İçeriğe atla

Aziz Yuhanna Kilisesi

Koordinatlar: 38°26′13″K 27°08′50″D / 38.43694°K 27.14722°D / 38.43694; 27.14722
Müjdeci Aziz Yuhanna Anglikan Kilisesi
Harita
Temel bilgiler
KonumKonak, İzmir, Türkiye
Koordinatlar38°26′13″K 27°08′50″D / 38.43694°K 27.14722°D / 38.43694; 27.14722
İnançHristiyan
MezhepAnglikan
Açılış1625
DurumEtkin
Mimari
Mimari biçimNeo-Gotik mimarisi
Tamamlanma1899

Aziz Yuhanna Kilisesi veya İzmir Müjdeci Aziz Yuhanna Anglikan Kilisesi, İzmir'in Alsancak semtinde bulunan ve hala aktif az kiliselerden biri olan bir Anglikan kilisesidir. Levant Şirketi tarafından 1625 yılında yapılmıştır.

Tarih

İzmir'de 1630 senesinden beri Anglikan Hristiyan rahipleri bulunmaktadır. İlk kilise 1625 senesinde Levant Şirketi için insa edilmiştir. Yapımına 1898 Kasım ayında başlanan bugünkü kilise 1899 yılında açılmıştır. Neogotik tarzdandır. Kilisenin vitrayı Münih'te yapılmıştır, haçları ise Etiyopya ve Rusya'dan hediye olarak gönderilmiştir.[1]

İhsan Alyanak'ın İzmir Belediye Başkanlığı döneminde bu kilisenin ve Birleşik Krallık'ın İzmir Konsolosluğunun duvarının yol çalışması için yıkılması ve kilise bahçesinden dört metre kadar içeri girilerek yolun geçirilmesi sonrası diplomatik bir kriz yaşanmıştır.[2] Bu olay Birleşik Krallık'ın Türkiye'ye nota vermesine neden olmuştur.[3]

Kilise Levant Şirketi çalışanları için ve İzmir (o günkü adı Smyrna) bölgesinde yaşayan İngiliz vatandaşları için yapılmıştır. Şu anki araziyi İngiltere Konsolosluğu alarak, kiliseyi tekrar inşa etmiştir. Kilisenin masrafları o dönemin burada yaşayan vatandaşları tarafından karşılanmıştır. Kilisenin tekrar yapımı 1899 yılında tamamlanmıştır ve yaklaşık 150'den fazla kişiye hizmet etmektedir.

Mimari

Kilisenin mimari tarzı neo-gotik döneme aittir. Ayrıca hiçbir kaynakta kilisenin mimarı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.

Kilisenin gül penceresi ve batı cephesi

Dış Tasarım

Dış tasarım da gotik mimari bir etkisi vardır. Batı cephesinde bir gül pencere ve yine bu cephede bir çan kulesi vardır. Altında gül pencerenin altında üç bölüm vitray pencere vardır. Tüm pencereleri demir bariyer ile kaplıdır. Kuzey cephesinde küçük fil ayakları vardır.

İç Tasarım

Kilisenin içi

Kilisenin içinde; Cebelitarık piskoposu William Edward Collins'in mezarı sol tarafta, tam karşıda ise vaftiz kurnası bulunmaktadır.

Vitraylar

Batı cephesinde 3 kanatlı vitray pencereler bulunmaktadır. Bu pencereler 1895 yılında Almanya'da yapılmıştır. Doğu cephesindeki pencereler ise 1904 yılında Charles Kepme tarafından yaptırılmıştır.

Kilisenin sunağı

Sunak

Rab'bin Sofrası (şarap ve ekmek paylaşımı) burada yapılır. İnanca göre, İsa inanlılarının ekmekten ve şaraptan alması İsa'nın ölümünü, insanlarla yaptığı yeni antlaşmayı ve O'nun insanlarla yaşadığını anımsamak için yapılır.

"...Rab İsa eline ekmek aldı, şükredip ekmeği böldü ve şöyle dedi: Bu sizin uğrunuza feda edilen bedenimdir. Beni anmak için şöyle yapın. Aynı biçimde yemekten sonra kase alıp şöyle dedi: Bu kase kanımla gerçekleşen yeni antlaşmadır. Her içtiğinizde beni anmak için böyle yapın."(1. Korintliler 11:23-26)

Kilisenin içi

Vaftiz Kurnası

İnananlar Tanrı'nın emirlerine itaat ederek tövbe edip İsa'yı kurtarıcı ve efendisi olarak kabul ettiklerini beyan ederler. Ardından suyla vaftiz olarak özel bir kutlama yapılır. Vaftiz kurnası istiridye kabuğu şeklindedir. Bu şekil eskiden beri Hristiyan yaşamının bir yolculuğa benzetilmesi anlamında imge olarak kullanıma gelmiştir.

