İçeriğe atla

Ağlayan Çınar

Ağlayan Çınar'ın Eylül 2024'teki görüntüsü

Ağlayan Çınar Bursa ilinin Nilüfer ilçesinin Gölyazı mahallesinde bulunan 1998 yılında yaşı 725 yıl olarak belirlenmiş tarihi bir çınar ağacıdır. Ağaç göl kenarında bulunmaktadır ve koruma altındadır.[1][2]

Efsanesi

Gölyazı eski adıyla Apolyont'ta Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türkler ve Rumlar bir arada yaşıyorlardı. Mübadele kararının alınması ile beraber Rumlar ve Türkler yer değiştirdiler. Gölyazı'da yaşayan Türkler ve Rumlar arasında çatışmalar vukubuldu. Buradaki Rumlar ve Selanik'te yaşayan Türkler yer değiştirdi.[3] Mübadeleden önce Türk genci Mehmet ve Rum kızı Eleni aşk yaşıyorlardı, Ağlayan Çınar onların buluşma yeriydi.[4] Mehmet göç edenlerin arasında Eleni'nin de olduğunu öğrendi, onu aramaya karar verdi. Ancak Yorgi onu bu kararından vazgeçirmeye çalıştı. Mehmet'in kabul etmemesi üzerine Yorgi onu öldürdü. Mehmet can çekişerek çınarın yanında gitti ve kanları ile çınara Eleni'yi ne kadar sevdiğini yazdı. Eleni göç sırasında durumu arkadaşı Penelope tarafından öğrendi, ardından çınarın olduğu yere gitti. Mehmet'in cesedine sarıldı ve kendini öldürdü. Bu olaydan sonra çınar kırmızı renkte sıvı akıtmaya başladı.[5][6][7]

Kaynakça

  1. ^ "Ağlayan Çınar". Bursa Turizm Portalı | GotoBursa. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2024. 
  2. ^ "Cennetten Bir Köşe: Gölyazı". www.bursa.gov.tr. 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2024. 
  3. ^ Gazetesi, Olay. "Bursa'da Ağlayan Çınar'ın hikayesi... foto galerisi". Olay Gazetesi Bursa. 10 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2024. 
  4. ^ "700 yıllık çınarın 97 yıldır dinmeyen kanlı gözyaşları İhlas Haber Ajansı". IHA. 10 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2024. 
  5. ^ bursa, dergi (19 Temmuz 2017). "Bursa'nın aşk damlaları / Ağlayan Çınar / Gölyazı hakkında". Dergi Bursa. 10 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2024. 
  6. ^ Teve2. "Ağlayan Çınar'ın hikayesi!". Teve2 (İngilizce). 10 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2024. 
  7. ^ Elmalı, Seher Çarkım (1 Kasım 2009). Pamuk İpliği: Gerçek Bir Yaşam Öyküsü. Cinius Yayınları. ISBN 978-605-5618-42-1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarabya</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Tarabya, İstanbul Boğazı'nın Avrupa yakasında, Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir. Deniz kenarındaki balık lokantaları ve tavernalarıyla ünlüdür. 2022 nüfus sayımına göre nüfusu 17.852'dir. İstanbul Boğazı'nın Avrupa kıyısında, Yeniköy ve Kireçburnu mahalleleri arasında yer alır. Kıyıdaki balık restoranlarıyla ünlüdür. Pierre Loti Fransız Lisesi ve Tarabya İngiliz Okulları'nın Tarabya'da lise kampüsleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">6-7 Eylül Olayları</span> İstanbulda yaşayan Rum azınlığa karşı 6-7 Eylül 1955te gerçekleşen toplu saldırı

6-7 Eylül Olayları veya İstanbul Pogromu, İstanbul'da yaşayan Rum azınlığa karşı 6-7 Eylül 1955'te gerçekleşen organize toplu saldırı. Gladio'nun Türk kolu olan Seferberlik Tetkik Kurulunun yanı sıra Kontrgerilla ve günümüz Millî İstihbarat Teşkilatı'nın selefi olan Millî Emniyet Hizmeti tarafından planlanarak desteklendiği iddia edilmiştir. Olaylar, önceki gün Türk basınında çıkan ve Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik, Yunanistan'daki doğduğu evin bombalandığını iddia eden yalan haberlerle tetiklendi. Sonradan yakalanan bir Türk konsolosluk yetkilisi, bombayı olayları kışkırtmak için kurguladıklarını itiraf etti ancak Türk basını bunu görmezden gelerek bombanın Yunanlar tarafından atıldığını iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Hurşid Ahmed Paşa</span> 167. Osmanlı sadrazamı

Hurşid Ahmed Paşa, II. Mahmud saltanatında 5 Eylül 1812 - 1 Nisan 1815 tarihleri arasında iki yıl altı ay yirmi yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Yahudilik</span> Türkiyedeki Yahudilerin tarihi

Türkiye'deki Yahudilerin tarihi, Yahudilerin Anadolu'da bulundukları yaklaşık 2400 yılı kapsar. Anadolu'da en az MÖ beşinci yüzyıldan beri Yahudi toplulukları bulunuyordu ve Elhamra Kararnamesi ile 15. yüzyılın sonlarına doğru İspanya'dan sürülen İspanya ve Portekiz Yahudilerinin birçoğu Osmanlı İmparatorluğu'na kabul edildiler ve Osmanlı Yahudilerinin çoğunluğunu oluşturdular. Bugün Türkiye Yahudilerinin büyük çoğunluğu İsrail'de yaşarken günümüz Türkiye'si, yaklaşık 14 bin kişilik bir Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Görükle, Nilüfer</span> Nilüferin mahallesi

Görükle, Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Gölyazı, Nilüfer</span> Nilüferde bir köy

Gölyazı,, Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Gölyazı, Terme</span> Samsun Termede bir Mahalle

Gölyazı, Samsun'a bağlı bir mahalledir. 9 Ocak 1997 tarihinde Kabalı köyü ile birleşmek suretiyle belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu.

