İçeriğe atla

Böhmermann Olayı

Böhmermann olayı (Erdogate olarak da bilinir[1]), Mart 2016 sonlarında Alman hicivci Jan Böhmermann'ın hiciv gösterisi Neo Magazin Royale programında Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddia edilen deneysel bir şiirinin ardından meydana gelen bir politik olaydı.

Erdoğan, daha sonra Erdowie, Erdowo, Erdoğan adında bir başka hiciv gösterisinde bir müzik videosundan şikayetçi olması üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı Alman büyükelçisini çağırdı.[2] Böhmermann, ifade özgürlüğü ile o sırada Almanya'da hala cezalandırılabilir bir suç olan yabancı bir devlet adamına (Lèse-majesté) yönelik kötü niyetli eleştiri (AlmancaSchmähkritik) ile korunan çizgiyi bulmaya devam etti. Bu deneyin kasten rahatsız edici ve yasak olduğunu açıkça kabul eden Böhmermann, Erdoğan'ı sadece insan hakları için sert bir şekilde eleştirmekle kalmayıp aynı zamanda liberal olarak küfürle de terbiye edilmiş bir şiir sunmaya devam etti.

Gösteri, Alman kamu televizyon kanalı ZDFneo'da yayınlandıktan sonra Türk hükûmeti Alman hükûmetinin Böhmermann'ı cezai kovuşturmaya başlatmasını talep eden sözlü bir nota yayınladı. Almanya şansölyesi Angela Merkel, Böhmermann'ın kasıtlı olarak zarar verici şiirinden özür dilemesi durumu daha da tırmandırdı. Merkel, daha sonra bunu bir hata olarak tanımladı.[3] 15 Nisan'da Merkel bir basın toplantısında Alman hükûmetinin Böhmermann'ın cezai kovuşturmasını onayladığını, ancak 2018'den önce Alman ceza kanununun 103. paragrafını kaldıracağını duyurdu. Şansölye'nin kararını, Almanya'nın Türkiye ile mülteci anlaşmasını korumak için kovuşturmaya izin vermeye karar verdiği yönünde yoğun bir eleştiri izledi.[4] Dava, Ekim 2016 tarihinde düştü.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Nach "Erdogate": Böhmermann macht mal Pause". DiePresse.com (Almanca). 30 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  2. ^ "Dışişleri Bakanlığı'ndan Almanya'ya nota". OdaTV. 28 Mart 2016. 31 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  3. ^ Gedicht über Erdogan: Merkel räumt Fehler in Böhmermann-Affäre ein 10 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Der Spiegel, (Almanca)
  4. ^ Sauerbrey, Anna (15 Nisan 2016). "Erdogan and Merkel's Comic Comeuppance". 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020 – NYTimes.com vasıtasıyla. 
  5. ^ "German comedian escapes prosecution". BBC News. 4 Ekim 2016. 13 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Recep Tayyip Erdoğan</span> 12. Türkiye cumhurbaşkanı (2014–görevde)

Recep Tayyip Erdoğan, Türk siyasetçi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. ve şu anki cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel başkanıdır. Daha önce 1994-1998 yılları arasında İstanbul büyükşehir belediye başkanı ve 2003-2014 yılları arasında Türkiye başbakanı olarak görev yapmıştır. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi referandumu sonrası 2014'te ilk defa doğrudan halk oyuyla cumhurbaşkanı olmuştur. 2018'de ikinci defa ve son kez 2023'te üçüncü defa cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk lirası</span> Türkiyenin para birimi

Türk lirası, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmî olarak, Suriye Geçici Hükûmetinin ve Suriye Kurtuluş Hükûmetinin kontrol ettiği bölgelerde ise gayriresmî olarak kullanılan para birimidir. Alt birimi kuruş olan Türk lirasının basma ve yönetme faaliyetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından sürdürülür.

