İçeriğe atla

Aşağı Kama Millî Parkı

Koordinatlar: 55°48′04″K 52°19′24″D / 55.80111°K 52.32333°D / 55.80111; 52.32333
Aşağı Kama Millî Parkı
Национальный парк Нижняя Кама (Rusça)
Түбән Кама милли паркы (Tatarca)
IUCN kategori II (millî park)
Tanayevsky çayırları. Kama-Kriushskaya taşkın yatağı. "Aşağı Kama" Milli Parkı
Alan türü Millî park
SınıflandırmaIUCN kategori II
DevletRusya
İlYarçallı
İlçeAlabuga
Koordinatları 55°48′04″K 52°19′24″D / 55.80111°K 52.32333°D / 55.80111; 52.32333
Kapladığı alan 265,87 kilometrekare (102,65 sq mi)[1]
Kuruluş tarihi 1991
Kontrol kuruluşu Federal Ormancılık Dairesi
İnternet sitesi http://nkama-park.ru/

Aşağı Kama Milli Parkı (RusçaНациональный парк Нижняя Кама; TatarcaТүбән Кама милли паркы, Tübän Kama milli parkı; her iki dilde de: "Aşağı Kama Millî Parkı") Rusya'da, Tataristan'ın Tukayevsky ve Yelabuzhsky ilçelerinde bulunan bir millî parktır. Kama Nehri kıyısında yer alan iğne yapraklı (çoğunlukla çam) ormanları korumak için 20 Nisan 1991'de kuruldu.[1]

Konum ve coğrafya

Park üç izole bölümden oluşmaktadır. Bunlardan ikisi - Maly Bor ve Tanayavskaya Dacha - Alabuga şehrine yakın, Kama'nın sağ kıyısında yer alırken, üçüncüsü olan Bolshoy Bor, Kama'nın sol kıyısındaki yarımadada, Yarçallı şehrinde yer alır.[2] Tübenkama Baraj Gölü parkın sınırlarında içinde inşa edilmiştir. Nehrin sağ kıyısında vadiler bulunur. Toyma Nehri, millî park içindeki Kama'nın en büyük koludur. Kama'nın sol kıyısı düzlüklerden oluşur.[3] Barajın aşağı kısımlarında bulunan Kama menderesleri ve bu bölgenin sağ kıyısındaki çayırlar da parka aittir.[1]

Fauna

Parkta yaygın olan büyük memelilerden sığın, karaca, yaban domuzu, vaşak, Eski Dünya kunduzu, porsuk ve rakun köpeği görülür. Bazıları nadir olan birkaç yarasa türü de gözlemlenir. Parkta 190'ın üzerinde kuş, 6 sürüngen, 10 amfibi ve 16 balık türü bulunur.[2]

Flora

Tübenkama Baraj Gölü'nün bitişiğindeki alanlar ormanla kaplıdır. Orman, kıyıdan uzak, yalıtılmış kümeler olarak da görülür. Ağaçlar arasında en yaygın olanları çam (orman alanının %65.4'ü), huş ağacı (%19) ve kavaktır (%6).[1] Ormanların bir kısmı dikim sonucu oluşmuştur.

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Arşivlenmiş kopya" Нижняя Кама Национальный парк (Rusça). Ministry of Natural Resources of the Russian Federation. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2015. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" Национальный Парк Нижняя Кама (Rusça). ФГБУ НП "Нижняя Кама". 10 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2012. 
  3. ^ И. А. Кусый, (Ed.) (2007). Национальный парки России: Северо-Запад и центр. Вокруг света (Rusça). Вокруг света. ss. 35-55. ISBN 5986521102. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Edremit, Balıkesir</span> Balıkesirde bir ilçe

Edremit, Balıkesir ilinin batısında, Ege Denizi kıyısındaki ilçedir. Edremit, Balıkesir ilinin üçüncü en büyük ilçesi olup zeytincilik tarımı ve Kazdağları ile bilinir. İç turizmin ilk önemli merkezlerinden olan Altınoluk ve Akçay bu ilçededir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Alageyik</span> hayvan

Alageyik ya da Yağmurca geyikgiller (Cervidae) familyasından, göçmen olmayan ve sürü oluşturan, kürek boynuzlu ve benekli gececil bir geyik türüdür. Dünyada en saf yabani alageyiklerin bulunduğu tek yer Antalya'dır ve yöre halkı tarafından Benekli geyik adı da verilmektedir. Sonradan insanlar tarafından asırlar içinde bütün Avrupa'ya yayılmıştır. İran'ın batı kıyıları ötesinde Asya'da doğal olarak bulunmazlar.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Trakya</span> Türkiyenin coğrafi olarak Güneydoğu Avrupanın bir parçası olan bölümü

Doğu Trakya veya yaygın olarak sadece Trakya, Trakya bölgesinin Türkiye sınırları içinde kalan kısmıdır. Türkiye'nin Avrupa'daki topraklarının tamamını oluşturur. Batısında Meriç nehri ve Yunanistan'a bağlı Batı Trakya, kuzeyinde Bulgaristan'da kalan Kuzey Trakya ve Karadeniz, doğu ve güneyde ise sırasıyla İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi ile çevrilidir. İstanbul kentinin tarihsel merkezi ve Edirne gibi önemli eski kentler bu bölgededir. Aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa ile olan kara yolu ve demiryolu bağlantıları Doğu Trakya'dadır.

