İçeriğe atla

Aşağı Gövher Ağa Camii

Koordinatlar: 39°45′43″K 46°45′13″D / 39.76194°K 46.75361°D / 39.76194; 46.75361
Aşağı Gövher Ağa Camii
AzericeAşağı Gövhər ağa məscidi
Cami, 18. yy
Harita
Temel bilgiler
KonumAzerbaycan Şuşa, Azerbaycan
Koordinatlar39°45′43″K 46°45′13″D / 39.76194°K 46.75361°D / 39.76194; 46.75361
İnançİslam
MezhepŞii İslam
Mimari
Mimar(lar)Kerbelayı Sefihan Karabaği
Mimari türCami
Mimari biçimİslami mimari
Tamamlanma1875-1876
Özellikler
Minare sayısı2

Aşağı Gövher Ağaa Camii (AzericeAşağı Gövhər ağa məscidi), de jure olarak Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde, Şuşa'da bir camidir.[1][2]

Ashagi ("aşağı"), Şuşa kasabasının aşağı mahallesindeki caminin, mahallenin yukarı kısmında bulunan ve benzer şekilde adlandırılan Yukarı Gövher Ağa Camii'nden ayırt edilmesini ifade etmektedir. Aşağı Gövher Ağa Camii'nin inşaatı, Yukarı Gövher Ağa Camii'nin inşa edilmesinden yaklaşık 8 yıl önce Karabağ Hanlığı'ndan İbrahim Halil Han'ın kızı Gövher Ağa'nın emriyle tamamlandı.[3] Aşağı Gövher Ağa ile Yukarı Gövher Ağa camileri arasındaki bir diğer fark, Aşağı Gövher Ağa Camii'nin minarelerinin arka cephesinin köşelerinde yer alması ve Yukarı Gövher Ağa Camii'nin minarelerinin ön cephede olmasıdır.[2]

Mevcut durum

2005–2007 tarihi itibarıyla cami yarı yıkılmış durumdadır.[4] Caminin yenilenmiş olduğu iddia edilse de, Azerbaycan'ın Karabağ'ı ziyaret eden delegasyon üyeleri caminin fotoğrafını çekmiş ve caminin hala ağır hasarlı göründüğünü ve hiçbir yenileme çalışması yapılmadığını belirtmiştir.[5][6]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Plants Genetic Resources in Central Asia and Caucasus". 5 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 
  2. ^ a b "Shusha State Historical & Architectural Reserve". 4 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 
  3. ^ "Şuşa məscidini təhlükə gözləyir". 11 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 
  4. ^ "Ermənilər Şuşanı dağıdır". 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 
  5. ^ "Vesti. Фотоснимки оккупированной Шуши". 6 Temmuz 2009. 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 
  6. ^ "Bu gün düşüncəmdə ermənilərin düşmən obrazı yoxdur". 1 Eylül 2009. 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Kocatepe Camii</span> Ankara, Kocatepede bir ibadethane

Kocatepe Camii, Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987'de inşaatı tamamlanan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa</span> Azerbaycanda şehir

Şuşa, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yer alan bir şehir. Azerbaycan'ın kültür başkenti. Şuşa rayonunun idarî merkezi olan yerleşim, 1992'de Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edildi ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin de facto yönetimi altına girdi. 8 Kasım 2020'de ise şehir Şuşa Muharebesi sonucunda Azerbaycan kuvvetlerince ele geçirildi ve 28 yıllık fiili yönetim son buldu.

<span class="mw-page-title-main">Kerbelayı Sefihan Karabaği</span>

Kerbelayı Sefihan Karabaği (Azerice: Kərbəlayı Səfixan Sultanhüseyn oğlu Qarabaği;, Azerbaycanlı mimar. O zaman Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Şuşa kentinde dünyaya gelmiştir ve orada da ölmüştür. Kerbelayı Sefihan Karabaği, özellikle Karabağ'daki mimari eserleriyle ün kazanmışır.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Gövher Ağa Camii</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Yukarı Gövher ağa Camii, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Şuşa kentindeki bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Kokkoz Camii</span>

Kökköz Cami veya Yusupov Camii, Kırım köyü Sokolinoye'de yer alan camidir. Camiye, bulunduğu köyün adı verilmiştir. Kırım Tatar Sürgünü'nün gerçekleştiği köy Kökköz'dür. Sürgünden sonra köyün adı Sokolinoye olarak değiştirildi. Caminin ismi Kırım tatarcası'ndan mavi göz olarak çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Devlet Tarih ve Mimari Koruma Alanı</span>

Şuşa Devlet Tarihi ve Mimari Koruma Alanı, bir Azerbaycan devlet koruma alanıdır. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin Şuşa Rayonu sınırları içinde yer alan koruma alanı Azerbaycan'ın geçici Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saatli Camii, Şuşa</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Saatli Camii Şuşa'da yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Ağdam Ulu Camii</span> Ağdam, Azerbaycanda bir cami

Ağdam Ulu Camii, Azerbaycanın, Ağdam şehrinde 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen cami. Cami Dağlık Karabağ Savaşı ve sonrasında hayalet kasaba haline gelen Ağdam'ın merkezinde yer almaktadır. Dağlık Karabağ Savaşı sırasında şehirdeki yıkılmayan birkaç binadan biridir.

