İçeriğe atla

Açık kaynaklı yapay zekâ

Açık kaynaklı yapay zeka, açık kaynak yaklaşımının yapay zeka geliştirme alanında uygulanmasıdır.

Açık kaynaklı yapay zeka ürünlerinin çoğu, büyük şirketler tarafından açık kaynaklı yazılım olarak paylaşılan araç ve teknolojilerin varyasyonlarıdır.[1]

Şirketler genellikle pazarda rekabet avantajını korumak amacıyla açık kaynaklı olmayan ürünler geliştirirler.[2]

Popüler açık kaynaklı yapay zeka kategorileri arasında büyük dil modelleri, makine çeviri araçları ve sohbet botları sayılabilir.[3]

Yazılım geliştiricilerin açık kaynaklı yapay zeka kaynakları üretebilmeleri için, geliştirmede kullandıkları diğer çeşitli açık kaynaklı yazılım bileşenlerine de güvenmeleri gerekir.[4]

Büyük dil modelleri

LLaMA

LLaMA, Meta AI tarafından Şubat 2023 tarihinde piyasaya sürülen büyük dil modelleri ailesindendir [5] Meta, bu modellerin açık kaynaklı yazılım olduğunu iddia etmektedir, ancak Açık Kaynak Girişimi, Meta'nın LLaMa modelleri ve koduna ilişkin lisansının bu standardı karşılamadığını; özellikle bazı kullanıcılar için ticari kullanıma kısıtlamalar getirdiğini ileri sürerek bu iddiaya karşı çıkmaktadır ve ayrıca modelin ve yazılımın belirli amaçlarla kullanımını kısıtlar (Kabul Edilebilir Kullanım Politikası).[6] LLaMa 3 en son sürümüdür ve Nisan 2024'te yayınlanmıştır.[7]

Açık kaynaklı büyük dil temel modellerinin karşılaştırılması
Modeli Geliştirici Parametre Sayısı Bağlam Penceresi Lisanslama
LLaMA [5]Meta AI 7 milyar, 13 milyar, 33 milyar, 65 milyar 2048 ——
LLaMA 2 [8][9]Meta AI 7 milyar, 13 milyar, 70 milyar 4k Özel Meta lisansı
Mistral 7B [10]Mistral AI7 milyar 8k [11]Apache 2.0
GPT-J [12]EleutherAI 6 milyar 2048 Apache 2.0
Pythia [13]EluetherAI 70 milyon - 12 milyar —— Apache 2.0 (yalnızca Pythia-6.9B) [14]

Kaynakça

  1. ^ Heaven, Will Douglas (12 Mayıs 2023). "The open-source AI boom is built on Big Tech's handouts. How long will it last?". MIT Technology Review (İngilizce). 5 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  2. ^ Solaiman, Irene (24 Mayıs 2023). "Generative AI Systems Aren't Just Open or Closed Source". Wired. 27 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  3. ^ Castelvecchi, Davide (29 Haziran 2023). "Open-source AI chatbots are booming — what does this mean for researchers?". Nature. 618 (7967): 891-892. doi:10.1038/d41586-023-01970-6. 
  4. ^ Thummadi, Babu Veeresh (2021). Artificial Intelligence (AI) Capabilities, Trust and Open Source Software Team Performance. Responsible AI and Analytics for an Ethical and Inclusive Digitized Society. Lecture Notes in Computer Science. 12896. ss. 629-640. doi:10.1007/978-3-030-85447-8_52. ISBN 978-3-030-85446-1. 
  5. ^ a b "Introducing LLaMA: A foundational, 65-billion-parameter language model". 11 Eylül 2023. 11 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023. 
  6. ^ "Meta's LLaMa 2 license is not Open Source". 10 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  7. ^ "Introducing Meta Llama 3: The most capable openly available LLM to date". ai.meta.com (İngilizce). 15 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2024. 
  8. ^ "meta-llama/Llama-2-70b-chat-hf · Hugging Face". huggingface.co. 30 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023. 
  9. ^ "Llama 2 - Meta AI". ai.meta.com (İngilizce). 5 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023. 
  10. ^ "mistralai/Mistral-7B-v0.1 · Hugging Face". huggingface.co. 29 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023. 
  11. ^ AI, Mistral (27 Eylül 2023). "Mistral 7B". mistral.ai (İngilizce). 6 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023. 
  12. ^ "EleutherAI/gpt-j-6b · Hugging Face". huggingface.co. 3 Mayıs 2023. 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023. 
  13. ^ A bot will complete this citation soon. Click here to jump the queue arXiv:[1].
  14. ^ "EleutherAI/pythia-6.9b · Hugging Face". huggingface.co. 3 Mayıs 2023. 15 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">.ai</span> Anguillanın İnternet Ülke Alan Kodu kod harfleri

.ai, Anguilla'nın İnternet Ülke Alan Kodu (CcTLD) kod harfleri. Anguilla hükûmeti tarafından işletilmektedir.

