İçeriğe atla

Azmzade Esad Paşa

Şam Valisi
Esad Paşa el-Azm
Arapçaأسعد باشا العظم
Yerine geldiğiSüleyman Paşa El-Azim
Yerine gelenHüseyin Paşa ibn Mekki
Kişisel bilgiler
Doğum 1701
Ma'arretü'n-Nu'man, Osmanlı Suriyesi
Ölüm Mart 1758
Akdeniz
Milliyeti Osmanlı
İlişkiler El-Azm ailesi
Çocuk(lar) Muhammed Paşa el-Azm

Esad Paşa El-Azim (Arapça: أسعد باشا العظم), (d. 1701[1], ö. Mart 1758) 1743'ten 1757'deki görevine kadar Osmanlı yönetimi altında Şam valisiydi. Şehirde ve Suriye'nin diğer yerlerinde çeşitli mimari eserlerin yapımından sorumluydu.[2]

Geçmiş

1701'de Osmanlı Suriye'sinde Maarrat al-Nu'man'da doğdu[3] Esad, Ma'arrat al-'a gönderilen "muhtemelen Türk soyundan" olan[4] İbrahim el-'Azm'ın torunuydu. Nu'man on yedinci yüzyılın ortalarında düzeni yeniden sağlamak;[4] Dedesinin ölümü üzerine Esad'ın babası İsmail Paşa el-Azm ve amcası Süleyman Paşa el-Azm, babalarının görevini tamamlayarak Osmanlı idaresi tarafından Humus, Hama ve Ma'arrat al'daki irsiyet iltizamlarıyla ödüllendirildiler.[4] Böylece, Al-Azim ailesi, 1725'te Osmanlı Suriye'sinin vilayetlerinin çoğunu kontrol etmeye geldi.[2] Kardeşlerinden biri de Sadeddin Paşa el-Azm'dı. Esad, Hama'yı birkaç yıl vergi tahsildarı olarak yönetti,[5] amcası Şam valisi Süleyman Paşa el-Azm 1743'te öldü.[2] Hama'da ikamet ettiği yere Azm Sarayı'nı yaptırdı.[5]

Ölüm

Esad Paşa, tahttan indirildikten sonra Halep Eyaleti'ne atandı ve bir ay sonra Mısır Valisi olarak atandı.[6] 1757 sonlarında Hac kervanı yok edildi. Osmanlılar, Esad Paşa'yı o yılın başlarındaki ifadesine cevaben Bedevileri kervana saldırmaya teşvik etmekle suçladı.[7] Bunun üzerine Sadrazam Rağıb Paşa, Esad Paşa'nın idamını emretti.[8] Esad Paşa, Mart 1758'de kendisini sürgünde yaşayacağı Girit'e götüren bir gemide idam edildi.[6] Esad Paşa'nın Gürcü memluk (köle askeri) Osman Paşa el-Kurji, daha sonra Osmanlı yetkililerini efendisinin hazinelerinin bulunduğu yere götürdü ve 1760'ta Şam valiliği ile ödüllendirildi.[8]

Kaynakça

  1. ^ "ESAD PAŞA, Azmzâde". TDV İslâm Ansiklopedisi. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024. 
  2. ^ a b c Commins 2004, p. 58.
  3. ^ محمد راغب الطباخ الحلبي (1988). إعلام النبلاء بتاريخ حلب الشهباء - ج3 (Arapça). محمد كمال دار القلم العربي. s. 270. 
  4. ^ a b c Urban Notables and Arab Nationalism: The Politics of Damascus 1860-1920, Cambridge University Press, 2003, s. 50, ISBN 0521533236, The most prominent family to secure significant independent political power in Damascus was the 'Azm family. Ibrahim al-'Azm, a rural notable possibly of Turkish stock, went to Ma'arrat al-Nu'man, a trading center between Aleppo and Hama catering to beduin, to restore order in the mid-seventeenth century. Although he was killed, his sons, Isma'il and Sulayman, completed their father's task and were rewarded with hereditary tax farms in Homs, Hama and Ma'arrat al-Nu'man.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ a b Ring, Berney, Salkin 1996, p. 318.
  6. ^ a b Joudah 1987, p. 43.
  7. ^ Choueiri 2005, p. 232.
  8. ^ a b Salzmann 2004, p. 95.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şam</span> Suriyenin başkenti

Şam veya Dimaşk, Suriye'nin başkentidir. Ayrıca, Şam Valiliğinin ve Rif Şam Valiliği'nin de idari başkentidir.

