
Mehmed Ağa Camii, İstanbul Fatih ilçesi Çarşamba semtinde 16. yüzyılda III. Murad zamanının Dârüssaâde ağası Habeşî Mehmed Ağa tarafından yaptırılan cami.

İshak Ağa Çeşmesi, Onçeşmeler, On Çeşmeler, Beykoz Çeşmesi, Behruz Ağa Çeşmesi ya da I. Mahmud Çeşmesi, İstanbul'un Beykoz ilçesindeki bir çeşmedir. I. Süleyman'ın has odabaşı olarak görev yapan Behruz Ağa tarafından, daha önceleri bir Bizans çeşmesinin bulunduğu alana yaptırıldı. Zamanla harap hâle gelen ve suyu akmayan çeşme, Temmuz 1746'da başlayan ve 1746 ya da 1747 yılında tamamlanan çalışmalar sonucunda İstanbul Gümrük Emini İshak Ağa tarafından yenilendi. İnşa edildiği dönemde bir mesire alanında yer alırken bölgede yapılaşmanın artmasıyla şehir dokusu içinde kaldı. 1948 öncesinde üç; 1948-1950, 1986, 2005-2006 ve 2016-2017 yıllarında ise birer kez onarımdan geçti. Yapılan değişikliklerle kemerleri, üst örtüsü ve yan cephelerinde değişiklikler meydana gelirken kalemişi süslemeler eklendi. 1972'den beri korunması gereken tarihî eser statüsünde olan çeşme, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olup günümüzde işlevseldir.

Mısırlı Osman Ağa Çeşmesi ya da kısaca Osman Ağa Çeşmesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde yer alan bir çeşmedir. Üzerindeki kitâbesine göre Bâbüssaâde Ağası Mısırlı Osman Ağa tarafından 1621 ya da 1622'de yaptırılsa da bu kitâbenin bu çeşmeye ait olmayabileceği ihtimali de ortaya atılmıştır. Bir müddet sonra teknesi çukurda kalan ve işlevini de yitiren çeşme, 1980'lerde yapılan çalışmayla imar hattına taşındı ve kot farkı giderildi. Zaman içerisinde ön cephesine, dinlenme taşları ile onları birbirine bağlayan tekne ağzı taşı eklendi. 2020'de yapılan restorasyon çalışmasıyla birlikte tekrar faaliyete geçti.

Mehmet Efendi Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki Küçükayasofya mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Banisinin ismi kitabesinde açıkça belirtilmese de peygamber ile aynı isimde olduğu yazmaktadır. Küçük Ayasofya Camii'nin önündeki sokaktadır. Kitabesi yerindedir. Bakımsız vaziyette, ön teknesi kırık ve yol kotu altındadır. Lülesi kayıp ve suyu akmamaktadır.

Kazım Bey Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki Aksaray mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Cerrahpaşa'daki Canbaziye Camii'nin mezarlık duvarındadır. Her iki yanındaki mermer sütunlar bitki desenleri ile süslüdür. Ayna taşında da süslemeler mevcuttur. Kurnası oval biçimindedir. Günümüzde suyu akmaktadır.

Sultan Süleyman Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki Kadırga Meydanı'nda bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kadırga Meydanı Sokak Çeşmesi ve Seyyid Ahmed Çeşmesi olarak da bilinir. Her iki yanında dinlenme sekisi ve ayna taşının her iki yanında bardaklık vardır. Suyu akmaktadır.

Mehmed Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesinde Eminsinan mahallesi Katip Sinan Sokak üzerinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Klasik tarzda kesme küfeki taşından yapılmıştır. Sade ve süslemesiz yalınlığın her iki yanında tas yuvası mevcuttur. Lülesi kaybolmuş ve susuzdur. Yıllarca bakımsız ve harap vaziyetteki çeşme üzerindeki beton sıvalar temizlenerek günümüze ulaşmıştır. Kitabesi okunamayacak ölçüde yıpranmış olsa da banisinin Mehmet Ağa isminde bir hayırsever olduğu bilinmektedir.