Çevresi

Arazi içinde 2 tane daha yapı mevcuttur. Bunlar, "Piskopos Collins Anma Salonu, 1913" ve "İngiliz Konsolosluğu"dur.

İkinci kilise binası, İngilizler için inşa edilmiş ve 1843 yılında İngiliz Konsolosluğuna tahsis edilmiş ve Müjdeci Yuhanna onuruna isimlendirilmiştir.

Piskopos Collins Anma Salonu, 1913 yılında inşa edilmiştir ve çok amaçlı bir tesis olarak kullanılır. İnananlar her pazar günü burada toplanıp anma töreni gerçekleştirirler. Kilise ofis gelecek için burs salonu.

Ulaşım

Alsancak şehir merkezinde bulunduğu için 3 türlü ulaşım mevcuttur. Metro, otobüs ve vapur ile ulaşmak mümkündür.

Mekansal Deneyim

Ana kapıdan girildiğinde, vaftiz kurnası ziyaretçiyi karşılamaktadır. Sol tarafta vaftiz kurnasının arkasında vitray pencereler ve gül pencere bulunmaktadır. Vaftiz kurnasının karşısında ise oturaklar ve sunak bulunmaktadır.

2
3
4
2
3
4
Müjdeci Aziz Yuhanna Anglikan Kilisesi

Kaynakça

  1. ^ "St. John's Anglican Church". 24 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  2. ^ "Alyanak'ı Anıyoruz". 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Teslis</span> Baba, Oğul ve Kutsal Ruh üçlüsün­den oluşan Tanrı inancını ifâde eden kavram

Teslis, Kutsal Üçleme ya da Üçlü Birlik, tek olan Tanrı'nın Kutsal Kitap'ta kendisini bildirdiği her biri eşit yücelikte, özünde tek, ezeli ve ebedi olan üç benliğini konu edinen ve Hristiyan kiliselerinin çoğunluğu tarafından inanılan ana akım Hristiyan dininin merkezindeki inanç esasıdır. Baba Tanrı, Oğul Tanrı ve Kutsal Ruh üç farklı benlik (hipostaz) olarak aynı özü paylaşmaktadırlar (Homoousia). Tek öz Tanrı'nın birliğini üç benlik ise Tanrı'nın kimliğini anlatmaktadır ve benliklerin hem birbirinden farklılıklarını hem de özde çözülmez birliklerini ifade eder. Böylece tüm yaratım ve lütuf süreci Tanrı'nın üç ilahi benliğinin ortak eylemi olarak görülür. Her benlik, Üçlü Birlik'te kendilerine özgü nitelikleri tezahür ettirir ve böylece her şeyin "Baba'dan çıkıp gelmiş" "Oğul aracılığıyla" ve "Kutsal Ruh'un gücüyle" gerçekleştiğini kanıtlar.

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame Katedrali</span> Paristeki katedral

Notre Dame Katedrali Paris, Fransa'da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité'nin doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

Ekümeniklik, günümüzde genellikle, daha büyük bir dinî birliği ya da dinlerarası iş birliğini sağlama amacını güden girişimleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Garı</span> Konak, İzmirdeki ana tren istasyonu

Alsancak Garı, eskiden Punta Garı, İzmir'in Konak ilçesi Mimar Sinan Mahallesi ile Umurbey Mahallesi arasında yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Chartres Katedrali</span>

Chartres Katedrali, Paris'in 80 km güneybatısında bulunan Chartres kentinde 13. yüzyılda kurulmuş olan; Romanesk mimari teknikleri ile yapılmış olmasına rağmen Gotik mimariyi en iyi temsil eden ve günümüze kadar özgün heykelleri, vitrayları ve döşemeleri ile en çok korunmuş olan bir anıt eserdir. Bu iki mimari tarzın birbirlerinden ayrı değil, ama birbirlerinin devamı olduğunu gösteren en iyi örnektir. Günümüze kadar korunarak gelen katedral, daha önce yangınla yok olan katedralin yerine 1193 ile 1250 yılları arasında yapılmış olan ve 4. yüzyıldan itibaren aynı yerde inşa edilen beşinci katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi (Beyoğlu)</span> İstanbul, Beyoğlunda bulunan kilise

Aya Triada İstanbul, Beyoğlu'nda bulunan Rum Ortodoks kilisesidir. Taksim Meydanı'nın güneybatısında; Meşelik Sokağı, İstiklal Caddesi ve Sıraselviler Caddesi'nin kesişiminde bulunan kilise, İstanbul'daki en büyük Rum Ortodoks mabetlerinden biridir. Halen Rum cemaati tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">All Saints Moda Kilisesi</span> Modada (Kadıköy) bir Protestan kilisesi

All Saints Moda Kilisesi ya da İstanbul Presbiteryen Kilisesi, Türk Dünyası Kalkedon Presbiteryen cemaatinin varlığını sürdürdüğü kilise.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Georgij Kilisesi (Staro Nagoričane)</span> Makedonyada bir Orta Çağ kilisesi.