Tarihte Esat Paşa olarak bilinen kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmenleri</span> Etnik grup

Suriye Türkmenleri ya da Suriye Türkleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

Şam olayı, 1840'ta Yahudilere atılan kan iftirasının ardından patlak veren hadisedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Naci el-Utri</span>

Muhammed Naci el-Utri, Suriyeli siyasetçi. 2003-2011 yılları arasında Suriye Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Busra el-Harir</span>

Busra el-Harir, Busra el-Hariri ya da Busra al-Harir, Dera İli'nin, İzra İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. İzra İlçesi'nin doğusuna doğru, Ürdün sınırına yakın bir konumu vardır. 660 metrelik bir rakıma sahiptir. Suriye İstatistik Kurumu tarafından yapılan, 2004 Suriye nüfus sayımlarına göre 13,315 kişilik bir nüfusa sahiptir. Koruduğu kırsal özelliklerinin yanında, sanayi ve ekonomi faaliyetleride gösterdiği için kasaba olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ma'arretü'n-Nu'man</span> Suriye, İdlibde Bir Şehir

Ma'arretü'n-Nu'man, Suriye'nin kuzeybatısında, bulunan bir şehirdir. İdlip İli'ne bağlı, kendi adını taşıyan, Ma'arretü'n-Nu'man ilçesinin merkezi. Suriye'nin en büyük şehir merkezi nüfusüna sahip olan, Halep ile Hama İli başkenti Hama arasındaki otoyolun, orta bölgesinde yer alır. 2012 hesaplamalarına göre 83,683 kişilik bir nüfusu bulunur. Bu nüfusla ilin, başkent İdlip'ten sonra en kalabalık ikinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Paşa Camii (Şam)</span>

Şam Murat Paşa Camii, Şam, Suriye'de El-Midan mahallesinin Suveyka kesiminde bulunan erken Osmanlı devri cami ve türbe. 1568-1569 yılları arasında Osmanlı Şam Valisi olarak hizmet etmiş Murad Paşa adına 1568'de inşa edilmiştir. Cami Nakşibendi tarikatının merkezi olarak faaliyet gördüğü için Nakşibendi Camii olarak da bilinmektedir.

Şehitler Günü, Şam ve Beyrut'ta 6 Mayıs 1916'da 'El Cezzar' veya 'Kasap' olarak da bilinen Cemal Paşa tarafından öldürülen Suriyeli ve Lübnanlı milliyetçileri anma töreni. Büyük Suriye'nin Osmanlı döneminde hem Şam'daki Marjeh Meydanı'nda hem de Beyrut'ta Burj Meydanı'nda idam edildiler. Her iki yerde o zamandan beri Şehitler Meydanı olarak değiştirildi. 6 Mayıs günü Suriye ve Lübnan'da her yıl anma töreni düzenlenir ve bugün resmi tatildir.

<span class="mw-page-title-main">Azm Sarayı</span>

Azm Palace, tarihi Osmanlı İmparatorluğu'nun günlerine kadar uzanan, Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan bir saraydır. El-Azim ailesi büyüklerinden dönemin Şam Valisi Azimzade Esad Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Muqallid ibn Kamil ibn Mirdas, Mirdâsî hanedanı üyesi, Beni Kilab komutanıydı, zaman zaman Halep Kalesi'nin valisiydi ve Mirdasilerin Bizans ve Fatımiler elçisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Azm Sarayı (Hama)</span> Hama, Suriyede 18. yüzyıldan kalma Osmanlı sarayı

Azm Sarayı, Suriye'nin Hama kentinde bulunan bir saraydır. Saray, şehir merkezinde Hama Kalesi'nin 400 metre güneyinde Asi Nehri'nin kıyısında yer almakta olup 18. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.