<span class="mw-page-title-main">Binali Yıldırım</span> 27. ve son Türkiye başbakanı

Binali Yıldırım, Türk siyasetçi ve mühendis, Türkiye'nin 27. ve son başbakanı, 28. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı ve AK Parti'nin üçüncü Genel Başkanı. Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevine Mayıs 2016'da başladı. Başbakanlık görevinden önce 2002-2013 ve 2015-2016 yılları arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görevlendirildi. Ayrıca 2014 ve 2015 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Angela Merkel</span> 8. Almanya şansölyesi (2005–2021)

Angela Dorothea Merkel, Alman siyasetçi, devlet kadını ve akademisyendir. 2002-2005 yılları arasında muhalefet lideri, 2000-2018 yılları arasında Hristiyan Demokrat Birliği lideri ve 2005-2021 yılları arasında Almanya şansölyesi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ilişkileri</span> ABD ile Türkiyenin arasındaki diplomatik ilişkiler

Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ilişkileri, Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan ve 1947 yılından bu yana aktif sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Türkiye ilişkileri</span>

Almanya-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin Almanya Federal Cumhuriyeti'yle süregelen uluslararası politikalarını içerir. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler üst düzey ziyaretler aracılığıyla yoğun olarak gerçekleşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci</span> Türkiyenin Avrupa Birliğine devam eden katılım süreci

Türkiye, 14 Nisan 1987 tarihinde AB'nin öncülü olan Avrupa Ekonomik Topluluğuna (AET) tam üye olmak için yaptığı başvurunun ardından Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülke olarak katılımını müzakere etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin dış ilişkileri</span> Türkiye Cumhuriyeti diplomasisine genel bakış

Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu konum nedeniyle Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlamaktadır. Türkiye, hem bulunduğu konum, hem de dünya siyasetindeki aktif rolü sebebiyle dünyada diplomatik ağı en geniş ülkelerden birisidir. Türkiye dış ilişkiler konusunda birçok ülkeye, ülkelerin kalkınması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile yardım etmektedir. Türkiye aynı zamanda birçok ülkenin eğitiminin gelişmesi ve yardım ettiği ülkelerin vatandaşlarının daha iyi eğitim alması için Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bursu ile yardımlarda bulunmaktadır. Türkiye neredeyse bütün Afrika ülkelerinde Türkiye Bursu vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frank-Walter Steinmeier</span> 12. Almanya cumhurbaşkanı

Frank-Walter Steinmeier, 12 Şubat 2017'de bin 253 üyenin katıldığı Federal Seçiciler Kurulundaki oylamada 931 oyla seçilip, 19 Mart 2017'den beri Almanya'nın cumhurbaşkanı olan bir Alman politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Davutoğlu</span> 26. Türkiye başbakanı

Ahmet Davutoğlu, Türk siyasetçi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü, akademisyen ve büyükelçi, Gelecek Partisi'nin kurucu genel başkanı, eski dışişleri bakanı, eski başbakan vekili, Adalet ve Kalkınma Partisinin 2. genel başkanı ve 26. Türkiye başbakanıdır. 2014–2016 yılları arasında AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevini sürdürmüştür. Bu görevinden önce 2009–2014 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmeti ve 61. Türkiye Hükûmeti'nde Dışişleri Bakanı olarak yer almıştır. 2003–2009 yılları arasında o dönem başbakanlık yapan Erdoğan'ın ve Abdullah Gül'ün dış politika danışmanlığını yapmıştır. 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Konya milletvekili olarak meclise girmiştir. Başbakanlık ve Ak Parti Genel Başkanlığı görevinden 22 Mayıs 2016 tarihinde istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mevlüt Çavuşoğlu</span> Türk siyasetçi

Mevlüt Çavuşoğlu, Türk siyasetçi, diplomat, ekonomist, iş insanı ve eski Türkiye Dışişleri Bakanıdır. Bu görevinden önce 2013-2014 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve 2010-2012 tarihleri arasında ise Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığı görevlerini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Akif Çağatay Kılıç</span> Türk politikacı

Akif Çağatay Kılıç, Türk siyaset bilimci ve eski Gençlik ve Spor Bakanı. 2013-2017 yılları arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı görevini sürdüren Kılıç, ilk defa 2011 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi Samsun milletvekili olarak meclise girdi. Ayrıca Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde de AK Parti Samsun milletvekili olarak seçildi.

