İçeriğe atla

Ağ emülasyonu

Ağ emülasyonu gerçek uygulamaların performansını sanal bir ağ üzerinden test etmek için kullanılan bir tekniktir. Bu kavram, sanal trafik modellerinin, ağ modellerinin, kanalların ve protokollerin uygulandığı ağ simülasyonu'ndan farklıdır. Amaç, performansı değerlendirmek, değişimin etkisini tahmin etmek veya başka bir şekilde teknoloji karar verme sürecini optimize etmektir.

Emülasyon yöntemleri

Ağ emülasyonu, bir ağın (5G, kablosuz, MANET'ler, vb) davranışını bir laboratuvarda test etme eylemidir.[1] Bir kişisel bilgisayar veya sanal makine ağ emülasyonunu gerçekleştirmek için bir yazılım çalıştırır; bazen bağlantı emülasyonu için özel bir emülasyon cihazı kullanılır.

Ağlarda gecikme, hata ve paket kaybı olabilir. Ağ emülasyonunun birincil amacı, kullanıcıların test edilen cihazları, uygulamaları, ürünleri ve/veya hizmetleri gerçek dünya ağ senaryolarına karşı performanslarını, kararlılıklarını veya işlevselliklerini doğrulamak için kullanabilecekleri bir ortam yaratmaktır. Gerçek ağ koşullarına karşı kontrollü bir ortamda gerekli testler yapıldıktan sonra, kullanıcılar test edilen öğenin gerçek ortamda da beklendiği gibi performans göstereceğinden emin olabilirler.

Emülasyon, simülasyon ve trafik oluşturma

Emülasyonda simülasyon'dan farklı olarak bir ağ emülatörü bir ağ "gibi" görünür; bilgisayar gibi uç sistemler emülatöre bağlanabilir ve bir ağa bağlıymış gibi davranır. Bir ağ emülatörü uç sistemleri birbirine bağlayan ağı yansıtır, uç sistemlerin kendilerini değil.

Ağ simülatörleri tipik olarak tek bir bilgisayarda çalışan, data akış yani kaynak ve hedef arasında alış-veriş süreci gibi ağ trafiğinin soyut bir tanımını yaparak verim, gecikme, kayıp vb. gibi performans istatistikleri veren programlardır.

Bu ürünler tipik olarak Servis Sağlayıcıların, Ağ Ekipmanı Üreticilerinin ve İşletmelerin Geliştirme ve Kalite-Güvence (QA-quality of assurance) ortamlarında bulunur ve kullanılır.

Ağ emülasyonu yazılım

Yazılım geliştiriciler genellikle istemci-sunucu uygulamalarının yanıt süresini ve paket kaybına karşı hassasiyetini analiz etmek ve farklı gidiş-dönüş süreleri, aktarım hızları, bit hata oranları ve paket kayıpları ile belirli ağ etkilerini (5G, Akıllı evler, endüstriyel IOT, askeri ağlar vb. gibi) taklit etmek isterler.

İki açık kaynaklı ağ emülatörü Common Open Research Emulator (CORE) ve Extendable Mobile Ad hoc Network Emulator (EMANE)'dir. Her ikisi de ağ kara kutuları olarak çalışmayı destekler, yani harici makineler/cihazlar emülasyon bilgisi olmadan emüle edilmiş ağa bağlanabilir. Ayrıca çeşitli doğruluk dereceleriyle hem kablolu hem de kablosuz ağ emülasyonunu desteklerler. CORE, hızlı ağ düzenleri (3. katman ve üzeri) ve tek makine emülasyonu için daha kullanışlıdır. EMANE, dağıtılmış yüksek sadakatli büyük ölçekli ağ emülasyonu (1. ve 2. katmanlar) için daha uygundur.

En popüler ağ simülasyon yazılım paketleri olan OPNET[2] ve Tetcos NetSim, gerçek zamanlı cihaz bağlantısı için emülasyon modüllerine de sahiptir. Genel olarak emülasyon yeteneklerine sahip simülasyon araçları, emülasyon cihazlarından daha fazla karmaşıklık sağlar. Emülasyon cihazları yalnızca fiziksel bağlantının emülasyonunu sağlar ve daha yüksek katmanların (MAC, ağ, taşıma, vb.) etkilerini hesaba katmaz. Ancak simülasyon araçları, emülasyon modunda çalışırken ağ yığınının farklı katmanlarından gelen etkileri modeller. Birden fazla kaynak/hedef, yönlendirici, baz istasyonu, MANET protokolü vb. öğenin bağlanmasına izin verirler.

Trafik oluşturma yazılımı

Maksimum verim koşulları altındaki ağ performansı, iperf gibi bir ağ trafiği oluşturucu kullanılarak bir testbed ağında ağ trafiği ölçümü ile analiz edilebilir. Trafik oluşturucu, genellikle benzersiz bir paket tanımlayıcısına sahip sahte paketler gönderir, böylece bir ağ analizörü kullanarak ağdaki paket teslimatını takip etmek mümkün olur.