Ebubekir Paşa veya Koca Bekir Paşa olarak da bilinir, bir Osmanlı devlet adamıydı. Kaptan-ı derya, Mısır, Habeş, Kıbrıs ve Bosna eyaletlerinin Beylerbeyi ve İmparatorluk Darphanesi'nin başı olarak görev aldı. Safiye Sultan'ın kocası ve dolayısıyla II. Mustafa'nın damadı idi.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Bey el-Azm</span> Suriyeli siyasetçi (1864-1955)

Hakkı el-Azm Suriyeli bir politikacı. Osmanlı hükûmetinde aktifti ve daha sonra cumhuriyet Suriye'sinde ilk başbakan olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sultan el-Atraş</span> Önde gelen Arap Dürzi lider ve Suriye milliyetçisi

Sultan el-Atraş,, yaygın olarak bilinen adıyla Sultan Paşa el-Atraş, önde gelen bir Suriye milliyetçisi Arap Dürzi lider ve Suriye Devrimi'nin (1925-27) başkomutanıydı. Fransızlara karşı savaştı. Suriye ve Dürzi tarihinin en etkili isimlerinden biri olarak Cebel el-Dürzi'nin ve genel olarak Suriye'nin kaderinin belirlenmesinde önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">El-Azm ailesi</span> Suriyede bir siyasi aile

El-Azm Ailesi önde gelen Şamlı bir ailedir. Osmanlı Suriyesi'ndeki siyasi etkileri, aile üyelerinin Ma'arretü'n-Nu'man ve Hama'yı yönetmeleriyle 18. yüzyılda başladı. Ailenin bir çocuğu olan İsmail Paşa el-Azm, 1725 yılında Şam Eyaleti valisi olarak atandı. 1725-1783 yılları arasında, Esad Paşa el-Azm de dahil olmak üzere, aile üyeleri, Sayda Eyaleti, Trablusşam Eyaleti, Hama, Halep Eyaleti, ve Mısır Eyaleti'ndeki periyodik atamalara ek olarak, Şam'da 47 yıl iktidarda kaldılar. Ailenin etkisi 19. yüzyılda azaldı ve gerçek bir hanedan kurulamadı.

Azmzade Sadettin Paşa Osmanlı siyasetçidir. Halep (1750–52), Sayda, Trablus (Lübnan) (1752–57), Mısır (1757), Maraş, Cidde (1758), Konya (1760–61), Rakka (1761–62) ve Bağdat şehirlerinde Osmanlı valisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nasuhi el-Buhari</span> Suriyeli siyasetçi ve asker (1881-1961)

Nasuhi el-Buhari, 1939 yılında kısa bir süre Suriye başbakanı olarak görev yapmış Suriyeli bir asker ve siyasetçiydi.

1757 Hac kervanı baskını, Hac kervanının Mekke'den Şam'a dönerken Bedevi aşiret mensupları tarafından yağmalanması ve katledilmesidir. Kervan, Şam valisi Mekkizade Hüseyin Paşa ve yardımcısı Musa Paşa tarafından yönetilen bir Osmanlı kuvvetinin koruması altındayken, Bedeviler Beni Sahr kabilesinden Ka'dan el-Faiz tarafından yönetiliyordu. Baskın sonucunda tahminen 20.000 hacı ya öldürüldü ya da açlık ve susuzluktan öldü.

<span class="mw-page-title-main">Hac emiri</span>

Hac emiri, Emirü'l-hac veya Emir-i hac, 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar birbirini takip eden Müslüman imparatorluklar tarafından her yıl düzenlenen Hac kervanını korumakla görevli komutana verilen pozisyon ve unvandı. Abbasiler döneminden beri, biri Şam'dan diğeri Kahire'den hareket eden iki ana kervan vardı. Her iki kervana, kervan için para ve erzak sağlamak ve Hicaz'daki Müslümanların kutsal şehirleri Mekke ve Medine'ye giden çöl yolu boyunca kervanı korumak olan bir emirü'l-hac atanırdı.