İçeriğe atla

Béla Paizs

Béla Paizs
MilliyetMacar
EğitimEötvös Loránd Üniversitesi
Ödüller
Kariyeri
DalıProteomiks
Çalıştığı kurumlar
  • Almanya Kanser Araştırma Merkezi
  • Bangor Üniversitesi

Béla Paizs, Macar biyoinformatikçisidir.[1][2]

Araştırma alanları, kütle spektrometrisindeki peptitlerin parçalanması etrafında dönmektedir. Yukarıdan aşağıya proteomiklerde, peptitlerin fragman iyon spektrumlarının yorumlanması çok önemli bir adımdır. Béla Paizs'in araştırması, peptit fragmanı iyon yapılarının ve ayrışma mekanizmalarının detaylı karakterizasyonuna yol açmış ve temel fiziksel ve kimyasal prensiplerin altında olduğunu göstermiştir.[2] Çalışmaları 2011 yılında Amerikan Kütle Spektrometresi Derneği Biemann Madalyası ile tanınmıştır.

1998 yılında Budapeşte'deki Eötvös Üniversitesi Kimya Bölümü'nden mezun oldu ve summa cum laude onur derecesi ile mezun olurken doktorasını aldı.[2] Orada ve daha sonra Heidelberg'deki Almanya Kanser Araştırma Merkezi'nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 2004'ten bu yana Heidelberg'deki Almanya Kanser Araştırma Merkezi'nde Bangor Üniversitesi'ne taşındığı 2013 yılına kadar grup lideri olarak görev yaptı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "www.chem.wayne.edu". 8 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2020. 
  2. ^ "Division of Functional Genome Analysis". 31 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg Üniversitesi</span>

Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi, ya da kısa adıyla Heidelberg Üniversitesi, 1386'da Heidelberg'de kurulmuş, Almanya'nın en eski üniversitesi olmasının yanında; en ünlü ve prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversitenin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda hümanizmin merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıl sonrasında bağımsız düşünürlerin, demokratik düşüncenin ve ileri seviye bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi veren okullarına rol modeli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Otto Fritz Meyerhof</span>

Otto Fritz Meyerhof, Alman asıllı doktor ve biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Kütle spektrometrisi</span> Kütle ölçer

Kütle spektrometrisi, İngilizce: Mass spectrometry (MS), kimyasal türleri iyonize edip oluşan iyonları Kütle-yük oranını esas alarak sıralayan bir analitik teknik. Daha basit terimler ile, bir kütle spektrumu bir numunen içindeki kütleleri ölçer. Kütle spektrometrisi birçok farklı alanda kullanılır ve kompleks karışımlara uygulandığı kadar saf numunelere de uygulanır.

Amerikan Kütle Spektrometresi Cemiyeti, Amerika Birleşik Devletleri merkezli, kütle spektrometresi bilimsel alanını destekleyen profesyonel bir cemiyettir. 2019 itibarıyla başta ABD’den olmak üzere cemiyetin tüm dünyadaki toplam üye sayısı 10.000 civarındadır. Cemiyet her yıl Mayıs sonu ya da Haziran başında organize edilen geleneksel büyük konferansının yanı sıra farklı konular üzerine de konferans ve çalışma atölyeleri düzenler. Cemiyet aynı zamanda Amerikan Kütle Spektrometresi Cemiyeti Dergisi'ni yayımlar.

Sarah Trimpin, İsviçreli kimyager ve Wayne State Üniversitesi profesörüdür. Araştırma alanları kütle spektrometrisindeki iyonlaştırma yöntemleri hakkındadır. Çalışmaları, endüstri için gelişmiş iyonizasyon yöntemleri getirmeyi amaçlayan bir şirketin kurulmasına yol açmıştır. Çalışmaları 2019 yılında Amerikan Kütle Spektrometresi Biemann Madalyası ile tanındı.

Kristina Håkansson, biyomoleküler tanımlama ve yapısal karakterizasyon için Fourier dönüşümü iyon siklotron rezonans (FT-ICR) kütle spektrometrisine katkısı ile bilinen analitik bir kimyagerdir. Halen Michigan Üniversitesi'nde Kimya Profesörü olarak görev yapmaktadır. Araştırmaları, kütle spektrometrisine, öncelikle protein sonrası translasyonel modifikasyonların düşük (femtomol) seviyelerinde elektron yakalama ayrışması (ECD) / negatif iyon ECD (niECD) ve kızılötesi çok resimli ayrışma (IRMPD) gibi tamamlayıcı fragmantasyon teknikleri ile tanımlanması ve karakterizasyonu üzerine odaklanmaktadır.

Scott A. McLuckey, Amerikalı kimyager, Purdue Üniversitesi John A. Leighty Üstün Başarılı Kimya Profesörü. Büyük biyomoleküllerin iyonize versiyonlarının formasyonları, bu iyonların kütle spektrometrisi ve iyon-iyon tepkimeler üstüne araştırma yapar.

