İçeriğe atla

Ağrı Dağından Aştım

"Ağrı Dağından Aştım"
Sadiye Arciman şarkısı
TarzTürk halk müziği
DilTürkçe
YazarAnonim
BesteciAnonim

Ağrı Dağından Aştım (Ağrı Dağından Uçtum), uşşak makamında 2/4'lük ritme sahip türküdür. Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

Çeşitlemeleri

Anadolu'daki çeşitlemeleri

Türkan Kaya, Ekrem Çelebi Portakal dilim dilim olarak söylemiştir.Ankara'da Bahçenizde Gül Varmı olarak söylenir.Bu türkü ayrıca Kürtçe(Kurmançça)ve Zazaca Xum Xume olarak söylenir.Sabahat Akkiraz bu türküyü davulcu olarak söylemiştir.

İlahiler

Ömer Gümüştaş Aşkın ile aşıklar,Mahmut Durgun Ay dahi güneş dahi, Grup Taif Nur kundaklar içinde olarak söylemiştir.

Anadolu dışındaki çeşitlemeleri

Ermenistan'da Ha Nina olarak söylenir. Kerkük'de Ninay Ninay Naz Hanım çeşitlemesi vardır.

Harici video
Ağrı Dağından Aştım
TÜRKAN KAYA - PORTAKAL DİLİM DİLİM
Ankaralı Yasemin 2016- Bahçenizde Gül Varmı
Karapetê Xaço - Xumxume (Official Audio)
Mem ARARAT - Xum Xumê
Ayşe Şan XIM XIME TORİVANA zazaca
Zulal -Ha Nina
Sabahat Akkiraz-Davulcu
Ömer Gümüştaş - Aşkın İle Aşıklar
Mahmut Durgun - Ay Dahi Güneş Dahi
GRUP TAİF- NUR KUNDAKLAR İÇİNDE
Ekrem Çelebi -Portakal Dilim Dilim
Güler Duman- Naz Hanım

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Schelling</span> Alman idealist düşünür

Friedrich Wilhelm Joseph Schelling, Alman İdealist düşünür. Fichte'nin temel kavrayışını ve idealist bakış açısını paylaşmakla birlikte, onun mutlak ego'nun bir ürünü olarak yalnızca bireysel bilinçle iradeye karşı koyan bir engel işlevi gören doğa anlayışına karşı çıkmıştır.

Son Cemaat Yeri, büyük camilerde camiye bitişik revaklı yerdir. Bu yerin bir tarafı açıktır. Avludaki cemaat yeri denilebilecek bu yer, avludan yüksek bir platformdadır. Duvarları pencereli ve mükebbirelidir (balkon). Döşeme mermerdir ve örtü olarak kilim, tahta, hasır kullanılır.

Talas Yazıtları,, Talas ve Yenisey nehirleri civarında da Türk yazıtları bulunmaktadır. Bu yazıtları ilk olarak ele alıp inceleyen Fin bilim insanı Axel Heikel oldu. Göktürk harfleriyle yazılmıştır. Batı Türkistan Yazıtları olarak da bilinmektedir.

Z Vitamini, Hüseyin Nihal Atsız tarafından 1959'da yazılan bir romandır. Büyük Doğu dergisinde tefrika edilmiştir.

TBMM 2. dönem milletvekilleri listesi, 11 Ağustos 1923 - 26 Haziran 1927 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapmış milletvekillerinin listesidir. Bu dönemde bağımsız olarak seçilebilen birkaç vekil ve muhalif tek vekil Zeki Kadirbeyoğlu dışında hepsi Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti 'tan seçildi.

Uray Caddesi, Mersin'in en eski semtlerindendir. Camişerif Mahallesi de bu semttedir. Limana çok yakındır. Mersin Kongre ve Sergi Sarayı da bu semte çok yakındır. Mersin Adliyesi, Mersin Valiliği, Osmanlı'nın ilk bankalarından Ottomane Bank, Mersin Emniyet Müdürlüğü Ek Hizmet Binası ve Mersin Latin İtalyan Katolik Kilisesi de burada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Levent Loft</span>

Levent Loft veya Loft 1 İstanbul'un Şişli ilçesinin Büyükdere Caddesi'nde inşa edilmiş rezidans binasıdır. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanmıştır.

Klasik Azerice, Klasik Azerbaycan Türkçesi veya Klasik Azerbaycanca Azerbaycan yazı dilinin ilk dönemidir. Bu tarihî dönem 16. yüzyıl başlarından 19. yüzyıl ortalarına dek sürmüştür. Şah İsmail Hatayî, Fuzûlî, Habibî, Molla Penah Vâkıf bu dönemin başlıca temsilcileridir.

