İçeriğe atla

Ağamusa Ahundov

Ağamusa Ahundov
Ağamusa Axundov
DoğumAğamusa Ahundov Ağasıoğlu
2 Şubat 1932(1932-02-02)
Kürdemir, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm5 Eylül 2015 (83 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
Defin yeriII. Fahri Hiyabanı Mezarlığı
MilliyetAzeri
VatandaşlıkSovyetler Birliği
Azerbaycan
EğitimAzerbaycan Devlet Üniversitesi
MeslekEdebiyatçı, dilbilimci, Türkolog
ÖdüllerŞöhret Nişanı (2000)

Ağamusa Ahundov Ağasıoğlu (AzericeAxundov Ağamusa Ağası oğlu, 2 Şubat 1932 - 5 Eylül 2015), Azeri edebiyatçı, dilbilimci ve Türkolog.

Ahundov, 2 Şubat 1932'de Sovyetler Birliğine bağlı Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Kürdemir şehrinde doğdu.[1][2] Orta öğrenimini bitirdikten sonra 1950-55 yılları arasında Azerbaycan Devlet Üniversitesi'nin Filoloji Fakültesinde lisans eğitimini tamamladı.[3] 1959-1965 yılları arasında Azerbaycan Pedagoji Diller Enstitüsü Garbî Avrupa Dilleri Fakültesinde yüksek lisans yaptı. 1958-59 arasında Azerbaycan Devlet Üniversitesinde asistan muallimlik, 1959-61 arasında baş muallimlik, 1961-67 arasında ise doçent olarak çalıştı. 1967 yılında profesör unvanını aldı. Filoloji Fakültesinde dekanlık ve Umumî Dil Bölümünde müdürlük görevinde bulundu. 1990-2011 yılları arasında Azerbaycan Nesimi Dil Enstitüsünün direktörlüğünü üstlendi.

Edebi çalışmalarına 1951'de İnkılap ve Medeniyet gazetesinde İkinci Görüş adlı hikâyesi ile başladı. Ahundov, özellikle şiir sanatını inceleme fırsatı yakaladı. 1965-66 arasında Mısır Kahire Üniversitesinde Azerbaycan Dili ve Edebiyatı alanında dersler verdi. Sovyet Türkologları Komitesinde, Azerbaycan EA Terminoloji Komitesinde, Azerbaycan ve Arap Ülkeleri Dostluk Cemiyetinde üye olarak yer aldı. 1981'de Azerbaycan Yazarlar Birliği üyeliğine seçildi. Prag, Ankara, Belgrad, Budapeşte, Kayseri ve İstanbul'da gerçekleşen ilmî toplantılara katıldı.[4]

Ağamusa Ahundov, 5 Eylül 2015 tarihinde Bakü'de 83 yaşında öldü ve II. Fahri Hiyabanı Mezarlığına defnedildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ Mehman Musaoğlu (2015). "AĞAMUSA AHUNDOV'UN ARDINDAN". Dil Araştırmaları. ss. 304-308. 8 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2023. 
  2. ^ Aybeniz Rahimova (19 Mart 2020). "Doç. Dr. Aybeniz Rahimova / Dil bilimciliğinin sihirbazı: Ord. Prof. Dr. Ağa Musa Ahundov". yenidunyagundemi.com. 8 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Ağamusa Axundov" (İngilizce). Azerbaycan Diller Üniversitesi. 8 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 
  4. ^ "Axundov Ağamusa Ağası oğlu". Azerbaycan Millî İlimler Akademisi. 17 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 
  5. ^ "Tanınmış alim vəfat etdi". Özgür Avrupa Radyosu (Azerice). 6 Eylül 2015. 8 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Türkoloji</span> Türk dili, tarihi, edebiyatı ve halk bilimi araştırmalarını konu edinen bilim dalı

Türkoloji (Osmanlı Türkçesi: Türkiyat [تركيات], İngilizce: Turcology, Fransızca: Turcologie) veya Türklük bilimi; Türk halklarının filolojisi, antropolojisi, edebiyatı ve tarihi başta olmak üzere genel bir somut ve somut olmayan kültürel miraslarını sistematik bir şekilde derleyen, araştıran ve inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azeri alfabesi</span> Azerbaycan Türkçesi için kullanılan Latin harfli alfabe