Çöl Kale Camii, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Şarkışla Ulu Camii</span> Sivas-Şarkışlada bulunan bir cami

Şarkışla Ulu Camii, Türkiye'nin Sivas ilinin Şarkışla ilçesinde yer alan bir camidir. Üsküdarlı Mehmet Ağa tarafından 1669 yılında yaptırılmıştır.

Arakiyeci Mehmet Ağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir camidir. Takyeci Mehmed Ağa Camii ve Yeni Çeşme Camii gibi isimlerle de anılır. Arakiyeci Mehmet Ağa tarafından 1520 tarihinde mescid olarak yaptırılmıştır. Ahşap olarak yapılan mescidin minberini, Sadrazam Maktül İbrahim Paşa'nın mühürdarı Reis Abdullah Efendi koydurarak camiye tebdil etmiştir. Uzun yıllar bakımsız kalan cami 1951-1958 yılları arasında betonarme olarak yenilenmiştir. Arakiyeci Mehmet Ağa'nın kendi de mihrabın önüne defnedilmiştir. Caminin içi 113 m², mezarlık ve bahçe ise 180 m²'dir. Camide 11 adet pencere vardır ve bunlar sahabe-i kiramın isimleri ile süslenmiştir. Minber ve kürsü ahşaptan, mihrabı ise alçıdandır. Kadınlar ve müezzin mahfili betonarmedir. 1958'de eklenen mozaikli minare, caminin sağında olup minarenin girişi içeridendir. Tek şerefeli olan minare ve külahı kurşun kaplamalıdır. Düz olan tavanı beyaz renktedir ve bütün duvarları pencerelerin üst kısmına kadar çini ile kaplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Ulu Camii</span>

Bakü Ulu Camii ya da Cuma Camii, Bakü, Azerbaycan'da yer alan bir camidir. Katedral Camii, 12. yüzyılda bir Zerdüşt tapınağının yerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İmam Ali Camii (Şeki)</span>

İmam Ali Camii, Azerbaycan'ın Şeki şehrinde bulunan tarihi ve mimari bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Mercanlı Camii</span> Azerbaycanın Şuşa şehrinde camii

Hoca Mercanlı Camii Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan bir camidir. Başkent Bakü'ye yaklaşık 350 km uzaklıkta, Şuşa'nın Hoca Mercanlı mahallesinin Mirza Alakber Sabir caddesinde yer almaktadır. Sovyet döneminde Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın bir parçası olan Şuşa, 8 Mayıs 1992'de Ermeni kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir. 8 Kasım 2020'de Azerbaycan kuvvetleri, üç günlük bir muharebenin ardından şehri geri almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Merdinli Camii</span>

Merdinli Camii, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde yıkılmış camidir. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye yaklaşık 350 km uzaklıktadır. Cami Şuşa'nın Merdinli mahallesinde bulunuyordu. Merdinli Camii, 19. yüzyılın sonunda Şuşa'da faaliyet gösteren 17 camiden biriydi. Cami, Şuşa Devlet Tarihi ve Mimari Koruma Alanı'nın Dünya Miras Alanı'nda bulunuyordu.

Hacı Yusuflu Camii, Azerbaycan'ın Şuşa ilinde yerleşen tarihi camidir.

Kuyuluk Camii, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bir camidir. Cami, Şuşa'nın Kuyuluk mahallesinin Ocakkulu caddesinde yer almaktadır. Kuyuluk Camii, 19. yüzyılın sonunda Şuşa'da faaliyet gösteren on yedi camiden biriydi. Caminin şu anki kesin durumu bilinmiyor.

Şuşa'daki camilerin listesi - Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Şuşa şehrinde bulunan, şu anda var olan ve bir zamanlar var olan camilerin listesidir. Şuşa'nın kültürel mirasının bir parçasıdır. Şehirdeki ilk cami, Karabağ Hanlığı'nın ilk hükümdarı Penahali Han döneminde yaptırılan iki kapılı kamışdan bir camidir. 18. yüzyılın 60'lı yıllarının sonunda, şimdi Yukarı Gövher Ağa Camii olarak bilinen bu yere "Kamış Camii" inşa edildi. 20. yüzyılın başında Şuşa'da 17 cami vardı. Şehrin Azerbaycan kesiminde, şehrin 17 mahallesinin her birinde birer tane bulunuyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Şeki Han Camii</span>

Şeki Han Camii18.-19. yüzyıllara ait tarihi-mimari bir eserdir. Azerbaycan'ın Şeki şehrinde bulunmaktadır.