<span class="mw-page-title-main">İjevsk</span>

İjevsk (İngilizce: Izhevsk), Rusya'ya bağlı Udmurtya Cumhuriyeti'nin başkentidir. Özellikle şehirde, taşıt ve silah sanayisi çok gelişmiştir. Izhmash'nin merkez binası ve fabrikası bu şehirdedir.

<span class="mw-page-title-main">Şor Millî Parkı</span>

Şor Türkleri Milli Parkı 27 Aralık 1989'da Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun yayımladığı № 386 sayılı kararname ile kurulmuştur.

Karaahmetli Tabiat Parkı, Kırıkkale ili, Bahşılı ilçesi, Karaahmetli köyü sınırlarında, 107 ha alanda kurulu olan bir tabiat parkıdır. 23 Temmuz 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile tabiat parkı ilân edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'da turizm</span>

Bulgaristan'da turizm ülke ekonomisine önemli bir katkıda bulunuyor. Doğu ve Batı'nın kavşağında yer alan Bulgaristan, Traklar, Yunanlar, Romalılar, Doğu Romalılar veya Bizanslılar, Slavlar, Bulgarlar ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Ülke, nispeten küçük ve kolay erişilebilir bir bölgeye dağılmış turistik yerler ve tarihî eserler bakımından zengindir. Bulgaristan, deniz kenarı ve kış tatil beldeleriyle dünyaca ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Belovejskaya Puşa Millî Parkı</span> Polonya da bir park

Belovezhskaya Pushcha Ulusal Parkı, Brest ve Hrodna voblastlarında, Polonya sınırında yer alan bir ulusal parktır. 1992'den bu yana, bir zamanlar Avrupa'da bulunan Avrupa Ovası boyunca uzanan Avrupa ormanlık alanlarının son ilkel orman parçası UNESCO Dünya Mirası alanı Białowieża Ormanı'nın korunmuş bir parçasıdır. Kıtanın en ağır kara hayvanları olan büyük bir Avrupa bizonu popülasyonuna ev sahipliği yapmaktadır. İki ülke arasındaki sınır, Białowieża Ulusal Parkı'nın sınırının Polonya tarafındaki ormanın içinden geçmektedir. Mayıs 2015'ten beri Pererov-Białowieża sınır kapısında yürüyüşçüler ve bisikletçiler için orman içinde vizesiz bir alan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı</span>

Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı güney Sibirya'daki Baykal Gölü'nün kuzeybatı kıyısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir. Hem göl kıyısını hem de Lena Nehri'nin kaynağını korur. Koruma alanı, Baykal Gölü'nün batı kıyısında yaklaşık 120 km uzunlukta, ortalama 65 km genişlikte uzanmaktadır. Koruma alanı İrkutsk Oblastı'nın Kachugsky Rayonu'nda bulunmaktadır. Aralık 1996 itibarıyla, Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte Dünya Kültürel ve Doğal Miras alanıdır ve Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmiştir. Baykal-Lena Tabiatı Koruma Alanı hemen güneyde olan Pribaikalsky Millî Parkı ile birlikte yönetilir ve ikisi birlikte Baykal Gölü çevresindeki 580 km kıyı şeridini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Pribaikalski Millî Parkı</span>

Pribaikalsky Millî Parkı Güneydoğu Sibirya'daki Baykal Gölü'nün güneybatı kıyılarını kapsayan milli parktır. Kıyı şeridi, batıda bazı dağ sırtlarının yanı sıra doğuda Olkhon Adası gibi açık göl adalarını da kapsar. Irkutsk Oblastı'ndaki İrkutsk şehrinin yaklaşık 50 km güneydoğusunda yer alır. Park, diğer üç doğa koruma alanı ile birlikte yönetilmektedir ve UNESCO Dünya Mirası Alanı "Baykal Gölü"nün önemli bir bileşenini oluşturmaktadır. Baykal Gölü'nün batısında Yenisey Nehri havzasına çıkışı olan Angara Nehri parkın içinden geçmektedir. Park, yüksek seviyede biyolojik çeşitlilik ve endemik türlere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Altın-Emel Millî Parkı</span>