Azerbaycan alfabesi, Azerbaycan'da ilk olarak 1929 yılında kullanılmaya başlanan ancak 1939 yılında Sovyetler'in reddetmesi nedeniyle kullanımdan kaldırılan ve ülkenin bağımsızlığıyla 1991'den bu yana yeniden Azericenin yazımında kullanılmaya başlanan Latin alfabesine dayanan alfabedir. Azerice, Yakutçadan sonra Latin alfabesiyle yazılan ikinci Türk dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî Hükûmeti</span> 1945te kurulmuş tanınmayan Türk devleti

Azerbaycan Millî Hükûmeti ya da Azerbaycan Halk Hükûmeti, Kasım 1945'te Sovyetler Birliği'nin desteğiyle İran'ın Azerbaycan bölgesinde kurulan ve Sovyetler Birliği'nin çekilişiyle Kasım 1946'da İran hükûmeti tarafından yıkılan bir Azeri devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Devlet Üniversitesi</span>

Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir devlet üniversitesidir. 1919'da kurulan üniversitenin, en ünlü mezunları Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanları Ebulfez Elçibey ve Haydar Aliyev'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Fetali Ahundov</span> Azerbaycanlı yazar ve filozof

Mirza Fetali Ahundov, modern Azerbaycan edebiyatının kurucusu ve Azerbaycan'ın ilk ateist aydını olan yazar ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

Ferhad Zeynalov, Azerbaycanlı dilbilimci ve Türkologdur. Çağdaş Türkolojinin gelişiminde hizmetleri olan bilim adamlarından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Rövşen</span>

Ramiz Rövşen, Azerbaycanlı şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Diller Üniversitesi</span>

Azerbaycan Diller Üniversitesi ya da kısa adıyla ADU Bakü, Azerbaycan'da bir devlet üniversitesidir. Öğrenci topluluğu yaklaşık 4000 lisans ve 900 lisansüstü öğrenciden oluşmaktadır. Üniversite 700'den fazla öğretmenden oluşan birleşik bir fakülteye sahiptir.

Tofik İsmayıl oğlu Hacıyev — Azerbaycan dilcisi, türkolog-alim, filoloji bilimleri doktoru, Azerbaycan Cumhuriyetinin halk maarifi bakanı (1993), Nesimi Dilcilik Enstitüsünün müdürü (—2015), Bakü Devlet Üniversitesinin Türkoloji bölümünün müdürü (—2015), AMEA-nın hakiki üyesi, akademisyen (2014)

<span class="mw-page-title-main">Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi</span> Kuzey Makedonyada kurulu devlet üniversitesi

Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi veya Üsküp Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Kuzey Makedonya'nın en büyük üniversitesidir. Üsküp'te bulunan üniversite ismini Slavların havarileri olarak kabul edilen ve Slav dilleri arasında yaygınca kullanılan kiril alfabesinin mucitleri olan büyük hristiyan teologları Kiril ve Metodius'dan almaktadır. Üniversite'nin 50,000 üzerinde öğrencisi bulunmaktadır.

Ruhullah Ahundov, Josef Stalin yönetiminde buluna Sovyetler Birliği'nde 1925 ile 1926 yılları arası Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Komünist lideri

Veli Yusuf oğlu Ahundov, Azerbaycan Komünist Partisi 10. Birinci Sekreteri, siyasetçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Hasanov</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin ilk başbakanı

Hasan Hasanov Azeri siyasetçi ve diplomat. Azerbaycan başbakanlığı ve dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuş, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Azerbaycan'ın son komünist lideri.

Elmira Mikayil kızı Gafarova (Azerbaijani), Azerbaycanlı bir politikacı ve diplomattı.

Nermine Memmedova, Azerbaycanlı şarkıcı.

Bahman Yusif oğlu Ahundov, Azerbaycanlı bir Sovyet ekonomisti, Azerbaycan SSC'nin Onurlu Ekonomisti, Azerbaycan SSC Bilimler Akademisi Sorumlu Üyesi (1968). Azerbaycan'ın ilk ekonomik bilimler doktoru olmuştur (1951).

Zerife İsmail kızı Budagova Azerbaycanlı bilim insanıydı. Filoloji Bilimleri Doktorası (1963), Profesör (1968), Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Sorumlu Üyesi (1980), Azerbaycan kadınları arasında Filoloji Bilimleri Doktoru unvanını alan ilk kadın bilim adamı ve Dil Bilimleri Enstitüsü'nün ilk kadın müdürü (1988–1989) olmuştur.