandırmada kullanılır. Çarşamba pazarı, cuma pazarı, kapalı pazar, açık pazar gibi. Satılan mala göre de, odun pazarı, saman pazarı, araba pazarı gibi adlar alır.

<i>Habertürk</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete (2009–2018)

Habertürk, 1 Mart 2009 tarihinde yayın hayatına başlayan günlük gazeteydi. Son sayısı 5 Temmuz 2018'de çıktı. Gazete internet ortamında haberturk.com adresinden yayın hayatına devam etmektedir. Genel yayın yönetmenliğini Yavuz Barlas yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi</span>

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Konak Belediyesi tarafından işletilen bir "butik müze"dir.

<span class="mw-page-title-main">Altamura</span> İtalyanın Apulia bölgesinde, Bari iline bağlı ilçe (komün)

Altamura, güney İtalya'da Puglia Bölgesi'nde, Bari iline bağlı ve Bari şehir merkezinin 45 km güneybatısında bulunan bir kent ve bir komün.

Şerif Günyar, Türk heykel ve seramik sanatçısı.

Yerleşme coğrafyası, yerleşmelerin oluşumu, gelişimi, kökenleri, geçirdiği değişimleri, fonksiyonlarını ve dağılışlarını inceleyen Beşeri coğrafya dalıdır. Yerleşim coğrafyası, mesken ve yerleşim birimlerinin doğal ve beşeri çevre ile ilgisini araştırır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon</span> Trabzon ilinin merkezi olan şehir

Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: "Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.'' Fatih Sultan Mehmed ise Trabzon'u kuşattığı vakit şöyle söylemiştir: ''Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.''

Çarşıda bulunan esnaf, çeşitli ürünler satmaktadır. Özellikle el işi ürünler, yöreye özgü tatlılar ve hediyelik eşyalar gibi ürünler mevcuttur. Çarşıda ayrıca yöresel yemekler de bulunmaktadır.