Aziz Georgij Kilisesi, Kuzey Makedonya'ndeki Kumanova'nın Staro Nagoričane köyünde bulunan bir Makedon Ortodoks kilisesidir.

İhsan Alyanak,, Türk siyasetçi ve 1973-1980 döneminde İzmir Belediyesi başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Santa Maria Katolik Kilisesi (Konak)</span> Konak, İzmir, Türkiyede bir kilise

Santa Maria Katolik Kilisesi, İzmir'in Pasaport bölgesinde eski Frenk Mahallesinde bulunan kilise.

<span class="mw-page-title-main">Fraumünster</span>

Fraumünster Zürih'te bir kilise. Reformasyon dönemine kadar aynı bölgedeki Grossmünster ve Wasserkirche ile birlikte şehrin azizleri olan Felix ve Regula ile ilşkili kabul edilirlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Buca Protestan Baptist Kilisesi</span> İzmir, Türkiyede bir kilise

Buca Protestan Baptist Kilisesi, İzmir'in Buca semtinde bulunan bir Protestan kilisesi. 1834 yılında Protestan Anglikan Kilisesi olarak kuruldu. İlk olarak bağımsız bir Protestan kilisesiydi fakat daha sonra Baptist Kilisesi adını aldı. Temeli şafel “chpel” şeklinde küçük bir köy kilisesiydi. 1865 yılında Osmanlı padişahlarından Abdulaziz tarafından yayımlanan ferman ile yenilendi.

<span class="mw-page-title-main">Reims Katedrali</span>

Reims Notre-Dame Katedrali, Fransa'nın Reims kentinde, yüksek Gotik mimari tarzda inşa edilmiş bir Roma Katolik kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Limburg Katedrali</span>

Limburg Katedrali, Limburg an der Lahn'da şehir kalesinin yanında bulunan Aziz Georg'a adanmış Limburg Piskoposluğu'na bağlı bir katedraldir. İnşa edildiği mevki nedeniyle şehrin her yanından görülebilmektedir. Romanesk mimarinin önemli örneklerinden birisi olan katedralde henüz başlayan gotik sanatın izleri görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Speti Kurtarıcı İsa Kilisesi</span> Kilise

Speti Kurtarıcı İsa Kilisesi, Batı Gürcistan'ın İmereti bölgesindeki bir 11. yüzyıl Gürcü Ortodoks kilisesidir. En bilinen özelliği, kaymak taşı ve ustukadan yapılmış süslü ikonostasisi olan yapı, Orta Çağ'da yapılmış tek nefli bir salon kilisesidir. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Matshvarişi Kurtarıcı İsa Kilisesi</span>

Matshvarişi Kurtarıcı İsa Kilisesi, ayrıca bilinen adıyla Matshvar Kilisesi, Kuzeybatı Gürcistan'ın dağlık Yukarı Svaneti bölgesinde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks kilisesidir. Günümüzde ise Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesine bağlı Mestia belediyesinde konumlanmıştır. 1140 yılında Mikail Maglakeli tarafından fresklerle bezenmiş olan yapı, basit bir salon kilisesidir. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lagurka</span>

Kala Aziz Cyricus ve Julitta Kilisesi, ayrıca yerel olarak bilindiği adıyla Lagurka (ლაგურკა), Gürcistan'ın Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesindeki Mestia Belediyesinde konumlanmış bir Orta Çağ kilisesidir. Kilisenin bulunduğu alan, Lagurka'nın başlıca Hristiyan tapınağı olarak kabul edildiği tarihi, kültürel ve dağlık Yukarı Svaneti bölgesinin bir parçasıdır. Lagurka adı, "Cyricus" adının Svancasından türemiştir. Orta Çağ anıtsal Gürcü sanatının tepe noktalarından olan yapı, 1111-1112'de Tevdore tarafından boyanmış fresklerle bezenmiş bir salon kilisesidir. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Perşembe</span>

Kutsal Perşembe, Paskalya'dan önceki perşembedir ve Hristiyanlar tarafından dini gün olarak kutlanmaktadır. Bu dini günde, kanonik incillerde anlatılanlar temel alınarak, İsa'nın havarilerinin ayaklarını yıkaması ve havarilerle birlikte yediği Son Akşam Yemeği yad edilir. Çile Haftası'nın beşinci günü olan Kutsal Perşembe'nin öncesinde Kutsal Çarşamba gelir, sonrasında ise Kutsal Cuma gelir. Bu dini gün, her zaman 19 Mart ile 22 Nisan arasında bir tarihe denk gelmektedir, Jülyen ya da Gregoryen takvimlerinden hangisinin kullanılacağına göre tarih değişiklik gösterir. Doğu kiliseleri genellikle Jülyen sistemini kullanır.

Triduum ya da Paskalya’nın Diriliş Pazarı ile biten Üç Kutsal Gün

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.