Kaynakça

  1. ^ Rothenberg, Jeffrey (1998). ""Criteria for an Ideal Solution." Avoiding Technological Quicksand: Finding a Viable Technical Foundation for Digital Preservation". Council on Library and Information Resources. Washington, DC. 20 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2008. 
  2. ^ "OPNET Technologies, Inc. Announces Initial Public Offering of 4.0 Million Shares of Common Stock at $13.00 Per Share". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2023. 

Ayrıca bakınız

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar ağı</span> kaynaklarını paylaşmak üzere birbirine bağlanmış iki veya daha fazla bilgisayarın oluşturduğu yapı

Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

<span class="mw-page-title-main">X.25</span>

Bilgisayarların genellikle geniş coğrafi alanlarda birbirleriyle bağlanmalarında kullanılan teknik kurallar topluluğundan birisi. Bu kuralları uygulayarak oluşturulan bilgisayar ağlarına "X.25 ağları" ya da "Kutu Yönlendirmeli Ağlar" denir..

<span class="mw-page-title-main">Yerel alan ağı</span>

Yerel alan ağı, ev, okul, laboratuvar, iş binaları gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır.

Eşzamansız Aktarım Modu, verileri, 53 byte sabit büyüklüğünde hücreler halinde ileten bir ağ tekniğidir. Veri iletimi için paket anahtarlamanın bir türü sayılabilecek bir yöntem olan hücre aktarımı tekniğini kullanır. Bu teknik sanal devreler oluşturarak devre anahtarlamanın avantajlarından da faydalanır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Simülasyon</span> gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesi

Simülasyon veya benzetim, teknik olmayan anlamda bir şeyin benzeri veya sahtesi anlamında kullanılır. Teknik anlamda gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesidir. Sistem nesneleri arasında tanımlanmış ilişkileri içeren sistem veya süreçlerin bir modelidir.

<span class="mw-page-title-main">IVAO</span>

Uluslararası Sanal Havacılık Organizasyonu [EN: International Virtual Aviation Organisation VZW (IVAO)], ücretsiz bir online uçuş simulasyon ağı sağlayan kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur. Ücretsiz bir üyelik ile üyeler IVAO ağına (IVAN) sanal hava trafik kontrolörü veya sanal pilot olarak bağlanarak diğer üyeler ile birlikte gerçek havacılık prosedürlerini, freyzolojisini ve tekniklerini büyük bir çoklu-oyuncu ortamında simule edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Saldırı tespit sistemleri</span>

Saldırı Tespit Sistemleri (STS) (İngilizce: Intrusion Detection Systems (IDS)), ağlara veya sistemlere karşı yapılan kötü niyetli aktiviteleri ya da politika ihlallerini izlemeye yarayan cihaz ya da yazılımlardır. Tespit edilen herhangi bir aktivite veya ihlal, ya bir yöneticiye bildirilir ya da bir güvenlik bilgi ve olay yönetimi (SIEM) sistemi kullanılarak merkezi olarak toplanır. SIEM sistemi, çeşitli kaynaklardan gelen çıktıları birleştirir ve kötü niyetli alarmı yanlış alarmlardan ayırmak için alarm filtreleme teknikleri kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Paket çözümleyicisi</span>

Paket çözümleyici, Paket koklayıcı, protokol analizörü, ağ analizörü olarak da bilinen bir paket analizörü, bir bilgisayar programı veya paket yakalama cihazı gibi bir bilgisayar donanımı olup analiz ve günlük kaydı (loglama) trafiğini bir bilgisayar ağı veya bir ağın bir parçası üzerinden geçirebilir. Paket yakalama trafiği durdurma ve günlüğe kaydetme işlemidir. Veri akışı veya veri katarları ağ üzerinden akarken, analizör her paketi yakalar ve gerekirse paketin ham verilerinin kodunu çözerek paketteki çeşitli alanların değerlerini gösterir, ayrıca içeriğini uygun RFC veya diğer özelliklere göre analiz eder.

<span class="mw-page-title-main">Araç simülasyon oyunu</span>

Araç simülasyon oyunları, araçların çeşitli işletimsel sistemler tarafından gerçekçi bir şekilde yorumlanarak oyuncuya sunulan video oyunlarıdır. Otomobil, uçak, deniz taşıtları, uzay araçları, askeri araçlar vb. çeşitli araçları ve taşıtları içerir. Oyuncunun, sürücünün perspektifinden bu taşıtları kullanmasına veya rakip araçlar ile mücadele etmesine olanak sağlar. Oyunlar genellikle gerçekçiliğe dayalıdır ve yakıt yönetimi, belirlenen noktaya ve belirlenen zamanda yapılan yolcu ve yük teslimatlarını içerebilir.