Bahâî takvimi veya Bahai takvimi, Bahâîlikte kullanılan bir takvimdir. Takvim 21 Mart 1844'te kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Mustafa Kemal Bulvarı (Mersin)</span> Mersinde bir bulvar

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Mersin'de kuzeydoğu-güneybatı istikametinde işlek bir bulvardır. D.400 devlet kara yolu Türkiye'nin güneyini baştan başa geçen bir yoldur. GMK Bulvarı bu yola doğuda ve batıda bağlanan Mersin kent dokusu içerisindeki yoldur. Bulvar 1950'li yıllarda Mersin Çevreyolu olarak yapılmıştı. Yol, o günkü Mersin'in kuzeyinde kalmaktaydı. Ancak Mersin nüfusu hızla artmakta olup, günümüzde bulvarın kuzeyinde yoğun yerleşim alanları vardır ve yol tamamen kent içi bir arter haline gelmiştir.

Mavera, 1976-1990 yılları arasında şair Cahit Zarifoğlu ve arkadaşları tarafından çıkarılmış aylık edebiyat dergisidir. Bu dergiye bağlı bir de Akabe Yayınları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Aks-ı Sadâ</span> Samsunda çıkarılan ilk gazete

Aks-i Sadâ, İkinci Meşrutiyet döneminde Samsun'da çıkarılmaya başlanan gazetedir. Samsun'da çıkarılan ilk gazete olma özelliği taşır.

Marsilya Suikastı, Yugoslavya Kralı I. Aleksandar'ın 9 Ekim 1934 günü Fransa'nın Marsilya kentinde bir suikastle öldürülmesi. Suikastte kral ile birlikte Fransa Dışişleri Bakanı Louis Barthou da hayatını kaybetti. Suikast, hem Avrupa siyasi dengelerini hem de 9 Şubat 1934’te Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında yapılan Balkan Paktı’nı olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mendilimin Yeşili</span>

Mendilimin Yeşili Nuri Halil Poyraz'dan derlenen Sabâ makamındaki türküdür. Yöresi İstanbul'dur. Bu türkü TRT kayıtlarına göre 02.11.1949 tarihinde Muzaffer Sarısözen tarafından derlenmiştir. Türkçe olarak, 1953 yılında New Yorklu Ermeni şarkıcı Bogos Kirecciyan tarafından Mendilim Yeşili adlı kaydıyla geniş kitlelere yayılmış ve popüler hale getirilmiştir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Aman Doktor Kantosu olarak iki çeşitlemesi bulunmaktadır. Yayın tarihi olarak 1928 öncesi yazmaktadır. Gıda-yı Ruh ve Müntehabat adlı yayında yayınlanmıştır.

Ankara'nın Taşına Bak 2/4 basit usullü, La Kerem ayağında bir lirik türküdür. Kerem ayağındadır. Bozuk (la-re-sol) ile bağlama (la-re-mi) düzenlerinde çalınabilir. Muzaffer Sarısözen tarafından derlenmiştir. Padişah Sultan Vahdeddin döneminde türkü ortaya çıkmıştır. Padişah Sultan Vahdeddin döneminde Anadolu halkı kendisini Osmanlı'nın tebaası olarak görmektedir. Türkünün orijinal sözlerindeki “Osmanlıyız” ifadesi Cumhuriyet kurulunca çıkarılmıştır.

Sıra Sıra Siniler (Cilveli Kanaryam) mahur makamında,4/4 lük ritime sahip türküdür. Neriman Altındağ Tüfekçi tarafından derlenip notaya alınan türkü, 2336 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas vaşağı</span>

Kafkas vaşağı, Kafkasya, İran, Türkiye ve Avrupa Rusyası'na endemik, bayağı vaşağın alttürüdür. Kafkas vaşağının nesli İran ve Türkiye'yede tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Türkiye'de Allahuekber Dağları ve Sarıkamış çevresinde görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Keçi sütü</span>

Keçilerden elde edilen az yağlı ama besleyici süt türüdür. Sütü oluşturan Yağ % 3.8, Yağsız K.M. % 8.9,Laktoz %4.1, Protein % 3.4, Kazein % 2.4, Kül % 0.8 ana hatları bu şekildedir. Keçinin ırkı, beslenme şekli, yaşadığı mevsim değişikliklerine göre bu oranlar değişebilir.

Mahmut H. Şakiroğlu, Türk tarihçi, akademisyen ve yazardır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun olan Şakiroğlu, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ile Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.