<span class="mw-page-title-main">Beşpınar, Çınar</span>

Beşpınar, Diyarbakır ilinin Çınar ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Sünlük, Mustafakemalpaşa</span>

Sünlük, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.Kuruluşu hakkındaki bilgilerin kısıtlı olduğu Sünlük mahallesi Mübadele öncesi yerleşimlerin izlerini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Yayın Holding</span> Doğan Holding bünyesindeki medya ve yayıncılık şirketi

Doğan Yayın Holding, Doğan Holding bünyesinde bulunan gazete, dergi, kitap, radyo ve televizyon yayıncılığı, yapımcılık, basım, dijital medya, dağıtım, perakende ve alternatif telekom alanlarında faaliyet gösteren bir şirketti. 1997 yılında kurulmuş, 26 Ağustos 2014 tarihinde Doğan Holding ile birleşmesi sonucu faaliyetleri sona ermiştir.

Ayşe Tunaboylu, Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Tanış</span> Türk oyuncu ve müzisyen

Nuri Fırat Tanış, Türk oyuncu ve müzisyen.

Anıt ağaç, fiziksel özellikleri veya tarihi ve kültürel açıdan taşıdıkları önem sebebiyle kendi türündeki diğer ağaçlardan ayrılan ağaç.

Kanlı Noel, 20 Aralık 1963'ü 21 Aralık'a bağlayan gece Kıbrıs adasında Kıbrıs Rumları'nın Kıbrıs Türkleri'ne karşı başlattığı çatışmalardır. Saldırılar Akritas Planı doğrultusunda gerçekleşti ve Türklerin adadan silinmesi hedeflendi. Olaylarda toplam 364 Kıbrıs Türk'ü ile 174 Kıbrıs Rum'u ölmüştür. 1963-64 yıllarındaki çatışmalar, çeşitli aralıklarla 10 Ağustos 1964 tarihine kadar devam etse de "Kanlı Noel" adıyla tasvir edilen ilk çatışmalar; 27 Aralık 1963 tarihinde imzalanan ateşkes ve 30 Aralık 1963 tarihinde imzalanan Yeşil Hat Anlaşması'yla sonuçlandı.

Akritas Planı, 1963 senesinin başlarında Kıbrıs Cumhuriyeti Hükûmetinde çoğunluğa sahip Kıbrıs Rumlarının, Kıbrıs Türklerini yönetimde zayıflatarak daha sonra Kıbrıs Cumhuriyeti'ni Yunanistan ile birleştirmeyi amaçlayan plan. Enosis fikrinde olduğu gibi, Yunanistan ile Kıbrıs'ın birleşmesi şeklinde anılır.

<span class="mw-page-title-main">Altay SK</span> Türk spor kulübü

Altay Spor Kulübü, 16 Ocak 1914'te İzmir'de Altay İdman Yurdu adıyla kurulan bir spor kulübüdür. Altay Spor Kulübü, Türk futbol tarihinde ilk deplasman yapan takımdır. Türkiye Kupası'nı kazanan ikinci, Anadolu'dan ise ilk takım olarak tarihe geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özyörük, Vezirköprü</span>

Özyörük, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.

Türkiye Rumları ya da Türkiye Yunanları, Türkiye sınırları içinde yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan etnik azınlıktır. Çoğunlukla İstanbul'da ve Çanakkale Boğazı'nın batı girişindeki Bozcaada ve Gökçeada'da yaşayan, Rumca konuşan Doğu Ortodoks Hristiyanlardan oluşan küçük bir nüfusu kapsamaktadır. Rumlar; Yahudiler, Ermeniler ve Bulgarlarla birlikte 1923 Lozan Antlaşması ile Türkiye'de resmen tanınan dört etnik azınlıktan biridir.

Mehmet Şadi Çalık, Türk çağdaş heykel sanatının öncülerinden.

<span class="mw-page-title-main">Bursa'daki gayrimüslimler</span>

Bizans İmparatorluğu zamanından beri Bursa şehrinde Hristiyan ve Yahudi toplumları yaşamaktaydı. Bursa Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolüne geçtikten sonra da gayrimüslim toplumlar Bursa'da yaşamaya devam etti. 1831 yılında Bursa'da 10.552 hane müslüman ve 5.586 hane gayrimüslim yaşamaktaydı. Kiliseleri, sinagogları, cemaat okulları, idari yapıları ve yargı kurumları bulunan gayrimüslim azınlıklar, Osmanlı tebaası ve birer Osmanlı milleti olarak yaşadılar. Bursa'nın Osmanlı dönemindeki ticaret, zanaat ve tarım etkinliklerinde, kentin gelişiminde, Müslümanların olduğu kadar Rum, Ermeni ve Yahudi nüfusun da önemli bir payı olmuştur. 1915 Ermeni Soykırımı olayları ve 1923 Nüfus Mübadelesi sonucu Bursa'nın Hristiyan nüfusu büyük ölçüde azaldı. Yahudi nüfus ise İsrail'in kuruluşundan sonra giderek azalmıştır. Günümüzde Bursa'da gayrimüslim olarak ancak 60 civârında Yahudi vatandaşın yaşadığı tahmin edilmektedir.