Altın-Emel Milli Parkı Kazakistan'da yer alan bir milli parktır. 1996 yılında kurulmuştur. Park, Kapchagai Gölü yakınındaki Ili Nehri ile Akdağ sıradağları arasında yaklaşık 4600 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve çoğunlukla çöl ve kayalık araziden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Bayanaul Millî Parkı</span>

Bayanaul Millî Parkı, Kazakistan'ın güneydoğusundaki Pavlodar Eyaleti'nde, endüstriyel olarak gelişmiş Ekibastuz kentine 140 kilometre uzaklıkta, Orta Kazak Yaylası eteklerinde yer alan bir ulusal parktır. Kazakistan'ın korunan alanları listesinse yer almaktadır. Park 1985 yılında kurulmuştur ve Kazakistan'ın ilk milli parkıdır. Bayanaul Dağları'nda bulunan doğal flora ve faunayı korumak ve geliştirmek için kurulmuştur. Parkın toplam alanı 68.453 hektardır.

<span class="mw-page-title-main">İle-Aladağ Millî Parkı</span>

İle-Aladağ Ulusal Parkı Kazakistan'da yer alan bir millî parktır. 1996 yılında kurulan park yaklaşık 200.000 ha alan kaplamaktadır. Almatı'nın güneyinde, doğuda Gorge Turgen ile batıda Chemolgan Nehri arasında yer almaktadır. Millî Park, Pik Talgar çevresinde bulunan Almatı Tabiatı Koruma Alanı ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Karkaralı Millî Parkı</span>

Karkaralı Ulusal Parkı, Kazakistan'ın Karagandı Eyaleti'nde yer alan bir koruma alanı ve millî parktır. Park Karkaralı ilçesinde yer almaktadır ve 90.323 hektarlık bir alana yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Başkiriya Millî Parkı</span>

Başkiriya Ulusal Parkı ya da Başkurdistan Ulusal Parkı, Ural Dağları'nın güney ucunda büyük bir bitişik ormanı kapsayan bir millî parktır. Park, batıdaki sanayileşmiş düzlükler ile doğu ve kuzeydeki dağlık ve seyrek nüfuslu Şulkan-Taş Tabiatı Koruma Alanı ve Altın-Solok Entomoloji Koruma Alanı arasında önemli bir tampon bölgedir. Başkiriya Milli Parkı, Nugush Nehri ile Belaya Nehri'nin güney kıvrımı arasında yer almaktadır. Park, karst topoğrafisinde derin nehir vadisi kesimlerine sahiptir. Kuperlya Nehri boyunca doğal bir köprü olarak bilinir. Park, Başkurdistan Cumhuriyeti'nin üç ili arasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Avrupa karma ormanları</span>

Orta Avrupa karma ormanlar ekolojik bölgesi, Almanya'dan Rusya'ya kadar kuzeydoğu Avrupa'nın çoğunu kapsayan ılıman bir sert ağaç ormanıdır. Alanın, tarım faaliyetlerinin baskısıyla meydana gelen geleneksel otlaklar, çayırlar ve sulak alanlardan oluşan üçte ikilik alandan ve üçte biri oranda ormanlık alandan oluşmaktadır. Ekolojik bölge ılıman geniş yapraklı ve karışık orman biyomunda ve Nemli Kıta iklimi ile Palearktik biyocoğrafik bölgesindedir. 731.154 kilometrekare (282.300 sq mi) kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Ugam Dağları</span> Kazakistan ve Özbekistanda bir sıradağı

Ugam Sıradağları, Kazakistan'ın Türkistan Eyaleti ve Özbekistan'ın Taşkent İli'nde bulunan bir sıradağıdır. Batı Tanrı Dağları'nın bir parçasıdır. Sıradağlar kuzeydoğudan güneybatıya uzanır, kuzeydoğuda Talas Ala Dağları ile birleşir, güneybatıda Siriderya vadisine doğru yavaş yavaş düzleşir. Sıradağların toplam uzunluğu yaklaşık 100 kilometre (62 mi)'dir ve en yüksek zirveleri 4.000 metre (13.000 ft)'in üzerindedir. Dağlar Kazakistan ve Özbekistan arasındaki sınırı belirler.

<span class="mw-page-title-main">Krasnoyarsk Sütunları Millî Parkı</span>

Krasnoyarsk Sütunları Millî Parkı, Rusya'nın Krasnoyarsk Krayı'nda bulunan bir millî parktır. 1925 yılında kurulmuş olup 47.154 hektarlık bir alana sahiptir ve Sayan Dağları'nın doğusunda yer almaktadır.