İçeriğe atla

Bölgesel konsey (İsrail)

Menaşe bölgesel konseyi

Bölgesel konsey (İbraniceמוֹעָצָה אֵזוֹרִית Mo'atza Azorit), İsrail'in yerel yönetim sistemi içinde şehir ve yerel konseylerin altında tanımlanan yerel yönetimlerdir.

Bölgesel konseyler, genellikle birbirlerinin coğrafi çevresinde nispeten geniş bir alana yayılmış 3 ila 54 topluluğun herhangi bir yerinin temsil edilmesini içermektedir. Bölgesel bir konsey içindeki her topluluk genellikle nüfusu 2,000'i aşmaz ve yerel bir komite tarafından yönetilir.

2020 yılı itibarı ile İsrail'de 54 adet bölgesel konsey bulunmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Mahler, Gregory S. (2004). Politics and Government in Israel: The Maturation of a Modern State. Rowman & Littlefield. s. 229. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbranice</span> Afro-Asyatik dil ailesinin Kenan koluna bağlı bir dil

İbranice (עִבְרִית‎,

<span class="mw-page-title-main">El-Halil</span>

El-Halil (Arapça: الخليل, romanize:

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">İsrail başbakanı</span> İsrailin hükûmet başkanı

İsrail başbakanı, İsrail hükûmet başkanı olup ülkedeki en güçlü siyasi makamdır. İsrail Devlet Başkanı, ülkenin devletinin başında olmasına rağmen, yetkileri büyük ölçüde törensel niteliktedir; Başbakan gerçek gücün çoğunu elinde bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Merkez (ilçe, İsrail)</span>

Merkez ilçesi, İsrail'in altı ilçesinden biridir. İlçe, ülkenin ortasında yer almakta olup Şaron Ovası'nın büyük bir kısmını kapsamaktadır. Yüzölçümü 1.294 km² olan ilçenin nüfusu 2018 yılı itibarı ile 2.196.100'dür. İlçenin merkezi Ramla'dır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'in ilçeleri</span>

İsrail'in ilçeleri, İsrail'in birinci düzey idari bölümleridir. İlçeler, 1953 yılında Britanya Mandası'ndan miras kalan bölümlerin yerini almak amacıyla kuruldular. İlçeler, ek olarak alt ilçelere, doğal bölgelere ve yerel yönetimlere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Arapları</span> İsrailde çoğunlukla İslama bağlı olan Arap halkı

İsrail nüfusunun aşağı yukarı yüzde 24’ünü oluşturan, yaklaşık 1.8 milyon kişi Yahudi değildir. Toplu olarak, İsrail’in Arap vatandaşları, İsrail vatandaşı Filistinliler, İsrailli Araplar veya İsrail Arapları olarak adlandırılırlar, fakat içlerinde farklı, Arapça konuşan ve farklı karakteristik özelliklere sahip gruplar da vardır. Arap vatandaşların, dine bakılmaksızın, konuştukları yerel dil Arapça’dır ya da daha spesifik olarak, Arapça’nın Filistin diyalektidir. İsrail Arap vatandaşlarının birçoğu çift dillidir ve ikinci dilleri Modern İbranice’dir. Din olarak, çoğu Sünni Müslüman’dır. Dürziler ve birçok mezheplerden gelen Arap Hristiyanlar da önemli azınlık gruplarını oluşturur. İsrail’deki Mizrahi Yahudiler, bu kesimden sayılmazlar.

Federal bölge, federasyonlarda bulunan bir idari bölünüş şeklidir. Federal hükûmetin doğrudan kontrolü altındadır. Federal bölge genellikle başkenttir.

Birim 8200 sinyal istihbaratı toplamaktan (SIGINT) ve kod çözmeden sorumlu İsrail İstihbarat Kolordusu birimidir. Aynı zamanda askeri yayınlarda İstihbarat Kolordusu Merkez Derleme Birimi olarak görünür ve bazen de Israeli SIGINT National Unit (ISNU) olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Aliyah</span> Yahudilerin diasporadan İsrail topraklarına göç etmesi

Aliyah, Yahudilerin diasporadan İsrail topraklarına göç etmesini ifade eden terim. Ayrıca "yukarı çıkma" olarak tanımlanan ve "İsrail topraklarına geçerek Aliyah yapma" olarak tanımlanan durum, Siyonizm'in temel ilkelerinden birisidir.

