İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir. İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir. İlçe merkezi, Mersin iline bağlı Tarsus örneğinde olduğu gibi büyük bir kent, Erzurum iline bağlı Şenkaya örneğinde olduğu gibi köy büyüklüğünde bir yerleşme de olabilir. Türkiye'de idari birim ile bu idarimi birimin merkezi olan yerleşme genel olarak aynı adı taşımaktadır. Örneğin Ünye ilçesinin idari merkezi olan yerleşmenin adı da Ünye'dir. Oysa eskiden idari birimin (ilçe) adı ve merkezinin adı farklı olabilirdi.
Kalegüney, Trabzon ilinin Beşikdüzü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Şalpazarı veya eski ismiyle Ağasar, Trabzon ilinin bir ilçesidir.
Akçalı, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.
Çelikli, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir mahalledir.
Esentepe, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir mahalledir.
Yamanlı, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir mahalledir.
Bahçesaray, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Köprübaşı, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Bağsaray, Samsun ilinin Terme ilçesine bağlı bir mahalledir.
Küçükayrık, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir mahalledir.
Yamaç, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir mahalledir.
Çitlibağ, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir mahalledir.
Akhisar, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Ağasar vadisi, Trabzon ilinin Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçelerinin sınırları içerisinde yer alır. Sis Dağı'nın eteklerinden başlayıp Beşikdüzü ilçesinden Karadenize dökülen Ağasar deresine yataklık eden vadidir. Vadi coğrafik özelliğinin yanı sıra, kültürel ve folklorik açıdanda farklılık gösteren Çepni Türkleri'nin yoğun olarak yaşadığı bölgedir. Çepniler bu bölgede Şalpazarı ve Beşikdüzü ilçesinin Şalpazarı'na yakın köylerinde 29 kadar mahallede yaşamakta olup en eski Türkmen geleneklerini hala sürdürmektedirler.
Türkiye'nin idârî bölümleri, coğrâfî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş olup, Türkiye'deki en büyük idârî birim "il" olarak belirlenmiştir. İller de ilçelere ayrılmıştır. İl ve ilçelerin sınırları belirlenmiştir. Ancak belde, bucak, köy gibi daha küçük yerleşim birimlerinin belli sınırı yoktur. Bu yerleşim birimlerinde sadece merkez ve merkez çevresindeki yerler kullanılmaktadır.
Ağasar Deresi, Akhisar Deresi veya Aksa Deresi, Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde doğan, Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinden geçerek Karadeniz'e karışan bir nehirdir. İlçenin en önemli derelerinden olan Ağasar'ın çevresinde 29 köy konumlanmıştır. Bu köylerde ağırlık olarak Çepniler yaşamaktadır. Derenin yıllık ortalama debisi 88 hm³'tür.
Kalecik, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir.
İçil eski bir sancak, il ve yöre adıdır. Günümüzde kullanılmamaktadır.
Ağasar elbiseleri, geleneksel olarak Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde giyilen, kökeni Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı Ağasar Vadisi olan Çepni kadın kıyafetlerdir. Kıyafetler Şalpazarı'ndaki kadınlar tarafından günlük yaşamda, Trabzon'un genelinde de yöresel kıyafet olarak giyilmektedir. Ağasar Çepnilerin yoğun olarak yaşadığı bir alan olup kıyafetler de Çepni kültürünün izlerini taşımaktadır. Bu elbiselerin en belirgin özelliklerinden biri de renkleridir. Sıkça kullanılan kırmızı, yeşil ve mavi renkleri özellikle Türk giyim kuşam gelenekleriyle ilgilidir. Genellikle canlı ve parlak renkler kullanılarak yapılan bu elbiseler, dikkat çekici desenlerle süslenmiştir. Elbiselerde kullanılan kumaşlar ise genellikle pamuklu ve yünlü dokumalardır. Ağasar elbiseleri, başörtüsü, yelek, etek ve iç gömlek gibi parçalardan oluşur. Başörtüleri, genellikle beyaz olup, üzerinde renkli işlemeler bulunur. Yelekler ise parlak renkli kumaşlardan yapılmış ve ön kısmı çeşitli boncuk ve pullarla süslenmiştir. Etekler de yine canlı renklerde olup, bol kesimli ve rahat hareket etmeyi sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. İç gömlekler ise genellikle beyaz renkte olup, sade bir tasarıma sahiptir.