Nefise Hanım Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesinde Cerrahpaşa Mahallesi, Org.Abdurrahman Nâfiz Gürman Caddesi üzerinde, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşanın arka bahçe duvarında bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Yeniçeri Ocağı serçavuşu Ali Ağa'nın eşi Nefise Hanım tarafından yaptırılmıştır.

Cerrahpaşa Camii Sokak Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki Cerrahpaşa mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kitabesi yoktur. Hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı ve ismi bilinmemektedir. Bu nedenle üzerinde bulunduğu sokakla isimlendirilmiştir. Ayrıca Kürkçübaşı Camii'nin karşısında olduğu için Kürkçübaşı Çeşmesi olarak da bilinir. Ayna taşı ve lülesi olmayan çeşmenin suyu akmamaktadır.

Ferruh Kethüda Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesi, Ferruh Kethüda Camii dış duvarında bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Mahkeme, cami, zaviye ve çeşmeden oluşan yapı grubundan günümüze yalnızca cami ve çeşme ulaşabilmiştir.

Yukarı Sinan Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde sokağa adını veren Sinan Ağa Çeşmesi Sokakta bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Sade bir ayna taşı ile iki bardaklığı vardır. Teknesi yol kotu altında kalmıştır. Suyu akmayan ve yıkılmak üzere olan yapının etrafı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma amaçlı paravanla çevrilmiştir. Aynı mahallede ve aynı isimde Aşağı Sinan Ağa Çeşmesi bulunur.

Hacı İsa Camii Çeşmesi ya da Kürkçü Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde sokağa adını veren Kürkçü Çeşmesi Sokak'ta bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Hacı İsa Camii duvarındadır. Çeşmeyi I. Süleyman yaptırmıştır. Klasik tarzda kesme küfeki taşından yapılan çeşme sade bir mimariye sahiptir. Alınlığı mevcuttur. Suyu akmamaktadır.

Hafize Hanım Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Fetih sonrası Osmanlı dönemi çeşmedir. Bekir Efendi Validesi Çeşmesi olarak da bilinir. Yusuf Şucaeddin Camii kıble duvarındadır. Haliç sahil yolu yapım çalışmaları öncesinde Balat Vapur İskelesi sokağı üzerindeydi. Günümüzde sokağın ortadan kalkmasıyla cami bahçesi içinde kalmıştır.

Yusuf Şucaeddin Camii Çeşmesi ya da Balat Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. 1980'li yıllardaki Haliç sahil yolu çalışmaları sonrası Yusuf Şucaeddin Camii bahçesi içinde kalmıştır. Kesme küfeki taşından yapılmış ve altıgen şeklindedir. Büyük bir haznesi ve 4 cephesinde birer çeşme bulunur. Üzeri kurşun ile kaplıdır. Ayna taşı yerinde mermer levha vardır. Sadece bir çeşmenin suyu akmaktadır.

İskender Bey Çeşmesi ya da İskender Paşa Çeşmesi İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesi, Ayvansaray Kuyusu Sokağı'nda bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kanlıca Camii'nde türbesi bulunan İskender Bey tarafından yaptırıldı.

Hasan Ağa Camii Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Küçükayasofya mahallesinde Hasanağa Nakilbent Camii dış duvarında bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Yapım tarihi bilinmemektedir. Ayna taşı ve teknesi mermerdir. Suyu akmamaktadır.

Ahmet Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Sulukule semtinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Küçük Çeşme olarak da bilinir. Üzerindeki kitabesine göre Ahmet Ağa isimli bir kişi tarafından Hicri 1073 yılında yaptırılmıştır.

Kayışdağı Suyu Çeşmesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan bir çeşmedir.

Cumhuriyet Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Yavuz Sultan Selim mahallesi, Ayakapı semtinde bulunan çeşmedir. Kitabesinde "Cumhuriyet Çeşmesi", alınlığında ise hicrî takvim'e göre 341 yazılıdır. Sade bir üsluba sahip çeşmenin yalnızca teknesinde süslemeler görülür. Seki kısmındaki mermerler kırıktır.

İbrahim Hakkı Paşa ve Tiryal Hanım Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki bir çeşmeydi.