İsrail'de yerel yönetim, İsrail'de İçişleri Bakanlığı'nın tüm topluluklar için ülkedeki her büyüklükteki topluluklar için düzenlemelerine göre, şehir planlaması, imar, içme suyu ve acil durum hizmetleri, eğitim ve kültür gibi hizmetler sunmakla görevli yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimler, büyük bir belediyeyi yöneten şehir konseyleri, küçük bir belediyeyi yöneten yerel konseyler ve genellikle ancak zorunlu olarak kırsal nitelikte olmayan bir grup topluluğu yöneten bölgesel konseyler olmak üzere üçe ayrılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Şehir konseyi (İsrail)</span>

Şehir konseyi, İsrail'in yerel yönetim sistemi içinde bir resmi şehir tanımlanmasıdır.

Yerel konsey, İsrail'in yerel yönetim sistemi içinde şehir ve bölgesel konsey arasında tanımlanan yerel yönetimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Modern İbranice</span> İbranicenin modern biçimi

Modern İbranice, İsrail İbranicesi veya Basitleştirilmiş İbranice;, konuşanları tarafından genellikle 'normal İbranice' olarak anılan, günümüzde konuşulan İbranice dilinin standart biçimidir. Antik çağlardan beri konuşulan ve Semitik dil ailesinin Kenan kolunda bulunan İbranice, MÖ 3. yüzyılda Aramice'nin batı lehçesiyle, yerel dil olarak değiştirildi ancak edebi dil olarak kullanılmaya devam etti. Günümüzde İsrail Devleti'nin resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Diyarı</span>

İsrail Diyarı, Kenan bölgesinde bulunan ve sınırları kesin olarak belli olmayan coğrafî bölgeye Yahudiler tarafından verilen bir isimdir. Tanah metinleri dini ve tarihi terimleri, Kenan Diyarı, Vaadedilmiş Topraklar, Kutsal Topraklar ve Filistin'i içeriyor. Bu bölgenin sınırlarının tanımları, İbrani Kutsal Kitabı'ndaki pasajlar arasında değişiklik gösterir ve Yaratılış 15, Çıkış 23, Sayı 34 ve Hezekiel 47'de özel olarak bahseder. Kutsal Kitap'ın başka yerlerinde dokuz kez, yerleşik topraklar "Dan'dan Beerşeba'ya" ve üç kez "Hamat'ın girişinden Mısır çayına kadar" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Yokneam İllit</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Yokneam İllit, İsrail'in Kuzey Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Kermil Dağları'nın eteğinde aşağı Celile'nin tepelik bir bölgesinde yer almaktadır ve Emir Vadisi'ne bakmaktadır. Yüzölçümü 7,39 km² olan şehrin nüfusu 2019 yılı itibarıyla 23.796'dır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'de Rusça</span>

Rusça, İsrail nüfusunun kayda değer bir kısmı tarafından ana dil olarak konuşulmaktadır. 1989 yılına kadar toplam nüfusun yaklaşık yüzde 20'sinin hâkim olduğu Rusça, çoğunlukla 1990'ların başında ve sonraki yıllarda eski Sovyetler Birliği'nden gelen göçmenler tarafından konuşulmaktadır. Rusça, ülkedeki önemli yabancı dillerden biri olup hayatın birçok alanında kullanılmaktadır. Devlet daireleri ve işletmelerde genelde ülkenin resmî dili İbranice ve özel statüsü bulunan Arapçanın yanı sıra Rusça da hizmet verilir ve Rusya göçmenlerinin yoğun olarak bulunduğu bazı bölgelerde yarı resmidir. İsrail'in Rusça konuşan nüfusu, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra eski Sovyetler Birliği ülkeleri dışındaki en büyük üçüncü Rusça konuşan nüfus olup İsrail, eski Sovyetler Birliği dışında en yüksek Rusça konuşan nüfus oranına sahiptir. 2013 itibarıyla, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana, Sovyetlerden ayrılan devletlerin 1,2 milyon vatandaşı İsrail'e göç etti. 2017 itibarıyla 8,7 milyon nüfusa sahip İsrail'de 1,5 milyona yakın kişi Rusça konuşabilmekte olup bu oran, nüfusun yaklaşık olarak %17'sine tekâbül etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azor</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Azor, İsrail'in Tel Aviv Bölgesi'nde bulunan bir yerel konseydir. Konsey, Tel Aviv'in güneybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 2,415 km² olan konseyin nüfusu 2019 yılı itibarı ile 12.957'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kfar Şemaryahu</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Kfar Şemaryahu, İsrail'in Tel Aviv Bölgesi'nde bulunan bir yerel konseydir. Konsey, Herzliya'nın kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 2,57 km² olan konseyin nüfusu 2019 yılı itibarı ile 1.938'dir.