17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu veya 2013 Türkiye yolsuzluk skandalı, 2013-2014 yıllarında yürütülen ve bazı kâmu kurum ve kuruluşları ile aralarında dört bakanın da yer aldığı kâmu görevlilerinin görevi kötüye kullanma ve rüşvet ile suçlandığı soruşturmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Garı Saldırısı</span> IŞİDin gerçekleştirdiği bombalı intihar saldırısı

Ankara Garı saldırısı ya da Ankara Garı Katliamı, 10 Ekim 2015'te yerel saatle 10:04 civarında Ankara ilinin Altındağ ilçesinin Ulus semtindeki Ankara Garı kavşağında düzenlenen bombalı intihar saldırısıdır. 109 kişinin ölmesi ile modern Türkiye tarihindeki en ölümcül intihar saldırısı olmuştur. Saldırı sonrası RTÜK tarafından yayın kuruluşlarına geçici yayın yasağı getirildi ve internet servis sağlayıcıları tarafından bazı sosyal medya sitelerine erişim engeli uygulandı.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2016 Ankara saldırısı</span>

Mart 2016 Ankara Saldırısı veya Güvenpark Saldırısı, 13 Mart 2016'da yerel saatle 18:45'te Güvenpark, Kızılay, Ankara'da otobüs duraklarına yakın bir mesafede gerçekleşen, 2'si saldırgan olmak üzere toplam 38 kişinin hayatını kaybettiği ve 19'u ağır 125 kişinin de yaralandığı bombalı araba saldırısı. Saldırı, Ekim 2015'teki ve Şubat 2016'daki patlamalar ile birlikte beş ay içinde Türkiye'nin başkentinde gerçekleşen üçüncü bombalı saldırı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Jan Böhmermann</span> Alman televizyon sunucusu, gazeteci ve komedyen

Jan Böhmermann,, Alman televizyon sunucusu, gazeteci ve komedyen.

<span class="mw-page-title-main">2016 Şemdinli saldırısı</span>

2016 Şemdinli saldırısı, 9 Ekim 2016 tarihinde yerel saatte 09:45'te Türkiye'nin Hakkâri ilinin Şemdinli ilçesinde Durak Hudut Bölüğü yakınlarındaki kontrol noktasına düzenlenen intihar saldırısı. Saldırı sonucunda 10 askerî personel ile 6 sivilin yanı sıra saldırgan öldü, 26 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda-Türkiye ilişkileri</span>

Hollanda-Türkiye ilişkilerinin tarihi XVII. yüzyıla uzanmaktadır. İkili ilişkiler ilk kez 1612 yılında başlamış ve Hollanda, elçisi Cornelis Haga'yı İstanbul'a atanmıştır. Aynı yıl Padişah I. Ahmet tarafından Hollandalılara Ahidnâme verilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk daimi temsilcisi ise 1859 yılında Lahey Elçisi olarak atanan Yahya Karaca Paşa olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Brunei-Türkiye ilişkileri</span>

Brunei ve Türkiye ilişkileri önceden Kuala Lumpur Büyükelçiliğine akredite iken Bandar Seri Begavan Büyükelçiliği Ekim 2013'te faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erdowie, Erdowo, Erdogan</span>

Erdowie, Erdowo, Erdogan, Alman TV şovu extra 3 'ün Mart 2016'da yapımcılığını üstlendiği hiciv müzik videosudur. Şarkı, Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile alay ettiği gerekçesiyle şarkının yayınlanmasının ardından Türkiye, Almanya'nın Türkiye büyükelçisini çağırdı ve şarkının kaldırılmasını istedi. Almanya hükûmeti bu talebi reddetti. Türkiye hükûmetinin videoya verdiği yanıt, bir Alman komedyenin Erdoğan'a yönelik kaba bir şiirle yanıt vermesiyle diplomatik bir anlaşmazlığı hızlandıran doğrudan Böhmermann olayına yol açtı.