Simülasyon yazılımı, matematik formülleri kullanılarak gerçek olayların modellendiği bir süreçtir. Simülasyon ile kullanıcılar gerçeğe en yakın olacak şekilde ürünlerin tasarlanmasını sağlayabilir ve çıktının nasıl olacağını anlayabilirler. Simülasyon yazılımı daha çok oyunlarda kullanılan gerçek zamanlı uygulamalardır. Oyunlar dışında birçok endüstriyel alanda da uygulanmaktadır. Endüstriyel alanlarda sorun yaratacak durumlarda; benzetim sayesinde olağan tehlikelerin önceden anlaşılması ve ne tip sonuçlara yol açabileceği anlaşılır. Örneğin; pilotlar, nükleer güç santralinde çalışan operatörler, kimya santrallerinde çalışan operatörler, kontrol panellerin modelleri gibi insan ve araç gereçlerin süreçte neler yaşayacağına ve ne sorunlarla karşılaşılacağına yönelik fiziksel tehlikeler benzetim sayesinde gerçek zamanlı gibi önceden fark edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Instruments (yazılım)</span>

Instruments Xcode 3.0 ve sonraki Xcode sürümlerine entegre edilmiş bir uygulama performans analizörü ve görselleştiricidir. Mac OS X Leopard'a aktarılan ve macOS'un tüm sonraki sürümlerinde bulunan OpenSolaris'ten DTrace izleme çerçevesinin üzerine inşa edilmiştir.

Promiscuous mode ağ teknik cihazları için özel bir alım modunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Ağ simülasyonu</span>

Bilgisayar ağı araştırmalarında, ağ simülasyonu bir yazılım programının gerçek bir ağın davranışını kopyaladığı bir tekniktir. Bu, yönlendiriciler, anahtarlar, düğümler, erişim noktaları, bağlantılar vb. gibi farklı ağ varlıkları arasındaki etkileşimlerin hesaplanmasıyla elde edilir. Çoğu simülatör, durum değişkenlerinin zaman içinde ayrık noktalarda değiştiği sistemlerin modellendiği ayrık olay simülasyonunu kullanır. Ağın ve desteklediği çeşitli uygulama ve hizmetlerin davranışı daha sonra bir test laboratuvarında gözlemlenebilir; ağın/protokollerin farklı koşullar altında nasıl davranacağını değerlendirmek için ortamın çeşitli özellikleri de kontrollü bir şekilde değiştirilebilir.

Ağ trafiği simülasyonu, telekomünikasyon mühendisliğinde bir iletişim ağının verimliliğini ölçmek için kullanılan bir süreçtir.

<span class="mw-page-title-main">GNS3</span>

Graphical Network Simulator-3, ilk olarak 2008 yılında piyasaya sürülen bir ağ yazılımıdır. Karmaşık ağları simüle etmek için kullanılan sanal ve gerçek cihazların kombinasyonuna izin verir. Cisco IOS'u simüle etmek için Dynamips emülasyon yazılımını kullanır.

Dynamips, Cisco Routerları taklit etmek için yazılmış bir emülatör bilgisayar programıdır. Ağustos 2005'te üzerinde çalışmaya başlayan Christophe Fillot tarafından geliştirilmiştir. Dynamips FreeBSD, Linux, Mac OS X ve Windows üzerinde çalışır. Gerçek bir Cisco IOS yazılım görüntüsünü (imajını) doğrudan emülatöre önyükleyerek Cisco serisi yönlendirme platformlarının donanımını taklit edebilirsiniz. Dynamips, Cisco 1700, 2600, 2691, 3600, 3725, 3745 ve 7200 platformlarını taklit edebilir.

ns, bir dizi ayrık olay ağ simülatörleri, özellikle ns-1, ns-2 ve ns-3 için kullanılan bir isimdir. Hepsi, öncelikle araştırma ve öğretimde kullanılan ayrık olay bilgisayar ağı simülatörleridir.

QualNet Scalable Network Technologies, Inc. tarafından sahip olunan ve sağlanan bir test ve simülasyon aracıdır. Ağ simülasyon yazılımı olarak, fiziksel bir iletişim ağının davranışını taklit eden bir planlama, test ve eğitim aracı olarak işlev görür.

Bit-Twist, libpcap tabanlı bir paket oluşturucu, paket yakalama dosyası değiştirici ve paket tekrarlayıcıdır. Paket yakalama motoru libpcap üzerine inşa edilmiş bir paket yakalama aracı olan tcpdump'ı tamamlar. Bit-Twist, bir veya daha fazla pcap dosyasından paketleri yeniden oluşturmanıza olanak tanır. Ayrıca, paketleri ağ üzerinde yeniden oluşturmadan önce Ethernet, ARP, IP, ICMP, TCP ve UDP başlıklarındaki alanlar gibi paket bilgilerinin önceden manipüle edilmesini sağlayan kapsamlı bir pcap dosya düzenleyicisi ile birlikte gelir.