OpenAI, ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi. Şirketin genel amacı insanlığa fayda sağlayabilecek yapay zekâ hakkında araştırma yapmaktır. 2015 yılının sonlarında San Francisco'da kurulan şirket, patentlerini ve araştırmalarını halka açık hale getirerek diğer kurum ve araştırmacılarla “serbest iş birliği yapmayı” amaçlamaktadır. Elon Musk ve Sam Altman, yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk endişelerinden dolayı bu şirketi kurduklarını açıklamıştır. Organizasyon 2015 yılında Sam Altman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Elon Musk, Ilya Sutskever, Peter Thiel ve diğerleri tarafından San Francisco’da kurulmuş ve toplamda 1 milyar dolar bağışta bulunulmuşlardır. Musk 2018 yılında yönetim kurulundan istifa etmiş ancak bağışçı olarak kalmıştır. Microsoft 2019 yılında OpenAI LP’ye 1 milyar dolarlık bir yatırım sağlamış ve Ocak 2023’te ikinci birçok yıllık yatırım sağlamıştır; bu ikinci yatırımın 10 milyar dolar olduğu bildirilmektedir. ChatGPT yazılı cevap veren botun yapımı da OpenAI’a aittir.

AI Challenge bir uluslararası yapay zeka programlama yarışmasıdır. Waterloo Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Kulübü tarafından düzenlenmiştir.

OpenCog, açık kaynaklı yapay zeka çerçevesi oluşturmayı amaçlayan projedir. OpenCog Prime, tüm sistemin ortaya çıkan bir olgusu olarak insana eşdeğer yapay genel zekayı (AGI) ortaya çıkarmak için tasarlanmış bir dizi etkileşimli bileşeni tanımlayan, robot ve sanal somutlaşmış bilişe yönelik mimaridir.

Açık kaynak yazılım hareketi, daha geniş açık işbirliği kavramının bir parçası olarak, yazılımların bir kısmı veya tamamı için açık kaynak lisanslarının kullanımını destekleyen bir harekettir. Açık kaynak hareketi, açık kaynak yazılım kavramını/fikrini yaymaya başlamıştır. Açık kaynak hareketi felsefesini destekleyen programcılar, yazılım geliştirme için gönüllü olarak programlama kodu yazarak ve değiş tokuş ederek açık kaynak topluluğuna katkıda bulunurlar. "Açık kaynak" terimi, hiç kimsenin düzenlenmiş kodu paylaşmayan bir gruba karşı ayrımcılık yapmamasını veya başkalarının önceden düzenlenmiş çalışmalarını düzenlemesini engellememesini gerektirir. Yazılım geliştirmeye yönelik bu yaklaşım, herkesin açık kaynak kodunu almasına ve değiştirmesine olanak tanır. Bu değişiklikler, yazılımla çalışan kişilerden oluşan açık kaynak topluluğu içindeki geliştiricilere geri dağıtılır. Bu sayede kod değişikliğine katılan tüm bireylerin kimlikleri ortaya çıkarılmakta ve kodun zaman içinde dönüşümü belgelenmektedir. Bu yöntem, belirli bir kod parçasının sahipliğini oluşturmayı zorlaştırır, ancak açık kaynak hareketi felsefesiyle uyumludur. Bu hedefler, yüksek kaliteli programların üretimini ve açık kaynak teknolojisini geliştirmek için benzer düşünceye sahip diğer insanlarla işbirliği içinde çalışmayı teşvik eder.

<span class="mw-page-title-main">ChatGPT</span> OpenAI tarafından geliştirilen yapay zekâ sohbet robotu

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen ve diyalog konusunda uzmanlaşmış bir yapay zeka sohbet botudur. Bu chatbot, denetimli ve takviyeli öğrenme teknikleriyle ince ayar yapılmış büyük bir dil modeline dayanır. ChatGPT'nin ilk versiyonu, GPT-3 temelli idi ve daha sonra gelişmiş sürümleri olan GPT-3.5 ve 14 Mart 2023'te GPT-4 ile güncellenmiştir ve ChatGPT Plus kullanıcıları için kullanılabilir durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Üretken yapay zekâ</span>

Üretken yapay zekâ, bilgisayar sistemlerinin metin, görüntü, ses gibi farklı veri türlerini işleyerek orijinal içerik oluşturmasına yarayan bir yapay zekâ teknolojisi dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">XAI (şirket)</span>

X.AI Corp., xAI, isimleriyle yapay zeka endüstrisinde faaliyet gösteren Amerikan şirketidir. Elon Musk tarafından Mart 2023'te kurulmuştur. Belirtilen hedefi, "evrenin gerçek doğasını anlamak"tır. Çalışmaları Arasında "Grok", "PromptIDE" gibi yapay zeka ve SDK kuruluşları vardır.

