İçeriğe atla

Açık Açık

Açık Açık
KurucuRenay Onur, Itır Erhat
TürWeb Platformu
Yasal statüDernek ve iktisadi işletme
AmaçSTK’ların şeffaflığını ve hesap verebilirliğini geliştirmek

Açık Açık, Türkiye'de sivil toplum kuruluşları ile bağışçıları buluşturmak amacıyla 2016 yılında kurulmuş bir platform.

Web platformu yoluyla Türkiye'de hayırseverlik kültürünü geliştirmeyi, kamuoyu ve sivil toplum kuruluşları arasında şeffaf bir ilişki inşa etmeyi amaç edinmiş bir sosyal girişimdir. Dernek ve iktisadi işletme statüsündedir.[1][2]

Platform, bireylerin Bağışçı Hakları Beyannamesi'ni imzalamış sivil toplum kuruluşlarına (STK) ait bilgiye tek noktadan ulaşması, farklı alanlardaki STK'lara bağışın kolaylaştırılması, geçmiş bağışların takibine imkân sağlanması, STK'ların çevrimiçi bir platformda görünür kılınması, şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda kendilerini geliştirmelerinin desteklenmesi konularında hizmet vermektedir.

Açık Açık'ın ana iki gelir kaleminde birincisi platformu kullanan STK'ların devlete beyan ettikleri toplam yıllık geliri üzerinden aylık platform kullanma bedeli, ikincisi ise platform üzerinden yapılan bağışlar üzerinden alınan kaynak geliştirme danışmanlık bedelidir.[3] Açık Açık İktisadi İşletmesinin karı Açık Açık misyonu doğrultusunda ya iktisadi işletme bünyesinde ya da Açık Açık Derneği bünyesinde kullanılır.

Dernek, o tarihte %12 olan Türkiye'deki yıllık bağış yapma oranını, 2024'e dek %30'a çıkarmak amacıyla 2016'da bünyesinde 33 dernek ile kurulmuştur.

Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından verilen Şeffaflık Ödülü'ne 2016 yılında yurttaş/sivil inisiyatifi alanında layık görülmüştür.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Sürdürülebilir Sosyal Girişim Vakaları" (PDF). Küsif Yayınları, Eylül 2018. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Açık Açık Derneği kuruldu!". Milli Gazete, 16 Ekim 2016. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Açık Açık". Acikaciksosyalgirisim.org sitesi. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020. 
  4. ^ "2016 Şeffaflık Ödülleri Sahiplerini Buldu". Uluslararası Şeffaflık Derneği Web sitesi, 12 Aralık 2016. 28 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Şeffaflık Örgütü</span>

Uluslararası Şeffaflık Örgütü 1993 yılında Berlin'de kurulmuş uluslararası bir sivil toplum örgütüdür. 100'den fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Berlin' deki küçük bir sekreterlik uluslararası şeffaflık hareketini koordine etmektedir. Ayrıca Londra'da bir araştırma bölümü vardır.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Toplum Geliştirme Merkezi</span>

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM), Merkezi Ankara'da bulunan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">AIESEC</span>

AIESEC, orijinal açılımı "Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales" şeklinde olan Fransızca bir kısaltmadır. Bu kısaltma artık kullanılmamakta ve organizasyon doğrudan "AIESEC" olarak isimlendirilmektedir. Bu açılımın Türkçe karşılığı ise "Uluslararası İktisadi ve Ticari İlimler Talebeleri Derneği" şeklindedir. Türkiye'de ise "Türkiye İktisadi ve Ticari İlimler Talebeleri Staj Komitesi Derneği" resmî adıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı</span> İstanbul merkezli sivil toplum kuruluşu

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşu.

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Merkezi İstanbul'da bulunan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1883 yılında kurulan Hamidiye Ticaret Mektebi’nin devamı niteliğinde bir öğrenim kurumu olarak 1959 yılından itibaren hizmet vermiş; 1982’de kurulan Marmara Üniversitesi’nin temelini oluşturmuş olan kurumdur. 1982’de Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi‘ne bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Biz kaç kişiyiz?</span>