Joshua J. Coon, Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde Biyomoleküler Kimya Profesörü ve Morgridge Araştırma Enstitüsü üyesidir.

David C. Muddiman, Raleigh, North Carolina'daki North Carolina Eyalet Üniversitesi'nde Amerikalı kimyager ve seçkin bir kimya profesörüdür. Araştırmaları, kütle spektrometrisi tabanlı proteomik, metabolomik ve glikomiklerin yanı sıra yeni kütle spektrometrisi iyonizasyon görüntüleme yöntemleri için yenilikçi araçlar geliştirmeye odaklanmıştır.

Peter B. Armentrout, Amerikalı bilim insanı. Termokimya, kinetik ve basit ve karmaşık kimyasal reaksiyonların dinamiği üzerine bir araştırmacıdır. Utah Üniversitesi Kimya Profesörüdür.

Robert Reed Squires, gaz fazı iyon kimyası ve akan gün batımı sonrası kızıllık spektrometrisindeki çalışmaları ile tanınan Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Matthias Mann</span>

Matthias Mann, kütle spektrometrisi ve proteomik alanlarında çalışan bilim insanı.

John R. Yates III, Amerikalı kimyager. La Jolla, Kaliforniya'daki Scripps Araştırma Enstitüsü'nde kimyasal biyoloji profesörüdür. Çalışmaları araç geliştirmeye ve proteomik üzerine odaklanmıştır ve kütle spektrometrisi konusunda uzmanlaşmıştır. Otomatik peptit sekanslaması ve Çok Boyutlu Protein Tanımlama Teknolojisi (MudPIT) için SEQUEST algoritmasının geliştirilmesi ile bilinmektedir.

Biemann Madalyası, Amerikan Kütle Spektrometresi Derneği (ASMS) tarafından, kariyerinin başlarında olan, temel veya uygulamalı kütle spektrometrisindeki önemli başarıların tanınması nedeniyle her yıl bir kişiye verilir. Adı Profesör Klaus Biemann'ın adından gelmektedir.

Gary J Van Berkel, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda Organik ve Biyolojik Kütle Spektrometresi Grubuna liderlik eden araştırma bilimcidir.

Yinsheng Wang, Kaliforniya Riverside Üniversitesi'nde Kimya Profesörü ve ETOX yüksek lisans programı direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">David E. Clemmer</span> araştırmacı

David E. Clemmer, Amerikalı analitik kimyager. Bloomington'daki Indiana Üniversitesi'nde Robert ve Marjorie Mann Kimya Kürsüsü başkanı ve Seçkin Profesör'dür. Bu üniversitede Clemmer Grubu'nun başındadır. Clemmer iyon-hareketliliği kütle spektrometrisi (IM-MS) için yeni bilimsel ekipmanlar geliştirir. Geliştirdiği ekipmanlar arasında ilk iç içe iyon-hareketliliği uçuş-zamanlı kütle spektroskmetrisi de vardır. Aralarında 2006'da "çeşitli kütle spektrometre teknolojileri için iyon hareketliliği ayırmanın entegrasyonuna yaptığı öncü katkıları için" kazandığı Biemann Madalyası'nın da bulunduğu çeşitli ödüller kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Julia Laskin</span> araştırmacı

Julia Laskin Pasifik Northwest Ulusal Laboratuvarı'nda araştırmacı ve Purdue Üniversitesi'nde William F. ve Patty J. Miller Analitik Kimya Profesörü olarak çalışan Amerikalı kimyagerdir. Yüksek lisans derecesini 1990 yılında Rusya'daki Leningrad Politeknik Enstitüsü'nde, doktorasını da 1998'de İsrail'deki Kudüs İbrani Üniversitesi'nde tamamladı. Doktora yaparken fiziksel kimya laboratuvarında eğitim asistanı olarak çalıştı. Doktora sonrası araştırmalarını Jean Futrell'in yanında Delaware Üniversitesi'nde gerçekleştirdi. Kütle spektrometrisi alananında yaptığı çalışmalarla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Carol V. Robinson</span>

Dame Carol Vivien Robinson, İngiliz kimyager ve Kraliyet Kimya Derneği Başkanı. Oxford Üniversitesi Fiziksel ve Teorik Kimya Laboratuvarı'nda Kraliyet Cemiyeti Araştırma profesörü, Dr Lee Fiziksel ve Teorik Kimya Profesörü ve Exeter College'da profesör asistanıdır. Daha önce Cambridge Üniversitesi Kimya Bölümü'nde Kütle Spektrometresi Profesörü idi.

<span class="mw-page-title-main">Ardışık kütle spektrometrisi</span>

MS/MS veya MS2 olarak da bilinen ardışık kütle spektrometresi, kimyasal numuneleri analiz etme yeteneklerini artırmak için iki veya daha fazla kütle analizörünün ek bir reaksiyon adımı kullanılarak birbirine bağlandığı enstrümantal analiz tekniğidir. Ardışık -MS'nin yaygın bir kullanımı, proteinler ve peptitler gibi biyomoleküllerin analizidir.