Mistral AI, Fransa merkezli yapay zeka araştırma şirketi. Şirket, Nisan 2023 tarihinde Meta ve Google'da önceki görevlerinden ayrılan araştırmacılar Artur Mensch, Timothée Lacroix ve Guillaume Lample tarafından kurulmuştur. Ekim 2023'te yaklaşık 415 milyon dolar toplayan şirket aralık 2023'te, 2 milyar doların üzerinde bir değerlenme elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka patlaması</span>

Yapay Zeka Patlaması, veya Yapay Zeka Baharı, yapay zeka alanında çok hızlı bir şekilde devam eden ilerleme dönemidir. Öne çıkan örnekler arasında Google DeepMind ve OpenAI gibi laboratuvarlar tarafından yürütülen üretken yapay zekalar yer almaktadır.

Gemini dil modeli, Google DeepMind tarafından geliştirilmiş olan ve LaMDA ve PaLM 2'nin ardılı olarak hizmet veren çok modlu büyük dil modelleri ailesinin adıdır. Gemini Ultra, Gemini Pro ve Gemini Nano'dan oluşan bu ürün, OpenAI'nin GPT-4'üne rakip olarak konumlandırılarak 6 Aralık 2023'te duyurulmuştur. Aynı adı taşıyan üretken yapay zeka sohbet robotunun ardındaki esas gücü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Önceden eğitilmiş üretken dönüştürücü</span> büyük dil modeli çeşidi

Önceden eğitilmiş üretken dönüştürücü ya da özgün İngilizce adının kısaltmasıyla GPT, bir tür geniş dil modeli ve Üretken yapay zekâ için öne çıkan bir çerçevedir. Doğal dil işleme görevlerinde kullanılan yapay sinir ağlarından oluşur. GPT'ler dönüştürücü mimarisine dayanır, etiketlenmemiş metinlerden oluşan büyük veri setleri üzerinde önceden eğitilmiştir ve insan benzeri yeni içerikler üretebilir. 2023 itibarıyla, çoğu LLM bu özelliklere sahiptir ve bazen genel olarak GPT'ler olarak anılırlar.

Claude, Anthropic tarafından geliştirilen geniş kapsamlı dil modelleri ailesidir. İlk model Mart 2023'te piyasaya sürüldü. Mart 2024'te çıkan Claude 3 ise görselleri de analiz edebiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Apple Intelligence</span> Appleın geliştirdiği yapay zeka platformu

Apple Intelligence, Apple Inc. tarafından geliştirilen bir yapay zeka platformudur. Cihaz içi ve sunucu işleme kombinasyonuna dayanan bu özellik, 10 Haziran 2024'te WWDC 2024'te Apple Intelligence ile birlikte duyurulan Apple'ın iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia işletim sistemlerinin bir özelliği olarak duyuruldu. Apple Intelligence, ChatGPT ile entegrasyon içerir ve desteklenen cihazlara sahip tüm kullanıcılar için ücretsiz olacaktır. 2024'ün sonlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde geliştirici beta sürümüne girmesi planlanıyor ve 2025'te tamamen piyasaya sürülmesi planlanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Dario Amodei</span>

Dario Amodei, İtalyan-Amerikan yapay zeka araştırmacısı ve girişimci. Anthropic şirketinin kurucu ortağı ve CEO'sudur. Ayrıca daha öncesinde OpenAI'da araştırma başkan yardımcısı olarak görev yapmıştır.

Hugging Face, Inc., bir Fransız-Amerikan şirketi.. New York City merkezli olan şirket, makine öğrenimi kullanarak uygulamalar geliştirmek için hesaplama araçları sağlayan bir platform geliştirmektedir. Şirket, özellikle doğal dil işleme uygulamaları için geliştirilen transformer kütüphaneleri ile ve kullanıcıların makine öğrenimi modellerini, veri setlerini paylaşabildikleri ve çalışmalarını sergileyebildikleri platformuyla bilinmektedir.

Figure AI, Inc., ABD merkezli bir robotik şirketi. Şirket, yapay zeka destekli insansı robotların geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaktadır. Şirket, 2022 yılında, Archer Aviation ve Vettery'nin kurucusu Brett Adcock tarafından kurulmuştur. Figure AI'ın ekibi, robotik, yapay zeka, algılama, algı ve navigasyon gibi alanlarda uzmanlardan oluşmaktadır ve Boston Dynamics ve Tesla gibi önde gelen şirketlerden deneyimli kişileri bir arada tutmaktadır.

Ideogram, 2022 yılında kurulmuş freemium üretken yapay zekâ web sitesi. Ideogram, kullanıcının verdiği talimata dayalı olarak bir metinden resme model yazılımı kullanmaktadır. Ideogram, benzer bir yapay zekâ aracı olan Midjourney ile büyük bir rakip olarak görülmektedir.