Biz kaç kişiyiz?, 12 Eylül 2007 tarihinde, gazeteci-yazar Tuncay Özkan tarafından oluşturulmuş siyasi bir sivil toplum platformudur.Platforma internet ya da SMS yoluyla üye olunabilir. Platform, 4 Kasım 2007'de mevcut üye sayısının yaklaşık olarak 1.3 milyon kişi olduğunu açıklamış ve yeni üye sayısı hedefini 5 milyon olarak belirlemiştir. Gönüllülük esasına dayanan oluşumda, yöneticiler bir ücret almamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çağ Üniversitesi</span> Mersinde kurulu vakıf üniversitesi

Çağ Üniversitesi, Mersin ilinde yerleşik bir vakıf üniversitesi. 9 Temmuz 1997 tarihinde, Yaşar Bayboğan öncülüğünde 4282 Sayılı Yasayla ve 2547 Sayılı Yasanın Vakıf Yükseköğretim Kurumları'na ilişkin hükümlerine tabi, kamu tüzel kişiliğini haiz olarak kurulmuştur. Ankara ve İstanbul illerinden sonra Türkiye'de kurulan ilk Vakıf Üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), 1993 yılında 23 vakıf ve derneğin Türkiye'de üçüncü sektörün yasal ve mali altyapısını güçlendirmek amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu bir vakıftır. Bugün vakfın 100’ü aşkın mütevellisi, TÜSEV çatısı altında iş birliği yapmaktadır.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 37 kadın girişimci tarafından Eylül 2002'de İstanbul'da kurulmuş istihdam, iş ve girişimcilik odaklı bir bir sivil toplum örgütü.

Sosyal yatırım vakfı, belli bir coğrafi bölgede çok sayıda bağışçının bir araya gelerek yerel ihtiyaçların karşılanması amacıyla fon dağıttığı yeni bir vakıf modelidir. Bu modelin en önemli avantajı çok sayıda bağışçıyı tek bir vakıf altında toplayarak vakfın yürütülmesi için gereken idari ve mali idari sorumlulukların paylaşılması ve böylece bağış yapmanın kolaylaştırılmasıdır. Sosyal yatırım vakıfları proje yapmamakta başta sivil toplum kuruluşlarından olmak üzere gelen taleplere finansman sağlamaktadır. Bu özellikleriyle sivil toplumun gelişimine de katkıda bulunmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Adım Adım Oluşumu</span> Türkiyede yardımseverlik ve spor kültürünü yaygınlaştırmayı amaçlayan sivil inisiyatif

Adım Adım Oluşumu, koşu gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla Türkiye'de yardımseverlik ve spor kültürünü yaygınlaştırmayı amaçlayan sivil inisiyatif.

Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi, Antalya'da faaliyet gösteren, kültürlerarası diyalogu geliştirmek için kurulan bir dernektir. Dernek 2006 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği</span>

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 1996 yılında Ankara’da bir grup kadın tarafından kurulan bir sivil toplum örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kâr amacı gütmeyen kuruluş</span>

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, gelirinin giderinden çok olması durumunda onu üyelere ve paydaşlara (hissedarlara) dağıtmayıp hedeflerinin daha iyi gerçekleşmesi için kullanan, gönüllü bir dernek gibi hareket eden organizasyon. Genellikle sorun çözmeye yönelik çalışmalar yaparlar. Çeşitli kişi ve kurumlardan bağış alarak ayakta kalmaktadırlar.

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği ya da kısaca UCİM, çocukların sağlıklı yetişmesini sağlamak, çocukları her tür duygusal, fiziksel ve cinsel istismar ile her türlü ihmalden korumak, bu olayların yaşanmasının önüne geçmek amacıyla, Saadet Özkan öncülüğünde, yola çıkan kâr amacı gütmeyen kuruluş.

PaylaşmaGünü bir cömertlik hareketi olan #GivingTuesday ’in Türkiye uygulamasıdır." Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) ülke koordinatörlüğüde Türkiye’de ilk defa 2020 yılında kutlanan hareket eş zamanlı olarak 80’den fazla ülkede her yıl kutlanmaktadır. Çevrimiçi kampanyalar ve fiziksel olarak düzenlenen aktivitelerle desteklenen #PaylaşmaGünü’nde bireyler, sivil toplum kuruluşları (STK), özel sektör kuruluşları, eğitim ve kamu kurumları ve daha pek çok paydaş bir araya gelerek senede bir gün “bağışçılığı ve gönüllülüğü” yaygınlaştırarak cömertliği teşvik etmektedir.

Kurumsal gönüllülük, gönüllülük çalışmalarının şirketlerin çatısı altında, onların desteği ve yönlendirmesi ile gerçekleşmesidir.