İçeriğe atla

Azize Thekli Şapeli

Koordinatlar: 35°22′44″K 34°05′18″D / 35.37889°K 34.08833°D / 35.37889; 34.08833
Azize Thekli Şapeli
Harita
Temel bilgiler
KonumBafra, Kıbrıs
Koordinatlar35°22′44″K 34°05′18″D / 35.37889°K 34.08833°D / 35.37889; 34.08833
İnançRum Ortodoks
Açılış1907
DurumYıkılmış

Azize Thekli Şapeli, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Bafra köyünde bulunan bir şapeldi. 2 Mayıs 2011 günü, saat 20:30 sularında, bölgede bulunan "Nuh'un Gemisi" adlı otelin inşaatı sırasında buldozerle yıkıldı.[1]

Şapel 1907 yılında inşa edildi.[2] Denize çok yakın bir noktada bulunmaktaydı[3] ve içerisinde freskler vardı. Kilise tonozlu ve kemerli tek bir odadan oluşmaktaydı.[2] Kıbrıs Harekâtı'ndan önce Rumlar kilisede ayin yapmaktaydı, harekâtın yapıldığı 1974 yılından sonra da bazı Rumlar kiliseye gidip adak adamaya devam etti. Bu dönemde kilisenin önüne betonarme bir eklenti yapıldı.[3]

KKTC Cumhurbaşkanı'nın Özel Temsilcisi Kudret Özersay, yıkımdan dolayı üzüntü duyduğunu, bu davranışın tolere edilemez olduğunu söyledi.[4] Kıbrıs Ortodoks Kilisesi yıkımın "Kıbrıs'ın kültürel mirasına yönelik yürütülen sistemli bir yıkım kampanyasının bir parçası olduğu"nu öne sürdü.[2] ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu, yıkımı din özgürlüğüne yönelik bir saygısızlık ve ihlal olarak niteleyerek şapelin yeniden inşasını istedi.[5] 6 Mayıs 2011 günü açıklama yapan KKTC Başbakanlığı, şapelin özgün mimari yapısına sadık kalınıp mümkün olduğunca özgün yapı malzemesi kullanılarak yeniden inşa edilmesi yönünde Eski Eserler Dairesi'ne talimat verildiğini ifade etti. Açıklama bu yeniden inşaatın "yıkımdan sorumlu olanlar" tarafından yapılacağı ifade edildi.[6] Konuyla ilgili olarak yıkımı yapan işçi tutuklandı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Fatura işçiye çıkarıldı 31 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Kıbrıs Gazetesi) Erişim tarihi: 28 Ocak 2011.
  2. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2012. 
  3. ^ a b Tarihe saygısızlık 31 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Kıbrıs Gazetesi) Erişim tarihi: 28 Ocak 2011.
  4. ^ “Tasvip etmiyoruz” 31 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Kıbrıs Gazetesi) Erişim tarihi: 28 Ocak 2011.
  5. ^ 5/12/2011: Cyprus: USCIRF Concerned Over Demolition of 200-Year-Old Church in Northern Cyprus 31 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu) Erişim tarihi: 28 Ocak 2011.
  6. ^ “Baştan yapacaklar” (Kıbrıs Gazetesi) Erişim tarihi: 28 Ocak 2011.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türkleri</span> Kıbrısta yaşayan Türkler

Kıbrıs Türkleri veya Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs Adası'nda yaşayan Türklerin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1571 yılındaki Kıbrıs Adası'nı ele geçirmesinden sonra Anadolu'dan Kıbrıs Adası'na göç etmiş ve 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin adaya müdahale etmesinden sonra adanın ikiye bölünmesiyle birlikte çoğunluğu KKTC'de yaşamını sürdüren kesimine verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır. Buna karşılık, uluslararası camianın Kıbrıslı Türklere karşı tutumu 2004'teki Annan Planı oylaması sonucu sempatiye dönüşmüştür. Bu sayede, KKTC devleti/kurumları bazı uluslararası politik, sportif, bilimsel, turistik ve kültürel örgütlere üye olmuşlardır.

Marios Maçakis, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Demokrat Parti Avrupa Parlamentosu üyeliği yapan Kıbrıslı Rum bir siyasetçidir. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Lefkoşa)</span>

Selimiye Camii, tarihsel ismiyle Ayasofya Camii veya Ayasofya Katedrali, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde bulunan cami ve eski Katolik katedralidir. Kentin ana camisidir. Selimiye Camii, Kıbrıs'taki hayatta kalan en büyük ve en eski Gotik kiliseye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Muhafız Ordusu</span>

Millî Muhafız Ordusu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleri, hava kuvvetleri ve deniz kuvvetlerinden oluşan birleşmiş silahlı kuvvetleridir. Kıbrıs Ulusal Muhafızları aktif kuvvetler, yedek kuvvetler ve milislerden oluşmaktadır. Bunun dışında, İttifak Antlaşması kapsamında Yunanistan Silahlı Kuvvetleri adada Yunan Alayı'nı konuşlandırmaktadır. Fakat ELDYK, Kıbrıs Cumhuriyeti askeriyesinin bir parçası olmayıp doğrudan Yunanistan emri altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Taşpınar, Lefke</span> Kuzey Kıbrısta köy

Taşpınar veya Angolem, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefke İlçesi'ne bağlı olan köy. Angolæmi ve Angolœmi olarak da bilinmektedir. 212 nüfuslu olan köyde ikamet edenlerin sayısı 1996-2006 aralığında düşmüş olup, köyde yaşayanların yaklaşık %30'u Türkiye vatandaşıdır. Köyün yüzölçümü 6.727 km2 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Topçuköy, Kıbrıs</span>

Topçuköy, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'ne bağlı olan köy.

Kıbrıs'ta yaşayan azınlıklar, Kıbrıs adasında çoğunluğu oluşturan Kıbrıs Rumları ve Kıbrıs Türkleri dışındaki etnik gruplara verilen isimdir. Bu kapsama Ermeniler, Maronitler ve Latinler girmektedir. Bu üç azınlık Kıbrıs Temsilciler Meclisi'nde temsilci bulundurma hakkına sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinlik, Mağusa</span>

Güvercinlik, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Kazası'na, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'ne bağlı olan bir köydür. Köy, Beyarmudu Belediyesi'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mersinlik, İskele</span>

Mersinlik, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Kazası'na, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'ne bağlı olan köy. Büyükkonuk Belediyesi'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yedikonuk, Kıbrıs</span>

Yedikonuk, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'ne bağlı olan köy.

<span class="mw-page-title-main">Kalavaç</span>

Kalavaç, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 248'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş, İskele</span>

Kurtuluş, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele İlçesi'ne bağlı olan köy.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıbel, Girne</span>

Çamlıbel, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs'ın Girne İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 1037'dir. KKTC'nin bir bucak merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Bafra, Kıbrıs</span>

Bafra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele ilçesinde bulunan bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti demografisi</span> ülke demografisi

Kıbrıs nüfusu genel olarak Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olarak iki büyük etnik topluma bölünmüştür; Bu toplumlar pek çok kültürel özellikleri paylaşır fakat etnik, din, dil ve anavatanlarına yakın bağlarla ayrılırlar. 1964'te toplumlararası çatışmalar başlamadan önce Kıbrıs nüfusu ada genelinde yayılmışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Agios Ioannis Lampadistis</span>

Agios Ioannis Lampadistis, Kıbrıs'taki Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bir kilise kompleksidir. Kilise, 1985 Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.