
Aşkabat, Türkmenistan'ın başkentidir. 1.031.092 (2012) kişiyle Türkmenistan'ın en büyük şehridir. İran sınırı yakınında, Kopet Dağları'nın eteğinde, Karakum Çölü'nde bir vahada bulunur. 'Aşgabat şäheri' adlı kendine ait bölgede, ülkenin Ahal Vilayeti'nde yer alır. Aşkabat, Türkmenistan'ın güneyinde, İran sınırından 26 km'de yer alır. 1881'de bu bölge Rus işgal güçleri tarafından alınmıştır. İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'dan 920 km uzaklıkta bulunur.

Dortmund Teknik Üniversitesi, Almanya'nın Dortmund kentinde bulunan yaklaşık 20.000 öğrenciye ve 3.000 çalışana sahip bir teknik üniversite. 2006 yılında Uluslararası Robot Futbol Turnuvasına ev sahipliği yapmıştır.

Bir monoray veya havaray, hattının tek bir ray veya kirişten oluştuğu bir demiryolu'dur. Halk arasında "monoray" terimi genellikle herhangi bir yükseltilmiş demiryolu veya insan taşıyıcı biçimini tanımlamak için kullanılır. Daha doğru bir ifadeyle, bu terim track tarzını ifade etmektedir. Monoraylar genellikle havaalanı transferlerinde ve orta kapasiteli metrolarda bulunan tek raylı sistemlerdir. Monoraylar tramvaylardan ve hafif raylı sistemlerden her zaman diğer trafikten ve yayalardan ayrı olmaları ile ayrılırlar.

F3 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

Palm Cumeyra havarayı, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde Palm Cumeyra'da bulunan bir havaray hattıdır. Palm Cumeyra havarayı 30 Nisan 2009 tarihinde açılmış olup Orta Doğu'daki ilk havaray sistemidir. Sistem 5.45 km uzunlukta olup 4 istasyona sahiptir.

Moskova havarayı, Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan bir havaray hattıdır. Moskova havarayı 20 Kasım 2004 tarihinde açılmış olup 2016 yılı itibarı ile Moskova metrosunun 13. hattıdır. Sistem 4.7 km uzunlukta olup 6 istasyona sahiptir.

Osaka havarayı, Japonya'nın Osaka prefektörlüğünün kuzeyinde bulunan bir havaray hattıdır. Osaka havarayı, 1 Haziran 1990 tarihinde açılmış olup Çongçing metrosunun ardından dünyanın ikinci en büyük havaray hattıdır. Sistem 28,0 km uzunlukta olup iki hat ve 18 istasyona sahiptir. Toyonaka, Suita, Ibaraki, Settsu, Moriguchi ve Kadoma kentlerine hizmet vermektedir ve Osaka Üniversitesi'nin üç kampüsünü bağlamaktadır.
Kalkınış Meydanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir meydandır. Meydan, Saparmurat Türkmenbaşı ve Kalkınış bulvarları arasında yer almaktadır.
Aşkabat Parkı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir parktır. Park, 1887 yılında açılmış olup kentin en eski parkıdır. Kuliyev, Azadi caddeleri ile Mahtumkulu ve Büyük Saparmurat Türkmenbaşı bulvarları arasında yer almaktadır.
Oğuzhan ve Oğulları Çeşmesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir çeşme kompleksidir. Çeşme, 2008 yılında inşa edilmiş olup Aşkabat Havalimanı'ndan başkentin merkezine giden yol üzerinde yer almaktadır ve kentin ana sembollerinden biridir. Çeşme, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük çeşmesidir.
Arçabil Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 2004 yılında açılmış olup kentin güneyinde Arçabil Bulvarı üzerinde şehir merkezine 10 km, Aşkabat Uluslararası Havalimanı'na 18 km ve Aşkabat Garı'na 12 km uzakta yer almaktadır.

Halk Hakıdası Anıt Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıt kompleksidir. Kompleks, kentin güneybatısında yer almakta olup Göktepe Savaşı, II. Dünya Savaşı ve 1948 Aşkabat depreminde ölenlerin anısına inşa edilmiştir.

Bağımsızlık Anıtı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıttır. Anıt, 2001 yılında Türkmenistan'ın bağımsızlığının 10. yıldönümü anısına inşa edilmiş olup tasarımı, geleneksel Türkmen çadırlarından ve Türkmen kızlarının giydiği geleneksel başlıklardan ilham almaktadır.

Bağımsızlık Meydanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir meydandır. Meydan, 1974 yılında inşa edilmiş olup kent merkezinde yer almaktadır. Sovyetler Birliği döneminde Karl Marks Meydanı ve yakın bir zamana kadar da Türkmenbaşı Meydanı olarak bilinmekteydi.
Atatürk Meydanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir meydandır. Meydan, kent merkezinde yer almakta olup adını Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk'ten almaktadır. Meydan, Bağımsızlık Meydanı'nın yaklaşık 500 metre doğusunda yer almaktadır. Kuzeyde, Köroğlu, batıda H.Babayev ve güneydeki Çağrı Nurimov caddeleri ile sınırlanmıştır. Meydanın merkezinde bir Atatürk heykeli bulunmaktadır.
Aşkabat Veledromu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir veledromdur. Veledrom, 2014 yılında tamamlanmış olup 2017 Asya Kapalı ve Dövüş Sanatları Oyunları için inşa edildi. Parkur 250 metre uzunluğunda ve 7,1 metre genişliğindedir. İnşaatında Finlandiya'dan getirilen kumaş yapı malzemeleri kullanıldı. Bina, beş katlı olup toplam 61.000 metrekarelik bir alana sahiptir. Veledrom, 6,000 kişilik kapasiteye sahiptir ve VIP sundurma ve basın sektörü bulunmaktadır. Sporcular için altyapı tesisleri arasında masaj odası, sauna, 48 kişilik restoran, 447 yerde 9 kafe ve 13 yemek odası bulunmaktadır.
Aşkabat Uluslararası Otobüs Terminali, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın ana otobüs terminalidir. Terminal, 5 Eylül 2014 tarihinde açılmış olup kentin kuzeyinde yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyük otobüs durağıdır.

Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 10 km kuzeybatısında yer almaktadır.

Türkmenbaşı Masallar Dünyası, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir lunaparktır. Park, 19 Ekim 2006 tarihinde açılmış olup Disneyland'ın Türkmen versiyonu olarak tanımlanmaktadır.

Tokyo havarayı, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir havaray hattıdır. Tokyo havarayı, 17 Eylül 1964 tarihinde açılmış olup 1964 Yaz Olimpiyatları için inşa edilmiştir. Sistem 17,8 km uzunlukta olup 11 istasyona sahiptir.